Интервју

Радуловић: Вучић не сме да ме погледа у очи


НОВИ САД – Бивши министар привреде Саша Радуловић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да је кључни проблем Србије “паразитски систем који је изградио Борис Тадић, а усавршио Алаксандар Вучић”, те поручио да такав систем мора да се демонтира, јер ће у протовном Србија још дуго остати неуспешна држава. Радуловић је у емисији “Један на један” РТВ-а казао и да је он једини политичар у Србији којег лидер Српске напредне странек Александар Вучић “не може погледати у очи”.

“Ја сам једини политичар у Србији којег Александар Вучић не може да погледа у очи, зато што сам га упозорио на све проблеме о којима говорим”, истако је Радуловић. Додао је да је у то уверен јер “не постоји објашњење за то да се не дозволи процена имовине ЈАТ-а и за то да штити људе из кабинета који не дозвољавају да се то ради”.

Радуловић је казао да је у Владу Србије ушао с амбицијом да спроведе реформе, али да за то није имао политичку подршку. Он је навео и да је у седмици у којој је поднео оставку на место министра привреде претходно постигнут договор са групом синдиката и око текста закона о раду, али, како каже, показало се да је “проблем што је Александар Вучић одлучио да иде на изборе и што не жели да мења систем, већ му треба овај хаос”.

“Наш кључни проблем је овај паразитиски систем који је направио Борис Тадића, а усавршио Александар Вучић. Такође, и медијски мрак и манипулације од Фекетића па надаље…, али вероватно треба неко време да људи препозању да је то шарена лажа”, оценио је Радуловић.

Додао је да се у паразитски систем уклапа и то да се “неспособни налазе на челу јавних предузећа, јер странке друге и немају, али и зато што је то део буразерске економије, преко које се извлачи новац за странке”. “Ми смо неуспешна држава и то годинама, у којој људи живе све теже јер не спроводимо реформе које ће довести до раста стандарда. Мора се демонтирати паразитски систем, у којем нас партијски запослени кадрови коштају милијарду и по евра годишње”, поручио је Радуловић.

Он није желео да се изјашањава о евентуалним партнерима на листи Удружења “Доста је било! Рестарт!” коју предводи на парламентарним изборима, наводећи да ће све бити познато крајем фебруара кад ће листа бити објављена. Поручио је, међутим, да на тој листи неће бити нико ко је политички компромитован, као и да су и привредници део гласачког тела на које рачуна.

“Ми немамо организацију ни паре, тек градимо странку, у великој смо медијској блокади, а постоји и велики страх код људи да се прикључе нашој листи… Али, наш циљ је да на овим изборима уђемо у скупштину, а пошто ова влада нема економску политику, за годину до две очекујемо нове изборе за које ћемо бити спремнији”, рекао је Радуловић.

На питање о каквоом страху говори, рекао је да страх код људи постоји “од паразитског система и од владајуће странке”. “Тај страх је опипљив, а многи људи су већ трпели последице, а слика у медијима о томе најбоље говори”, навео је он.

Радуловић је казао да тренутно на политичкој сцени не види опцију са којом би могао да сарађује, јер је категорично против сарадње са онима “који подржавају паразитски систем”.

“Тај систем живи на леђима здравог ткива, то су изградиле политичке странке. Они запошљавају десетине хиљада својих кадрова, праве тајне уговоре…, због тога пропадамо. И оно што видим и у овој кампањи су странке које су стале испред кабинета Александра Вучића које би да презуму свој део у томе”, истакао је.

Радуловић је поново оптужио актуелну власт, као и претходну, да су направили штетне уговоре за државу са Фиатом и са Етихадом. “Ако се потписује уговор са државом, он не треба да буде тајан. Ови уговори имају штетне одредбе по нас”, тврди Радуловић.

Он је критиковао и политику субвенција које су исплаћиване страним инвеститорима за отварање, како је рекао, неколико хиљада радних места, које је назвао “суманутим”, док је истовремено изгубљено 300 хиљада радних места. “Ради се тако да сви гледају како да се уграде, што потврђује пример Вршачких винограда. Код Етихада није главни проблем само штетан уговор него и како га реализујемо. Да ли смо пописали имовину ЈАТ-а, проценили је? То је Александар Вучић спречио”, тврди Радуловић.

Извор: Радио-телевизија Војводине РТВ
Линк: http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/radulovic-vucic-ne-sme-da-me-pogleda-u-oci_463781.html

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ne daj se Raduloviću, apsolutno si u pravu…Dosta više vodjenja preduzeća od strane stranačkih poslušnika (posebno ovih koji ništa ne znaju iz SNS-a), postaviti stručnjake na prava mesta….DOSTA JE BILO !!!

  • Kako da ga pogleda u oci ako se setimo da je PPV u Priboju “gaseci pozar” napomenuo da nece vise biti suludih subvencija i bacanje novca u bunar vec deceniju, bez ikakvog plana proizvodnje (citirao Radulovica)…. dok danas, u kampanji PPV snazno podrzava subvencije a Radulovica “smenio”. Puna podrska reformama i ljudima koji se “bude”.

  • Mene zanima kako se u ovu pricu uklapa Stros Kan, Sasa ga nigde ne pominje ni u jednoj prici. Takodje, nista mi nije jasno oko aktuelnog ministra finansija, da li se to mozda njegove ideje (ako ih ima) sprovode pa on nema razlog da izadje iz vlade?

    Voleo bih da u Sasinom timu vidim jos neko ime, neukaljano politikom…

  • Радуловићу, основни људски закон је економија. Ако можеш да уштедиш онда нешто и можеш. Ако не можеш ништа да уштедиш онда си попут рањеника коме није заустављено крварење. Нашта нама личи држава? На хроничног распикућу и хазардера који ништа није у стању да уштеди. У друштвеној дистрибуцији богатства поштен човек има улогу напона у струјном каблy. Може и да цркне а и не мора.

    Замисли да имаш мало дете које први пут излази у свет, из дворишта, из стана, на сопственим ногама. И наиђе на првог силеџију. Овај силеџија га услови – дај 10% џепарца, дај још 24%, дај још 20%, ма дај још 3% (порез за зараде, доприноси, пдв, инфлација). 100 метара од куће дете ти има само 43 % онога са чиме је из куће пошло. Мало даље наилази на другог силеџију, он му узме још 3% (пословне банке на дозвољено прекорачење). Већ на првом углу пиљар га огули за 60% свега што му је остало (марже). Значи остане му 10% од онога са чиме је кренуло.

    У таквом друштву илузије живимо. Посла за владаре који је стало до људи има колико хоћеш, али мање више сви само мисле како да се уграде …

  • Mislim da i Restart zajedno sa gospodinom Radulovicem, mora da preboli decije politicke bolesti i iluziju da”Onaj cije se ime ne pominje” ne sme da ga pogleda u oci. Ponadah se uludo, dolaskom gospodina Radulovica na mesto ministra privrede, da ce reformi zaista biti i da ce se cetvrt veka ludila jednom i okoncati. Ali avaj, srusise se moji snovi.jer lakih resenja nema. Nista od zakona, ministar privrede ode. Zapravo ode jedini covek sa politicke scene koji stvari naziva previm imenom. Ostadosmo da zivimo u jedinoj zemlji na svetu gde ljudi zavide onima koji su od njih stariji u zelji da se dokopaju neke penzije. Ipak, nadam se da da ima spasa od uzasa i dajem punu podrsku Restart pokretu.

  • Postovani gospodine Radulovicu,

    Jako sam zadovoljan vasim radom dok ste bili ministar privrede,i jako mi je krivo sto nije postojala zelja u vladi da se stvari menjaju.
    Morate da znate da u Srbiji to tako funkcionise i da je bagra duboko u svim porama drustva.
    NEMA PREDAJE!
    Glasacu za vas pokret zato sto smatram da imamo obavezu da kreiramo bolje drustvo.