OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mediji Odbrana Saopštenje

Zahtevamo smenu ministra Bratislava Gašića

Prostakluk i seksizam koji je ispoljio ministar odbrane Bratislav Gašić kad se novinarki tv B 92, koja je čučnula da ne bi bila u kadru snimateljima, skandalozno obratio rečima „Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“, samo je vrh na dugačkom spisku njegovih kriminalnih, nezakonitih i nemoralnih dela.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zahteva da ministar Gašić bude smenjen sa svih javnih funkcija zbog skandaloznog i neprimerenog odnosa prema novinarkama, a time i prema celoj profesiji. Njegov gest odražava ne samo nizak stepen kulture, već predstavlja ponižavanje svih novinara i čin koji medije pretvara u potčinjene sluge vlasti koji moraju da kleče i koje svako može da vređa. Dobro je što se ministar izvinio, ali bi njegov ostanak na javnim funkcijama predstavljao poziv na unižavanje medija.

Pokret podržava novinarski protest. Pozivamo svoje simpatizere da podrže novinare koji se bore za ugled i opstanak novinarske profesije. Smatramo da je ministar Gašić trebalo da bude odavno smenjen zbog odgovornosti za pad vojnog helikoptera, odnosa prema ombudsmanu, kao i sukoba interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca javni novac dodeljivao firmama i medijima koji su u vlasnoištvu njegove porodice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Michal Zacharzewski / freeimages.com

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Ostavite komentar

6 Komentara na "Zahtevamo smenu ministra Bratislava Gašića"

avatar
2500
najnoviji najstariji
roswell
Gost
roswell

moram da zamerim jednu stvar pokretu a to je veoma zakasnelo oglašavanje po ovom pitanju. Neko bi trebalo da bude nonstop u pripravnosti da prekori vlast, jer je brzina reakcije jako bitna da bi se glas pokreta čuo. Na Vašem websajtu sam video ovo saopštenje tek nakon objave Vučića da će ministar biti smenjen.

Mladen Mihajlović
Gost
Mladen Mihajlović

Nažalost, malo ste zakasnili BRUJI čitav internet o „hvalospevima“ za tu budaletinu!

Ljubomir
Gost
Ljubomir

Licni stav : Ako malo bolje razmislite i procitate vest. Ovo je „najmanja stvar“ zbog kojeg je ministar Gasic trebao da bude smenjen 🙂 pad helikoptera je pravi razlog. Ovde je neko ponizen i uvredjen, a u padu su izgubljeni zivoti. Sto niko od tih vesti nije napomenuo 🙂 A naravno Vucic je i to iskoristio da se pokaze kao pravi alfa 🙂

ja
Gost
ja

lepo je rekao „covek“ da nema koga da postavi umesto Gasica….eto divne prilike da mu se ispune sve zelje i da spoji ministarstva sile pod pogodnim Stefanovicem

Siniša Živković
Gost
Siniša Živković

Meni lično, ova afera s Gašićem deluje potpuno zastrašujuće. Ali ne zbog njegovog prostakluka – bilo bi neočekivano da se on drugačije ponaša, da npr. razlikuje kako bi morao da se ponaša kao ministar ili, suprotno, kao pripiti gost neke kafane – nego zbog izostanka bilo kakvog samopoštovanja prisutnih novinara. U svakoj normalnoj, civilizovanoj državi, novinari bi glasno protestvovali i kolektivno bi napustili takvu konferenciju za medije. Naši novinari ne samo da to nisu učinili, nego su nastavili posao kao da se ništa nije dogodilo. Isto tako, posao je nastavila i novinarka kojoj je brutalna uvreda lično upućena. (Da i ne govorimo o izostajanju bilo kakve empatije novinara prema njihovoj koleginici.) Moglo bi, dakle, da se zaključi da naši novinari nemaju ni trunčicu dostojanstva, da su lišeni svesti o značaju novinarstva kao „sedme sile“, da su sami sebe doveli u situaciju da postanu ljudske krpe. Međutim, nisu samo novinari postali primer udvoričkog, rajinskog ponašanja. Identično, sramno (ne)reagovanje videli smo u slučaju plagiranih doktorata, u slučajevima u Ustavnom sudu, u svim drugim sudovima, u „Beogradu na vodi“, u svim profesijama. I to je ono što je zaista strašno, to pristajanje na teror izvršne vlasti, pristajanje na njen puki voluntarizam, nestanak bilo kakve solidarnosti i nastanak novog, autohtonog i narastajućeg robovskog mentaliteta koji je zacario celom Srbijom. Ovakvo ponašanje svedoči o ogromnom i sveprisutnom strahu: strahu ljudi da će izgubiti posao, da će biti smenjeni, da će biti oblaćeni u tabloidima, saslušavani u policiji… Ovaj ogroman strah je najbolji pokazatelj u kakvom društvu živimo i u kakvom političkom sistemu.

Sonja Pavlovic
Gost
Sonja Pavlovic

Ne znam ni da li je dobro sto se ministar izvinio. Njegovo izvinjenje= izvinjenju Velje Ilica za slicne primitivne reakcije. Deluje iznudjeno i licemerno. Nema izvini. Ima misli. Kome treba ministar koji ne ume da misli.