Autorski tekst Mediji Politika

Zašto je Politika "zabrinuta" za pokret Dosta je bilo

Reagovanje na tekst „Talični Tom srpske opozicije“, objavljen u „Politici“ 24. januara 2016. godine

Obratio sam pažnju na članak Dejana Spalovića (rubrika „Iza kulisa“, strana 6) u kom autor iznosi dve krajnje pogrešne pretpostavke na osnovu kojih gradi prividno nepristrasnu analizu o šansama pokreta „Dosta je bilo“ na predstojećim izborima.

politika-zgrada-politike-foto-dado-dilas-1444935334-762633

Prva pogrešna pretpostavka: Predstavnici pokreta sigurno ne mogu da zasnivaju svoj optimizam na rezultatima istraživanja rejtinga političkih partija jer oni pokazuju da DJB ima zanemarljivu podršku.
Više puta smo pisali autorske tekstove (koje je Spalović -novinar koji piše o pokretu- sigurno imao prilike da pročita) o nameštenim uzorcima na kojima se baziraju istraživanja javnog mnjenja koja se plasiraju u dnevnoj štampi i kako se iz tih uzoraka sistematski izostavljaju simpatizeri pokreta DJB kako bi se stvorio privid male podrške. Zbog toga se naš optimizam, između ostalog, upravo i zasniva na istraživanjima javnog mnjenja koja plaćaju vladajuće stranke, jer se ispravljanjem namerno pogrešno postavljene metodologije u korist naručioca posla i primenom proste matematike dolazi do zaključka da pokret uživa podršku od 4 do 5 % na teritoriji cele Srbije, dok je ta podrška u Vojvodini i Beogradu znatno iznad 5%.

Druga pogrešna pretpostavka: Iako pokret ima jako uporište na društvenim mrežama, prošli izbori su pokazali da bez jake kampanje u elektronskim medijima i „ozbiljnoj” štampi, partije nemaju gotovo nikakve šanse za uspeh.Ne bi trebalo zaboraviti da je pre dve godine u izbornoj kampanji Saša Radulović na društvenim mrežama slovio za jednog od mogućih izbornih iznenađenja, ali kada su prebrojani listići, Pokret „Dosta je bilo” ipak je ostao izvan parlamenta.

Da, pokret DJB jeste imao podršku od 2,1 % na prethodnm izborima i nije uspeo da pređe cenzus, ali takođe valja napomenuti (što Spalović ne čini) da je pokret tu podršku ostvario odmah nakon osnivanja, bez imalo vremena za kreiranje i implementiranje ozbiljne predizborne kampanje. Prošli put smo za samo mesec dana internet kampanje (i to samo internet kampanje) pridobili simpatije oko 75.000 građana. Danas, dve godine kasnije,imamo preko 2.300 članova, preko 70 odbora u opštinama u Srbiji i višestruko veću podršku na internetu, koja zbog strateški razrađenog pristupa društvenim mrežama raste i za po hiljadu novih simpatizera na dan i koja i te kako može da prevagne na predstojećim izborima, što tvrdim kao neko ko se profesionalno bavi društvenim mrežema. Takođe verujem da i novinari/analitičari koji nisu preterano upućeni u društvene mreže, ali svejedno podsećaju da društvene mreže nisu važne, znaju da su upravo društvene mreže jedina svetla tačka u medijskom mraku koju Vučić ne može da zatvori, te da mu odatle preti najveća opasnost.

Umesto da retke tekstove o pokretu DJB zasnivaju na pogrešnim pretpostavkama poput dve upravo navedene, pozivam novinare Politike da, ako doista žele da budu objektivni i nepristrasni, napišu po koji tekst o pokretu i onda kada nastupamo u javnosti, iznosimo deo svog programa ili objavljujemo zvanična saopštenja, a ne samo onda kada treba izneti subjektivno mišljenje o tome zašto pokret nema šanse da uspe na predstojećim izborima. Time će nestati novinarska potreba za stalnom brigom zbog mogućeg neuspeha pokreta DJB, jer će nam biti otvoren prostor u ozbiljnoj štampi, koji je toliko važan za uspeh na izborima.

Ujedno, novinare i urednike ozbiljne Politike pozivam da prestanu da se samozavaravaju pristojnim izgledom „porodičnog lista“, jer prosta činjenica da ne objavljuju tabloidnu golotinju i tradicija Politike nisu dovoljan uslov da (dok pišu implicitno pro-režimske članke u kojima zaključke donose na osnovu namerno pogrešnih pretpostavki) svoj rad smatraju profesionalnim i nepristrasnim.

Jovica Pavlović,

koordinator pokreta „Dosta je bilo“, Obrenovac

Dosta je bilo

Dosta je bilo

18
Ostavite komentar

avatar
2500
12 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
AleksandarBranislavRajkoMilica KočovićMiki Recent comment authors
najnoviji najstariji
Milan
Gost
Milan

Naš pokret u svojoj kampanji mora da insistira na tome da građani više nemaju opravdanje za neizlazak na izbore i da rečenica: „Nemam za koga da glasam!“ jednostavno više NIJE tačna. Sa nastankom pokreta „Dosta je bilo“ svi razočani građani, posle dugog niza godina konačno imaju za koga da glasaju.
Pokret „Dosta je bilo“ ima jasan i realan program, sa poštenim i časnim ljudima, koji su spremni da taj program sprovode, u interesu Srbije i naroda, a ne u svom ličnom interesu, kao što je to bio slučaj kod svih stranaka na vlasti do sada.
Zato, naš slogan „ladno“ može da bude: „IMAM ZA KOGA DA GLASAM!“

RAKA
Gost
RAKA

JA CU IPAK GLASATI ZA NJIH!

Mihajlo Ivkovic
Gost
Mihajlo Ivkovic

Osetila je Smajlovička od koga preti onome najveća opasnost.Basara je sve lepo u Danasu (famozno) o dotičnoj pisao.Ne treba puno pameti da bi se razumelo kako treba da izgleda normalna država ako odslušate šta je Gospodin S.Radulović rekao kao gost na TV Valjevo
Plus.Njegov program u 20 tačaka može da razume iole obrazovan čovek.Posle pok.Zorana ovo je jedini čovek koga razumem o onome što govori i kako ovo stanje može u roku od godine dana da se uredi..Pogledajte ceo video na ovom linku :
http://dostajebilo.rs/sasa-radulovic-kako-mi-je-vucic-trazio-kredit-za-cedu/

Branislav
Gost
Branislav

E moj Rako, definitivno si Radikal, jer prihvataš bolesne i nepismene ljude za vođe nas, naše dece i naših unuka. Tačka.

Marko Popov
Gost
Marko Popov

Gospodine Pavloviću vrlo jasno i razložno objašnjenje. Podržavam u celosti.
Inače, pročitao sam tekst, čim je objavljen i primetio ove “zajedljive“ komentare. No, imajući u vidu da sam overeni simpatizer DJB, nije me značajnije “dotaklo“, da tako kažem, pa sam prešao preko toga. Tim pre, što mi novinar lično nije poznat.
Ako Vam kažem da između ostalih, izjave i nastupe gospodina Radulovića pratim od 2008 ili 2009 godine, da je on za mene bio NADA, da sam na poslednjim Vanrednim izborima glasao za DJB i uz put obezbedio još 3 glasa, da će ovog puta od mene dobiti “poklon“ od mnogo više glasova, da njegovo lično držanje i ponašanje, a posebno politika za koju se zalaže apsolutno podržavam, onda sam Vam sve rekao. Što se tiče Politike, voleo bih da ostane ozbiljan, neutralan i objektivan list, ali svedoci smo da je u svojevrsnoj “tranziciji“. Očigldeno je da u izbornoj kampanji neće biti baš, neutralan, a posebno naklonjen opoziciji.
Svakako da su društvene mreže “rak rana“ sadašnjoj vlasti i naravno da tamo treba još više “pritegnuti“. U ranijim javljanjima već sam se izjašnjavao o svojim idejama i davao predloge. Ovog puta, sa Vama mogu samo da podelim NADU, da je cenzus već sada obezbeđen u obe Skupštine! Pravo da Vam kažem, meni to lično nije dovoljno! Ja bih voleo, da pokret DJB uđe u izvršnu vlast, ali….
Veliki pozdrav.

Duca
Gost
Duca

Politika, pa ko to još čita. Ne živi se od stare slave, na brendu se stalno radi, a na žalost brend Politika je odavno urušen.

arsen
Gost
arsen

Slažem se Milane, mislim da nam je to sada preko potrebno.
Iz nekog našeg, dosadašnjeg, dosta bojažljivog položaja na političkoj sceni Srbije, gde smo samo „izvirivali“ iza nekih tzv. „velikih opozicionih“ partija, potrebno je da se mnogo hrabrije i kuražnije predstavimo građanima kao jedina istinska i prava alternativa ovom režimu. Moramo se „isprsiti“ i odvažno reći:
Građani Srbije, IMATE ZA KOGA DA GLASATE !!!
Mi od našeg osnivanja, i početka pol.delovanja, nudimo ono što drugi ne žele i ne spominju, ili tek sada pred izbore kradu naše ideje.
Mi nudimo ISTINSKE PROMENE, mi se JAVNO OBAVEZUJEMO da nećemo odstupiti od sprovođenja svih 20 tačaka Programa koje vam predstavljamo.
Podržite nas, jer mi smo čestiti, pristojni i ne okaljani ljudi, koji vas neće izneveriti.

Slavoljub Stanković
Gost
Slavoljub Stanković

Neki teoretičar medija, čijeg imena ne mogu da se setim, izneo je jednu veliku istinu: „Javno mnjenje je (samo) testo u rukama veštoga pekara“. Očigledno je da su se naši pekari namerili da nam zamese pogaču po meri velikog gazde „Gospodara Vučića“ koji po mnogo čemu podseća na pravog Gospodara Vučića, desnu ruku Kneza Miloša. Ko god bi se protiv „Knjaza“ pobunio Toma Vučić Perišić bi mu glavu posekao. Tako je ulivan strah svima onima koji bi i pomislili da nešto protiv „Knjaza“ i pomisle. I danas glave mogu da lete u figurativnom smislu i zato oni koji su u nekoj državnoj službi moraju da ćute. Ali, to očigledno nije dovoljno. Šapa se mora staviti i na sva sredstva informisanja ne bi li se neko drznuo da napiše ili kaže neku kritičku reč. Na taj način se demokratski proces obesmišljava i dovodi do apsurda. List Politika koji jue uvek bio na visini zadatka očigledno je nečim ucenjen. Što se mene tiče svaki glas za stranke koje su do sad učestvovale u vlasti je bačen i nemam strah te vrste. Uopšte me ne zanima kakva će biti raspodela glasova unutar tih stranaka. Ako se i dogodi da zbog agresivne kampanje vladajuće stranke i ne uspemo, barem ćemo znati da smo činili pravu stvar. A ima još malo vremena. Iskoristimo naše mogućnosti – lični kontakti, lokalne televizije, internet…, a trebalo bi i odštampati neki traktat ili… bilo šta u čemu bi se što sažetije i razumljivije prikazao naš program i to deliti ljudima. To moramo činiti.

Branislav
Gost
Branislav

Jako se slažem sa Vama.

Slave
Gost
Slave

Meni se isto cini da je podrška neuporedivo veća. U svakom slučaju programeri su uz vas/nas

ovozemaljka
Gost
ovozemaljka

Dve decenije neću da čitam štampu. Ali ako se ne varam, pa „Politika“ znači Ljiljana Smajlović, nama starijima nije nepoznato da je ta persona nekako „začudo“ uvek bila striktno uz vlast, ma koja to bila. Od takvih se poštenom svetu prevrće želudac, i ne može da ga farba. Poltron je inače preblag termin za nju i njoj slične. Što se tiče društvene mreže kao komunikacije, i tvrdnje da ona ništa ne znači, je nerealno u današnjem svetu. Što više to tvrde, to bolje. Desiće im se veće zaprepašćenje, a za nas beznačajne zadovoljstvo. Ja inače mislim, da je DJB i prošli put imao više nego 2.1% glasača. I sada znam zasigurno da je prešao taj potreban cenzus već odavno. Ali pazite. Beskrupolozni su oni koji će i opet sumanuto muljati oko tih procenata.

