Saopštenje Skupština Finansije

Kadrovi SNS bez osnovnog osećaja odgovornosti

Saša Radulović je na sednici Odbora za finansije detaljno ispitivao sve kandidate za članove Komisije za hartije od vrednosti. Iako je od početka bilo jasno da će brutalnom zloupotrebom moći, SNS nametnuti svih pet svojih kandidata, ostaće zabeležen jasan profil partijskih kadrova, zahvaljujući njihovim odgovorima.

Pogledajte kako je Vladislav Stanković, član Komisije za HoV, koga je SNS ponovo predložio za novi mandat, odgovarao na Radulovićeva pitanja o brojnim prevarama malih akcionara i padu prometa sa 2 milijarde evra u 2007. godini na 185 miliona u 2015. Po Stankoviću, za pad prometa i stanje na tržištu je kriva svetska ekonomska kriza, a Komisija za HoV je dobro štitila male akcionare. Više stotina hiljada prevarenih akcionara bi ga odmah precrtali, ali ne i SNS.

Saša Radulović

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

11
Ostavite komentar

avatar
2500
7 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
RealanMiletaigornncviko Recent comment authors
najnoviji najstariji
.Vilogorski
Gost
.Vilogorski

Koja beda, tuga i bol.
Vek užasnog eksperimenta pomahnitalog čoveka.

Realan
Gost
Realan

Realno, poslanik DJB nije kvalifikovan da procenjuje stručnost kandidata.
Stručnjak, koji poseduje praktično iskustvo u trgovanju, postavio bi sasvim drugačija pitanja, koja zadiru u suštinu problema na berzi, pa bi verovatno i odgovori bili drugačiji.
Navodno „odsustvo osećaja odgovornosti“, ne predstavlja nikakav kriterijum, već paušalnu i populističkku ocenu, datu u cilju medijske samopromocije.
Donošenjem privatizacionih i sličnih zakona, u kojima su učestvovali „eksperti“ za jednokratnu upotrebu uvezeni iz inostranstva, došlo je do situacije kakva je danas.
Da bi se promenila situacija potrebni su novi ljudi i novi propisi.

igor
Gost
igor

ŠIRA, a delom i ona „druga“ publika, iz ponudjenog (kao i onog prethodnog) video, bolje reći – lošeg audio snimka, ne može dobiti potpunu potvrdu onoga na šta Radulović nastoji da ukaže. U vazduhu treperi neko tzv.potvrdjivanje, ali nema jasnog, nedvosmislenog poentiranja u vezi s tim nastojanjem. Uvodni tekst je kratak, taman toliko da ne dokumentuje ništa. Snimak, takodje – nije bitno približio problematiku. Čuju se Sašine opservacije, a s druge strane nemušt ili „polupripremljen“ odgovor, koji može biti i rezultat svake vrste (recimo) treme, pa i „ispreskakanja“ ili „preslišavanja“ profesora Radulovića. Ali, može biti – i nedostatak stručnosti ili pak i samog učestvovanja tih kandidata u ranijim nedozvoljenim rabotama koje pominje Radulović, u kom slučaju hoće da ponestane „daha“. Medjutim, nekima ovi predočeni odgovori, onako kako je sve to teklo – mogu čak biti i – solidani. Zašto? Sa jedne strane je Radulović sa glasnim tvrdnjama (mada se Radulović ne poziva na konkretne presude, a govorio o „opljačkanim“ malim akcionarima) – a sa druge strane su neki bivši-budući članovi komisije koji sležu ramenima i tvrde – da su radili po zakonu, koji je, eto, takav kakav je i donekle ograničava dejstvovanje HOV. Ko je u pravu? Sasvim sam siguran – Radulović. Zašto sam siguran? Jedan sam od pokradenih akcionara. Medjutim, da bi efekat Radulovićevih tvrdnji bio – potpun, time i široj javnosti jasan, neophodno je ukazati na konkretne članove predmetnog Zakona, potom i na konkretne primere (par njih) – ne postupanja HOV (i ovih kandidata) – po istim. Pozivam Radulovića da prevazidje sujetu, i makar jednom odreaguje na predloge koji stižu „sa terena“ a da to ne budu samo banale korekcije, poput (takodje potrebne) korekcije nekih naslova ovde objavljenih. I na samom kraju, moje dve opservacije u vezi sa izlaganjima g.dina Radulovića: prvo, pad prometa sa 2 milijarde E na 185 miliona E (2007-2016.god) – zaista nije isključiva krivica HOV, već je najznačajnijim delom uzrok još dva izuzetno važna momenta – zastoj i pad svetske ekonomije i – potpuna politička nestabilnost regiona, od odvajanja Cg i samoproglašenja nezavisnosti Kosmeta, do jasnog signala da ovom regionu za duže vreme – nije predvidjena (nije projektovana) puna politička, time ni ekonomska stabilnost. Imajte to u vidu, ne samo ovim povodom. I drugo, Vaše preslišavanje o prosecima na fakultetu… Nije samo degutantno, bespotrebno – već nema nikakav relevantan značaj za praksu u realnom segmentu.Uostalom, premijer Vam ima prosek , čini mi se, 10 ili preko 9 na pravnom, pa šta onda? Nećemo da ga kritikujemo, sve zna – ima visok prosek, zar ne? Dakle, s tim učiteljskim forama i to – kao prvo pitanje, savet – prestanita se na takav deplasiran način obraćati bilo kome, makar oni bili i dripci u odelu. Jer, konkretno to, to ne govori o njima.

