Ауторски текст Јужна Србија Култура

Политичко насиље у нишком Народном позоришту

Насиље властодржаца над позоришном уметношћу и културом уопште, нису нова, нити историји непозната појава. У новије време, извесни облици политичких манипулација у култури метастазирали су у до сад невиђене облике, уводећи јавно и без зазора,, дакле на велика врата, изопачене и друштвено крајње неприхватљиве праксе као што су непотизам, корупција и једна врста организованог криминала у режији саме државе.

pozoriste_narodnoFoto: Niski upravni okrug

Случај Ивана Вуковића, актуелног директора нишког Народног позоришта, у стању је да разоружа и највећег оптимисту, али и да истовремено надмаши предвиђања и најзагриженијег песимисте, јер насиље над културом и Нишким позориштем – које је на делу већ четврту годину за редом – превазилази и сам разум. Преобиман сиже једне беспримерне кампање, диктиране из највиших врхова актуелног режима, немогуће је приказати у пар редова, али је скраћени след догађаја довољно илустративан.

2012. године Ивана Вуковића (Београд, 1983) доводе на место вршиоца дужности директора Нишког позоришта. Вуковић у Ниш долази без дипломе факултета, али то прикрива, фалсификујући биографију, у чему му помажу локални функционери из редова Српске напредне странке. Вуковић је наводно доведен како би државно обележавање 1700. годишњице проглашења Миланског едикта у Константиновом граду протекло по протоколу.

Осим што су за тај пројекат одабрали несвршеног студента, протокол је подразумевао и продукцију позоришне представе о цару Константину, чија ће астрономска цена ући у све анале домаћих продукција у култури. У међувремену Вуковић стиче диплому, али и амбицију да се без и једне године (од пет потребних) радног стажа кандидује и за директора у пуном мандату. Након серије ултиматума, притисака, уцена, претњи и смењивања свих неподобних чланова управног одбора, ван сваког закона, логике, разума, па и писаног мишљења надлежног министарства, Вуковић 2013. бива постављен на функцију, на којој остаје до данас.

Да циркус буде потпун, а нишка градска срамота коначна, дотичног Вуковића, у међувремену, Факултет уметности у Нишу бира у звање доцент (предмет Оперско певање). У својој биографији, у старом фалсификаторском маниру, Вуковић колективне и награде других уметника наводи као своје, не би ли комисији – у којој се налази и његов ментор са факултета – дао бар неки аргумент за позитивно мишљење. Измишљена нишка оперска сцена, са двема скандалозно инсценираним оперетама у режији самог Вуковића, намирила је међусобне интересе управника и људи који су га мимо сваке етике промовисали у универзитетског радника. У међувремену, Вуковић се насилно и са непоштовањем односи према запосленима у Нишком позоришту, покушава да инструира и контролише управни одбор, на седнице доводи страна лица, а представницима медија забрањује приступ и мимо статута новинаре избацује са седница.

О раскалашном управнику широке руке, кога су власници нишких механа радо пригрлили, чаршија одавно распреда приче, али се на причању ствар и завршава. Нико не објављује трошкове и рачуне београдског намештеника, нико се не усуђује да га позове на одговорност, јер од правосудних органа, нишког градоначелника, па све до самог кабинета председника Републике, овај осиони и бахати апаратчик ужива широку заштиту власти.
Подробнију анализу једног криминалног политичког насиља над градом – који је упркос статусу трећег по величини, у привредно-економском погледу на самом зачељу у Републици – можете пронаћи у интегралној верзији овог текста.

Насиље које превазилази разум

ДОСТА ЈЕ БИЛО! РЕСТАРТ!

дипл.филол. Дејан Петковић,

сценариста и театролог, члан покрета „Доста је било – Саша Радуловић“, Ниш

ДЈБ Младеновац

ДЈБ Младеновац

Оставите коментар

6 Коментарa на "Политичко насиље у нишком Народном позоришту"

avatar
2500
најновији најстарији
jaran
Гост
jaran

gazda je svuda postavio kumove segamegadens direktorcice i bitangice i sada se useljava u dvadeset stanova.

ovozemaljka
Гост
ovozemaljka

E zato će kulturni, nekulturnim ološima pokazati gde im je mesto, konačno, duboko verujem u to. Možda sam optimista, ali ja toliko želim da upravo zbog svog tog nepojmljivo lošeg, DJB ima podršku koja će vidno uzdrmati već na ovim izborima te takve. I ja, koja čeznem da doživim da me ne bude briga ko je ministar za ma šta, jer život je poprimio neku normalu. pa i nije bitno…E ja danas, navijam žešće nego ikad. Ako je iko, onda je DJB zaslužio dvocifren izborni rezultat, već na ovim izborima, i pored nametnutog medijskog mraka!

Talija
Гост
Talija

Pazi, dečko je žrtva ili možda saučesnik jedne nakaradne politike ali za nas kojima je ovo N-ti upravnik – po redu pređašnjih ili potonjih … gotovo nimalo hrdjav upravnik kuće!
Borilački klub, Gde je nestao Harms, Herostrat… vanserijske premijere!!!

Vladimir Ilic
Гост
Vladimir Ilic

i ćorava koka ubode po nekad. Poenta je u odnosu prema zakonima i moralu. Ovaj stav znači da je nebitno ko je kakvim nameštanjima postavljen i to da je bahat i osion, već je bitno šta je on uradio. Bitno je kad neko ume da radi, ali zašto se kao i svi nije kalio kroz konkurse, režiju, napredovao i razvijao se u karijeri, pa tek onda aplicirao za radno mesto upravnika pozorišta? Ako po Vama ovo nije sramotno da pravo iz školske klupe, bez diplome, zato što ste nečiji sestrić, postanete upravnik bitne kulturne institucije ili potrošite ogromne pare na nikakvo delo povodom takođe bitnog praznika, onda ne znam šta je na ovom svetu sramotno.

Dušan
Гост
Dušan

Postovana Talija, kod vas prolazi ono rimsko – dajte narodu samo hleba i igara … i onda radite sta zelite … dok narod gleda predstave vi kroz njih perite pare i slicno …

Istražni organ
Гост
Istražni organ

Talija je bila muza komedije. Ovo je tragedija, promašujete žanr. Pitanje je samo vanserijske robije koja mu sleduje nakon svega. Kad odsluži, vratićemo vam ga kad ga toliko obožavate…