Најава Привреда

ОТВОРЕНИ РАЗГОВОР: Ај ти у ај-ти

otvoreni-razgovor---it

Од ове среде поново ради биоскоп! Након краће летње паузе, поново стартују Отворени разговори – онлајн трибине покрета „Доста је било“ у које се грађани директно укључују са својим питањима и коментарима.

Термин трибина је проемењен и убудуће ће ићи средом, уместо понедељком, као што је до сада био случај.

Овонедељна тема је развој ИТ индустрије и стартап сцене у Србији. Које муке муче ИТ предузетнике, колико има још посла у ИТ-у и шта држава треба, а шта никако не треба да ради?

О овоме ће у среду, 7. септембра, са почетком у 20.30, говорити народни посланик Александар Стевановић и председница Удружења предузетника Лесковца Оливера Јовић.

Укључите се директно и поставите питање или само гледајте пренос уживо.

Александар Стевановић

Александар Стевановић

Дипломирани економиста и економски консултант последњих девет година. У свом раду се нарочито фокусира на мала и средња предузећа и снажно подржава изградњу институција, успоставу функционалне тржишне привреде под владавином права уз минимално државно мешање и јавну потрошњу.

По образовању економиста са две мастер дипломе из Транзиције и реконструкције и Политичке теорије и праксе демократије.

Радио као саветник Министра привреде, Уније послодаваца Србије, Удружења малих и средњих предузећа и предузетника, Фонда за отворено друштво, Међународне организације рада, NALED-a, GIZ, HELP, USAID, Сталне конференције градова и општина, Фондације Фридрих Науман, ЕLDR, Амбасадора Државе Израел, Save the Children итд.

Оставите коментар

8 Коментарa на "ОТВОРЕНИ РАЗГОВОР: Ај ти у ај-ти"

avatar
2500
најновији најстарији
jaran
Гост
jaran

mislim da je glavni problem nikakvo ili malo znanje, obzirom na github i trziste koje nam je pod“nosom“ kada se uporede planovi ministarstva prosvete srednje rocno do 5 godina sigurno se nista nece desiti u smislu promene, po meni je jedino realno srednjerocno planiranje ukidanje 700000 ggk microsoft licenci i prelazak na linux kako bi se paraziti lencuge i neznalice u javnom sektoru sprecili da trose narodne novce koje im sakom i kapom omogucava gazda skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim grobaromcoravom babom twitter i sinom koji za vece u Budvi ulupa 2000 dolara ali ne od novca poreskih obveznika poput gdje Paitic vec kriminala i droge. Pozdrav kolegi Aleksandru zelim mu uspeh i da formira tim sposobnih i ambicioznih ljudi, statisticki gledano sem 30 milijarde dolara duga odnosno duplo sa bankama i privredom postace retkos u doslednoj buducnosti i da babe i dede izdrzavaju kompletno decu i unuke, kazem opet, statistika i predvidjanja i neminovnost, ili alternativa bankrot.Prodjem pre neki dan pored Rakovicke crkve potom pored industrijske zone i videh onu livnicu imr potpuno propalu, prekrstih se jos jednom,e Srbijo medju sljivama, kada nemas znanje, osudjen si na propast, hteo ne hteo.

Gojko
Гост
Gojko

drzava treba da uradi samo jednu jedinu stvar. Da poveca kvote na fakultetima za IT smerove. Da uvede informatiku u osnovnu skolu, a u srednjoj da se uvedu novi smerovi, poput web developer, ui/ux designer itd. Drzava treba da proizvodi strucnjake, sto pre, i sto vise. Znaci reforma skolstva i decetralizacija na nivou okruga ili opstina. Otvaranje IT razreda u nerazvijenim opstinama je najbolje sto drzava moze da uradi za razvoj. Jer kad prodju prve godine i pocnu na trziste da se izbacuju strucnjaci, promenice se mnogo toga. Investitori ce da dolaze i u nerazvijene opstine, ukoliko ima kvalitetnih kadrova a ne samo Novi Sad, Beograd, Nis.

