VIDEO Војводина Државна управа

Скупштина Војводине: Стоп страначком запошљавању кроз оснивање и одржавање канцеларија које ничему не служе

Чему служе агенције, управе, канцеларије чије надлежности се преклапају са другим институцијама на неколико нивоа власти и реализују у читавом низу удружења грађана? За ВИП фонд Аутономне покрајине Војводине питање је да ли је у опште потребан, јер ради исте и сличне послове као и Секретаријат за привреду, Секретаријат за међурегионалну сарадњу, локалне самоуправе, разне канцеларије, фондови и агенције, привредне коморе, удружења привредника. Ради се о само још једном месту за запошљавање страначких кадрова и извлачење средстава из буџета.

Skupština Vojvodine - sala iznutra kvadratna slika

Наравно, ВИП фонд има директора и управу. На сајту ВИП фонда се могу видети фотографије представника његове управе, али не и биографије директора и осталог особља. Покрет Доста је било није гласао за извештај ВИП фонда, јер сматра да он не треба ни да постоји. Ништа не спречава ове друге институције да покрију и део посла који сада ВИП фонд обавља.

Говори Катица Бенгин, посланица покрета Доста је било у Скупштини Аутономне покрајине Војводине – Говор Катице Бенгин

ВИП фонд едукује локане самоуправе како да привуку инвестиције. Оваквих едукација у понуди има и на другим местима. Представници ВИП фонда представљају Војводину на сајмовима, а то чини и велики број локалних самоуправа, удружења привредника, регионалних развојних агенција итд. Овај фонд даје и субвенције инвеститорима, што покрет Доста је било сматра посебно проблематичном темом. Сва места на којима се одлучује о подели некаквог државног новца су потенцијална легла корупције.

Покрет Доста је било се залаже за раскид са праксом страначког запошљавања и страначког постављања директора. Политику субвенција бисмо радо заменили политиком стварања повољног пословног окружења кроз стварање стабилнијих услова пословања и смањеног пореског оптерећења. Овакви подстицаји за бизнис би били подстицаји за све бизнисе, а не само оне које, по сада важећој пракси, за добијање субвенција одређују некакве комисије бирократа.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”

посланичка група у Скупшини АПВ

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар