Саопштењe Скупштина

Упозорење мандатару да се не поиграва Скупштином

Свака седница Скупштине Србије, по Пословнику, а посебно седница на којој се бира нова влада, мора да се закаже седам дана унапред, осим у ванредним ситуацијама и уз образложење председника Скупштине. Свако одступање од овог правила је урушавање угледа највишег законодавног тела и непоштовање грађана који су гласали за своје представнике.

Foto: www.nspm.rs

Мандатар већ дуже од два месеца најављује владу па заборавља на најаве, жали се на притиске, посећује СНС-ове изложбе, држи безбројне конференције за медије, приређује представе за народ у пет, пола-шест, држи грађане у неизвесности, најављује да му не пада на памет да се кандидује на председничким изборима, а онда сутра дан објављује истраживања по којима би победио са 2:1. Мандатар се већ дуже од два месеца поиграва са Скупштином и државом.

Не постоји ни један једини разлог да се седница Скупштине на којој ће бити усвајан експозе мандатара и састав нове владе не закаже у складу са основним правилом Пословника да се седнице заказују седам дана унапред и да посланици и јавност не добију текст експозеа како би се квалитетно припремили за расправу. Подсећамо да је Скупштина конституисана пре два месеца, да за то време ни један одбор није разматрао неки законски предлог.

Уколико се мандатар одлучи и за нови закон о влади, њега би требало да размотре релевантни одбори, а седнице скупштинских одбора морају, такође по Пословнику, да се заказују 72 сата унапред. Пре тога је потребно дневни ред и друге релевантне материјале доставити посланицима да би могли да се припреме и квалитетно одлучују. Ни експозе ни предлог закона о влади, који се по правилу усваја уочи избора сваке нове владе, још није стигао у Скупштину.

Грађани Србије заслужују мандатара који поштује правила. Захтевамо од председнице Скупштине да седницу на којој ће се расправљати о избору нове влада закаже у складу са Пословником, седам дана унапред и да достави посланицим и јавности текст екпозеа мандатара. Упозоравамо мандатара да се не поиграва Скупштином и да поштује начин њеног одлучивања

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Obican svet ne shvata koja je sledeca manipulacija. Odrzati zasedanje na brzinu i pokazati kako mnogi ‘lenji’ poslanici nisu hteli da se odreknu brckanja zarad formairanje vlade Srbije. Druga manipulacija je u vezi prenosa. Sada ce biti zgusnut program zbog olimpijade, a sve je to kao slucajno u isto vreme. Pa sada da li treba da se prenose ta dosadna zasedanja u vreme kada se nasi sportisti takmice. Cilj je ne prenositi zasedanje direktno vec prikazati napakovani sazetak na kraju dana. Jadna si zemljo manipulacija…

  • Dobro upozorenje, više nama nego njemu da bolje pazimo, gledamo i vidimo manipulaciju koja je na vidiku. Važnije je da glavni(otadžbinski) odbor, koliko sam razumeo u subotu i nedelju raspravlja o programu i sastavu vlade kako bi u ponedeljak, dan posle, mandatar to predstavio i narodnim poslanicima! E pa narode, ako se GO, otadžbinski, složi opoziciji nema druge, poruka je da ona ionako ne odlučuje. I OI 2016, verovatno će se narodu podmetnuti ili Đole ili vaterpolo, košarka pa možda i bacanje kamena s ramena kao važniji događaj za TV od skupštinske debate. Ajde, ako smo čekali tri meseca preparirani i pripremani sačekaćemo i tu premijeru. 400 strana bog te mazao, mišljenja sam da će tu pored ostalih konstatacija da smo najbolji na svetu i okolini, i raznih praktičnih uputstava biti i jelovnik sa sve cenama u skupštinskom restoranu. Biće to ekspoze bez pišanja, vrhunac dosiženija mandatara a biće zanimljivo pratiti dali će koji SNS ov poslanik izaći u WC? Mislim da će kao radnici JURE toga dana doći na zasedanje u pelenama! Blago si ga Babiću jer nije poslanik ali ako je neki kandidat za ministra, on bi jadnik i bez pelena došao!

