VIDEO Politika Tribina

Evropske integracije su neefikasan proces

Zaklinjanjem u proces pridruživanja Evropskoj uniji stranke godinama manipulišu glasačkim telom. Koriste ga, naročito pred izbore, za homogenizaciju biračkog tela naspram stranaka koje su za Rusiju. U periodu između dva izborna ciklusa koriste ga kao paravan za pljačku, kao alibi za dodatno urušavanje demokratskih institucija, kontrolu pravosuđa i medija.

tribina

Pokret Dosta je bilo nudi potpuno drugačije odgovore. Zalažemo se za državu uređenu po ugledu na razvijene i uspešne evropske demokratije. Smatramo da nam ne treba tutor i da državu znamo da uredimo sami, ali smo sigurni i da je EU spremna da nam pomogne da sprovedemo prave reforme. Iskustvo nam govori da proces pristupanja Evropskoj uniji, smišljen za države koje ne vode računa o svojim interesima nego o interesima domaćih partokratija i tajkuna, nije dovoljno uspešan za reforme. O konačnoj odluci da li pristupiti EU, kada država dostigne potreban stepen razvoja, treba odlučiti na referendumu.

Evo kako je Saša Radulović na on lajn tribini „Otvoreni razgovor“ odgovorio na pitanje pratioca o stavu prema pristupanju EU:
-Mi treba da kažemo šta treba da uradimo da Srbija bude uređena zemlja i kako da iskopiramo pametna, dobra rešenja koja postoje u svetu, a to su recimo: Danska, Holandija, Nemačka, Kanada, i da primenimo te stvari kod nas.
Ovaj proces pridruživanja Evropskoj Uniji pokazao se kao neefikasan. Pokazalo se da ne daje rezultate. I Rumunija i Bugarska, na primer, kao i zemlje u okruženju pokazuju da tu nema nikakvog napretka. Prave se zaista samo neki nakaradni, parazitski sistemi. Nama treba suštinski da uredimo zemlju i da ona rešenja koja Danci, Holanđani, Nemci i Kanađani imaju u svojim državama, primenimo u Srbiji.

Kada to uradimo, sve ove ostale stvari će biti potpuno deplasirane. Na primer: Island, koji je uređena zemlja, može već sutra odlučiti da pristupi EU, zato što je već na takvom nivou da nikakvi procesi pristupanja, namenjeni očigledno banana državama, nemaju nikakvog efekta i nisu potrebni.
Takođe moramo da u procesu pristupanja vodimo više računa o ekonomskom interesu Srbije – rekao je lider pokreta Dosta je bilo.

Pogledajte snimak tribine:

 

Oznake
DJB Mladenovac

DJB Mladenovac

9
Ostavite komentar

avatar
2500
8 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
MilenceIvanaVera RankovicSanjaDesanka Recent comment authors
najnoviji najstariji
Ivan N.
Gost
Ivan N.

Ovaj politički sistem ograničava svaku privrednu aktivnost i nesvrhovito je, u uslovima postojanja pljačkaške elite, osnivati ma kakve privredne subjekte, jer će postati predmet pljačke. O razvojnim fondovima vredi razmišljati tek kad se promeni politički sistem.Gruba računica: ako je fond plata, za prvih deset hiljada javnih službenika (sa doprinosima) 2.000 evra po glavi mesečno, to je 20 miliona mesečno, ili 240 miliona godišnje. Radi se, naravno, o slobodnoj proceni, odnosno o plati koja je negde oko 120 000 dinara mesečno; u praksi, radi se o većim sumama. Kada dodate sve ove privilegije u javnom sektoru, cifra raste najmanje trostruko. A radi se samo o prvih deset hiljada. Ostalih 770 000 nije ušlo u obračun.

Dragan
Gost
Dragan

To je bilo moje pitanje,hvala vam puno na odgovoru. Posebno je dobro sto ste uradili poseban clanak na ovu temu s odgovorom,jer znam da mnoge zanima podrobnije sta i kako po tom pitanju

Peđa
Gost
Peđa

Jednostavno….zdrava logika.

dejo
Gost
dejo

Radule ti si bogotac, istovremeno sam i odusevljen – zato sto si jedini koji prica o ovom, tako logicnom i jednostavnom, problemu. A isto tako sam i sokiran – zato sto si jedini koji prica o ovom, tako logicnom i jednostavnom, problemu. Zar smo toliko zalutali da ni jedna druga stranke ne sme ovo ovako jednostavno i u par recenica da objasni?

Sanja
Gost
Sanja

Drugima NE ODGOVARA ne da pričaju, nego da rade po ovom principu, svima odgovara da postoji prostor za mahinacije, mašinerija koja bi radila za njih itd…

Desanka
Gost
Desanka

Tribina je odlicna,uostaalom kao i uvak,samo mi je mnogo zao sto ovo ne moze da se emituje na RTS ,posto je nas narod ,takav kakav je,uglavnom vezan nazalost za RTS,pa mislim da bi mnogi shvatili neke stvari ine bi davali podrsku Vucicu.

Pozdrav

Vera Rankovic
Gost
Vera Rankovic

Potrebno je jedno malo estetsko poboljsanje: SaŠa sve vreme ima zakucan pogled za neku tacku koja nije kamera nego je pored kamere. Da imate reditelja on bi vam skrenuo pažnju na to. Treba da bude slobodniji i da se pokreće da gleda u sagovornika kada ovaj postavlja pitanja i da gleda u kamericu a ne u mali ekran pored.To ce onda delovati mnogo ubedljivije. Sitnica ali nije nevažn0.

Ivana
Gost
Ivana

Pa evo zašto nije uspelo. Ne možete postaviti neiskusne da vode ovu priču. Ne možete praviti sistem uništavajući postojeći. Dovedete svršene studente bez iskustva ali sa entuzijazmom i mislite da je to dovoljno. I onda oni porastu i nastave da vode priču bez da su naučili osnove sistema (prvo državne uprave pa dalje). Sve je moglo da bude mnogo jednostavnije, brže i bolje.. ali na žalost… sujeta i neznanje su (za sada) pobedili.

Milence
Gost
Milence

Tema za razmisljanje svima.Ko zna odgovor dobija super kompliment!!Pitanje.Zasto u Srbiji nema stranaca koji bi drzali prodanice, restorane, trgoinske komplekse ( osim Metroa). Zasto nema nikakvih opste potrebnih kompanija- prehrambenih , usluznih, bezniskih pumpi poput Agip-a, Exxona, i drugih??Zasto su sve primili u Evropu a nas i dalje lazu i domaci i strani politicari.Na direktnio pitanje najodgoorninijm ljudima iz Evrope zasto se Srbija ne prima u Evropu receno je „mora da ispuni potrebne uslove“a od drugih se to nije trazili