Образовање Преносимо

Слободан Антонић: Необична лакоћа елиминације

Научно-наставно веће Факултета политичких наука већ четири пута нема кворум за одлучивање о избору Душана Павловића у звање редовног професора.

Павловић каже да је реч о организованом бојкоту мање групе професора која систематски обара кворум како он не би био изабран.

Декан ФПН, пак, вели да он, у складу с академским традицијама, не жели да кажњава колеге који изостају са седница ННВ. „Ово није компанија, није предузеће, врло је непопуларно кажњавати професоре и ја нисам склон тим методама”, рекао је декан једној телевизији.

 

PavlovicДушан Павловић. Фото: Н1 Инфо

С колегом Павловићем упознао сам се 1994. године, кад је, као десет година млађи колега, написао негативну рецензију моје књиге „Србија између популизма и демократије” (1993). Знам за његову склоност да обара академске ауторитете. Али, премда сам и сам био жртва те склоности, мислим да је она веома важна за сваку академску заједницу, а поготово за српску.

У том смислу желим да кажем и следеће: дужност професора, поготово на државном универзитету, јавна је функција. Постоје јавни, стручни критеријуми за избор. Гласање приликом избора није ствар наших приватних афинитета.

Колеге које бирају новог професора својим именом и делом јамче да он заслужује или, пак, не заслужује избор.

На факултету на којем имам част да предајем (Филозофски факултет у Београду) на мом гласачком листићу за избор нових професора стоји моје име.

Ја не могу и, наравно, нећу, зато што ми се неко приватно, или идеолошки, или политички, не допада, да заокружим „не”. Јер, оно што је на универзитету пресудно, јесте стручност. Тако сам и ја изабран, тако и друге процењујем.

Ако предложени кандидат испуњава стручне критеријуме, ја ћу, под својим именом, гласати „да”. Ако, пак, предложени кандидат не испуњава стручне критеријуме, ја ћу под својим именом гласати са „не”. И нема говора да се може избећи изјашњавање тако што се не долази на седнице. Ко неоправдано одсуствује са ННВ, бар на мом факултету, биће му одбијена дневница. И сам сам био жртва такве казне, али не мислим да сам тиме претрпео неку неправду – напротив.

Дакле, ако колеге са ФПН сматрају да Душан Павловић, по стручним критеријумима, не заслужује да буде редовни професор, они треба да дођу на седницу ННВ и гласају против. Декан треба да их, у смислу учешћа у гласању, мотивише, не кажњавањем (ако то није пракса на ФПН), већ тако што ће, рецимо, на сајту факултета објавити списак свих професора који не присуствују седницама ННВ.

Јер, професорска функција је, да поновим, јавна. Она је као функција посланика: не можемо се крити иза анонимности, јавност мора да зна како је ко гласао. Такође, јавност мора да зна и ко бојкотује гласање. У развијеним демократијама објављује се извештај како је који посланик, током четири године мандата, давао свој глас. То бирачи треба да знају. И професори су дужни стручној јавности да објасне зашто гласају „да”, „не” или зашто неће да гласају.

Ко нема кичму да јавно каже своје мишљење, не треба да иде у професоре или у парламентарце. Он треба да седи, с конзервом пива, крај рачунара и да пише анонимне и хејтерске коментаре по сајтовима и друштвеним мрежама.

Разлика је јасна, зар не?

Слободан Антонић
Редовни професор Филозофског факултета у Београду 

Текст пренет из дневног листа Политика

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mislim da ovaj tekst NIJE za stranicu Pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”.Degutantno je da se mi, čitaoci ove rubrike ( a objavila je i “Politika”) svrstavamo na ičiju stranu u ovom nesaglasju, nismo čuli i drugu stranu, i nisam sigurna KO i ZAŠTO postupa onako kako je u ovom dopisu predstavljeno…Neprimereno mi je, i veliki minus za Pokret…Šteta…

    • Текст се појавио у Политици, ми само преносимо јер смо у овом случају уочили неправду. Друга страна је слободна и добродошла да одговори.

    • “…UOČILI NEPRAVDU…” ?Pre mi liči na, da prostite, kuknjavu D.Pavlovića “nepravda, pa to ti je”, jer, očito, PO SVAKU CENU nastoji da bude – redovan univerzitetski profesor pa taj svoj neizbor diže na planetarni nivo.Uostalom, ruku na srce, i taj FPN je tako fluidna institucija, u kojoj oblasti ona profiliše stručnjake?..Moje mišljenje – a “druga strana je slobodna i dobrodošla da odgovori”.

    • Poenta članka nije bila da se stavi neko stavi na jednu ili drugu stranu, kao što je pisac članka i napomenuo, već da se skrene pažnja javnosti da na Univerzitetima postoje profesori, koji zarad svojih sitnih interesa – političkih ili sujetnih, zloupotrebljavaju svoju poziciju u NN veću fakulteta da bi napakostili kolegi. To što se neki profesori prave ludi i ne ispunjavaju svoje obaveze je sramota, prvo za njih a onda za fakultet na kome predaju. Ako su protiv izbora profesora Pavlovića u zvanje redovnog profesora, treba da glasaju protiv toga, a ne da sabotiraju izbor uskraćujući kvorum NN veća. Kakav primer daju svojim studentima? Da ako im nešto ne odgovara mogu gaziti sve društvene i moralne norme? Zbog takvih smo i dogurali ovde gde smo sada…
      Ako je neki profesor već “opravdano” odsutan sa sednice na kojoj treba da se obavi bitno glasanje(što izbor u zvanje redovnog profesora definitivno jeste), onda može da kovertira svoj glas i da glasa u odsustvu. Sve to je definisamo aktima fakulteta.
      Oni koji žele da se ponašaju kao deca u zabavištvu, trebalo bi da idu u zabavište, a ne da se prave da uče mlade ljude nečemu, jer ako ih tim vrednostima uče onda teško nama…

    • Poštovani “gradjanine” (sa inicijalima D.P.),prvo: kad se piše “univerzitetima” onda je prvo slovo MALO (a ne veliko kako ste Vi napisali), to neka Vam pojasni bilo koji lektor, da sad ne dužim…drugo:da se “profesori prave ludi”, “da napakoste kolegi” su tako neprimerene kvalifikacije kolega i univerz. profesora da je, možda, i bolje da se medju njima ne nadje poštovani prof.D.P.Jer, jedno sa drugim, očito. ne ide, oni iz zabavišta i univerz.predavači ne mogu biti istovremeno za katedrom, samo je pitanje, ko je tu ko…

  • – Umesto teksta “…организованом бојкоту мање групе професора…” treba izaci u javnost
    sa imenima te “manje grupe profesora” ili ovako nesto ne objavljivati.
    – Od anonimnih pojmova “neko/neki”, “negde”, “jedan” i sl….vajde nema – ili imena ili tisina !

  • Sta je poenta ovog teksta osim javne prozivke profesora koji ne zele da prisustvuju NN vecu??? Razumem da neko ceka izbor, ali to je licna stvar clana pokreta DJB. Ili je DJB postao platforma preko koje neko deluje i ciji su privatni interesi dignuti na nivo znacajni za pokret?

    Postajete polake slicni onima protiv kojih se kao borite….