Pedja
Gost
Pedja

Podržavam pokret ali se sa Vama na slazem što se tiče Ljiljane Smajlović…ali nema veze. Činjenica je da je veća podrška pokretu na DM nego na biralištima između ostalog i zbog činjenice da većina korisnika DM ne izađe na izbore….voleo bih da je drugačije. Nadam se da će DJB ovog puta ići preko 5%.

Siniša Živković
Gost
Siniša Živković

„Politika“ je uvek bila uz vlast, eksplicitnim ali i veoma perfidnim tekstovima, i tu ne treba gajiti nikakvu sumnju. Danas je njen značaj zanemarljiv, a to je za DJB dobro.
Mnogo me više plaši to što je uticaj DJB preko društvenih mreža nedovoljan zato što ih koristi relativno malo ljudi. Često pitam novosadske poznanike da li će glasati za DJB, a mnogi i ne znaju za Pokret. Zato mislim da bi povereništvo DJB u Novom Sadu moralo da postane mnogo agilnije, da se pojavljuje na skupovima koji i nisu politički, na raznim sajmovima, da deli letke sa programom u 20 tačaka itd. Trebalo bi i ismevati besmislene poteze vlasti, i u aprilu, recimo, organizovati prodaju flaširane osveštane vode isped SPENS-a, predstaviti maketom projekat „Novi Sad na vodi“, napraviti performans sa arapskim kamilama koje oru vojvođansku zemlju i sl. Jednostavno rečeno, trebalo bi osmisliti niz aktivnosti koje bi indirektno promovisale Pokret mnogo više nego do sada.

Miki
Gost
Miki

Siniša. Podržavam tvoje ideje bez ostatka

Branislav
Gost
Branislav

Da se Vi malo ne z……te sa nama.

Milica Kočović
Gost
Milica Kočović

Primera je sve više osnaživanja političkih novih opcija kroz internet medij! NAjsvetliji primer je „5 zvezda“ Italijanski… KOji je dobio 20% u parlamentu, nakom prvih izbora. Ukratko, deo sajta im je dao kultni humorista, gde su počeli da pišu ozbiljne i stručne tekstove uz potrebu za fer promenama suštine.. Jedan od najlepših detalja je to što insistiraju da svaki političar, može maksimalno jedan ceo mantat da provede u parlamentu i vladi. +1, i to je njegov politički kraj radi regulatrnosti. Može da deluje iz partija, ali ne i direktno kroz vlast! I još mnogo toga.. Takođe 5 zvezda, imaju konstantni anketni prostor, za sve zainteresovane ljude, koji su im dali poveranje, a u okviru pomenutog sajta , gde: Uvek postavljaju otvorena pitanja koja će biti predmet daljeg profesionalnog i političkog zagovaranja u Vladi i parlamentu! Prema tome, direktna demokratija i veći uticaj ljudi, itekako a možda i jedino ekonomski isplativo su mogući posredstvom društvenih mreža.. I interneta, kao tagvog!

Rajko
Gost
Rajko

još bi veća podrška bila ako se ne bi udružio sa Borkom Stefanovićem, pošto on u javnosti neodoljivo predstavlja Demokratsku stranku i sve ono negativno protiv čega su ljudi glasali. Ako bi možda on ugasio svoju stranku i pridruržio se pokretu, to bi već bilo nešto, ovako će samo dati povoda razmišljanju da se Pokret poistoveti sa nekom od varijanti DS-a, te sasvim sigurno neće preći cenzus i ode mast u propast.

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Glasam za DJB !