Медији Правосуђе Саопштењe

Апелациони суд потврдио пресуду којом је усвојена тужба Радуловића против ‘‘Наших новина‘‘

Медијски напади на Сашу Радуловића и сам покрет ДЈБ датирају још од почетка 2014. године, од када је поднео оставку на место министра привреде и постао највећи политички непријатељ Александра Вучића.

Једно од неколико Вучићевих гласила, дневни лист ‘’Наше новине’’ објавило је низ неистина о Саши Радуловићу, који је тада био  министар привреде у оставци и носилац изборне листе групе грађана „Доста је било – Саша Радуловић“.

Тужбу за накнаду нематеријалне штете поднели смо 21. фебруара 2014. против издавача „Наших новина“ на основу одредбе члана 79. Закона о јавном информисању, а због објављивања нетачних информација да је Саша Радуловић наводно написао или изјавио:

1) да је у писму које је упућено привредницима поручио да су ММФ и САД уцениле Вучића и условиле 500 милиона буџетске подршке новој српској влади његовим повратком на место министра привреде и финансија;

2) да је изјавио да ће на изборе изаћи са Владимиром Цвијаном;

3) да је изјавио да ће место гувернера преузети Александар Стевановић;

4) да је изјавио да је жеља САД да ако већ дају паре имају своје поуздане људе на два кључна места, како се новац не би трошио на страначке потребе;

5) да у писму показује нескривену мржњу према СПС-у (са наводом „да је најважније да ће у новој влади штеточине из СПС-а бити коначно искључене из власти, а биће ускоро процесуиране и две велике афере које су везане за неке функционере ове странке“).

Виши суд у Београду је 28. октобра 2015. године донео пресуду у корист Саше Радуловића и наложио главном и одговорном уреднику дневног листа ‘’Наше новине инфо’’, Антонију Ковачевићу, да на име накнаде нематеријалне штете због повреде части и угледа исплати  100.000 динара, као и трошкове парничног поступка у износу од 80.600 динара. Ковачевић се жалио али је Апелациони суд 09. 06. 2016. године одбио жалбу и потврдио првостепену предуду.

Ковачевић је платио цео износ тако што му је обустављена плата у недељнику Експрес, где је радио као уредник онлине издања након затварања Наших новина.

Написи у Нашим новинама нису имали ниједну истиниту информацију о Саши Радуловићу, а медијско блато у служби власти наставило је да обмањује јавност и пише текстове који нису  засновани ни на једној чињеници. Медији су данас, више него икад, застрашени, купљени и уцењени.

Саша Радуловић био је пет месеци  министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку Александра и Андреја Вучића, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне. После само три године, сопственим снагама, нападан од свих, ДЈБ је на изборима 2016. освојио 227.626 гласова и постао најјача опозициона парламентарна странка.

Доста је било се снажно залаже за слободне медије, а то су медији као контролори власти а не средства за манипулацију људима. Медији у служби грађана, а не таблоиди под директним утицајем политичких партија и интересних група.

У прилогу:

Пресуда Основног суда у Београду

presuda nase novine

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар