Петиција против смањења плата и пензија

Смањење плата и пензија је не само неморално и противуставно, оно је и економски штетно. Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ ће поднети уставну жалбу против два неуставна закона Александра Вучића, којима он намерава да смањи пензије и плате.

Александар Вучић обмањује јавност да пензионери одрицањем од своје пензије инвестирају у будућност своје деце. Да је тако, ни један пензионер не би имао проблем са тим. На жалост, смањењм пензија грађани Србије само плаћају неспособног премијера и његову партијску машинерију са десетинама хиљада партијских кадрова са купљеним дипломама на измишљеним административним радним местима.

Ne damo penzije parazitima

Александар Вучић је на власти готово две и по године. За те две и по године повећао је дуг за преко 7 милијадри евра, смањио број запослених за преко 50.000 и постигао рекордан дефицит у историји Србије, од преко 2,5 милијарде евра. Цео буџетски приход Србије је једва 8 милијарди евра.

Од како је Александар Вучић дошао на власт 2012.године, до сада је са својим министрима финансија 4 пута радио фискалну консолидацију и сваки пут ју је најављивао као спас за Србију. И четири пута смо упадали дубље у рупу. Не може се смањити дефицит повећањем пореза и смањењем расхода. То доводи до смањења привредне активности, која доводи до пада пореских прихода и још већег проблема са дефицитом. Ово је пети пут да покушава исто. Рационални људи не раде исто и очекују другачији резултат.

У ребалансу буџета порески приходи су мањи за 43 милијарде динара., иако је заједно са буџетом за 2014.годину бивши министар финансија Лазар Крстић повећао готово све пореске стопе. Приходи од ПДВ-а мањи су за 32 милијарде динара. А повећали смо стопу ПДВ-а са 8% на 10%. Дошли смо до тога да људи не купују само мање меса, него и мање хлеба.

Најнеморалније од свега:

 • Повећане су безумне Дикићеве субвенције за 13 милијарди динара на вртоглавих 93 милијарде динара.
 • Буџет саме Владе и њених канцеларија је повећан за 2 милијарде динара.
 • Расходи за робу и услуге још 2 милијарде.
 • Казне и пенали по налогу судова готово 10 милијарди динара.
 • Набавка зграда и грађевинских објеката 18 милијарди динара.
 • Набавка разних машина и опреме 10 милијарди динара.
 • Набавка земљишта 4,5 милијарди динара.
 • Динкићев Национални инвестициони план 4 милијарде
 • Отплата камата по гаранцијама јавним предузећима монополистима готово 9 милијарди динара.
 • Разне дотације невладиним организацијама 8 милијарди динара.

А укупни очекивани ефекти смањења пензија су 25 милијарди динара на годишњем нивоу.

Нису могли да сачекају 2 године, како кажу, да се стрпе за машине, опрему, земљиште, зграде, субвенције, буџет Владе, дотације… и да не дирају плате и пензије, а са друге стране уведу ред?

План за излазак из кризе дао је Саша Радуловић још у септембру 2013. године као министар привреде. На жалост, од тог плана је одустао Александар Вучић који је био и остао главна препрека за све озбиљне реформе у Србији. Смањење пензија није реформа.
Поручимо заједно Александру Вучићу: Немојте смањивати пензије. Немојте смањивати плате. То не само да је противуставно и неморално, него и је и економски штетно. Од пензија живи пола Србије. Укините сулуде Динкићеве субвенције. Отпустите партијски запослен вишак кадрова са купљеним дипломама из јавног сектора. Уведите универзалну социјалну заштиту за све породице у Србији које немају примања. Оверите свима здравствене књижице. И смањите намете на рад.

Поручимо заједно Александру Вучићу да нико не може кршити Устав и узимати туђу имовину.

Потпишите петицију.
Не дамо пензије.

Више информација на: http://dostajebilo.rs/katastrofalan-rebalans-budzeta-nesposobnog-premijera/

Све информације на овој петицији које представљају податке о личности потписника петиције, користиће се искључиво у складу са Законом о заштити података о личности и искључиво за потребе петиције Удружења „Доста је било – Рестарт“ и неће никада бити коришћене за било које друге сврхе.

