Београд Саопштењe

Шта се све привиђа Бастаћу на Старом Граду, а шта хоће да сакрије

Радикалски председник општине Стари град Марко Бастаћ, који се представља као “чувар” Старог града, изгласао је јуче са својом франкенштајн коалицијом завршни рачун општине и поставио, без конкурса, па чак и без достављене биографије одборницима, нове чланове управног и надзорног одбора УК „Пароброд“ и ЈП „Пословни простор“.

 
beograd-stari-grad

 
Да би све то прикрио од јавности, Бастаћ се служи манипулацијама у којима му се привиђају „коалиције ДЈБ и СНС“. Не свиђа му се што су одборници “Доста је било” јасно рекли да је недопустиво, неозбиљно и неодговорно према бирачима Старог града завршни рачун доставити одборницима три дана пред седницу. Шта може да буде разлог томе осим да се збрда-здола обави „расправа“ и усвоји рачун обезбеђеном Радикалско-СПС-ДС већином, а да се не види ко је одговоран за то што се, на пример, готово 55 милиона динара, новца пореских обвезника Старог града, дају на субвенције СЦ „Милан Гале Мушкатировић“, док то јавно предузеће, истовремено, троши милионе само на лого фирме.

Одборницима “Доста је било” принципијелно је неприхватљиво именовати партијске људе на стручне руководеће функције, у надзорне одборе установа културе и јавних предузећа, уместо компетентних лица изабраних на конкурсу. Иако жели да себе представи као „транспарентног Бастаћа“, власт у Старом граду наставља да влада на партијско-паразитски начин, при чему им није важно ко је из које странке, све док игра по истој коруптивној музици.

Одборници покрета “Доста је било” искористиће своје законско право и тражити све информације у вези са трошењем новца из општинског буџета и о свему обавештавати грађане Старог града. Нећемо улазити у демагошко блато Марка Бастаћа, у којем се јавно говори једно, а испод жита ради друго.

Одборничка група “Доста је било” Стари град

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • bravo, odlicno je sve proslo na starom gradu, treba imati na umu i da su za devet meseci predsednicki i lokalni izbori 2017 iskustva do sada kada smo nadgledali svega 13 birackih mesta treba da budu podstrek da svih 56 birackih mesta nadgledamo jer je ocigledno bilo muljacina

  • Bojim se da DJB klizi u dneno-sitno-svadjačku opciju. Maknite nišan samo iz lokala, stavite durbin, i dobacite malo dalje. Na republički nivo. Ako imate koga stručnog, objavite neki krucijalan tekst sa važnim državnim, spoljnopolitičkim, izvoznim, uvoznim, privrednim i sacijalnim pitanjima. Što reče Milanović – šarajte malo braćo… Udaviste sa rekla kazala u ovoj ili onoj mesnoj ili opštinskoj zajednici, a mi pošteni, na svaku kvaku se zakačimo i pokažemo kako ne radi kako treba. NATO je postavo i od pre 10-tak dana u Rumuniji aktivirao raketni štit protiv nekog, ko zna koga, na 100 km od granice Srbije. Nuklearni štit. Na 100 km. Stav 4. po snazi političke opcije u Srbiji po tom pitanju je? Gde je Ruminija,a? U kojoj opštini?

    • Evo Igore ja mogu da ti kazem moj licni stav po tom pitanju koje si postavio. Taj raketni stit je tamo gde je, svidjalo se to nama ili ne. Tamo ce i ostati dok to bude odgovaralo onome ko ga je postavio. Posto nas niko nista nije pitao onda je bolje i da ne iznosimo kao drzava bilo kakav stav jer nam to ne moze doneti nista dobro bez obzira bili saglasni ili se protivili postavljanju tih raketa. Jednostavno kad si mali i nemas snage onda je bolje da ostanes ispod radara. Imali smo slicnu situaciju nakon uvodjenja sankcija Rusiji od strane EU i Amerike i zamalo da nagrabusimo ni krivi ni duzni. Razlika je sto su nas tada pitali za stav pa smo morali da se izjasnimo a sada ne moramo. Pametnom dosta da zakljuci kako treba da se ponasa!
      Da me ne shvatis pogresno i ja bi voleo da moja drzava ima dovoljno snage da svakome iznese svoj stav i iza njega cvrsto stoji. Za to je nazalost po nas potrebna moc (vojna i ekonomska) . E sad da bi imao vojnu moc moras da imas novca da oruzje kupis ili pameti da ga napravis. Za pamet je potreban odgovarajuci obrazovni sistem i prvenstveno pozitivna selekcija ljudi. I jedno i drugo je nemoguce uz ovakav partokratski sistem koji siguran sam i sam osecas na svojoj kozi bio ti simpatizer pokreta Dosta je bilo ili ne.
      Da bi dosao do novca moras da stvoris neku novu vrednost/proizvod i to tako da je ona konkurentna u zemlji i inostranstvu. E sad da bi to uradio opet ti treba pozitivna selekcija tj. ljudi sa znanjem na odgovarajucim pozicijama.
      Odakle god da krenes i koje god pitanje da postavis uvek ces nazalost doci do jednog te istog zakljucka da ako hoces da napravis i minimalan korak unapred moras da uredis sistem, eliminises partokratiju, svedes korupciju na najmanji moguci nivo. E zato od celnika pokreta stalno cujes jednu te istu recenicu a to je da je potrebno uvesti RED u sve sfere drustva. Sve ostalo je borba sa metastazama a ta borba je unapred osudjena na propast.

    • Bravo Marko! Svaka rec ti je na mestu, kao i ton koji nije napadacki, svadjalacki…. Ko zeli, razumece poruku.

    • У, задње што нам треба је да се сад изнурујемо у дискусијама атлантиста и проруса, а да земља и даље труне на свим нивоима. По мени је управо поента да створимо што ширу коалицију да се ова земља најзад упристоји и почне да дише па ће онда лакше преговарати и са Русијом, и са ЕУ, и са Америком, и са свим другима. Партократијама ништа боље од препуцавања четници – партизани, Русија – Запад, геј парада – традиционалисти, а као што видимо и из ове вести, ОНИ се лако споразумеју кад треба исисавати паре из јавних предузећа. И онда кад се све покраде и пукне, иди празне касе па моли и камчи и у Бриселу и у Москви, доста је било!

      Против корупције и за сређивање државе принципијелно и упорно на свим нивоима! Кога локалне вести не занимају и не мора да их чита. А што се “великих” политичких питања тиче, ја сам за центризам и прагматичност. Пошто имамо приличну равнотежу прозападњака и проруса, што нам је изгледа судбина, и они немају шансе једни друге да убеде ко је у “праву”, зашто не би и једни и други лепо прихватили ту реалност и да будемо неутрални (бар неко време, као компромис) а да се НАЈЗАД средимо и кренемо да развијамо? И ко нас то бије по ушима да се сад истрчавамо по питању некаквог штита у Румунији? А овамо ти ови краду пред носом и праве те будалом?!

    • Ni meni se ne dopada taj svađalačko – uvredljiv ton. Bastać je iz DS koliko je meni poznato, a ne iz SRS. Svi mi znamo da je to frankenštajn koalicija, ali je bila za očekivati. Niko iz tog društva nije u politici zato što mu je dobrobit naroda i države na prvom mestu. Ali smatram da bi, uz principijelnost, pre svega trebalo zadržati DOSTOJANSTVO i PRISTOJNOST, na koju se DJB inače stalno poziva. Praktikujte ono što propovedate.
      Međutim, ne slažem se sa Igorom u ostalim stvarima. DJB se itekako bavio i bavi i pitanjima sa republičkog nivoa. U ovom konkretnom slučaju radi se o sumnjivim radnjama i nepravilnostima na Starom Gradu, a nema razloga da se prljavštine sa lokala ne pominju. Upravo na lokalu sve političke garniture i kradu neverovatne količine novca, zato se i bore tako grčevito čak i za mesne zajednice. U tome ih treba sprečavati. Siguran sam da će, kada se zalaufa republička Skupština, biti itekako “vesti” sa tog nivoa.
      A iznošenje stava o NATO raketnom štitu u stranim zemljama bi, od strane bilo koje političke opcije u Srbiji imalo snagu i uticaj na postavljače štita koliko i poslovični pubertet malajskih komaraca. Da mi prvo pokušamo ovu (za sada) imitaciju države da dovedemo u red, a svet da ostavimo za malo kasnije?

