Industrija

Nesvakidašnja pljačka fabrike u Obrenovcu

Foto: privatna arhiva

Iz pogona drvnoprerađivačke industrije u Obrenovcu, nepoznati počinioci odneli su sve mašine, od kojih je svaka teška više tona, a da bi došli do plena, srušili su i fabričke hale.

Nesvakidašnja pljačka tek nedavno je otkrivena, a lopovi su, da bi došli do mašina i građevinskog materijala, čak srušili hale, a potom uzeli i samu ciglu od koje su bile sazdane hale.

Jelena Josipović Bojović, unuka Aleksandra Simovića, predratnog vlasnika ove fabrike, podnela je zahtev za povraćaj imovine sredinom 2014.

– Čim smo podneli zahtev za povraćaj imovine, počele su da nam stižu anonimne pretnje, na primer „odustani od zahteva, možeš da nastradaš“. Sve mašine su ukradene, a među njima je posebno vredna ona koju je kupio moj pradeda oko 1920. i koja je radila do 2011, kada je fabrika otišla u stečaj. Preduzeće je uvršteno u katalog Muzeja nauke i tehnike u publikaciji „Industrijsko nasleđe Beograda“ kao deo kulturne baštine Srbije, a ta mašina je bila predviđena za stalnu postavku u muzeju – kaže za „Blic“ Jelena Josipović Bojović.

Ona navodi da je zbog krađe i uništavanja fabrike podnela krivičnu prijavu policiji, ali da se od tada ništa ne dešava.

– Kada neko odnese tako velike mašine i sruši zgrade pa uzme cigle, to ne može da prođe neprimećeno. To je organizovano i za to je potrebna ozbiljna logistika, veliki kamioni, mašine kojima se ruši, obučeni radnici… Mi smo u prijavi imenovali i nekoliko svedoka koji su sve videli, a sigurno ih ima još – kaže praunuka vlasnika fabrike.

Jelena Josipović Bojović navodi i da je pisala predsedniku opštine Obrenovac Miroslavu Čučkoviću i obavestila ga šta se dešava.

– Htela bih da vas zamolim da se svojim autoritetom založite za zaštitu ovakvih dobara, a radi javnog interesa. Veoma mi je drago da se uramljena fotografija ove mašine u radionici preduzeća, s radnicima i mojim pradedom Aleksandrom Simovićem, nalazi ispred ulaza u vašu kancelariju i ne sumnjam da ćete imati potreban senzibilitet za izloženu situaciju – piše, imeđu ostalog, u pismu.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže za „Blic“ da će apelovati u policiji i tužilaštvu da se slučaj što pre reši.

– Industrija je bila u stečaju. Znam da je bilo neuspešnog pokušaja kupovine. Za imovinu je bio zadužen stečajni upravnik. Za opštinu je izuzetno značajno da taj prostor od 17 hektara bude uređen. To mogu da urade naslednici Simovića kada im imovina bude vraćena ili neki njihov kupac – kaže on.

STEČAJ I TAJKUNI

Industrija „Mitar Simović i sinovi“ bila je jedna od namodernijih fabrika pre Drugog svetskog rata i bila je zamajac ekonomskog razvoja Obrenovca. Oko 900 radnika je imalo besplatan smeštaj, ogrev i menzu i osmočasovno radno vreme.

Posle rata, preimenovana je u Kombinat „Bora Marković“. Bilo je sve manje radnika, ali su mašine radile sve do 2011, kada je proglašen stečaj.

Slaviša Purić pokušao je da privatizuje fabriku, ali je odbijen, a protiv njega je tužilaštvo pokrenulo više postupaka zbog malverzacija s privatizacijama.

Izvor: Blic

DJB Mladi

DJB Mladi

Ostavite komentar

6 Komentara na "Nesvakidašnja pljačka fabrike u Obrenovcu"

avatar
2500
najnoviji najstariji
Dragoljub
Gost
Dragoljub

E ovo može samo u Srbiji da se desi.

Miki
Gost
Miki

Nešto mi poznato. Liči mi na slučaj u Savamali. A ja mislio da je Savamala usamljen slučaj. Kad ono nije. I nije od juče

Nikola
Gost
Nikola

SavaMala je prenaduvana izmisljotina u biti!

B. Igić
Gost
B. Igić

Kako prenaduvana? I da su objekti bili nelegalni, ne mogu da se ruše bez rešenja!

Borislav
Gost
Borislav

Poštovani Nikola,
Vaš SNS stranački vođa kaže da je afera Savamala oybiljan slučaj, da će visoki funkcioneri SNS-a da podnesu ostavke, a tužilaštvo če ozbiljno da krivično goni počinioce. ispada da vi tvrdite da je taj stranački vođa, Aleksandar Vučić, prenaduvao slučaj.
Za ovu obrenovačku aferu još se nije oglasio ali očekujem da i nju prenaduva jer to se sada od njega očekuje pošto su otvorena poglavlja 23 i 24 za pridruživanje Srbije EU.

Mirko
Gost
Mirko

Sve to isto se dogodilo za firmom 7. juli u Sapcu. Steta sto tamo nemate postene ljude u odboru, vec botove Dusana Petrovica, koji cute i prikrivaju svaki njegov lopovluk. Svaka partijska lopovcina u Sapcu, pokusava da opere svoju biografiju kroz vas pokret, imajte to na umu.