Подели са пријатељима:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+2Email this to someone

 1. Milana Krkobabića nije sramota da onako neljudski i neprincipijelno ucenjuje i omalovažava penzionere. Penzije su se stekle iz rada, a ne kao ti, tata ti je smuvao, sramoto. Ti si za psihijatrijsko posmatranje idiote. Pitanje je dali ima moralnog prava da to priča samo o svojim članovima, članovima PUPS-a. Gde je on bio kada je Vučić oteo dela penzije, čutao je kao buva na m*da. Penzioneri ne verujte ovakvoj bagri niti Vučiću, dovoljno su vas opljačkali, hoće još da vas pljačkaju. Valjda vidite oteli vam deset hiljade, a vratili četiristotina dinara. To su penzionerske nemajke-fukare. Glasajte za njih, posle će bude kriv neko, vi i samo vi ste krivi za vašu sudbinu. Ima vas milion i sedamsto hiljade vi možete izglasati koga hoćete, snaga ste. Mnogi penzioneri izgradili su objekte i infrastrukturu razvijali zemlju, koje danas bez otimanja penzija, nebi ni okrečili. Šta su Bogu penzioneri skrivili, pa da ih vlast neumoljivo pljačka i ugnjetava. Oni su gradili i proizvodili zato su krivi, ova vlast pušta u pogonu i ono što je već pušteno ili je daleko od funkcionalnosti, ali zato su uzurpirali medije i pričaju li pričaju neistine i laži. Na kraju zbog uznemiravanja javnosti i zbog narušavanja ugleda države treba strpati Krkobabića tamo gde zavrčavaju kriminalci i kreteni.

 2. Peticija je bila dobar pokušaj, ali u zemlji gde vlada veliki strah, nije dala očekivane rezultate. Ispolitizovani US je doneo političku, a ne pravnu odluku. Pokret Dosta je bilo je obećavao da će tražiti zaštitu prava penzionera u Strazburu, ali nigde nema informacije o tome? Nadam se da se neće završiti na obećanju, pošto smo već navikli da živimo od obećanja do obećanja.

 3. Sramno,sramno,sramno………………ovo „povećanje“ penzija od 1,25%
  Oteli su nam pare od penzija a niko nas nije pitao,ni konsultovao.
  Nismo zvanično dobili ni jedan pisani dokument zašto je to učinjeno,a svi imamo Rešenja(konačno) o visini penzija.
  Ako penzioneri već kreditiraju Vladu Srbije,trebalo je odrediti rok vraćanja,kao i kamatu.Kako sad mogu da vraćaju novac vojnim penzionerima.
  Lako je vladati preko para od penzionera.A rekao je Vučić da će penzije biti znatno povećane,kao što i jesu!?Sramno,sramno,sramno……
  Trebalo bi, mi penzioneri, da budemo složni i održimo mirni štrajk u znak protesta na ovakvo otimanje naših para,dok ne dobijemo odgovore na naša pitanja(kada će nam biti vraćene naše pare sa kamatom,Ne trebaju nama njinovo „znatno“ povećanje penzija od 1,25%
  Sramno,sramno,sramno………………..
  „Doćiće maca na vratanca“-trebaće da se glasa.
  Nisu svesni kolika smo mi moć i snaga!
  Pozdrav za moje drage penzionere!
  Ostajte raspoloženi i u dobrom zdravlju!

 4. То што ради г. Кркобабић је својеврсни ријалити програм! Нејасно је само где нађе оне мучне пензионере да их убеђује да им нико није отео од пензије, него да су пензионери сами дали!? И уопште, да ли он има морално право да тако нешто прича?

  Нејасно је и то како је Уставни суд дошао до закључка да је све по Уставу. И сада треба веровати како је судство независно, односно да власт нема утицаја на доношење одлука! Колико је времена требало судијама да донесу одлуку, за коју и продавац на пијаци зна да ће та одлука једног дана бити поништена, али не и сада. Пензија је зарада која је током радног века издвајана и не сме се умањивати. Вероватно да ће суд у Стразбуру имати крајњу реч. Али док до тога дође, многи од оштећених неће бити међу живима.

  Да ли премијер Вучић мисли да је нација наивна и необразована и да не зна шта значи повећање пензија? И дете са знањем математике из нижих разреда основне школе зна да ако је нешто одузето да треба да се прво врати па се тек онда може говорити о повећању на износ пре умањења. Ако неком узмете 10 -15% од пензије, добијете мању основицу на коју повећање од 2-3% које се месецма обећава, не значи ништа. Очигледно је да најуспешнији студент Правног факултета у Београду (како га је декан представио студентима) нема ни елементарно знање математике (додуше, нема ни научних радова који су основно мерило успешности). Али, битно је овом напаћеном народу говорити тоталне нелогичности и држати у нади да је боље ишта него ништа.

 5. Rodna NERAVNOPRAVNOST Kori Udovicki !!!

  Sta da urade zene koje imaju 60 g i po sili zakona Kori Udovicki idu u penziju ,dok brojni MUSKI PARAZITI ostaju u radnom odnosu za punu (nezaradjenu ) platu.
  Sta nego da svaka, koja po Zakonu o radu ima pravo da radi i posle 60. POD HITNO PROMENI POL .

  1. Imali smo dovoljno vremena i primera da se uverimo da ova zena nema POJMA ni o cemu, a ministarstvo koje ona drzi i njeno nastupanje ravno je IQ 20. Uostalom, NI JEDAN OD MINISTARA U TKZ. VLASTI A.V. NIJE ODMAKAO DALJE OD PRVOG RAZREDA OSNOVNE SKOLE .tOLIKO NE ZNANJA NE MOZE SE DRUGACIJE OBJASNITI. Moguce da su neki od njih skolovani (prosli pored Mega trenda i pokupili diplome) ali nivo obrazovanja im je ravan NULI. Nemerljiva je razlika izmedju skolovanja i obrazovanja. (primer:ministar pravosudja i sam A.V.). Mozete imati tri fakultetske diplome, a da vam nivo obrazovanja ostane na nivou osnovne skole. Mnogi su to javno na najgori moguci nacin pokazali.Sta drugo reci. Srbijom vladaju isti polupismeni ljudi vec 20 godina. KJakve reforme, kakva buducnost. Sa njima smo svaki dan 100 koraka unazad.

 6. Šta reći invalidska penzija 1 kategorije 52.500,oo dinara.
  Kažu može kredit do dve trećine, ja ga uzeh, da rešim stambeni problem – rata 35.000.00.
  Došli novi propisi vlada smanjila ono što je mukom i znojem zaradjeno uzeše na pravdu boga 6.425.00
  Od takve penzije meni osta 11.075.00 pa ti sad živi.
  Eh državo za koju sam ratovo, zdravlje izgubio i invalid posto.

 7. Slušam iz ove daljine o Bgd na vodi i pitam se da li ova vlada radi išta na prevenciji od poplava koje će biti sve ćešće zbog globalnog zagrevanja Zemlje Sve mi se čini da ćemo imati zbog njih „Beograd pod vodom“ umesto njihovog „Beograda na vodi“. Pošto još uvek imam dobro pamćenje želim da podsetim da je“meko srce“ili “ VE LiKI SPASITELj “ izveo svoju majku iz zgrade televizije pre bombardovanja. Lepo je što je brinuo o svojoj majci ali je neljudski ostaviti 17 mladih ljudi da pod ruševinama od bombi. Toliko o njegovom karakteru.Podsećanje.

 8. Sve je rečeno što se moglo reći o najmonstuoznijem zakonu u istoriji srpskog zakonodavstva. Sada treba komentarisati na temu kakve mi to sudije imamo u Ustavnom sudu, kakvi su to likovi koji posle toliko proteklih meseci od prve podnete inicijative za ocenu ustavnosti monstrumskog zakona, ne čine ništa, a bili su dužni da podnete inicijative rešavaju po hitnom postupku. Verovatno će im odluka biti mnogo slična sa odlukom koju su doneli u vezi ocene ustavnosti odredbe o punomoćnicima u kojoj je po prvi put u istoriji srpskog zakonodavstva uvedeno krvno srodstvo (člana 85. Zakona o parničnom postupku), gde je Ustavni sud izrazio shvatanje da pravo na izbor punomoćnika nije apsolutno neograničeno pravo i da se zakonom moglo ograničiti na krug lica koja mogu biti punomoćnici. Takvom odlukom sudije Ustavnog suda, koje su glasale za takvu odluku, su zapravo sve kazale o svojoj dostojnosti, profesionalnosti i ljudskom moralu – o sebi samima, protiv kojih ja izražavam svoje lično neograničeno nezadovoljstvo i tražim njihovo hitno razrešenje.
  Umesto daljeg komentarisanja, postavljam svoju inicijativu podnetu Ustavnom sudu za ocenu pomenutog monstrumskog zakona:

  Република Србија
  УСТАВНИ СУД
  Булевар краља Александра 15
  11000 – Београд

  На основу члана 168. став 2. Устава РС („Службени гласник РС“ број 98/2006), којом одредбом је прописано да свако правно или физичко лице има право на иницијативу за покретање поступка за оцену уставности и законитости, подносим

  ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОЦЕНУ УСТАВНОСТИ
  Закона о привременом уређивању начина исплате пензија са предлогом за доношење решења о обустави извршења овог закона до доношења коначне одлуке о оцени његове уставности

  Подносим иницијативу за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија („Службени гласник РС“ број 116/2014) и то целокупног закона из разлога што сматрам да је исти ноторно неуставан јер је противан са Уставом РС, противан је правном поретку Републике Србије и противан је са Европском конвенцијом о људским правима („Службени лист СЦГ – Међународни уговори“ број 9/2003, 5/2005 и 7/2005), односно са одредбом члана 1. Протокола уз Конвенцију за заштиту људских права и основних слобода измењену у складу са протоколом број 11, којим неуставним и правно немогућим законом се на један крајње присилан, бахат, криминалан, дрзак и безобразнички начин скрнави већ стечено лично-имовинско право пензионерa на пензију остварену и стечену на основу коначног или правноснажног решења Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у складу са уставом и законом о пензијском и инвалидском осигурању који су били на правној снази у време када је остваривано право на пензију.

  Оспорени закон је у директној супротности са Уставом Републике Србије и то са његовим следећим одредбама:

  – са одредбом члана 21. став 1. којом је прописано да су пред Уставом и законом сви једнаки као и са одредбом става 3. овог члана којом је прописано да је забрањена свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу, а нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета,
  – са одредбом члана 58. став 1. којом је прописано да се јемчи мирно уживање својине и других имовинских права стечених на основу закона,
  – са одредбом члана 70. став 2. којом је прописано да се Република Србија стара о економској сигурности пензионера,
  – са одредбом члана 197. којом је прописано да закони не могу имати повратно дејство.

  Оспорени закон је у директној супротности и са одредбом члана 1. Протокола уз Конвенцију за заштиту људских права и основних слобода измењену у складу са протоколом број 11, која одредба говори о заштити имовине и којом је у ставу првом прописано да свако физичко и правно лице има право на неометано уживање своје имовине и да нико не може бити лишен своје имовине, осим у јавном интересу и под условима предвиђеним законом и општим начелима међународног права.

  Европски суд за људска права у Стразбуру у својој пресуди од 17.04.2012. године по представци број 31925/08 коју су поднели брачни пар Грудић Љутвија и Грудић Махмут из Новог Пазара против Републике Србије, стао је на становиште да представку ових пензионера, којима Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање није исплаћивао пензију 10 године због наводног разлога што фонд не може да убира допринос за пензијско и инвалидско осигурање на подручју Косова и Метохије код ког пензионог фонда су подносиоци представке остварили право на пензију, треба разматрати према члану 1. Протокола број 1 уз Конвенцију и изразио правно схватање следеће садржине

  „…Међутим, када се у држави уговорници налази на снази законодавство које предвиђа исплату права као што је право на пензију – без обзира да ли је условљена претходном уплатом доприноса – то законодавство се мора сматрати законодавством које ствара својински интерес који спада у оквир члана 1. Протокола број 1 за лица која испуњавају његове услове … Смањење или обустава пензије може према томе представљати мешање у мирно уживање имовине које се мора оправдати…“

  У тачки 77. цитиране пресуде истиче се да овај суд сматра да постојећа стечена права на пензију подносилаца представке представљају имовину у смислу члана 1. Протокола број 1 уз Конвенцију и да је обустава исплате пензија од стране РФПИО представљала мешање у мирно уживање њихове имовине.

  Оспореним законом је повређено уставно право на једнакост и равноправност пензионера и врши се непосредна дискриминација пензионера из разлога што се умањивање пензија не примењује на све пензионере на исти начин, већ селективно и то на начин што се повлашћују пензионери који имају пензију у износу до 25.000,00 динара, а дискриминишу (кажњавају) пензионери који имају пензију већу од 25.000,00 динара, а посебно пензионери који имају пензију већу од 40.000,00 динара, јер је одредбом члана 2. закона прописано да ће се корисницима пензија чија је висина пензије одређена у складу са законом већа од 25.000,00 динара, а мања од 40.000,00 динара исплаћивати у износу који се добија тако што се од укупне висине пензије одбија износ који се добија множењем коефицијента од 0,22 са разликом између укупне висине пензије и 25.000,00 динара, а одредбом члана 3. закона прописано је да корисницима пензија чија је висина пензије одређена у складу са законом већа од 40.000,00 динара, пензије ће се исплаћивати у износу који се добија тако што се од укупне висине пензије одбија збир износа који се добија множењем коефицијента од 0,00 са 15.000,00 динара и износа који се добија множењем коефицијента од 0,25 са разликом између укупне висине пензије и 40.000,00 динара.

  Оваквим неуставним одредбама оспореног закона се на најкриминалнији начин врши узурпација, тј. отимање и прерасподела дела пензије од оних који су током пензијског стажа плаћали већи износ доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и по том основу остварили већи износ права на пензију у корист оних који су током пензијског стажа плаћали мањи износ доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и по том основу остварили мањи износ права на пензију, што је апсолутно недопуштено, што није нормално, нити допуштено.

  Онај ко је желео власт по сваку цену, ко је народу давао лажна обећања како по питању неприкосновености стеченог права на пензију, тако и по питању неприкосновености достигнутог права на плате у државним органима, нека изволи испољити своју способност да изнађе најплодотворније мере, а којих има јако много на располагању, да напуни буџет и обезбеди новчана средства за исплату пензија и плата стечених на основу закона, јер би у противном и „Луда Радмила“ могла вршити власт на начин што ће на најбестијалнији начин скрнавити стечена имовинска права пензионера и права запослених у државним органима и на тај начин лагодно решавати питање дефицита у буџету за исплату наведених права.

  Тражим да Уставни суд сходно одредби члана 168. став 1. Устава РС покрене поступак за оцену уставности оспореног закона и да донесе одлуку којом ће утврдити да је овај закон у својој целости у супротности са Уставом.

  Тражим да Уставни суд сходно овлашћењу из члана 168. став 4. Устава до доношења коначне одлуке обустави извршење наведеног закона.

  У Равнаји, 08.12.2014. године ПОДНОСИЛАЦ ИНИЦИЈАТИВЕ
  Мирослав Николић

 9. polupismeni, cetvrtpismeni i nepismeni mogu da odvedu zemlju samo u ocaj. Stalnim ispiranjem mozgova pomocu TV, takozvane stampe, tabloidima, u kojima nam mudrosti prosipaju campare, ulicarke, zavijuse, silikonke i stancovani doktUri naUka, uz pomoc raspaljenih popova i patriJota – masa koja glasa, pase, muce i glasa. Nesreca je sto je odnos urbanih i onih drugih nepovoljan za promene. Zakon inercije – ko je u blatu zeli da tamo i dalje obitava. Ipak, DOSTA JE BILO!

 10. Dobar je slogan DOSTA JE BILO. Zaista je dosta bilo da nas plackaju, ovo smanjenje penzija je prevrsilo svaku meru. Mi penzioneri smo poštenim radom zasluzili svoje penzije i tražimo od vas da pokušate da oborite ovu neustavnu odredbu i vratite nam sto nam je oduzeto. Unapred hvala na podrsci penzionerima. Nas niko nista nije pitao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *