VIDEO Гостовање Приватизација

Радуловић за Нишку ТВ о повезивању стажа

Буџетом за 2014. годину, у време док је Саша Радуловић био министар привреде, била је предвиђена исплата свих заосталих зарада и доприноса радницима, који и дан данас безуспешно чекају да се то догоди. Какав био план, објаснио је Саша Радуловић у емисији на нишкој телевизији (09.10.2015.):

    • План је предвиђао да све заостале зараде морају бити исплаћене и свим радницима повезан стаж. Новац је био предвиђен у буџету за три ствари: за заостале зараде, повезивање радног стажа и за отпремнине за технолошки вишак. Тај буџет је био изгласан у Скупштини. Све је то било у оквиру израде личних карата предузећа.
    • Тражили смо да се уведе ред, попише имовина предузећа, утврде обавезе, између осталог и обавезе према радницима. План је предвиђао да се прво попише имовина и утврде обавезе предузећа, па се санирају обавезе према радницима и то тако што држава откупи те дугове од радника. Тако запослени не би чекали стечај или приватизацију да наплате доприносе за свој радни стаж, јер није посао запосленог да наплаћује доприносе, него то ради држава. Држава чека, а запослени одмах добију свој новац.
    • Припремили смо два закона који су уз то ишла и која су у скупштинску процедуру ушла 31. децембра 2013. године. Уместо да Скупштина расправља о њима, све је прекинуто 20. јануара, када је Вучић, заједно са Дачићем и два синдикална лидера, објавио да се закони повлаче. Након тога сам тражио изјашњење Владе. Оно није стигло и поднео сам оставку, јер након тога читав план реструктурирања привреде више није имао смисла.
    • План о исплати дуга свим радницима предвидео је да се свима исплате зараде на нивоу минималца, а преко тога би се дуг конвертовао у капитал и радници би делом постали власници тих фирми. Такође, требало је да се стаж, за период када им нису исплаћене зараде, повеже, али не на нивоу минималца, него на нивоу стварне зараде. Држава би, а не радници, имала потраживања за овај дуг и даље би их потраживала у стечају и приватизацији.
    • А кад се за сваку фирму, након увођења реда и утврђивања имовине и обавеза, направи анализа тржишта и пословни план, инвестициони план и која обртна средства су потребна, онда уз то иде и систематизација радних места, па тек онда можемо да видимо колико има технолошког вишка. Не изгубимо вредне раднике, него заиста утврдимо вишак и за њих онда има социјални програм.
    • Све је ово стопирано и заустављено и показује пуну неодговорност и неспособност Александра Вучића и целе те екипе. Јер, практично ево две године касније, нико није добио ни заостале зараде, нити је људима повезан радни стаж.
    • План није предвишао само повезивање године или две, него све године радног стажа за све запослене. Чак смо предвидели законом то исто и за сва предузећа у стечају, не само за 153 предузећа у реструктурирању, него и за остале фирме, које су тада биле у Агенцији за преватизацију, значи укупно 605 фирми. За њих би такође важио исти програм, да коначно уведемо ред у те области. Уместо тога, сада имамо потпуни хаос.

Погледајте целу емисију

 

Повезани текстови:

Радуловић са бившим радницима нишких великих предузећа