Ауторски текст Политика

Александар Вучић – Пораз Србије

Најистакнутији навијач за Српску напредну странку Томислав Николић најавио је изборе седећи у сред тужног цветног аранжмана, за столом који је многе подсетио на његову бившу гробарску професију. У складу са тим Српска напредна странка предала је изборну листу на задушнице и то је многе асоцирало на будућност Србије у случају да победе напредњаци.

Много је симболике и у томе што су предизборну кампању започели митингом у Сремској Митровици, познатој по установи затвореног типа у коју су се предводници СНС својим коруптивним и незаконитим делањем очигледно и засигурно упитили.

Изборна листа им се зове Александар Вучић – Србија побеђује и као и у свему што говоре, управо је супротно. Јер, ако победи Александар Вучић, Србија ће засигурно забележити пораз. На власт је дошао обећавајући борбу против корупције, а добили смо Владу у којој су министри повезани са криминалним групама и организованим криминалом. Обећавао је да у пензије сигурно неће дирати, а прво што је урадио смањио је пензије противуставним потезом да би његови неспособни кадрови могли да се диче великим платама и возе у најскупљим аутомобилима. Школство и здравство су у расулу, радници у штрајковима, предузећима у реструктурирању се спрема коначна сахрана у складу са оценом министра привреде Жељка Сертића да су то „лешеви прошлости“.

Целокупна реторика, ма како упакована у слаткоречиво пренемагање Александра Вучића, вуче на гробљанску политику. Иза свега што раде незаустављиво извире лоша судбина коју спремају Србији.

На изборну листу је Александар Вучић послагао све могуће странке од деснице до наводне левице. Шта хоће да нам поручи том листом и најавама да жели „јединство“ у Србији? Жели да нам поручи да постоји само он. Да ни за кога другог не вреди ни гласати, јер је све код њега, а он на самом врху. Његове намере су нескривене и опасне. Он би да укине све странке, јер би да на својој листи демонстрира „једнопартијски плурализам“ какав је својевремено, опирући се увођењу вишестраначког система, покушавао да уведе Слободан Милошевић.

Немојмо му дозволити да сахрани Србију у Николићев ковчег са тужним цветним аранжманом. Подржите Доста је било – Саша Радуловић да би све преваре Александра Вучића постале транспарентне и да правосуђе утре пут и врати их тамо одакле су данас кренули – у Сремску Митровицу.

Драгиња Лукин,

чланица покрета Доста је било, Београд

Дрaгињa Лукин

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nije problem podrzati pokret DJB, ali aktivirajte se malo vise.Znam da je pristup medijima skoro pa nemoguc,ali…Postavite standove gde god stignete,ako ovi ostanu na vlasti bojim se da posle ovih izbora nece ni biti potrebe za sledecim.

    • Српска напредна странка је отпочела изборну кампању у Сремској Митровици. Да ли је симболика затвор који чека многе из садашње и бивше власти, или то што је Томислав Николић је дипломирао у Сремској Митровици?

      На истом скупу, премијер је изјавио да ће Србја за четири године бити пред вратима ЕУ. Дакле, ОТИРАЧ!

    • Niste svesni koliko je to opasna stvar i koliku odgovornost bi organizatori ovakve akcije morali da preuzmu na sebe kada je lična sigurnost aktivista na štandovima u pitanju. Ovo vam kažem iz iskustva jer je aktuelna vlast veoma agresivna u metodama sprečavanja i zastrašivanja. Spremni su na sve i ne prezaju ni od verbalnog ni od fizičkog nasrtaja.

  • Pricam,objasnjavam ..idwm od kuce do kuce..od komsije do komsije..Sa neverico me gledaju.Jedna mi je komsinica rekla..Vidis koliko se bori ovaj Vucic..ne moze sve sam..Na to sam joj odgovorio..i zavrsio.”.Da u pravu si : On je poslednji ekser na mrtvackom kovcegu Srbije..”Izasao iz njene kuce..sokiran zatucanoscu i hipnotizerstvom ..Idem dalje..DOSTA JE BILO

  • Pade mi na pamet jedna stvar dok sam citao deo sa radnicima u strajku. Da li ijedna stranka ima u programu jacanje sindikata ali ne kao politicku grupaciju nego ekonomsku pravnu grupaciju koja ce stititi sva prava radnika cak i pred sporovimapa pa do sudova. Clanstvo sa jednim od sindikata mora biti uslovljeno zasnivanjem radnog odnosa sa rokom, recimo mesec dana da bi se radnik opredelio sa kojim sindikatom sklapa ugovor. To bi bio pravi sindikat koji ce raditi za prava radnika.

    • Gospodine Bond007 imate dobre ideje, ali biste mogli da promenite fotografiju. Ovo, ipak, nije erotski sajt.

    • Povuklo mi je sa Origina. Ne mogu da se bakcem sa tim nalogom. Izvinjavam se svima kojima je zasmetala slika i nije mi namera da provociram.

    • Ne bih slozio da je zadatak drzave da jaca sendikate niti bilo koju drugu organicaju,vec da se stvore uslovi da bilo koja organicaja koja dela u skladu sa ustavom I zakonima drzave nesmetano funkicionise.I to bi bio zadatak da se stvore takvi uslovi,a radnici u ovom slucaju se udruzuju vodjeni svojim intersima.

      Eventualno kod donosenja zakona o sindikatima kao I na predlozima boljih resenja od sadasnjih,tu bi svaka saradnja bila dobrodosla,sa relevantnim akterima na politickoj sceni u nasem slucaju sa poktretom”Dosta je bilo”

  • I pored one, najblaže rečeno, neprimerne fotografije na profilu, tekst me podsetio na nešto o čemu odavno razmišljam i komentarišem. Kako zaštititi radnike u privatnom sektoru? Rad na “crno” – tu je država, ali kako stati na put svim ostalim načinima izrabljivanjima radnika: isplata minimalne zarade, pa uzimanje “reketa” u kešu, neograničeno radno vreme, “nameštaljke” sa manjkovima, iživljavanje, neprekidni mobing, neplaćanje noćnog, prekovremenog rada, rada na praznik, otkazi zbog bolovanja… Jasno mi je da u uređenim, bogatim državama, ovo nije problem, ali kod nas… Radnicima je zabranjeno i da dišu. Sami neće nikad uspeti da formiraju sindikat, a i svaki takav pokušaj značio bi automatski otkaz. Postojećem sindikatu sasvim je dovoljan javni sektor i ono malo još preostalih većih preduzeća, da bezbrižno žive, tu i tamo potpišu po neki “kolektivni ugovor”, izljube se sa partokratijom i čekaju penziju… Radnici nemaju para da bi tužbama nešto ostvarili, država je ukunula “kolektivne” tužbe koje bi, verovatno, smanjile troškove, ubrzale sudske postupke (npr. naše “komunalno” iskustvo – svaki radnik plaća advokate, veštaka, iako se njihov posao svodi na utvrđivanje činjenica jednakih za sve, a da li će i kad će sudski postupak dovesti do pravde, normalno, niko ne može garantovati). Zakon o radu je takav kakav je, ali u većini slučajeva, na terenu i ne važi! Inspekcijske službe su ili nemoćne, ili nezainteresovane, ili korumpirane, na isto se svodi. Pa, kud onda? Ne mogu svi trgovci da otvaraju svoje radnje, ne mogu svi konobari da otvaraju svoje kafane, ne može svaki knjigovođa da otvara agenciju…

    • Trebalo bi ukinuti “radni staz” Svi koj su stariji od 65 bi trebalo da dobiju drzavnu pnziju bez obzira da li su radili ili ne. Invalidska penzija bi bila u posebnoj katergoriji. Biro rada bi placao nezaposlenima do 6 meseci i to 55% od plate koju su imali na prethodnom radnom mestu. Placeno Bolovanje maksimalno 16 nedelja u toku godine, subvencionisano od drzave a ne poslodavca, i to 55% od plate koju lice prima. Moze lice da bude i 20 nedel;ja na bolovanje ali bez prihoda. Uvesti rad na sat (Bruto) sa progresivnim uvacenja poreza. Tako da poslodavac ( bilo da je drzava ili privatnik) ne mora da placa nerad.
      Sindikalno organizovanje je dozvoljeno ako posodavac odluci tako. Uvesti povracaj poreza pravnim i fizickim licima.

      Tako je to u divnoj zemlji Kanadi.

      Pozdrav iz Windsora,
      Ontario, Canada

  • Uvažena Draginja.
    Drago mi je što se oglašavate kao član pokreta Dosta je bilo.
    Smeta mi da Vi kao dama koristite ipak prizemni obračin sa veroavtno starijima i odgovornijim.
    Na um mi pade jedan utemaljen i proveren zaključak koji glasi:
    U nemogućnosti jačih izražajnih argimanata poteže se nizak nivo ličnog nepodnošenja,. Što za onoga ko pledira da komentariše javno stanje nije od koristi nikome.
    Mislim da to nije nivo pokreta DJB-lo.
    Mogući glasač DJB

  • Simpatizer pokreta,još uvek ne i član.Smatram međutim na je ovo mesto gde mogu da iznesem i neke svoje stavove. U poodmaklom dobu života, penzioner kome je oteto ono što sam celi svoj radni vek sticao ,svestan svega što se dešava oko nas smatram da imam prava da kažem sledeće :
    Velike priče o demokratiji u kojoj živimo i u kojoj se na veliko priča o građanskim slobodama za mene lično deluju kao velika obmana. Pogledajmo na koje se to građanske slobode poziva vlast : građanske slobode pederima, lezbejkama i inim grupacijama, nacionalnim manjinama i dr. Ali koje to građanske slobode ima ,, sirotinja raja ” u odnosu na povlašćeni sloj bezobrazno povlašćenih i bogatih. Nikakve. One slobode potlaćenima za koje se zalago Marks i ostali danas ostaju kao mrtvo slovo na papiru. I tako cela priča o navodnim građanskim slobodama u ovakvoj demokratiji ostaju samo priče za malu decu. Negde sam pročitao ,nisam siguran da je u nekoj od južnoameričkih država ( Brazil ili Argentina ) kandidatkinja za predsednika države dobila izbore što je na iste izašla na čelu partije koju je nazvala ,, Partija siromašnih ” ( ili tako slično ) i izbore dobila ogromnom većinom. Pa, nešto mislim šta bi se desilo ako bi neko primenio istru taktiku. Mislim da sve ove parole koje pozivajju na Srbiju već deluju otrcano, i bledo. A ,PARTIJA SIROMAŠNIH, ILI OPESPRAVLJENIH ,čini mi se udarila bi upravo tamo gde treba.

  • Vojkane, prvo da ti kazem da sam i ja penzioner, da do sada nisam bio politicki aktivan i da sam se pre neki dan uclanio u Pokret DJB, KADA AKO NE SADA. Drago mi je sto podrzavas Pokret, ali nesto me je razocaralo kod tebe napisao si ;,, na koje se to gradjanske slobode poziva vlast, gradjanske slobode pederima,lezbejkama nekim grupacijama , manjinama,,. Ja sam slovacke nacionalnosti, ja i MANJINA kojoj pripadam podrzava SRBIJU tu zivimo i smatramo je za domovinu. Kao clan MUP-a 12 puta /oko 2.g./ sam CASNO radio na podrucju juzne pokrajine Kosova, a ti mi sad da uskratis neka prava posto nisam srbin. P.S. i meni je oteto 20% penzije.

    • Мишко!
      Мислим да си потпуно погрешно схватио Војканов коментар. Он није никоме желео да умањи њихова права, нити је то написао, већ да укаже да у овој садашњој Србији сви људи немају иста права. Питаћу те само једно: шта мислиш када би се нас 50 до 100, или више, људи окупило и тражили од власти (дозволу полиције) да нам одобре да на пар сати блокирамо део града Београда да би парадирали, па још да нас полиција обезбеђује, да ли би нам дозволили? Па неби.

      Ево имам и један конкретан предлог. Нека ДЈБ, као удружење грађана, тржи од полиције одобрење да нам једног дана омогуће да два сата парадирамо улицама Београда. Да видимо да ли ће нам одобрити. Ако нам одобре, позваћемо све наше симпазитере и чланове да нам се придруже у тој шетњи. То би била и наша огромна промоција. Али мислим да нам то не би дозволили.

      Позивам и да г-дина Сашу Радуловића да размисли о реализацији овог мог предлога.

  • Ne tako davno u jednom svom komentaru na ovom sajtu, izjasnio sam se da sam prijatno iznenađen zrelim, kulturnim i odgovornim komentarima posetilaca. Tom prilikom apelovao sam, da takvi i ostanemo! Moramo biti različiti od drugih u pozitivnom i kulturnom smislu. Ove komentare čitaju svi, od botova preko simpatizera i neopredeljenih građana do članova Pokreta. Komentari mogu biti ogledalo Pokreta i bitno uticati na neopredeljene birače. Svi imamo pravo na svoj stav i razmišljanje, a sajt je pokrenut upravo da bi jedni druge čuli. Jedini uslov je, da biramo reči i budemo odgovorni za svaku napisanu reč! Smatram da nas pokret DJB svojim programom i gospodin Saša Radulović svojim ponašanjem, obavezuju na to!
    Neprijatno sam danas iznenađen!
    I zato, ako pisac uvredljivh reči ne oseća njihovu težinu, odnosno potrebu da se javno izvini, ja je osećam!
    – ”Miško”, kao čovek i kao simpatizer Pokreta, ograđujem se od napisanih reči koje su te povredile! Ja ne mislim tako, a osećam i posebanu potrebu da ti se IZVINIM!!! Treba da živiš u uverenju da nas je mnogo više onih, koji su uz tebe i koji drugačije misle! Siguran sam da ćeš svojim aktivnostima u Pokretu doprineti, da se bolje razumemo i više poštujemo!
    Iskreni pozdrav!

    Pozdrav i za Kikindu!