  • Upozorenje je dobro ali se mandatar njega neće pridržavati.
    Zato se treba unapred pripremiti. Poslanici DJB treba da se opredele na koji će deo SNS predstavljanja programa vlade, eventualnog zakona o ministarstvima i kadrovskim rešenjime svkai od njih reagovati. Podeljeni u timove sa unapred pripremljenom taktikom za reagovanje napraviće dobar učinak.
    Zašto kažem unapred pripremljenom, zato što se sa visokim stepenom verovatnoće svi potezi mandatara znaju. Za onih 5-10% iznenađenja treba ostaviti dežurnog predsednika pokreta i još po nekog veštog polemičara ili smirenog “peglača” poput g. Aleksandra Stevanovića.
    Predsedavajući Skupštinom će svakako pokušati da onemogući kritike DJB na predloženu politiku SNS-a. Početak izlaganja obavezno početi sa nekim od načela (rečinica, dve, nikako više) a zatim se treba u prve deve trećine izlaganja kritički osvrnuti na taj program a u preostalom vremenu predložiti DJB rešenje.

  • Mandatar će na skupštini proturiti šta god hoće, jer je podmirio nezajažljive potrebe za funkcijama pozicije i opozicije. Zato će Vučić diktatorski vladati do sledećih izbora. DBJ treba da pokuša da probiije informativnu blokadu (ako je to uopšte moguće). U ovakvoj skupštini teško može nešto da se uradi.Ja sam simpatizer DBJ, ali nema inovacija u njihovoj politici. Društvene mreže nisu dovoljne. Moraju izmisliti alternativni inovacioni postupak ostvarivanja svojih ciljeva. Preletačevići u Mladenovcu su uveli nešto novo i zanimljivo i zainteresovali birače. Jedina korist rada u skupštini je taj što će poneko gledati direktan prenos skupštine, pa će tako i saznati za ciljeve DBJ.

  • Sve oko formiranja vlade je velika manipulacija. Ako su očekivali izbornu pobedu (a zbog toga su izbore i raspisali) zar ti pregovori nisu mogli da budu ekspresni i da za dve nedelje od konstituisanja Skupštine dobijemo novu Vladu. Razlozi ovakvog odugovlačenja su, po mom mišljenju sledeći (ponavljam se, jer sam ovo ranije već rekao):
    1) “teški pregovori” i/ili ucene koalicionih partnera, jer rezultati izbora nisu baš očekivani
    2) izbegavanje realne i oštre kritike u Skupštini (a ovaj put će je i te kako biti i kad je u pitanju dosadašnji rad Vlade i kad je u pitanju predstojeći rad nove Vlade)
    3) završavanje nekih “poslova” za koje ćemo saznati kad bude prekasno da se reaguje, jer tehnička Vlada radi kao da se izbori nisu ni dogodili.

  • Vučić je vladu formirao, naravno – pre izbora. “Neformiranje” vlade mu daje fenomenalan prostor i u nerežimskim medijima. Vitlao je mesecima oko “rekonstrukcije” inače “superuspešne” vlade, nije se skidao sa medija i kada nije bilo ama baš nikakvog dogadjanja, ni smislenih odluka, ni povoda… A tek što mu je sad dat eksluzivan mega prostor… Somovska varalica, kažu ribolovci, jedna je od najjačih, jer treba izdržati toliku masu somovine… Svako pojavljivanje u medijima – nameće i diže rejting onome ko se pojavljuje. Što kažu pevaljke, ali i estradne umetnice, svaka reklama je dobra, a posebno loša. Treba samo objaviti spisak prodavnica gde se prodaju somovske varalice, kako bi se povećao promet, proizvodnja, time i BDP…

  • Ovo što AV radi nije politika to je šibicarenje. Posledica tog mangupiranja je katastofalna po Srbiju.
    U redu je davati ovakva saopštenja. To je jedan od vidova političke borbe. Ali nedovoljan. Sa ograničenim i skromnim rezultatima. Zbog mediske blokade ovakva saopštenja ne čuje cela Srbija, već samo mali deo, koji posećuje političke portale na netu.
    Rad na terenu je od krucijalnog značaja. Čim se osnuje STRANKA a to tereba uraditi bez daljeg odugovlačenja, SAŠA RADULOVIĆ mora da krene po Srbiji da promoviše stavove STRANKE na političkim tribinama.
    Po završetku promocije treba podeliti pristupnice STRANCI i primiti nove članove. U koliko ima dovoljan broj novih članova u mestu održane promocije, oni će oformiti gradski odbor STRANKE a zatim će gradski odbor oformiti seoske odbore. Takođe radom na terenu u vidu promotivnih političkih skupova.
    Time će se napraviti dobra baza za naredne izbore. Iz redova članstva odrediće se kontrolori na izbornim mestima tako da Stranka neće biti pokradena na narednim izborima.
    Kako bi se sprečili preletači, jedan od kriterijuma za članstvo MORA biti da onaj ko želi da bude član STRANKE DJB nije bio član niti jedne druge stranke najmanje 5 predhodnih godina. Možda ovaj kriterijum treba pooštriti na 10 predhodnih godina. To će u svakom slučaju biti stvar dogovora i odluke u STRANCI.

    • Poštovani Mićo, svaka čast za komentar i zbog sadržaja i zbog načina na koji ste dali predloge. Nadam se da ste kao simpatizer ili član u mogućnosti da u Vama najbližem odboru razgovarate sa ljudima iz DJB i ukažete na sve ovo, jer na žalost mnogo sjajnih predloga i kritika sa ovih strana nije stiglo do onih do kojih je trebalo da stigne.
      Pozdrav

    • Sve sto ste napisali je OK osim dela koji govori o clanstvu i o uslovima za uclanjenje. Da li su oni koji su bili clanovi neke stranke do nedavno sugavi? Molo mi to lici na diskriminaciju. Bio sam clan DS-a i sta je tu lose. Jesu li izvorni principi i program DS-a losi? Ne, nisu. To sto vrhuska sve izokrene to je drugi problem. Uostalom i ja i Vi smo simpatizeri DJB zbog programa koji nude a ne iz ljubavi. Sta ako nas DJB izneveri?.
      .

    • Tacno tako Bosko.
      Neko ko ima cistu kosulju, treba u DJB biti uvek dobrodosao, bez obzira ciji je clan do tada bio. Priznajem da mi kod bivsih clanova SRS ili Dveri ovo sto pisem deluje sumnjivo, ali svako ima pravo da menja svoje misljenje. I nas glas za DJB je samo pozajmljen. Njega treba Pokret da opravda, da bi glas zadrzao.

    • Sa zadnjim se ne slazem. Promeniti stranku jer ga je ona razocarala, je svugde u svetu potpuno normalna pojava, pa treba da bude i u Srbiji. Ne prihvatiti nekoga ko je recimo bio clan LDPa pa bi presao u DJB jer je uvidio, da se LDP ne pridrzava recenog pre izbora, bilo bi porazno za demokratsko shvatanje.
      Druga je stvar sto je Srbija spezijalizovala Preletanje iz stranackih interesa. Ali to samo treba da konstatujemo, da bolje pripazimo kod takvih novih clanova. Ali zabrane prihvatanja takvih clanova bile bi kao da sam sebi postavis zasedu, pa onda izvrsis samoubistvo.

  • Neki kriterijumi za članstvo u DJB moraju postojati. Postoji i termin pozitivna diskriminacija. Za takav vid diskriminacije zalažem se tako da sadašnji članovi vladajućih stranaka ne mogu biti u STRANCI DJB. Ralog je jadnostavan. Učestvuju u poslednje 4 godine u drastičnom devastiranju Srbije i moraju zbog toga snositi bar tu vrstu moralne sankcije. Koja ima više karakter moralne kazne. Funkcioneri, šta više i bivši odbornici ostalih stranaka treba da snose neki vid moralne odgovornosti pogotovu oni koji su imali ličnu korist baveći se politikom.
    Što se tiče ostalih članova, takozvanih običnih članova demokratskih stranak mislim da su dobrodošli. Hvala vam što što ste mi skrenuli pažnju na taj problem. Podržavam Vaš predlog. Da obični članovi stranaka demokratskog karaktera mogu biti članovi STRANKE DJB.

  • Ako ovaj bolesni čovek, zaista misli da to što je (po spostvenoj izjavi) rukopisno drljao mastiljavom olovkom – na 450 strana masne *artije (za pakovanje mesa) – misli da čita 15 sati – to (po meni) može jedino – kolegama pacijentima u „Lazi Lazareviću“ – u pauzama između terapija – 30 dana po pola sata dnevno. Inače u civilizovanom svetu – neki STANDARDI – javnog animiranja pažnje su poznati od XIX veka. Vivaldi je recimo dužinu stava (koncerta) ograničio na 23 – 25 minuta – jer je to PRAG PAŽNJE ljudi koji vole Koncerte. VAGNER je u svom eseju o „univerzalnoj umetnosti“ OPERI – istu temeljno reformisao – između ostalog ograničavajiću trajanje ČINA opere na 35 – 40 minuta – jer je PRAG PAŽNJE malo veći – zbog dramske radnje, živih likova i slično – u odnosu da Koncert. Kada su ČERČILA pitali koliko mu vremena treba da pripremi programski govor – on je pitao koliko treba da govori ? Dakle – ako nema ograničanje – može da govori – odmah. Ako ima na raspolaganju pola sata – treba mu nedelju dana – ali ako SUŠTINU PROGRAMA treba da iznese za 5 minuta – treba mu mesec dana pripreme. Ovaj polu – pismeni „šoder sa gradskog asfalta“ – dok nije bio ni u kakvoj funkciji – potrošio je tri meseca – nije sankcionisao OKUPACIJU DELA PRESTONICE – koja ima 2,5 milenijuma dugu istoriju – tokom koje je 6 puta sravnjivana sa zemljom – od rimske kamene đuladi – do „osiromašenog uranijuma“ i „obogaćenog grafita“ – dozvolio da svi Tehnički Ministri POTPISUJU SPORAZUME i izjavljuju – kako nova Vlada „neće menjati politiku“ i kao „slon u staklarskoj radnji“ – za samo tri meseca – RAZVALIO SVE INSTITUCIJE ove nesrećne zemlje. Ako sada misli da vređa inteligenciju ovog naroda – čitanjem svojih zadataka (sastavljanih ispred ogledala) – sa kojim on ima jedini dijalog – 15 sati u Skupštini – pred Diplomatskim korom i Sinodom SPC – Poslanicima i celom Srbijom (zbog koje čeka da počne Olimpijada (prenosi) – onda sam dužan da ga obavestim, da u novom sazivu Skupštine – ima bar tri PRAVA PROGRAMA – u 20 tačaka – na jednom listu papira – deset puta boljih (za narod Srbije) nego njegovo bezobzirno glumatanje – samohvala – pljuvanje po prethodnoj vlasti – „nemoć“ pred razbojničkim bandama – vređanje medija i nazivanja Ministra, Gđe Mihajlović – BULDOŽEROM !!! Ko to misli da sluša u Skupštini duže od školskog časa od 45 minuta – radi to na SOPSTVENI RIZIK – po svoje mentalno zdravlje. Sve ostale poslanike (osim onih mutanata – koji njemu na Glavnom Odboru aplaudiraju po 20 minuta) pozivam da posle (max. 1 sata) izađu iz Skupštine ! Građane Beograda pozivam da – kad počne čitanje Expozea – krenu prema zgrdi Skupštine. Stići će na vreme – da se sretnu sa svim onim poslanicima – koji su ovo naklapanje, slušali duže od sata – i da ih pitaju – ŠTA SU ZAPAMTILI OD MANDATAROVOG PROGRAMA !?!