Otac Makarije
Gost
Otac Makarije

Verujete li @ Igore da će vas poslušati?

igor
Gost
igor

Ne, Makarije, ne. Poslušali su, zapravo odreagovali na neke banalne stvari, poput promene Pavlovićeve slike gde je odavao utisak da je upravo u nekoj žalosti, daleko bilo, pa su postavili primereniju, vedriju fotku. To su uvažili – i to je zasad domet Djb, što se uvažavanja ne samo mojih, već stavova svih „izlagača“. A to nešto – govori. zapravo – puno toga. Nažalost.

Mileta
Gost
Mileta

Ovde se radi o propitivanju kandidata za clanstvo u Komisiji za HoV.
Nije pitanje o prosecnoj oceni na studijama upuceno da bismo saznali koja je bila, vec, sustina
je da kandidat nije napisao, Zasto? Verujem da ne bismo saznali ovim putem da je napisao, je l’,
imali bismo dokument?!
Kandidat je mogao u prilicnoj meri obesmisliti pitanje, da je znao, bavio se time, ili citao, bio
upucen na to, a to je da je berza bila prenaduvana. Bas 2007. upravo, odmah posle raskida sa
CG, i o tome je govorio u to vreme Vlahovic, koji nikome nije preporucivao ulaganje u takve
stvari(preporucivao je nekretnine). Takodje, nije imalo mnogo veze ni sa Kosmet(cisto iz
kurtoazije ime za Kosovo) i proglasenje nezavisnosti, posto znam da su akcije Jubmes banke
od decembra 2007 do aprila 2008 porasle sa 40K na 140K po akciji. Ko ih je naduvao, cime?.
Znam coveka koji je na tome zaradio.
Ali kandidat se brani samo Krizom, sto bi rekli filozofi asylum ignorantiae, pribeziste neznanja, ili
kako to mi kazemo za nase svemoguce bice, „i baba bi to znala da kaze“. Da podsetim
kandidat konkurise za clana Komisije za HoV. Da li je taj finansijski potop u ovolikoj meri
zahvatio i nasu berzu, ja stvarno ne znam, ali kandidat bi trebalo da da nekakav odgovor … da li
biste i vi prihvatili ovakvog kandidata?
Dakle, ovaj video samo pokazuje kakvi su kandidati. Mada vidi se da odgovaraju mrzovoljno,
posto znaju da ce ih izabrati, moguce je da bi odgovori bili smisleniji, puniji i vise bi se trudili, da
su ovo shvatili kao konkurs. I sada znamo ono sto smo i pretpostavljali … izabrace prema vecini,
nece traziti najbolje, ali jedina prednost koju sada imamo, u odnosu na ranije, je da smo to videli
kako izlgeda i ko su ti likovi. Ovo je opipljivo, pozitivno, meni je dovoljno, te sada nemamo
neproverljive metafizike o prevarama, o masovnim ubistvima, kalkulisanje brojkama o zrtvama,
drzavnim potresima razne vrste … trebaju na pozitivne stvari koje se lako dokazuju, evo
kauzaliteta daleko o raznih korelacija i koincidencija … Dosadno i bez senzacija, tupi bol, ali
svedocanstvo je tu i to stvarno

Carlo Ponti
Gost
Carlo Ponti

Sve je to lepo i krasno, ali ovo je čertvrti post o istoj temi, a da još nismo čuli odgovor na putanje postavljeno odmajh posle sednice Odbora: zašto DJB nije na toj sednici pokrenuo pitanje konkretnog učešća u kriminalu i u konkretnim korupcionaškim aferama kandidata Milićevića, Stankovića i Bajeca. Odboru je upućen zvaničan zahtev da razmotri materijalne dokaze i čuje svedočenja ključnih službenika Komisije o teškom kriminalu trojice kandidata, odnosno o sistematskoj zaštiti koju Komisija pruža tajkunima prilikom njihovih kršenja zakona o preuzimanju akcionarskih društava, o tržištu kapitala i o privrednim društvima. Sva trojica su upletena u iste afere, pri čemu Milićević i Stanković svoje kandidature duguju upravo svojoj kriminalnoj delatnosti. Zašto je DJB dopustio da se to pitanje uopšte ne postavi na sednici Odbora, da bude prećutano, kad je dobila relevatna materijal, mnogo obimniji nego svidrugi, 20 dana ranije. Nadajmo se da je reč o propustu. To objašnenje bi moglo da se prihvati („svako može da pogreši“), ali ukoliko bi DJB u drugom koraku zatražio da Odbor, odnosno Skupština, razmotri pomenute dokaze i čuje relevatna svedočenja, i potrudio se da njegov zahtev dobije odgovarajuću težinu i publicitet. Dakle, ako ne dopusti da ta stvar legne. Jer, to je njegov izbor, ne izbor vladajuće stranke. Kad ljudima obećate i kažete da niste deo korumpirane srpske političke klase, kad kod ljudi probudite nadu, time stičete i ogromnu odgovornost, zar ne?

Student
Gost
Student

Bilo bi dobro postaviti i video jednog dobrog kandidata, da mozemo da uporedimo.

Carlo Ponti
Gost
Carlo Ponti

„Stotine hiljada malih akcionara u Srbiji je prevareno…“ A kad se jedan jedini od tih stotina hiljada javio pokretu DJB sa konkretnim MATERIJALNIM dokazima o tim prevarama, tj. o kriminalnim delima koja su vrlo kažnjiva zakonom, pokret DJB je okrenuo glavu na drugu stranu i nastavio da tim „stotinama hiljada“ baca prašinu u oči, ostavljajući utisak ljute opozicije Vučiću, a zapravo ne čineći ništa. Nije li tako?

cviko
Gost
cviko

stvarno bi trebalo da je uvodni tekst nešto bolji da bi bolje znali šta radi Odbor za finansije i njena komisija za hartije od vrednost.
(Od Radulovića uvek mnogo pozitivnog naučim )
U stomaku mi se odmah svrčilo kada sam čuo kako je bedno popunjena prijava za članove komisije za hartije ,
ali oni iz sns su i nepismeni i nemaju nikakve reference za obavljanje ovakvih poslova. ( za BIZMISMENE školsko znanje je nepotrebno, kao i sve — kako je Gandi rekao bogatsvo bez rada, trgovina bez morala , politika bez principa, znanje bez karaktera i njegova unuka dodala =prava bez odgovornosti )
Ova popunjena prijava me odmah podsetila na “burekom izmašćen, prljav ofucan rokovnik sa ušima na svakoj strani u kojem policajac uzima izjavu” – to je nivo.
Takođe me podsetila na drugove iz škole , koji su bili najgori , ama nizašta, ali su kao dripci imali pozadinu za karijeru.
Bedna poruka av “ svom snagom u reforme”

nn
Gost
nn

Kako funkcijonise u drugim zemljama gde nije bilo tranzicije.
Ministar finacije je na celu troclane komisije koja prati finacijske tokove,on imenuje clanove,da li se sve odvija po zakonu,ne odredjuju oni visinu nominalnih akcija.Oni imaju iznad savet za nadzor od tri clana.
Berza ima upravljacki tim koji vodi racuna da li onaj koji se pojavi na berzi ispunjava sve uslove.
Deluje na stotine samostalnih savetnika za mala i srednja preduzeca,kako izaci na finacijsku trzisnu utakmicu,upakovati proizvod,pa kom obojci kom opanci.
Na hiljade udruzenja,spekulanata,koji trguju na berzama,politicka sigurnost je od velikog znacaja.Da u Hrvatskoj pobede stranke sa programom,Hrvatska
do Drine i Zemuna svim srestvima a na drugoj strani Seselj sa programom,Srbija do Amsterdama.Sigurnno nece kupovati deonice firme koja organizuje letovanje vec u celik.
Sve je prosto ko pasulj,model jednostavan,samo sto ne moze da se dodje iz pecenjare za ministra Finacija ili elektro izinjer da se bavi stecajem firmi koje su pukle na berzi.