Београд Саопштењe

Затварање Шумица – симбол напредњачке власти

Давне 1973. год. за време мандата славног градоначелника (председника скупштине града Београда) Београда, Бранка Пешића, кога се старији суграђани вероватно сећају, отворене су Шумице. У време отварања Шумице су биле најмодернији спортско културни центар у Београду. Генерације Вождовчана и Београђана, уживале су у спортско културним дешавањима, на стотине спортиста стасало је управо у Шумицама.

И тако је било све до седнице ГО Вождовац од 05.02.2016. год. када су Шумице укинуте због непостојања законских услова за обављање делатности, тачније нагомилавања огромних дугова. Општинско руководство Вождовца, које чине припадници СНС на челу са председником општине Александром Савићем, је зграду у којој се Шумице налазе пренело на управљање свом јавном предузећу Пословни простор Вождовац. Цео фебруар и део марта функционери и страначки војници су се утркивали да нам докажу да Шумице није угашено и да наставља нормално да ради, десетине објава преко свих могућих друштвених мрежа, штампе и гостовања у емисијама требало је да нам да до знања да је све у реду. На жалост све ово је далеко од истине.

Sportski centar Šumice

Председник општине А.Савић сву кривицу за пропаст Шумица свалио је на предходна руководства посебно на Демократску странку и помиње 2009. год. као дан Д, односно почетак краја. Стиче се утисак да руководство ГО Вождовац има блажи облик амнезије и заборављају да су од почетка 2010. год. управо они на власти на Вождовцу, а не Демократска странка или неки други замишљени „непријатељ“. То је пет пуних година!

Шумицама од 2010. год. руководи Иван Бакић. Члан СНС са својих 4 помоћника-саветника (Београдска Арена има мање помоћника – саветника). Руководство ГО Вождовац не говори о периоду Ивана Бакића, јер би се тиме признало да је већина дугова, да не кажемо скоро сви дугови, настали управо тада. Признали би да руководство ДС није ништа лошије него СНС, тј, вероватно је руководство СНС-а још и горе. Сума сумарум, и једни и други су уништавали Шумице.

А шта кажу финансијски извештаји? Они причају једну сасвим другачију причу. Извештај за 2011. годину каже да је губитак на крају 2010. године износио скоро 2,5 милиона динара. А затим каже да је губитак на крају 2011. године, скочио на чак 11 милиона динара! 2010. година је прва година у којој су напредњаци управљали Шумицама. Даље, извештај за 2013. годину нам каже да је на крају 2012. године губитак нарастао на скоро 18 милиона динара, да би на крају 2013. године, после три године напредњачке власти дуг скочио на чак 45 милиона динара!

Izveštaj o poslovanju Šumica 2010-2013

Izveštaj SO Šumice 2012-2013Фото: АПР

Након овога 2014. године нова-стара власт, само сада на челу са Александром Савићем, и даље не чини ништа како би извукла Шумице из дугова. Иван Бакић, директор до тог тренутка, одлази на нову, бољу и боље плаћену функцију, иако је за време његовог мандата Шумице неколико пута остајало чак и без струје. Дугови настављају да расту. Камате чине своје, и дуговања су до 2016 године, нарасла на целих 100 милиона динара!!!

После свега наведеног појављује се „спасилац“ у виду Синише Малог, који даје 100 милиона динара, новца свих Београђана, за покривање неспособног управљања кадрова СНС-а. Штеточински партијски кадрови, ударају последњи ексер у ковчег и од фебруара текуће године Шумице више не постоје и неће имати исту функцију као пре, тако да суманута пропаганда не може да нас увере у супротно.

У међувремену, саветник директора Шумица, награђен је местом општинског већника, за свој скроман допринос у уништавању овог спортско културног центра.

Шумице остаје без своја 22 запослена радника које као да је неко заборавио у обрачуну СНС – ДС ко је гори од горег. Зграда Шумица дата је на управљање – издавање простора пословном простору Вождовца на истој седници када је и Шумице престало да постоји. Пословни простор је добио низ нових активности којима се бави – теретана, фитнес, утакмице, тв преноси, издавање сала…у преводу зграда Шумица почела је да служи издавању простора, али без заборављених запослених међу којима има и породиља. Пословни простор који не зна шта да ради са Шумицама добио је низ нових активности за које нема капацитете ни бројчане, ни стручне, око 12 запослених поред редовних активности не може физички да поднесе да обавља делатности спортско културне намене.

Радници који ускоро остају без посла послати су на принудни одморо, да чекају отказе у поступку ликвидације, јер немају просторије у којима могу да раде, тј. Зграда сада припада Пословном простору. Председник општине је на састанку, одржаном поводом њиховог статуса и где им је наредио да искључе мобилне телефоне (права конспиративна седница) рекао да ће им помоћи, тако што ће их послати на разговор за посао код својих „пријатеља привредника“, па ако се добро покажу, можда и добију посао…

Када су увидели да Шумице не могу да функционишу без људи који годинама часно и поштено обављају свој посао и који нису криви за оно што их је задесило, а то је отказ без икаквих права и са зарадама које нису исплаћене месецима, понудили су им Уговоре о делу, по којима би добијали пар хиљада динара, да би и даље обављали посао, који су некада радили као редовно запослени. Наш народ би рекао, споља гладац, а унутра јадац.

Шумице не могу никада да раде као некада и новонастали хибрид неће дати никакве резултате јер је све постављено накарадно, без систематизације радних места и без икаквог плана за даље функционисање. Пословни простор нема у систематизацији радна места специфична за Шумице, а тиме нема ни стручан и довољан кадар за обављање делатности спортско културне природе. Ко ће водити међународне и друге рукометне утакмице, ко ће се стручно бавити спортском опремом и мобилијаром, ко ће издавати теретану, салу, столове за стони тенис? Ko, ако се зна да Пословни простор има само 12 запослених лица који се баве издавањем простора и тезги на територији општине Вождовац.

Председник општине Александар Савић у својим свакодневним изјавама везаним за Шумице није дао ни један одговор на многобројна питања. Заташкавање катастрофалног управљања државном имовином, много је теже од свечаног отварања пешачког прелаза. Представа бившег запосленог Шумица, Пеђолина, сада промотера СНС-а не може никога са здравим разумом да увери да Шумице раде и даље, да ће бар приближно квалитетно обављати делатност за коју су и основана. Од Шумица остаје само зграда коју ће Пословни простор издавати ко зна како и у којој мери тако да можемо да заборавимо на спортска дешавања и културне приредбе у мери и квалитету која је у Шумицама била заступљена деценијама.

Шумице су школски пример недомаћинског пословања СПС, ДС и СНС који га је и на крају угасио. Пример како локално руководство уништи један велелепни некада најбоље опремљени спортско културни центар. Њима је Шумице служило за намирење партијских апетита, несавесно пословање, другарске комбинације које сви ми плаћамо. Ми желимо да се ово више не дешава. Само храбро, Доста је било !

Општински одбор Доста је било, Вождовац

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар