Политика Саопштењe Скупштина

Незаконито спајање 12 неспојивих закона у једну тачку дневног реда

Владајућа већина је данас кршећи Пословник усвојила предлог Александра Мартиновића, шефа посланичке групе СНС, којим се у једну тачку дневног реда обједињује расправа о 12 закона који немају никакве везе један са другим. У заједнички начелни и јединствени претрес угурани су различити протоколи, конвенције и споразуми који се тичу европског шумарства, незаконите трговине дуванским производима, промене климе, сарадње са Немачком у области безбедности, али и потврђивање споразума са Катаром којим се омогућују штетне субвенције страним инвеститорима.

Спајањем неспојивих закона крши се Пословник, правила и процедуре рада Скупштине. Тиме се деградирају сви посланици од којих се очигледно очекује само да усвајају оно што им Влада сервира. По члану 157 скупштинског Пословника заједнички начелни претрес о више предлога закона дозвољен је само уколико су закони и споразуми међусобно повезани и условљени. Каква је веза између заштите природне средине и субвенција инвеститорима из Катара?

Пракса кршења прописа, правила и процедура коју Маја Гојковић и посланици већине примењују од почетка, деградира улогу Скупштине као контролне институције. У овом сазиву је владајућа већина обједињавање расправе користила да би онемогућила иоле квалитетну расправу и рад посланика. Један од бруталнијих примера кршења Пословника имали смо када је усвајан буџет када су посланици имали мање од 24 сата да га прочитају и припреме се, а чувена је и седница крајем децембра када је обједињено 27 ставки, међу којима 18 важних закона, рецимо, о становању и одржавању зграда, управљању аеродромима, транспорту опасне робе, комуналним делатностима…

Посланици Доста је било су због кршења закона и процедура поднели две Уставне жалбе против Маје Гоковић и посланика СНС, две кривичне пријаве, 8 кривичних тужби и покренули иницијативу за смену Маје Гојковић и Верољуба Арсића.

Повезани текстови

Маја Гојковић од Скупштине прави отирач

Укидање расправе о законима води ка укидању Скупштине

27 закона и споразума згурано у једну тачку дневног реда и 20 сати расправе

Уставна жалба против Маје Гојковић

Нова Уставна жалба због кажњавања посланика Доста је било

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар