Bezbednost Saopštenje

Vučić protivustavno na čelu koordinacionog tela za borbu protiv korupcije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je neustavnom i nezakonitom odlukom Vlade Srbije dobio ovlašćenja da koordinira, kontroliše i upravlja radom nezavisnih regulatornih tela, kao i da preslišava Narodnu skupštinu, sudove i tužilaštva. Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zato je pred Ustavnim sudom pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti „Odluke o osnivanju Koordinacionog tela za primenu Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine” (od 7. avgusta 2014.g).

Pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“ predložio je Ustavnom sudu da zbog hitnosti sprečavanja štetnih posledica po funkcionisanje pravnog sistema države, donese rešenje kojim bi se, i pre konačne odluke o ustavnosti, obustavile sve aktivnosti koje proizilaze iz Odluke Vlade Srbije.

Vlada Srbije propisala je obavezu po kojoj su sve institucije dužne da premijeru podnose izveštaje o sprovođenju aktivnosti iz Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i omogućila premijeru da „usmerava“ poslove državnih organa i institucija: Narodne skupštine, Autonomne pokrajine, Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva, Republičkog javnog tužilaštva, Državnog veća tužilaca, Tužilaštva za organizovani kriminal i brojnih regulatorna tela, od Zaštitnika građana do DRI.

Premijer ne može biti koordinator primene Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije jer to zabranjuju i Ustav i zakon i sama Stategija. Ova uloga je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije poverena Agenciji, a Strategija određuje da koordinaciju sprovodi još Ministarstvo pravde i Savet za borbu protiv korupcije, a ne premijer.

Postavljajući se na čelo Koordinacionog tela kome su, odlukom Vlade, data ovlašćenja koja po zakonu ima Agencija za borbu protiv korupcije, premijer Vučić je još jednom pokazao da ni jedan zakon ne može biti ograničenje njegovoj moći i želji da vlada svime i kontroliše sve državne organe.

Vučić je nastavio praksu svog političkog prethodnika Borisa Tadića, koji je po istom scenariju 2008. godine izabran na čelo Nacionalnog saveta za infrastrukturu, podjednako fantomskog kao i ovo Vučićevo Koordinaciono telo. Ustavni sud Srbije je 2012. godine utvrdio da Tadić nije mogao biti na čelu tog Saveta, jer Vlada ni na koji način nema ovlašćenja da ruši Ustavom garantovanu podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Prilažemo:

Pres služba pokreta
„Dosta je bilo – Saša Radulović“

Dosta je bilo

Dosta je bilo

2
Ostavite komentar

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
DarkoŽarko Prodanović Recent comment authors
najnoviji najstariji
Žarko Prodanović
Gost
Žarko Prodanović

Čovek hoće sve i svakog da kontroliše. Da se on za sve i svja pita. Da li je tom čoveku dobro. Ja bih se zabrinuo za njega. Ne može se sve to držati u glavi. To jednostavano nije moguće. Kada će ovom košmaru kraj.
Žarko

Darko
Gost
Darko

Mora da se našalim – Dark Lord of the Sith – Ultimate Power. Isto je i u Smederevu sa našom osuđenom gradonačelnicom. Ali kao što se kaže: “ S kim si takav si „. Sad je samo pitanje koliko ćemo čekati na odluku Ustavnog suda, mada opet možda i ta njihova odluka tada kada bude doneta prethodno mora da ide kod premijera na verifikaciju…