Slobodan
Гост
Slobodan

Problem je što su fakulteti već prebukirani. ETF se gura u zgradi sa Građevinskim i Arhitektonskim fakultetom. Da bi se povećao broj studenata država bi morala uložiti u infrastrukturu (nove zgrade) i ljude (novi, dobro plaćeni asistenti i docenti) u svim univerzitetskim centrima. Uloženi novac bi se relativno brzo vratio, međutim ni jedna vlast u Srbiji nije razlišljala strateški već do sledećih izbora. Važnije je da se stotine miliona evra godišnje „bace u bunar“, u Železaru (do skora). Air Srbiju, Petrohemiju. Država je za nekoliko godina bacila stotine miliona evra u Železaru Smederevo da bi zatim prodala imovinu firme (ne i firmu) za 45 miliona dolara. Zamislite da je taj novac uložen u obrazovanje. Srbije nije baš toliko siromašna koliko se ogroman novac rasipa na sve strane, o čemu neprestano priča Saša Radulović. Što se tiče uvođenja novih smerova u škole, ja baš radim u srednjoj elektrotehničkoj školi gde se uvode novi smerovi, kao što su multimedija, telekomunikacije, informacione tehnologije (ne predajem stručne predmete). Šta mislite, da li postojeći profesori imaju dovoljno znanja? I da li ćete naći kvalitetnog softverskog inženjera da predaje u školi za 40.000 din mesečno? Porizvodnja stručnjaka nije jednostavan, a pre svega nije jeftin posao, i za to je potrebno strateško opredeljenje države. Irska je uzimala kredite koje je ulagala u obrazovanje, pa je sa BDP od 5000 USD per capita za dve-tri decenije skočila na 60.000 USD per capita. Imaju u proseku bolje plate čak i u odnosu na bivše gospodare, Britance.

Jelena
Гост
Jelena

Poštovani DJB administratore,
Da li je moguće postaviti pianje putem mail-a? Mene konkretno zanima komentar na ukidanje povraćaja PDV-a za dečiju opremu? Kako bi se DJB u budućnosti odnosio prema problemu smanjenog natalita u Srbiji?

ДЈБ Млади
Aдмин
ДЈБ Млади

Naravno, Jelena. Molimo Vas da email pošaljete na adresu naše poslaničke grupe: pg.djb@parlament.rs. Veliki pozdrav!

Nebojša Đuričić
Гост
Nebojša Đuričić

Izvoz softvera 2010. godine vredeo je 127 miliona evra, 2012. sa 222 miliona evra izjednačio se s izvozom malina, a 2014. sa 324 miliona evra dostigao je izvoz kukuruza.
Voleo bih da odgovrite barem na jedno od ovih pitanja :

Da li da se podstiču strane kompanije koje ulažu u IT u Srbiji ?
Da li za poslodavce koji zapošljavaju visoko obrazovni kadar u IT industriji odobriti povlastice u vidu smanjenja nameta po osnovu poreza i doprinosa uz dokaz da je proizvod plasiran van Srbije?
Koji Vam je predlog za menjanje regulative koja se odnosi na izvoz softerskih proizvoda ?
Da li postojeći Zakoni koji regulišu elektronska dokumenta, elektronske potpise i e-trgovinu trebaju biti menjani ?

Nastavite tako – dosledno i čestito .

Милан Милошевић
Гост
Милан Милошевић

Најежим се када видим како неки прижељкују и позивају државу да више учествује у ИТ сектору. Све што од државе очекујем је да ми омогући да послујем са иностранством, да је што једноставније да платим порез и да се склони са пута. Не требају нам никакве субвенције, нижи порези у односу на остале делатности, никаква подстицања страних компанија (то поготово не!). Такође нам не требају нешто посебно веће квоте на факултетима. Кад сам уписивао ПМФ у Новом Саду једва је попуњено и предвиђени број буџетских места.

Обратите пажњу које фирме обично траже и добијају разне субвенције и помоћ. То су огромне фирме које искористе новац пореских обвезника како би оствариле још већи профит на уштрб малих (домаћих) предузетника.

Доста сам паметовао, ред је да поставим и питање. 🙂

1. Какав је однос ДЈБ-а према школовању од куће (homeschooling)? Да ли је у плану да се то омогући?
2. Да ли се планира увођење ваучера за основне школе? А за средње школе или факултете?

Preduzetnik
Гост
Preduzetnik