Интервју Политика

Радуловић: СНС се распада, следећи избори 2017. године

Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић сматра да ће се Српска напредна странка распасти и да ће нових избора бити већ следеће године. Тврди да је већ сада рејтинг напредњака испод 40 одсто.

“То је наша политичка процена и наши бирачи су чули шта смо рекли и по томе ће нас мерити… Подсећам да сам у јуну 2015. године најавио ове изборе. Очекујемо да ће СНС на овим изборима пасти испод 40 одсто. У јавности се ствара утисак да је популарност СНС на 50 одсто и да премијер ужива здушну подршку огромног дела бирача. Кад се види да су та истраживања јавног мнења намештена и кад се види да је та подршка око 35 и 38 одсто то ће бити почетак краја”, рекао је Радуловић гостујући у Пресингу.

Према његовим речима, како је брзо расла популарност премијера на “лажима и обманама” тако ће и падати. “Постоји динамика у бирачком телу, кад људи поверују у нешто треба доста времена да промене мишљење али… не можете да обмањујете све људе све време”.

Истиче да је СНС, по његовим проценама, једна интересна група која ће се распасти изнутра. “Једина ствар која их држи заједно јесте перцепција популарности Александра Вучића и могућности да деле колач”.

Радуловић каже да је ову Владу обележило урушавање институција система, контрола медија и безочна обмана грађана Србије. На питање да ли је баш сваки потез Владе катастрофалан и да ли има нешто што није баш скроз црно, лидер покрета Доста је било одговара да нема и да они не критикују само критике ради.

Оцењује да су министри делом незналице, али да је много већи проблем у центру владе и то је премијер. “Ја не видим резултате њиховог рада. Понављају као папагаји нешто што премијер тражи од њих. Или су неспособни или дириговани”.

Покрет још није предао изборну листу, а Радуловић истиче да су прикупили 13.000 потписа и да су расписали конкурс за посланике те да чекују да се заврши рангирање људи па ће онда предати листу. “Код нас су углавном људи који нису били у политици и нису познати широј јавности али су познати у својој струци. Конкурс је затворен и завршавамо рангирање. Локални одбори оцењују кандидате”.

Говорећи о томе да излазе самостално на изборе и да су одбили коалиције са свим странкама, он наводи да је чланство било једногласно у тој одлуци и да, након две године постојања, сада хоће да се провере на изборима и виде шта гласачи мисле о ономе шта раде.

“Било је доста понуда за коалиције. Испада да смо добра удавача. Сви могу са нама јер виде да имамо доста гласача и доста подршке и сада сигурно улазимо у скупштину”, наглашава Радуловић и додаје да најбоље стоје у Београду где их подржава око десет одсто гласача, у Војводини осам процената док у Србији, због медијске блокаде, имају три-четири одсто.

Покрет Доста је било се залаже за увођење реда на свим нивоима, за универзалну социјалну заштиту, здравствену заштиту, плаћено образовање, културу из буџета и да све буде транспарентно. На питање како коментарише наводе да је сурови либерал и да не води рачуна о интерсима радника, Радуловић каже да је то део политичке борбе где се такве ствари “подмећу”.

Подсећа да је фокус Покрета на породичним фирама. “Оне су центар економске активности а трпе под теретом пореза и доприноса, бирократским оптерећењем. У 21. веку не могу да користе ПаyПал, не могу да продају производе на еБаy-у”.

Његов план је, како истиче, смањење пореза и доприноса и то тако што ће се систем довести у ред. Радуловић понавља да Србију убија партократија и да се на партијском запољшавање потроши милијарда евра годишње, да се исто толико баци и на субвенције и да исто толико износе губици јавних предузећа. “Систем се може довести у ред за годину дана и то је наш план у 20 тачака. Кад се то реши онда се отвара простор за универзалну социјалну заштиту, смањење пореза и доприноса”.

Каже да је противник субвенција јер оне криве економски систем. Подсећа на то да је премијер Александар Вучић пре неколико дана у Обреновцу ископао рупу за темељ нове кинеске компаније и да се њима плаћа 27.800 евра по једном радном месту а да ће ти радници имати плати 200 евра. “Претварамо се у земљу јефтине радне снаге а држава уништава мале породичне фирме”.

Радуловић оцењује да је пословно окружење катастрофално да би инвеститорили сами долазили И да зато Влада даје земљиште и субвенције.

“Србији не треба вођа, ја нисам вођа. Србији је потребан систем. Наш систем је искривљен. Бесмислица је да људи имају погрешан менталитет. Није проблем у главама. Кад би Немачка имала овакав систем личила би на Србију. Кад би увели ред, партијска машинерија са полуписменим људима не би могла да буде на кључним местима у држави… Људи мисле да код нас постоје само Бабићи”, наводи он.

Радуловић наглашава и да држава мора да се повуче из привреде али да има јаку регулаторну улогу. “Уместо продаје јавних предузећа она треба да изађу на берзу а не да се продају стратешким партнерима”.

Говорећи о политичкој агенди покрета Доста је било када су у питању ЕУ и НАТО, Радуловић наводи да Србија треба да се окрене сопственим снагама, да Србија буде у центру свега. “Треба да научимо да и у спољној политици и економији владају интереси а не пријатељи. Јасно да разумемо да велике силе имају своје интересе и да нађемо неко место за нас. Циљ Србије је да направи уређену земљу. Под заставом приступања ЕУ дешава се потпуна разградња друштва. Имамо потпуно урушене медије, не ради судство. Жртвује се прокламоване вредности зарад краткотрајних интереса”.

На питање да прокоментарише рад покрајинске владе коју је водио Бојан Пајтић он каже да не би рекао да је то боље од онога шта ради Вучић на републичком нивоу али да је мање лоше. Велика разлика је у томе да Војводина има мање новца па је штета мања, каже Радуловић.

Он наводи и да је поздравио неке помаке које је увела ДС и Пајтић када је у питању транспарентност али да има још доста да се ради.

Говорећи о “Панама документима” Радуловић истиче да су офшор фирме велики проблем у светским разменама, али и у Србији. Истиче да те компаније служе за прање пара и утају пореза и да велике земље осећају велики ударац на буџет.

“Рупице у законима омогућавају да то буде формално легално и да се годинама не плаћа порез”, каже он и додаје да је те рупице омогућила управо спрега политике и бизниса.

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Iz tog razloga se i ja prikljucujem DJB birackom telu. Iskreno i da ne budenogo bolje sa njima vredi pokusati i probati. Dosta je bilo komunisticke parole Jednom Tito uvek Tito. Dosta je bilo 20 i vise godina istih ljudi na vrhovima politicke piramide. Menjajmo, menjajmo i kada je dobro da bi bilo jos bolje !

  • Percepcija popularnosti ne može biti motiv za davanje glasa na izborima. Razni pevači i glumci se prodaju ulažući svoju popularnost u nekog političara. Ipak pri odlučivanju svaki građanin treba dobro da promisli o ozbiljnosti i konsekvencama tog čina. Od svakog glasa ponaosob i zbira svih pojedinačnih glasova zavisi u kakvom ćemo društvu živeti.
    Na ovim izborima bira se između nečega što smo iskusili (bivši ministar informisanja iz devedesetih a sada premijer koji se bori protiv korupcije tako da ona raste), Tadića pokajnika koji je naprednjake doveo na vlast, DSS koji je sa DS napravio pljačkaške privatizacije i ispoklanjao resurse i DJB koja nikada nije bila deo vlasti a čiji program deluje razumno.
    Zato dobro razmisliti šta donosi glasanje za stare provereno nesposobne kadrove koji su doveli do toga da cele generacije beže, prvo od rata, bede, pljačke i na kraju od beznađa.

  • Oktobarske promene, nazalost ispostavilo se, bilo su promene za preraspodelu plena. Svi izbori pole tih imali su istu temu, ko ce sta preuzeti, koji resurs, koje ministarstvo, koju opstinu itd. Nikom nije bilo vazno da uspostavi sistem, uvede standarde, kriterije, formira drustvo sa jasnim sistemom vrednosti.
    Ovi izbori 24 aprila, moraju da budu prekretnica, ovo je za nas pocetak 21 veka, presudan momenat da kazemo NE politikama koje u nas drzale u tami 25 godina.
    Ovo je izbor za nasu buducnost, izadjimo iz zivog blata nekulture, bahatosti, nezainteresovanosti za nasu svakodnevnicu. Nebudimo posmatraci, pokrenimo se, pokrenimo ljude oko sebe, otvarajmo im oci da su svi zavedeni ljudima kojima je nazalost materijalno dobro, cela filozofija postojanja.
    Idemo DJB na preko 20%, idemo u dva koraka do nove sanse za pristojnu ,i dostojanstvenu Srbiju!
    Podrska!

    • Narode,mora se nesto menjati,za vreme ove vlasti desilo se naj vise zlocina,ubistava,samoubistava,nesreca.Sto je naj gore zlo, njima je to svejedno,preseljenje naroda sa mitinga na miting je njihovo naj vece dostignuce.

  • Podržavam DJB od njegovog osnivanja 2014. godine, kada sam i bila vas glasač i tada nekoliko ljudi uspela da ubedim u ovu opciju, jer Srbija drugi izbor nema, osim da vam da šansu. Nažalost, na ovim izborima ne možete računati na glas mog supruga i mene, jer smo se u međuvremenu iselili iz zemlje (razočarani u rezultate prethodnih izbora i stanje u zamlji), a glasati iz inistranstva gde se mi nalazimo je veoma komplikovano i skupo. Želim vam uspeh na predstojećim izborima i nadam se da ćete preći cenzus.

  • А какво је то раздвајање Србије и Војводине у тексту? Ово мора да је неки Новосађани писао… Они воле да кажу да иду “у Србију” када иду јужније од Саве…

    • Mislim da treba gledati sa druge strane, zašto ti ljudi tako gledaju na Srbiju? Verovatno neko godinama pravi razdor forsirajući Beograd i centralizujući državu.

  • Одличан интервју! Саша, интелигентан и концизан, хируршки прецизан, без општих места и популизма. Зато је ДЈБ оно “нешто” што је толико недостајало српској политичкој сцени. Ја не памтим (с разлогом, јер нам се слични нису догађали) Покрет/странку као ДЈБ. Зато пуна подршка Покрету!
    И она прича о “бацању” гласова постаје потпуно депласирана. Ако не гласате разумом, даћете свакако глас некоме кога не желите, па би све ионако изгубило смисао.
    ДЈБ препознајем, јер живим у друштву које је суперефикасно, потпуно ослобођено сулудог администрирања, друштву срећних људи, јаке економије, еколошки свесном, high tech индустријом и пољопривредом, потпуно уређеном на сваком пољу, где човека ако падне – дочекају макар два нивоа социјалне заштите, где имате folkepension (народну пензију – исту за све, плус наравно оно што фирма и ви уплаћујете), где су здравство и школство бесплатни, а школовање бесплатно укључујући и универзитете, где је радна недеља већ сада испод 37 сати, где имате 6 (шест) недеља плаћеног одмора, где породиље имају 52 недеље плаћеног одсуства, где и очеви имају право да узму “породиљско” одсуство…

    Зато, када сам први пут чуо Сашу (средином 2015), а чуо сам га захваљујући веома лошим написима о њему (па да видим и тог “гада”), шокирао сам се! Човек је описивао земљу у којој живим! Где људи, замислите и ПОЛИТИЧАРИ ЧАК, раде САМО за плату, где се криминал не може оправдати “украденом” ЛК, и наставити као да се ништа није догодило!
    Зато, где год могу, и у личним контактима и на форумима, потцртавам управо чињеницу, да неко друштво, ако жели опстати (ради се буквално о физичком опстанку а не језичкој фигури), мора на ДРУГУ страну, преко те линије која значи разлику између успешних и неуспешних, поштених и лопова. Мора се ратосиљати КОРУПЦИЈЕ!
    УБЕЂЕН сам да Србија може макар пола онога што ради Данска данас.
    А Данска је и ове године (само 2015 бр.3, иначе број један у последњих 40 година) је званично најсрећнија земља на свету. Замислите зашто? Зато што је годину за годином земља са НАЈМАЊОМ корупцијом на свету! (видети на youtube – least corrupt countries). Земља са стратегијама у сваком погледу. Требало би ми много више времена и простора да све побројим, али схватили сте ЗАШТО сам након Сашиних првих десетак реченица, те 2015., одмах разумео да је ДЈБ једина и неопходна опција за Србију! Жеља ми је да ДЈБ дође на власт, спроведе свој програм, и врати достојанство сваком грађанину Србије.
    И ДЈБ бих саветовао 🙂 да не иде изван Европе тражећи концепте по којима ће уредити Србију. Уредите је по надмоћном скандинавском моделу. Капитализам са ЉУДСКИМ ЛИКОМ.
    Већ сам одужио, али морам и ово написати. Кад сам дошао овде, чуо сам од својих колега на послу, како кажу да “плаћају порез са задовољством!” Помислио сам, луди људи, ко још жели да даје новац из свог џепа неком кога не познаје?
    Временом сам схватио. Верујте, порез плаћам СА ЗАДОВОЉСТВОМ, иако ми пола “узму” (остане и превише)! Резултат: често кажем да једино немам онe проблемe које имају људи у Србији. ДОСТА ЈЕ БИЛО!

    http://www.huffingtonpost.com/kerry-trueman/looking-for-the-american_b_1000928.html
    https://www.youtube.com/watch?v=h1RXGltx4SI

  • Админитратору: молим да избришете мој први коментар који је послат грешком (оставите онај са два линка на крају)
    Хвала 🙂

  • Realno gledano Program od dvadeset tačaka je otprilike ono što je potrebno hitno uraditi.To bi bila okosnica oko koje bi se vrtela sva ostala fina podešavanja.Ima tu mera koje zadovoljavaju i one levo orijentisane i one desne i centra ali u principu znače raskid sa sadašnjim pogubnim stanjem “može sve” ili “ne može ništa” u zavisnosti na koju nogu je stao vođa kada se probudio.Veoma bitna stvar da su predložene hitne mere, u realizaciji merljive što je za normalnog glasača veoma važno.Takođe,ove mere su u skladu sa opšteprihvaćenim standardima evropskog,kontinentalnog modela gde i pripadamo.Prema tome,vredi podržati ovakav program,bez obzira na neke subjektivne nedoumice.

  • O ovoj vlasti nemam šta da kažem, sami govore sve vreme i tu ne treba trošiti reči. Osim njih niko drugi se i ne čuje. Osim DJB niko iz opozicije ne kaže uopšte šta će raditi, nema nikakvog obećanja, jer obećanja obavezuju (ako ste pošteni). Glavni pokretač ostalih stranaka u opoziciji je da ode ova vlast, a šta dalje – to ne kažu, .. pa dajte, recite , šta ćete vi raditi, kako da vas ocenimo za 4 godine ? Ne pada im na pamet, a u stvari poslednjih 10 godina su na vlasti pod parolom – mi smo manje zlo. Ma neću zlo ni manje ni veće, odakle im tako nešto da ponude. Sramota.
    Ono što je epohalno na srpskoj političkoj sceni je opcija koja zagovara obaveznu socijalnu zaštitu svih, i besplatna osnovna zdravstvena zaštita, prave socijaldemokratske vrednosti, pa ako hoćete i levičarske. Naime, ako samo ovo izdvojimo iz progama DJB, zar to nije nešto za šta se vredi boriti, nešto što je bitno svakome od nas.
    Život u Srbiji je surov, za čas se možeš naći na ulici bez ikakvog oslonca, bez ikakvih sredstava za najneophodnije potrebe. Zar to nije užasno ? Pa zato svi koji mogu beže u zapadne zemlje, jer kad tad i da dođu do posla ovde, ostaće bez posla, i onda ? Većina građana nije ni svesna koliko je ovo veliko, ili su pod informativnom blokadom, ali ako bi se samo za trenutak zamislili, više ne bi oklevali, dali bi glas ovoj opciji.
    O ostatku programa koji mi je dobro poznat nema mesta ni vremena za razgovor, ali se svodi na uvođenje reda. Pa zar možemo očekivati bolje i više u ovoj situaciji. Uradimo dodatni napor, dobro razmislimo i donesimo dobru odluku za svoju porodicu, za sebe i za naše društvo, da jednom izađe iz ovog blata.
    Imate mojih 4 glasa, mnogo sreće !!!