    • Slažem se, ton je svadjalački, uvredljiv i radikalan, unižava se ličnost, i ni malo mi se ne dopada. Zar to nije moglo sve isto da se kaže, a da se zadrži neki nivo?
      Puno agresije i netrpeljivosti, ne valja to. Radulović i ostali da porade na asertivnosti, inače od ovog ništa.

    • Nece vam pomoci nista botovi…ni najezda na N1 i DJB. Gotov je.
      Svaki protest, sve nas je sve vise, gotovi ste.

    • Slažem se da je ton sitno-svađalački i da odbornička grupa treba baš dosta raditi na retorici. Nekako nisu na visini zadatka. Ne slažem se da opštinska vlast treba da se bavi međunarodnim pitanjima. Malim koracima se stiže do cilja. A taj mali korak bi ovoga puta bio : artikulisanje saopštenja.

    • Mislim da treba delovati na svim nivoima, ali što se tiče svađalačkog tona tu ste u pravu. Stil SNS-ovskih kvalifikacija, odnosno diskvalifikacija se širi i na nekada učtivu opoziciju. Mislim da treba izbegavati prideve i oslanjati se na zasnovane činjenice. Što se tiče logofirmi i stila letaka na Starom gradu u predizbornoj kampanji – bili su, prema mom mišljenju, super dizajnirani, ali se nije znalo za koga navijaju.

  • Nije u redu da hiperbolisete u tekstovima i delite ovoliko epiteta svojim politickim protivnicima. Nisu ovo ‘Radikalski talasi’…. Malo uljudnije molim, ima nas koji se stidimo prenaglasenog i nekontrolisanog nezadovoljstva u ime DJB.

  • @Igor– Mogu da se slozim.Kao sto sam rekao, DJB mora ofanzivno krenuti u grassroot, omasovljavanje, STO PRE!!Jedini nacin je da se najsiri populus OSVESTI I DA MU PRORADE KLIKERI.Klikeri ne rade jer su blokirani i zaradjali stalnim manipulacijama i lazima.NAROD NIJE NI SASAV NI LUID. SVE VIDI!! SAMO GA TREBA PREUSMERITI- ISTINOM!!!NAPRED D J B !!!!!

  • DJB treba da radi i u prigradskim opstinama. Treba da se komentarise svaka kradja, svaka netransparentnost. Neka vrsta gradskog logistickog centra bi bila dobra.

  • Gospodin Marko Bastac je izjavio da nadzorni odbori ne mogu da se biraju putem konkursa jer nemaju zakonsko utemeljenje,odnosno da je takvo biranje protivzakonito.Ocigledno je partokratija prilagodila zakone svojim potrebama.E sada ako vi na Vracaru raspisete konkurs za nadzorne odbore mozete odgovarati i krivicno.

  • Devojke i momci – “tema” o raketnom štitu je trebala samo poslužiti kao šlagvort za bilo koju iole značajniju temu i pomeranje klatna sa beskonačnog opštinskog uklupčavanja, kakvim smo svakodnevno izloženi od ekipe iz okruženja ili i od samog Saše. Očekujem makar minimum saznanja i spoznaje i o nečemu drugom do beskonačne tralala partokratije, transparentnosti transparenta i krvave borbe izmedju odbornika i predsednika mesne zajednice – u borbi sa istim takvima u jebenoj opštini ! Pa i da je njujorška opština u pitanju! Aman! Ja znam da izabrane narodne poslanice koje svojim stručnim glasovima treba da odlučuju o našoj sudbini, da ukažu na posledice krimske krize na Srbiju, rast cene zlatne unce na berzi u Londonu i njenu refleksiju na našu privredu i korake s tim u vezi, u cilju zaštite domaće valute i reakcije u vezi sa deviznim rezervama. Ja znam da nisam od niti jednog člana rukovodstva pokreta čuo ništa drugo do borbe na život i smrt oko nekog muflona u nekoj ne znam više ni kojoj opštini. Znam i za isprazan razgovor sa uzaludnim najavama “pitajte Vučića”. Sve znam. Samo ne znam kada ćete se odlepiti od opštinskog patosa i ovim ljudima koji vas prate, uključujući i mene – ponuditi makar priču o šumadijskim naftnim izvorima ili projekat razvoja planinskog turizma u Vojvodini… Šta god, samo neee više o Bustću, Bastaću, Krastaću, kubanskim cigarama…

    • Pozdrav Igore,

      Imas dosta materijala o “bitnijim” temama od strateskog znacaja od strane DJB, pa mozes da pogledas njihove stavove i o takvim temama na njihovom sajtu (npr. o problemu na Kosova i Metohije), a imas i dosta video materijala na youtube, evo par primera:
      Predavanje o tome kako se racuna BDP i kakav je srpski i zasto je tako ukljucujuci i zasto je danasnja ekonomska politika pogubna za Srbiju: https://www.youtube.com/watch?v=TFy9F54nITs, ili o predlogu kako u Srbiji pokrenuti industriju “rizicnog kapitala” sto bi dalo sansu nasim mladim naucnicima i preduzetncima da razvijaju firme iz Srbije: https://www.youtube.com/watch?v=33GropFfckc.

      Sto se tice stita u Rumuniji, a i bilo kog globalnog pitanja, da li ti mislis da se drzava koja ima sacicu helikoptera i pokoji avion pita za bilo sta takvo?
      Da bi neko imao bilo kakav uticaj, mora da ima nesto da pokaze, npr. 100 aviona i 200 helikoptera. Sada, ti avioni se kupuju za novac, a ako Bastac (i neki drugi Bastaci na republickom nivou) taj novac rasipaju, kako onda da ih kupimo?
      Ovo je naravno samo ilustracija, da je za korak napred u bilo kojoj sferi (pa cak i ako hocemo da se igramo sile), neophodno da nase drustvo stvara vise bogatstva, a sa raznim Bastacima koji rasipaju novac ( da ne upotrebim tezu rec), to jednostavno nije moguce.

      Zato je bitno da se ta praksa prekine, na lokalu, republici, u drzavnim firmama – svuda.
      Bez toga mozemo samo da sednemo u kafanu i pricamo o Rusiji i Americi i svadjamo se ko ima vise TNT-a kao u filmu “Tri Karte za Holivud”.

    • Igore, predložite temu koja bi za život u Srbiji i njeno funkcionisanje kao države bile značajnije od partokratije i korupcije na svim nivoima vlasti i u kompletnom državnom sektoru; ili od netransparentnosti u vršenju državnih i javnih funkcija na svim nivoima. Tražite raspravu o “važnijim” temama, ali ih sami ne predlažete, sem kao sprdnju u vidu “šumadijskih naftnih izvora” ili “planinskog turizma u Vojvodini” (dobro, tu bi još nešto i moglo da se napravi, imaju Frušku Goru i Vršački breg…). Šta vas najviše muči u ovoj zemlji? Predložite temu koja je vama najbitnija, živo me interesuje…

    • @Poštovani Nenade evo teme,
      Selo je nestalo, ostale su varošice koje se prazne.
      Od mudrog Miloša do danas ta tema nije bila na svenarodnoj raspravi.
      За пола века на просторима некадашње СФРЈ из села у градове је прешло осам милиона људи! У Европи је за такав процес требало око 120 година. Tако су се стари из села готово неприметно преселили у градове.
      Шта нас очекује у будућности?
      У свету данас око 50 одсто укупног броја становника живи на селу. У Србији, у руралним подручјима се налази више од 40 одсто житеља. У условима данашње цивилизације, код нас и у свету, био би огроман ризик ако би се становништво концентрисало само у градовима. А то је случај данас у Србији, где нам трећина становништва живи у Београду и околини, па је потребно зауставити такав процес.
      To je politička tema nad temama!

    • Nenade, “sprdnja” koju pominjete – potpuno je evidentna. Da, Nenade, sprdam se sa nejbespredmetnijom temom ili dve najebspredmetnije političko-magistralne teme koje sam ikada čuo. Ikada čuo u formi – magistralnih, za DJB čak tema br.1 i tema br.2! Od svih ostalih tema u njihovim zadatim tekstovima-temama,a na ovom mestu, ni Vi ni ja – nismo čuli ništa drugo! Ništa! Da nije Savamale, kao “osveženja”, danas bi i Vi i ja i svi mi – prebrojavali i raspredali o utrošenim paklicama toalet papira u Bustaćevom jebenom opštinskom “kabinetu”! A sada, osvestimo se redom, a ne populizmom. Redom,dakle,Nenade i Nenadi: partokratija i ono što politički srpski lider Saša podrazumeva kao vodeću tačku i vodeće (za neki deo neukog naroda to i jeste, iako pojma nemaju zašto, ali – baš dobro zvuči), centralno programsko zalaganje, jeste borba protiv neodgovarajučeg zapošljavanja na neodgovarajućim mestima ili uopšte izmišljanim mestima, onih ljudi, koji su ugurani na ta i takva mesta zahvaljujući partijskoj pripadnosti ili povezanosti. Ok, podržavam. Ali, da li je to – centralni zadatak jednog iole ozbiljnog političkog subjekta u nekoj zemlji, pored sijaset sijaset važnijeh problema? Da to bude negde u agendi političkih obaveza, to da, nepravednost svake vrste treba iskoreniti, ali da o tome trubimo dok se ne onesvestimo, i prebrojavamo i postrojavamo rodbinu i prijatelje za koje posumnjamo da su “partokratijci”,aha – ‘vataj ga, eno ga! – taj idiotizam ne mogu prihvatiti kao programski za oporavak čitave države – najvažniju stvar! Koliko je takvih u Srbiji vlast “ubacila” u sistem? 1.000? 2000? ili možda 5000? Neka su nabiberčili i 10.000, ma evo, poklanjam – i 20.000 (armija čitava) tetki, ujni, sestrića, bratanica i komšinica – na državnu kašiku! E,sad, moj Nenade, koliko je to neto datih para iz budžeta države Srbije? Imajući u vidu plate u ministrastvima (i JKP) na največem delu pozicija, (samo baš vrh i najznačajniji rukovodioci primaju značajnije iznose, ali broj takvih je mali) – iznos koji Srbija mesečno isplaćuje po tom osnovu jeste – 2,5 do 5 miliona evra! Ne 20 – 50 ili 200-500 miliona evra, već – 2,5 do 5 miliona evra mesečno. A i od tog iznosa – samo jedan deo su “izmišljena” radna mesta. Veći deo tih radnih mesta postoji (dakle, plaćao bi se svakako,samo bi taj novac u Sašinom “programu za oporavak Srbije” – uzeo Pera, a ne Mika partokratijac) – a to znači da i tih 2,5 do 5 miliona evra i nisu toliki, već objektivno manji gubitak za budžet! A i taj gubitak je i dalje – opet, još manji, ako se zna da će i ta, baš izmišljena Sašina omiljena partokratska mesta – kupovinom hleba, uložaka, čarapa, posebno, goriva – vratiti kroz porez deo tog “izgubljenog i rasutog novca iz budžeta Srbije” – nazad u taj isti budžet Srbije! Time iskazane cifre – dodatno krunimo… Moj Nenade, za jednu iole ozbiljnu državu, partokratija,čiji se troškić može neutralisati, recimo, povećanjem izvoza, opet recimo, samo Tigra iz Pirota – za 2 do 3 %, onaj već uveliko okrunjeni “partokratski” gubitak bi bio – anuliran. O toj budalaštini govorim Nenade…Govorim o tome da partokratiju , pre svega, kao moralni čin pravednosti, svakako treba iskorenjivati, ali VIŠE OD TOGA GOVORIM DA SE NEČIM DRUGIM (TIGROM I RAZNIM TIGROVIMA, RECIMO) TREBAMO DALEKO POSVEĆENIJE BAVITI, NEČIM ŠTO JE APSOLUTNI PRIOROTET OVE DRŽAVE, A TO JE – PRIVREDNI RAZVOJ, STRUKTURNI RAZVOJ, RAZVOJ I OBNOVA MOĆNOG I DOMAĆEG BANKARSKOG SISTEMA, DUBLJA DEFINICIJA I REVIZIJA PORESKOG SISTEMA ( A I TU NE ONO – TRALALA NIŽI POREZ, A ČIME ONDA NAPUNITI KASU?) SRBIJE, PRONALAŽENJE I PREDLAGANJE SPOLJNOEKONOMSKIH AKTIVNOSTI, IZGRADNJA AGENDE SRPSKIH KURENTNIH PROIZVODA ZA NAPAD NA TA TRŽIŠTA, ITD, ITD, ITD – MOOOOJ NENADEEEE…. Nenade, lični stav, govorim,naravno, isključivo u moje ime i baratam samo sa mojim,lični vidjenjem svega onoga što sam dosad čuo od DJB, a to jedno tako isprazno sranje, moj Nenade, da nemam teksta… A i ono oko transparentnosti… Kako je tek to zamlaćivanje. To se rešava jednim zakonom i samo jednim podzakonskim aktom, sprovodjenjem potom kvalitetne unutrašnje i permanentne kontrole, i nema zamajavanja čitave države – objavljivanjem SVEGA SVEGA SVEEEGAA, jer neka se kontrola bavi time da li je Bustać,Mustać danas tri puta obrisao pozadinu, ili je maknuo rolu papra i odneo kući ženi, da i ona o trošku države obriše svoje debelo dupe! Izvinjavam se ženi, možda je šlang, i riba i po. U tom slučaju, ja častim tu rolu…

    • Namera vam je (valjda) dobra Igore, ali brojke su vam netačne. U javni sektor (državna uprava i javna preduzeća) je ugurano više od STO HILJADA ljudi. I ne radi se samo o njihovim platama. Radi se o svim ostalim troškovima i gubicima povezanim sa njihovim postojanjem u javnom sektoru (Sbijagas, RTB Bor, Železara Smederevo…). O troškovima nepotrebnih birokratskih procedura (izgubljeno radno vreme u redovima, električna energija, papir i da, PLATE ljudi koji uopšte ne bi trebalo da budu tu); o gubicima zbog naopakih, zlonamernih i pogrešnih odluka sega-mega “doktora” uglavljenih u javni sektor; o ogromnim krađama i zloupotrebama; o propuštenim prilikama jer nema dovoljno pameti da se one uoče.
      I zato ta rolna o kojoj pričate jeste bitna. Ona predstavlja PRINCIP koga se moramo držati u svakoj prilici, ma koliko mala bila. Da, trebalo bi da se držimo zakona kao pijan plota. Ali prvo moramo doneti dobre, racionalne i SPROVEDIVE zakone, a to ne možemo očekivati od partokratsko – birokratske bratije.
      Da pogledamo teme koje predlažete. Privrednog razvoja ne može biti dok ta partokratsko – birokratska nesposobna i korumpirana mašinerija ne siđe privredi sa grbače.
      Strukturnog razvoja ne može biti dok o njemu odlučuju Tome diplome, “doktori” Šapići i Stefanovići i njima slični “stručnjaci”.
      Očekujete da bankarski sistem bude bolji? Uz “dr” Tabaković? Niko nije video njen doktorat, a kako stvari stoje, i pored odavno podnetih zahteva, i neće. Nijedna vlast do sada nije želela dobar bankarski sistem. Kako onda da dobijaju i dele “burazerima” kredite koji nikada neće biti vraćeni?
      Da bismo imali poreski sistem, morali bismo prvo da odlučimo kakvu državu hoćemo, liberalnu ili socijalnu? Pa se u skladu sa tim definiše i poreska politika. Umesto toga, mi imamo partijsko – feudalni sistem koji se zasniva na “zgrabi iz budžeta koliko možeš”, a poreski sistem se kroji od danas do sutra, sa jedinim ciljem – krpljenje rupa u budžetu da bi se omogućilo dalje punjenje džepova partokratije i njenih satelita. Drugim rečima, sistem ne postoji.
      I sve ostalo što predlažete opet zavisi od kvaliteta LJUDI koji sede na mestima gde se odluke donose. U partokratiji NIKADA nećete na tim mestima imati ljude koji mogu da donesu nešto dobro.
      Po mom mišljenju, dok ja govorim o UZROCIMA svih naših nedaća kao države, vi biste da ispravljate POSLEDICE. A dok ne otklonite uzrok, posledice će se stalno vraćati, u sve gorem i gorem obliku.

    • Nenade, ne znam ko je i kavim detektorom pobrojao 100.000 tetki ubačenih na državnu kašiku, ali, evo, ja častim – i dodajem još 100.000 tetki i njihovih bus plus kartica (hop, uh, izlete tema za kritiku vlasti koja je izbore i dobila na tako glupoj temi i obećanju da će ukinuti taj bus plus, iako je i on minoran), dakle, imamo ( još malo pa navedosmo sve uopšte zaposlene gradjane Srbije 🙂 ), uz moje čašćenje – 200.000 tetkica i tetaka u partostroju. Izdvajanja za njih – 25-50 miliona evra mesečno. Pola pojedu i popiju u Srbiji, plate vodu,struju, grejanje,hladjenje, benzin, lekove, detetu školski pribor, neku salamicu, mlekce, frizerku – koja ode da od toga sad plati svoj infostan, dakle, moj Nenade – od ozbiljne, respektabilne (izgleda po vama KINESKI brojne) partoarmije – svedosmo njihov trošak bačenih para samo u onom delu, koji je otišao za letovanje u Grčkoj … Ok, onom napred pomenutom pirotskom Tigru obezbedi Saša (TO I TREBA DA MU BUDE POSAO I VODEĆA TEMA – AKO IOLE UOPŠTE NEŠTO I ZNA O TOME) izvoz veći umesto 3, sada za 5% – i tako i time svi mi opet anulirasmo minus iz cele Vaše pomenute, a i moje širokom rukom duplirane (beg nikad nije bio cicija) te kineski super mega giga brojne srpskopatokratske armije u Srbiji… U prevodu, Nenade, nisam se šalio ni kod prošlog, kao ni kod ovog teksta, mada, priznajem, nasmejem se u nekom trenutku, ali – od muke, šta nas i ovde snadje… Suština je da parokratija, ma kako primamljivo zvuči taj Sašin “izum”, on ni izbliza ne rešava problem ove zemlje. I on, kao takav jedan sporedan momenat – nikako ne bi smeo biti “udarna igla” bilo čijeg ozbiljnog programa, jer ni u minimumu minimuma neće rešiti probleme koje imamo. Izbacivanjem i svih tih “pronadjenih” i “ulovljenih” partokrata, paradoksalno, smanjćemo i preko potrebnu – potrošnju. Osteće ona frizerka bez mušterije, mleko potom u rafu sa isteklim rokom, i da ne nabrajam do u beskonačno. Kada neko (predizborno) zapeni sa nekom parolom, mora da zna – a šta ko mu se želja i ostvari? Partokratija je sve pre nego krucijalan problem. Zapravo, jeste – ali samo za onoga koji pojma nema šta bi u stvari radio. Pa u ključne tačke svog programa istakne opštepoznate – sporedne stvari. Nenade, gore sam naveo 4,5 od oko 70-tak nužnih i hitnih tema po srpsku državu kojima se treba ozbiljno, profesionalno i, iznad svega, temeljno pozabaviti. U jednom ste, medjutim, u pravu – u Jorgovanki i nestručnim ljudima na važnim pozicijama, ali u kolokvijalnom, ne konkretno navedenom personalnom smislu, dakle, o eto jednom pogodjenom mestu koje jeste jedno od najbitnijih, gde treba zaista da se nalazi stručno i osposobljeno lice. Iako mi se lično ona “ne dojmi”, ne znate da je ta Jorgovanka, kao goli kadar, ipak okružena ekipom koja nešto zna. Ta ekipa i drži, moram priznati, relativno solidno pod kontrolom monetarnu politiku,što se odražava i na relativnu stabilnost cena, pa i kursa dinara, a da pritom – značajnije ne poseže za deviznim rezervama zemlje. A sve to ona sa svojim timom uspeva (još uvek), u uslovima fiskalne i svake druge politike ove vlade. Pa još imajući u vidu i strahovit uvoznički lobi i time prouzrokovano razaranje srpske privrede (gašenje mnogih domaćih proizvodjača, a posebno i bukvalno uništavanje srpskog seljaka i poljoprivrede) nakon po zahtevu EU – umanjena svih naših carina na uvoz – njihovih proizvoda, čime smo postali preplavljeni njihovom (umesto našom) robom – na godišnjem nivou, dakle, svake godine – Srbija ima spoljno-trgovinski deficit od zastrašujućih 5 (PET) MILIJARDI EVRA! No, svi ovi i u prethodnom i u ovom tekstu navedeni kleble-zable problemčići, su špansko selce. Ima i Saša i svi mi ovde čime da se bavimo… Gde ono stadosmo? Ah, da, i koliko ono rekosmo da je rolni papira po javno-komunalnim i vladinnim zahodima – više potošeno od realno potrebnog stručnog broja rolni?

    • Nanade,

      Da li možete da nam predstavite odakle TAČNO potiču podaci o 100.000 ljudi koji su partijski zaposleni?
      Znači mislim da li postoji neka konkretna studija o tome ili je sve bila samo “odokativna” procena s kojom se išlo u predizbornu propagandu?

      Razumem Igorov stav i možda malo preteranu ogorčenost, pa smatram da bi možda bilo bolje za sve da se držimo činjenica koje su zaista proverene. Prosto da znamo na čemu smo.

    • @ Igor
      Moram da odgovorim sam sebi, pošto smo izgleda nabacili suviše “slojeva” odgovarajući jedan drugom. Na momente kad čitam šta ste napisali pomislim da znate nešto o ekonomiji, ali opet… Kao prvo, NIJE posao ni Radulovića, ni Vlade Srbije da povećava izvoz pirotskog “Tigra”. Povećanje izvoza se obezbeđuje racionalizacijom proizvodnje, smanjenjem troškova, povećanjem kvaliteta proizvoda, agresivnijim nastupom na stranim tržištima… To je posao menadžmenta kompanije, a koliko znam ni Radulović ni Vlada Srbije nisu na tim pozicijama. Ono što JESTE posao Vlade, a što i DJB (bar za sada tako izgleda) ima nameru da obezbedi je SISTEM koji će omogućiti ista, pravedna pravila tržišne utakmice za sve, po što je moguće nižoj ceni za poreske obveznike. Sistem koji će u domenu svakodnevnog života građana obezbediti brzo, efikasno i racionalno zadovoljenje njihovih potreba. A zato se mora demontirati partokratija.
      Kao drugo, evo malo podataka: 2013 godine naše vlasti (http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/krstic-do-sad-smo-prebrojali-675000-zaposlenih-u-javnom-sektoru/bywbytd) su izbrojale 675.000 ljudi zaposlenih u javnom sektoru. Krajem 2013. vlasti donose zabranu daljeg zapošljavanja u javnom sektoru, a samo 2014 (http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/bez_produzetka_zabrane_zaposljavanja_.4.html?news_id=307749) je zaposleno NOVIH 13.500 ljudi, koliko je “Danas” uspeo da izbroji, pošto nadležni naravno ne odgovaraju na zahteve za informacijama (možete li pretpostaviti zašto?). Ima informacija da je u 2015 broj novozaposlenih bio oko 20.000. To je samo ono što sam na brzinu napabirčio na netu za 10-tak minuta, ali je dovoljno kao tema za razmišljanje.
      “Strategija reforme uprave u Republici Srbiji” (Sl. glasnik RS 9/14 i 42/14) procenjuje DIREKTNU ŠTETU po Budžet Srbije nastalu viškom zaposlenih na 115 milijardi dinara godišnje, tj. jednu MILIJARDU evra godišnje. Daleko od vaše procene da bi 2% povećanja izvoza “Tigra” pokrila gubitak. Ja bih stvarno voleo kad bi 2% izvoza pirotskog “Tigra” bili vredni milijardu evra ali eto, nisu… Naš plan racionalizacije javnog sektora predviđa otpuštanje preko 75.000 ljudi iz javnog sektora do 2018. godine. Naravno da vlasti otežu sa tim, a u ovom našem partokratskom sistemu verovatnije je da će otkaz dobiti politički protivnici i oni koji znaju svoj posao, kako bi se zaslužnim lepiocima plakata obezbedilo uhlebljenje.
      I konačno, ni reč niste potrošili da prokomentarišete glavnu komponentu cene partokratije: neverovatnu ŠTETU koju svi ti nesposobni, nepismeni ljudi, često i lopuže, čine ovoj državi upravo svojim “radom” za koji još dobijaju i platu iz naših džepova.

    • @igor
      Poštovani veoma argumentovani i uverljivi stavovi. Emotivno obojeni i to je stvar temperamenta i unutrašnje pobune čoveka koji primećuje nemoć propagande koja ne ume da definiše dalja idejna kratanja.
      Moja malenkost se usuđuje ići dalje.
      Ovo što ste vi naveli je alfa i omega problema ove države i političkih stranaka. Pokretanje privrede prvo one polu industrijske odnosno sirovinske. Mislim na drvnu industriju, bakar, antimon, agroindustriju. Aktivirati provinciju i zaostale delove Srbije. Iskoristiti vodene potencijale. IT tehnologije, programere, preradu malina u višu fazu itd.
      E, što se to ne radi? Zatvoreno je Zapadno Evropsko tržište za nas! Kako ga otvoriti ? Teško. Evo jene istine koja obara snogu sve koji nisu upućeni u tajne političke moći.
      Nemačka velesila u undustriji. Ekonomski najstabilniji izvoznik na svetu. Kina, Rusija pred nemačkom tehnologijom saginju glavu.
      Problem je jenostavano rešiti. Ali to rešenje je bolno. Koje je rešenje? Prihvatiti sve ono što Merkel traži i za godinu dana Srbija ina 12% povećan izvoz poluproizvoda u Nemačku. Nemačka može sve otkupiti što proizvedemo, ali ona traži i političke ustupke koje nije lako doneti i to ovde niko ne sme da kaže. Evo ja kao slobodan čovek to kažem. Nije popularno razime se. Da li je lekoviti ne znam.
      Pozdrav

    • Ivane n o Oče Makarije, ne znam da li sam pisao pod emocijom, i ako jesam, kojim njenim delom. Verovatno – pod ljutinom. I to je ljudski, zar ne. Uostalom, emociju su ovom svetu dale i najznačajnija dela i trenutke, od onih umetničkih do onih naučnih. Ljutnja ume da pokrene i da iz nje izadje i nešto dobro. Da me imenovani Nenad nije prozvao, ništa od ovog vam ovde ne bih izneo, jer nisam uočio na ovom sajtu , samo uslovno rečeno radi razumevanja, “profil” ljudi koji imaju promišljanja o nešto značajnijim temama. To ne znači da su neobrazovani ili neinteligentni. To najverovatnije znači da su – neinformisani. I tu nastupa moja ljutnja, u prvom postu koji sam ovde postavio – kritika DJB i njegovo kao-pijan-plota potenciranje banalnih, sporednih,iznad svega – široj masi interesantnih tema. Dakle, bave se jasnim, neparvorenim – populizmom. Kao tv Pink (naravno, ne mislim poredjenje u smislu opskurnosti i primitivizma kojima smo obasipani sa te crne, a ne ružičaste tv) – pokret DJB nameće teme i formira “ukus” publike. A moć nametanja tema, njihovim ponavljanjem i forsiranjem – ogromna je. I upravo zbog toga, i upravo ovde, Saši kažem, Saša – DOSTA JE BILO!

    • @Igor
      Odlično primećeno,
      Moja motivacija za učlanjenje u DJB je inspirisana načelima.
      Smatrao sam da su ona proistekla iz deklaracije o ljuckim pravima.
      I ta načela da budu osnova našeg zajedničkog rada na svemu onome što se pod ta načela može smestiti.
      E na tim načelima se ne može ostati. Jer ako se tu stane i počnemo se baviti marginalnim stvarima ili problemima užeg interesa onda je izneverana ideja onih ljudi koji žele brže menjanje postojećeg ekonomskog stanja, koje je ključno za bolji život i koji jedino može obezbediti socijalnu, klasnu i međunacionalnu pavnopravnost.
      Onovna tema svih tema mora biti MAKROEKONOMIJA. Kako početi? Sačim početi?
      Pozvati sve ljude dobre volje da se uključe u akciju – PONUDITE IDEJU ZA BOLJE SUTRA.
      Koliko god to danas izgledalo glupo moram navesti jedna istinit a prost primer.A takvih je po Srbiji na stotine.Između ostalog Tigar, Metalac, Bane Sekulić, itd.
      Komunisti su to sve do Ante Markovića radili odlično.
      Evo jednog klasičnog primera njihove menadžerske sposobnosti.
      Reše da u jenom malom gradu u Srbiji podignu fabriku nečega.Prikupa potrebne podatke.Odu na zapad i naprave tako dabar ugovor sa partnerom gde obadve strane dobijaju. Znači rizik obostran.
      Tehnologija za te godine 70-ete perfektna. Sva proizvodnja ide uglavnom u Evropu. Otplata opreme po principu pola-pola.
      Pola u proizvodima pola u devizama. Rok ugovora 10 godina. Ta fabrika je zapošljavanja 3200 radnika znači u proseku hranila oko 10000 duša i živeo gradić. Fabrika je dobro radila sve do 1996 godine. A u privatizaciji doživljava kolaps. Uzrok opravdan nedostatak repromaterijala iz uvoza i gubitak tržišta.
      Danas dragi moji prijatelji stičam utisak da mi ne umemo kako narod kaže da napravimo ŠILJAK ZA VREĆU. Svi oni koji bi to umeli već decenijama odlaze. Ono najgore, odliv pameti.Više ih nema ni u Institutu Mihailo Pupin do Lola Korporacije itd,
      Kad se ove teme daju u javnu raspravu tek onda ima nade i za DJB.
      Sve ostalo je samo MLAĆENJE PRAZNE SLAME. KAO ŽIČARA OD 3 MILIONA EVRA NA STAROJ PLANINI.

    • @ Ivan N

      Odličan komentar.
      Kao inženjer mogu samo s tugom da primetim šta su ljudi u ovoj zemlji ranije uspevali i umeli da naprave a šta sad više ne umemo.
      Nema više ni znanja, a ni bilo kakvog sistematičnog napora od strane države da se nešto kod nas razvije i proizvede.
      Ne postoji kontinuitet u prenošenju znanja i iskustva sa starijih stručnjaka na mlađe. Stariji su u penziji, njihovo znanje je iz prošlog vremena, a mladi nisu imlai prilike nigde ništa da rade ni nekog starijeg da im pokaže.

      A kad neko nešto i pokuša da napravi, niko se ne trudi da ga malo zaštiti, da dobije neki prostor na tržištu makar neko vreme dok ne stane na svoje noge. Umesto toga početnik biva odmah izložen konkurenciji iz uvoza i tu bitku gubi.
      A da ne spominjem nepostojanje ozbiljnog sistema za investiranje u nove projekte.
      Veliki deo onoga čime državne agnecije tobože pomažu domaću privredu biva spiskano na projekte koji niti su razvojni, niti su realni, niti potrebni, ali koji se zato ostvaruju preko partijskih i drugih veza. Uglavnom se oslanjamo na uvoz iz inostranstva, dok sami ne znamo više ništa.

      Tačno je da su komunisti te stvari radili mnogo efikasnije.
      Oni nisu plaćali strancima da dođu, već ako su ih i poštali da uđu na ovo tržište, bili su u najboljem slučaju ravnopravni partneri.
      Ali kad god su bili u prilici gledali su DA SE RAZVIJA NEŠTO KOD NAS i terali strance da nam deo svoje tehnologije otkriju ako žele da prodaju ovde.
      Taklo je darila ozbiljna država..

      Veliki broj stranih fabrika kojima Vučić voli da se hvali, zapravo ne donose tehnologiju u Srbiju (uz izuzetak Fijata i malog broja sličnih). Njihove aktivnosti nisu tehnološki intenzivne, već se najviše eksploatiše ljudski rad i to onaj najniže kvalifikovani.
      Ne znam više koliko mi imamo fabrika za proizvodnju kablova za automobile. Tu nema praktično nikakve tehnologije, ili je veoma jednostavna i primitivna. Osnova je ljudski rad, koji je naravno veoma slabo plaćen.
      A naša država značajan novac poreskih obveznika utroši upravo na to da bi tim strancima pokrila što veći deo inicijalnih troškova (a možda i sve troškove). Zato je njima lako da dođu u Srbiju jer ne rizikuju mnogo, ali će takođe neće biti problem da odu odavde, jer nisu pustili korenje, nisu mnogo ni uložili.

      I zato PRIVREDNI RAZVOJ mora biti PRIORITET NAD PRIORITETIMA.
      Naravno, da se što više toga RAZVIJE u Srbiji da nove generacije počnu da osvajaju znanja i tehnologije.

    • @Otac Makarije
      Hvala Bogu da sa nekim može da se razgovara o problemima koji život znače.
      Sve ovo što nam se dašava otišlo je previše daleko i narod više ne razmišlja realno.
      Svi bi da se dohvate kutlače i da dele porcije iz nažalost praznog a i šupljog kazana. Niko kazan da zakrpi i da ga napuni.
      To je problem poštovani Makarije. Ovaj Vaš odgovor je jedan od najboljih koji pročitah ovde.
      Kao mlad inženjer u početku svoje karijere dolazim u jednu firmu i pokušavam da postavim stvari na svoje noge da radim posao za koji sm se ceo život interesovao. Posle par godina osetih mržnju zavist, prezir. Da bi to kulminiralo oko 1992 godine kad me tehnički direktor poziva na razgovor koji je bio prazan i glup. I taj čovek daje mi savet:” Ostavi se maštanja imaš dobru platu i gledaj svoja pola”. Dođoše snkcije, oprema izraubovana i baš mi tehnokrate poturismo leđa da pravimo nove mašine jer uvoza nije bilo. Na moje izričito zadovoljstvo napravismo bolje, jeftinije, efikasnije od čuvenih svetskih firmi. Kako je to bilo moguće. Lako. Sve ono što se nije pokazalo u procesu proizvodnje dobro to otklonismo. U to verme aktivirasmo sve firme koje su mogle dati doprinos. Od Severa Subotice do prvog Partzana Užice i MIN-a Niš.. Tu se praktično pokazala kreativnost znanje tehnokrata. Danas tako radi Tajvan, Kina, Vijetnam, Indija itd.
      E, sve dok se tako nešto veoma ambicioznim planom ne pokuša ponovo. nema pokretanja privrede.
      Lako je Saši bilo na Zapadu. Tamo se red i poredak zna. Ovde je problem početi. I novac nije problem u slamaricama srbije leži 9 milijardi deviza. E te devize nisu kuniće da se u kavezu razmnožavaju.
      Mislim da sam bio jasan.
      Pozdrav

    • Izvini ali matematika ti je pogresna. Ako uzmes mandatarovu peosecnu platu od 400 evra, obaska onaj jedan, i dodas obaveze drzavi
      70 % i sve to pomnozis sa 20 000 partokratskog kadra koje priznajes i puta 12 meseci cifra je 163 200 000. Nije bas 5 miliona. E u tome i jeste problem sto na isti nacin razmislja i Vucic i svi pre njega. Sta ima veze ako smo zaposlili ovd 100 tamo 100. A sta ce da rade i ko ce da plati to nema veze. E izvini ima veze. Svaki dan gulim u firmi po desetak sati dnevno, zanalo se po nekoliko meseci zalomiti i po dvanaest trinaest sati, a plata ista, sa odradjivanim godisnjim odmorima i nekiskoristenim i neplacenim godisnjim odmorima. Isao sam na operaciju i uzeo godisnji jer ce mi propasti ako predje u drugu godinu a plata bi mi bila manja zbog bolovanja. A moj komsija sa novom drzavnom sluzbenom Fiestom dolazi kuci sa posla, obavlja privartne poslove, vozika decu,ima sve beneficije i smeje mi se u brk. A za cije pare i ko to placa. A ti kazes nije vazno, nije to nista. Izvini jeste vazno i najvaznije. Mozes ti da psujes kolko hoces, ja necu. A da sam besan, besan sam.

    • Boško, brate rodjeni… I sam reče “70% obaveze ide državi”, dakle, Bole, srećo – nazad u budžet… Ljudi moji… Drugo, prosečna plata je figura sa odredjenim parametrima, koji nemaju stvarnu težinu. Plata sekretarice u minstarstvu (a to su najčešće podeljeni partokraski “profili”) u Vladi Srbije je – ispod 40.000 din… Moj Bole…I, evo, opet da častim – tvojih 163.200.000… Neka bude, neka bude i da ne treba ta sekretarica. A treba. A drugo je pitanje dal je partijska il konkursna, al treba. Dakle, svakako tu ide plata. Ali, hajd, da ne treba – i hajde neka je 163 miliona evra. I ja častim još duplo! Može?? Beg nikad nije bio cicija. I sad, eto, Bole pobratime, imamo, ma da zaokruzimo – 350 miliona (a ceo budžet vojske sa sve platama svih vojnika, oficira, doprinosima, tehnikom i svim svim drugim elementima – 580 miliona evra. Ovo u prilog toj besmislici od 163 mil.evra za partokrate), umesto onih realnih 5, 6 ili 50,60 kako god – eto, prihvatam široko do Tokija – nni po babu ni po sričevima, neka bude – 350 miliona! Može? Može! Možemo i još više i još bespredmetnije da se gadjamo, Boleee, ali jostade ono pitanje – a šta ćemo sa onih 5 milijardi evra deficita, moj Bole… Pozdrav, Igor.

    • @Igor
      Moj odgovor na našu raniju diskusiju iz nekog razloga čeka da ga neko pregleda i odobri, pa pretpostavljam da ne možete da ga vidite. Nadam se da će se pojaviti uskoro. I tamo sam izrazio sumnju u vaše poznavanje ekonomije, ali da odgovorim i na vaše navode ovde.
      Sa svakim novim tekstom pokazujete svoje nepoznavanje ekonomije, jer se paušalno služite brojkama, pa su vam “proračuni” netačni. Ni Boško nije sasvim precizan, ali tu je negde… Dakle, da bi vam poslodavac isplatio NETO platu od 400 Evra, on mora da “zaradi” i obezbedi za vašu zaradu još 64.22% preko toga: 656.88 Evra. Tih 64.22% se činjenica je, vraća državi, ali (bar bi trebalo) za tačno određene namene: za PIO, za zdravstveno, za osiguranje za slučaj nezaposlenosti. 10% od vaše zarade je klasičan porez i ide u klasičan budžet. Međutim zarade zaposlenih se isplaćuju iz budžeta. Dakle, iz budžeta se za vaših nerealnih 20.000 viška (valjda će mi pustiti taj komentar posle pregleda da možete da vidite moje argumente) mesečno mora obezbediti 13.137.600 Evra u slučaju prosečne zarade, ili na godišnjem nivou 157.651.200 Evra godišnje. Ponovo naglašavam, od onih 46% vaše bruto zarade koja se vraća državi, samo oko jedne petine novca se zaista vraća u BUDŽET, a ne u razne fondove (koji su takođe opljačkani, ali nećemo sada o tome). Od onih 400 evra neto, možemo računati da još 20% ide u budžet kroz PDV. Par sitnijih izdataka, kao što je porez na nekretnine koji nije toliko bitan kada se “razbije” na 12 meseci i koji je u Srbiji još uvek relativno nizak, nisam uzeo u obzir. Kada i ako budete mogli da pročitate moj odgovor u našoj ranijoj diskusiji, videćete da se u zvaničnim brojkama objavljenim u Službenom glasniku RS pomniju “malčice” veće brojke od onih koje vi tako galantno i begovski nepotrebno poklanjate (da sad ne ponavljam te brojke ovde, valjda ćete ih pročitati).
      I da, nisu sekretarice glavna stavka. To su kojekakvi savetnici, pomoćnici, stručni saradnici koji imaju opet “malčice” veće plate od proseka, mada mislim da ćete se složiti da ni prosečna plata za vaših 20.000 na godišnjem nivou nije zanemarljiva. Kao ilustraciju navodim vam jedan relativno skorašnji primer: http://www.blic.rs/vesti/hronika/starleta-ce-biti-optuzena-sa-bratom-uskoro-optuznica-protiv-dusice-jevdenovic-zbog/yc0bm3r Tu su i kojekakve duplirane i triplirane “agencije” za ovo i za ono koje ne rade ama baš ništa, u kojima sede ljudi “nevidljivi” za običnog građanina. Tih 5 milijardi deficita koje pominjete je partokratija i napravila, i nećete ni moći da počnete da ga se rešavate dok je ne razmontirate i skinete sa grbače ove države. Opet ponavljam, ne možete lečiti bolest lečeći simptome a da ne otklanjate uzrok.

    • @ Nenad

      Ne znam šta vam se dešava s komentarima, Nisam do sad primetio da neko proverava pre objavljivanja.
      Mislim da to ne rade, a ako rade, red bi bio da postoji neko obaveštenje o tome.

      Može biti da je problem ipak tehničke prirode, jer sam u nekoliko navrata primetio da imaju problema s tim serverom na kome je sajt.

    • @ Makarije
      Ne znam ni ja šta mi je s tim komentarom. Ja ga vidim, a u njegovom zaglavlju je mali trouglasti znak sa uksličnikom i pored piše: “Vaš komentar čeka pregled”. Sad je vikend, pa valjda nema doktora da ga pregleda, ali biće valjda sutra, ako ne malo sutra 🙂

    • Mislim da ljudi koji pisu komentare na sajtu DJB i iznose stavove generalno zele isti rezultat a to je uredjena drzava i drustvo u celini. Ono sto mene raduje je da nema nekog nekulturnog prepucavanja i svadje nego samo iznosenja licnih stavova uz postovanje “sagovornika” bez obzira da li se sa njim slazemo ili ne. Vec to je velika promena. Na takav nacin komunikacije treba da se naviknemo i licno mislim da bi bilo dobro da probamo da iz komentara/stava “sagovornika” nesto naucimo. Ja sam licno zamerao ljudima koji vode pokret i predstavljaju ga u javnosti zasto ne predlazu neka “konkretna” resenja. Evo neko je naveo problem odlaska ljudi sa sela u grad, onda kako cete resiti problem duznika u svajcarskim francima, pa onda kako resiti problem grejanja klinickog centra,….itd. Sto sam vise slusao izlaganja Sase Radulovica i ostalih, analizirajuci ista shvatio sam da hiljade tih pitanja koja postavljamo njemu i ljudima u vrhu politike u stvari treba da postavljamo ljudima koji su direktori tih preduzeca, skola, bolnica,…itd. Ja kao gradjanin treba da pitam (preko svog predstavnika u skupstini) nadleznog ministra a on premijera zasto oni i dalje drze na celnoj poziciji nekog organa/preduzeca coveka ciji su rezultati rada tako losi. Jednostavno ta pitanja tipa “kada ce taj i taj put biti asfaltiran ili kada ce nesto biti okreceno” ne treba da idu na njihovu adresu. Nisu politicari ni strucni da o tome odlucuju. O tome treba da odlucuju strucni ljudi koje politicari dovode na celne pozicije. Politicari kreiraju ambijent, dovode strucne ljude na odgovarajuce pozicije. Zatim ti isti ljudi u svojim sektorima prave pozitivnu selekciju ljudi i to tako ide sve do cistacice i vratara. Svi oni u toj piramidi medjusobno komuniciraju i analiziraju probleme koji im stoje na putu uspesnog obavljanja posla. Svako treba da kaze svom sefu sta ga sprecava da radi svoj posao, da da predlog sta bi trebalo da se radi i za to zatrazi odgovarajuce resurse. A ne mogu se strucni ljudi dovesti tako sto premijer kaze “Ja mislim da si ti strucan i ti ces voditi to i tacka”. Moras napraviti neki konkurs i reci sta su kriterijumi. I taj konkurs mora da bude realan a ne namesten jer onda opet nista nismo uradili. Opet necemo dobiti strucne ljude na odgovrajucim pozicijama. Kako mislite da uspesno funkcionise i razvija se recimo EPS kad elektroinzenjeri dodju na sastanak i kazu svoje probleme i predloge direktoru koji je drzao prethodno pecenjaru. Jel mislite da on to moze na odgovarajuci nacin da analizira i donese odgovarajucu odluku. Iz mog iskustva takvi ljudi su sujetni i uzivaju u tome da pokazuju drugima kako imaju moc i kako su eto i bez fakulteta oni uspeli u zivotu. Koliko je samo dobrih ideja odbaceno zbog takvih likova. Ja mislim da nema coveka u Srbiji koji to nije direktno osetio na svojoj kozi.
      Uzaludno je trositi vreme na razgovor o nekom pojedinacnom projektu ako su svi segmenti drustva neuredjeni. Ne mozemo govoriti o uspesnoj izgradnji autoputa ako nemamo uredjen katastar. Kako cemo zavrsiti eksproprijaciju kad je sudstvo u stanju kakvom jeste danas. Kako ocekivati dobar kvalitet izvedenih radova ako imate toliku korupciju od izvodjaca preko nadzora pa do ministarstva. A kako onda razviti turizam ako nemate kvalitetan put. I tako mogu da pisem ceo dan i uvek dodjem do istog. Riba smrdi od glave i ne moze kuca bez temelja. Situacija da se premijer i ministri petljaju i u najmanje stvari na terenu imamo vec godinama. Rezultate takve organizacije svi mi vidimo i osecamo. Uspesno preduzece ima kvalitetan menadzment koji organizuje posao i oslanja se na sistem. Necete vi ni u jednoj ozbiljnoj firmi videti direktora koji silazi u pogon i govori radniku kako treba da radi sa nekom masinom a da pritom nema pojma o tome. Naravno radnik cuti zato sto mu je ovaj sef iako on lupa gluposti. E upravo je tako u organizaciji nase drzave.
      Spominjanje “konkretnih” projekata je sredstvo za zamajavanje glasaca. Na taj nacin sve vlasti u Srbiji od kad znam za sebe samo skrecu paznju sa onog glavnog pitanja. Jesu li spremni i sposobni da urede drzavu ili ne. Ja mislim da nemaju ni volje ni znanja za to.

  • У званичном саопштењу ДЈБ помињу се “Радикалски председник општине” и “Радикалско-СПС-ДС већина”?
    Нешто смо преспавали или се неко залетео?

  • Jedva čekam da vidim finansijske izveštaje za Poslovni prostor. Mislim da je upravo to razlog zašto Bastaću ne odgovara politika transparentnosti koju zastupa DJB.
    Inače, Bastać nam i dalje šalje pisamca, koja su kao prst u oko svima nama koji smo glasali za DS a ne za nosioca njihove liste

  • Sav se naježih od tobože zabrinutosti pojedinih komentatora za dostojanstvo i ugled DJB, zbog “nedostojnog” rečnika i kvalifikacija nekih političkih učesnika. Znamo da je Bastać zvanično član DS. Pridev “radikalski” sam razumeo kao manir ponašanja koji je Šešelj 90′ postulirao: znači sve je dozvoljeno, svako sa svakim može, ako je to politički korisno. Kao dobar je Sloba, al ne valja Mira(Dedinjska veštica). Dobar je Vučić, al ne valja Toma. Takođe komentari u stilu DJB se drži zakona i principa “ko pijan plota”(J.B. Tito). Očigledno je da raznorazni botovi ne sede skrštenih ruku i pokušavaju da mute vodu, al džaba im posao.

  • @ Igor
    Sve pohvale.
    Vi ste obrazovan, pametan i rečit čovek. AV je takodje obrazovan,pametan i rečit čovek.Velika sličnost a mala razlika.

  • Nisam bot, glasao sam za DJB na svim nivoima i molim vas ostanite dostojanstveni kakvi ste bili do sada. Dosta nam je SNSa sa njihovim nepristojnim napadima.

  • Nenade, niste uspeli da shvatite sustinu niti 1 mog teksta. Zato o tome ne vredi dalje Nenade. Ali, hajd, samo još jednom Nenade, ako već ne možete da shvatite njihovu suštinu, pa ni podatke iz njih, može i preko vaših brojki… 400 evra neto plate za tih vaših 100.000 ( ni sa čim dokazanih) potpuno paušalnih partokrata, jeste ukupno 40 miliona evra. .. Navodite, dalje, da onih 400 samo 20 posto se vrati u budzet… Sv5 se Nenade vrati, sve što ne ode na letovanje u inostranstvo… Kaskadno, troškom, kroz sistem, sve se vrati – sve. Osim, onog iznetog vani… Sekretarica plati frizera i vi tu vidite samo 20 posto povracaja. Medjutim, frizer ode i kupi mleko, mlekadžija kupi zimske gume, i tako, od tih 4oo evra, osim onog iznetog vani, ili, eventualno, ostavljenog u slamarici,sve se vrti kroz budžet dragi , stručni Nenade… A o tome da se odvija opšta aktivnost, promet, da i ne govorimo… Veliki pozdrav,Igor.

    • Jedno logičko pitanje: Dakle, sav novac završi u budžetu. Zašto onda stalno imamo budžetski deficit? Zašto država stalno “nema para” kad su sve pare u budžetu? Da li je dakle budžetski deficit jednak novcu koji ostavimo na letovanjima po inostranstvu plus vrednosti uvoza, minus vrednost izvoza?

  • Nenade, pare stalno fale u budzetu, i to je tačno. A fale zato što se nenamenski trose. Primera radi, da se uredi prostor za pokloniti arapskoj vodovodnoj braći, Savamala i naokolo, slupaće 160 miliona (iz budzeza, uvozom stranih roba, materijala, itd) evra bez varaćanja. O hiljadama rasipničkih “projekata” da i ne govorimo… Glavno opterećenje predstavljaju ipak kamate na kredite uzete da bi se uzeli, prosuli na neproizvodne pogone, još više, na veaćanje straih neracionalno iskorišćenih… Ali, Saša i vi svi ovde ćete se mlatiti mesnom zajednicom, Mustaćima, Bustaćima… Partokratijom, tralala, zato ovde sve rečeno, kome, nema značaja… No, bar su pročitali diskusiju oko plata, pa kada već mene niste razumeli, na ono što sam sve vreme govorio o ciframa, možda dodjete čitajući njihov tekst ” kvaka 401″.

    • Vi ste zaista veoma zanimljiv čovek. Podsetiću vas da je naša rasprava počela tako što ste tvrdili da postoje veći problemi od partokratije i da je “dosta bilo” stalnog insistiranja na toj temi. Hajde da potpuno ostavimo po strani naša različita viđenja o tokovima novca. Pročitajte ponovo sami ovo što ste upravo napisali pa recite: da li i dalje smatrate da partokratija nije najveći problem ove države? Ko to nenamenski troši novac? Gremlini? Saša Radulović (ne poznajem čoveka pa neću ni da ga oslovljavam samo imenom ili kao neki ovde “Radule”) i mi svi ovde ćemo se mlatiti i sa mesnom zajednicom, i sa gradom, i sa Republikom zato što se krađa i nenamensko trošenje odvijaju na svim nivoima. Nikome ne treba opraštati krađu. Nadam se da niste pristalica “kraduckanja” Velje Ilića?

    • I nasmejali ste me na kraju… Ono u vezi sa sa Ilićem. Partokratiju – nijednog trenutka nisam isključio kao problem. Ono na šta sve, ali baš sve vreme ukazujem, jeste – teme (i kapaciteti) DJB-a. Na drugom mestu je populizam. “Vrtiš” ono što znaš i za šta si se uhvatio. Partokratija je sve pre nego gorući, ključni ili primarni problem. U gotovo svim postovima upozoravam i objašnjavam – zašto to nije primaran problem. I koji su daleko, delako važniji, po društvo pogubniji problemi. I jš nešto – Sašin, tj.premijera biko koga – jeste posao da stvori preduslove da Tigar i svi “Tigrovi” naprave bolje poslovne rezultate. Vi kažete da nije to njegov posao. Da, Nenade – TO JE JEDINI POSAO PREMIJERA – DA STVORI AMBIJENT I PRETPOSTAVKE ZA OSTVARIVANJE REZULTATA POSLOVNIH SUBJEKATA, I PRIVATNOG I DRŽAVNOG SEKTORA, A OBZIROM DA SE PROIZVODNJOM BAVI – GOTOVO,PA ISKLJUČIVO PRIVATNI SEKTOR, UTOLIKO MU JE OBAVEZA ZNAČAJNIJA. DAKLE, OBAVEZA MU JE DA SVOJIM RADOM OMOGUĆI VEĆI IZVOZ I TOG TIGRA. DA SKLAPA I POVEZUJE PRIVREDNIKE I VLADE I S TIM U VEZI OSTVARUJE POSETE I VEZE PO CELOM SVETU, DA PROMOVIŠE SRPSKU PRIVREDU, KROJI ZAKONE KOJI ĆE PODSTICATI IZVOZ, ITD, ITD, ITD! JEDINI POSAO KOJI OZBILJAN PREMIJER I U TOM SMISLU POTKOVAN STRUČNJAK – NE TREBA – JESTE JURANJAVA I LOV PO HODNICIMA NEBITNIH I NEPROIZVODNIH DRŽAVNIH JKP-OVA, AGENCIJA, MINISTARSTAVA – AHAAA, ENO GA PARTOKRATIJAC, ČIJI LI JE MAMICU MU – VAAATAJ GAAA! Treba doneti zakon o tome od par tačaka i jedan minut u skupštini, , stvoriti odelenja unutrašnje kontrole da se tim sporednim poslom oni bave, a ne “premijer” – i vozi majstoreeee… Sve lepo piše, gotovo u svakom postu na ovim stranicama… Piše gore i ko pravi primarni trošak u budžetu, otkud deficit… On bi bio manji sa mane plata, svakako, kao i u svakoj firmi. Medjutim, razlozi, primarni razlozi – su daleko od partokratije – koja novac dobrim delom – i vrati u budžet na već opisan način… Partokratije je problem – treće lige. Bojim se da u tu istu ligu spadaju i oni koji na tom polju i igraju… Vreme će pokazati. Pozdrav, imamo i krucijalnije teme, a i Sale nam posustaje…

    • @ Igor, @ Nenad

      Dragi moji, dokačili ste se prilično ozbiljno oko zapetljane teme kao što je partokratija (ostade taj izraz da se koristi iako ga ne smatram baš najsrećnije izabranim).
      Već sam par puta u komentarima spominjao da mi se čini da rešenje tog problema neće ići tako lako kao što se to sada čini. Radi se o živim ljudima, velikom broju ljudi, koje niko ne može tek tako da pootpušta s posla a da pritom očekuje da će sistem da funkcioniše.

      Neki od njih su zaista višak, samo je pitanje kako ih izdvojiti od ostalih (a da to bude po zakonu)
      Neki nisu višak, rade na mestima koja su potrebna, ali su na ta mesta došli po partijskim linijama. Njihovim otpuštanjem se ne postiže ušteda jer neko te poslove mora da radi, pa će svakako doći neko drugi.
      Dakle ukoliko partokratiju svedemo samo na broj ljudi, mislim da tu neće biti nekog ozbiljnijeg rezultata, a grubim rešavanjam tog pitanja otkazima stvorilo bi grdne probleme novim vlastima, silne sudske tužbe, socijalne nemire i ko zna šta sve ne.

      Možda bi trebalo razmisliti o drugačijem putu, odnosno preraspodeli prioriteta delovanja.
      Problem takvog zapošljavanja bi se možda mogao rešiti ako se ozbiljno pokrene privreda, ako se tu otvore nova radna mesta i prilike za zapošljavanje, a samim tim smanji pritisak na zapošljavanje u državnim organima i preduzećima. Ako bi se to postiglo, manji broj ljudi bi bio prinuđen da svoju egzistenciju vezuje za stranke.
      Mislim da bi novac koji se danas poklanja stranim investitorima, da je uložen u lokalne projekte koji bi bili rezervisani za domaće firme (iz čijih je poreza taj novac i obezbeđen) stvorio uslove za otvaranje novih radnih mesta u većem broju domaćih firmi. Jednostavno, ako se firmi obezbedi da ima posla, da joj država redovno plaća svoja dugovanja i ne maltretira je birokratija, tada će i firma imti potrebu da zaposli još ljudi.
      Znači samo bi trebalo promeniti prioritete da se ne bi gubilo vreme na neproduktivne aktivnosti i smanjili otporri promenama.

      Ako bi se tako posmatralo, onda Igorovi vapaji 🙂 imaju smisla.
      A postigli bi se i ciljevi za koje se zalaže Nenad.

      Naravno, ni partokratiju ne treba posmatrati tako usko, već kao pojavu sveobuhvatnog nekompetetntnog partijskog upravljanja državom i njenim resursima, gde se ono malo sredstava koje imamo troši uludo, rasipa na gluposti ili na koruptivne poslove. Taj vid partokratije ipak mora da bude prioritet po pitnaju suzbijanja, jer je strahovito štetan zbog toga što preusmerava resurse od zdrave privrede na pogrešnu stranu. U tom pogledu partokratiju treba oštro suzbijati čim se za to stvore uslovi (promena vlasti)

    • Nikad nisam ni svodio partokratiju na puki broj ljudi. Uporno potenciram štetu koju taj sistem pravi kroz nesposobnost, korupciju, zlu nameru i najprostiju krađu. I konačno ste makar vi u svom poslednjem pasusu shvatili o čemu pričam. Igor se uporno sprda kako će Radulović “juriti ljude po hodnicima”, što ukazuje da po svemu sudeći nije čitao programska dokumenta DJB i uporno se ne osvrće na štetu koju taj sistem stvara. Već sam pomenuo milijardu evra godišnje samo od viška zaposlenih u upravi. Na to se nadovezuje i milijarda evra štete godišnje koju čine slični i na sličan način postavljeni ljudi u javnim preduzećima (pogledati izveštaje Fiskalnog saveta). Za Igora je dve milijarde evra godišnje koje ova država priznaje (koliko je stvarno verovatno niko tačno ne zna) “trećerazredan problem”. Već sam rekao i ponoviću: da biste izlečili bolest, morate otkloniti uzrok bolesti, a simptomi će onda sami nestati.

  • I ja bih zamolila autore tekstova da se kulturnije izrazavaju. Simpatizer sam DJB izmedju ostalog i zbog isticanja kulture vodjenja razgovora, tako da ovakav tekst smatram neprimerenim, iako sam saglasna sa tim sto pise. Samo poradite na formi i objektivnom izvestavanju bez etiketiranja. Izdvojimo se po kulturi i dostojanstvu!