Ауторски текст Војводина Државна управа

Предизборна пре(у)пуцавања у Кикинди

Пред изборе који су на видику подигнута је велика прашина у Кикинди. Странка на власти, незадовољни суграђани и опозиција се у троуглу међусобно препуцавају оптужбама о малверзацијама у новооснованом Јавном комуналном предузећу „Кикинда“. Ако је само четвртина изнетих оптужби истинита, ситуација у овој фирми је више него озбиљна.

Kikinda sa Narvika

Да се подсетимо тока догађаја од гашења неколицине претходно постојећих јавних предузећа, па до настанка новог. Најпре је пажња јавности скретана на изношење имовине из ЈКП „6. октобар“ и њено преношење на „Аутопревоз“. Затим смо имали плејаду изјава незадовољних радника који су се жалили на све, од тога да их ново руководство лоше третира, па до нетранспарентних критеријума по којима су отпуштени стари и примљени нови радници новооснованог предузећа. Сећамо се дана када су испред капије „6.октобра“ чекали да виде да ли уопште могу да уђу у фирму и затим су добили да потпишу нове уговоре. Радници су пронели глас и о плаћањима која нису покривена документацијом и чија је намена и сума нелогична и усмерена ка новоискрслим београдским повериоцима. Затим су локални опозициони политичари жустро критиковали довођење менаџмента из Београда, а радници су указивали на постојање тзв. невидљивих колега из престонице којима су се исплаћивале плате, а који нису ни долазили на посао. На овај начин се наводно, и то без спроведеног поступка јавне набавке и финансијског плана милионски износи „испумпавају“ из ЈКП „6.октобар“ и усмеравају у престоницу наводно „напредњачким“ фирмама које послују под сумњивим околностима, а навођено је и да је било и финансијских позајмица локалној самоуправи, новом ЈП и Аутопревозу, које никада нису враћене „6.октобру“. Оваквим начином пословања је, по изјавама које смо пратили у медијима претходних месеци, ЈКП „6. октобар“ испао губиташ, иако то до момента реорганизације јавног сектора није био случај. Према тврдњама појединих представника опозиције тренутно је у току озбиљно претресање ове фирме од стране истражних органа, због којих је циркус настављен најавом подношења тужбе директора ЈП Кикинда Данила Фурунџића против повереника ЛДП-а у Кикинди Мирослава Панића. С друге стране, Фурунџић оцењује да је Панићево незадовољство последица одбијања његове понуде да новом ЈП Кикинда прода уградне пепељаре које он прави.

Покрет Доста је било је пажљиво пратио дешавања и до сада се није изјашњавао. Присталице смо увођења реда и одговорности у рад државних службеника. Сматрамо да је партијско запошљавање и већ традиционална пракса поделе јавних предузећа и установа као страначког плена узрок свега овога. Када би јавни сектор водили нестраначки и независни стручњаци у потпуности одговорни за свој рад пред Општином, грађанима и законом, овакво стање би било избегнуто. Све док менаџмент јавног сектора одговара страначким лидерима, који сматрају да закон није писан за њих, уместо да одговара закону, имаћемо скандал за скандалом. Уведимо ред! Увођење реда не кошта ништа и само је воља потребна.

Сачекаћемо извештај истражилаца. Србија има правни оквир и полицију и тужилаштво који могу ово да изгурају до краја, ако нико не изврши притисак на истражитеље и сведоке. Покрет Доста је било има принцип да своје изјаве базира на доказивим тврдњама и ми не прећуткујемо ништа. Верујемо да ће истрага у ЈКП Кикинда поштовати исти принцип, а надамо се да ће грађани који су се обраћали нашем одбору у Кикинди, одборима других политичких организација и медијима, говорити и пред инспекторима. Нико нам неће помоћи, ако не помогнемо себи самима.

Одбор покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ у Кикинди

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • Hvala što pratite naše objave. Uskoro ćemo organizovati tribinu u Kikindi i jedna od tema će biti ova javna preduzeća po kojima trenutno istražuje policija. Voleli bismo da dođete i ispričate svoju priču. Do tada nas pratite na Facebook grupi i strani Dosta je bilo – Kikinda.

  • Ja razumem da se gubitaske firme privatizuju ali nerazumem da se firma koja je u + rastura da se radnici iste otpustaju i njihova imovina salje u BEOGRAD. Neko je od toga imao veliku korist .u kikindi ce se verovatno sve ugasiti ne bi li BEOGRAD napredovao. Dace bog ds se Pancevacki srusi vojvodina odcepi na svoju a srbija na svoju stranu pa nek BEOGRADJANIMA I BEOGRADU ostane BEOGRADSKI pasaluk. Sramota za vlast u Kikindi . Od svog bogatstva mi imamo socijalne slucajeve bolesnu decu koju ni opstin nece ds pomogne. SRAMOTA