Najava Privreda

OTVORENI RAZGOVOR: Aj ti u aj-ti

otvoreni-razgovor---it

Od ove srede ponovo radi bioskop! Nakon kraće letnje pauze, ponovo startuju Otvoreni razgovori – onlajn tribine pokreta „Dosta je bilo“ u koje se građani direktno uključuju sa svojim pitanjima i komentarima.

Termin tribina je proemenjen i ubuduće će ići sredom, umesto ponedeljkom, kao što je do sada bio slučaj.

Ovonedeljna tema je razvoj IT industrije i startap scene u Srbiji. Koje muke muče IT preduzetnike, koliko ima još posla u IT-u i šta država treba, a šta nikako ne treba da radi?

O ovome će u sredu, 7. septembra, sa početkom u 20.30, govoriti narodni poslanik Aleksandar Stevanović i predsednica Udruženja preduzetnika Leskovca Olivera Jović.

Uključite se direktno i postavite pitanje ili samo gledajte prenos uživo.

Aleksandar Stevanović

Aleksandar Stevanović

Diplomirani ekonomista i ekonomski konsultant poslednjih devet godina. U svom radu se naročito fokusira na mala i srednja preduzeća i snažno podržava izgradnju institucija, uspostavu funkcionalne tržišne privrede pod vladavinom prava uz minimalno državno mešanje i javnu potrošnju.

Po obrazovanju ekonomista sa dve master diplome iz Tranzicije i rekonstrukcije i Političke teorije i prakse demokratije.

Radio kao savetnik Ministra privrede, Unije poslodavaca Srbije, Udruženja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, Fonda za otvoreno društvo, Međunarodne organizacije rada, NALED-a, GIZ, HELP, USAID, Stalne konferencije gradova i opština, Fondacije Fridrih Nauman, ELDR, Ambasadora Države Izrael, Save the Children itd.

Ostavite komentar

8 Komentara na "OTVORENI RAZGOVOR: Aj ti u aj-ti"

avatar
2500
Sortirajte po:   najnoviji | najstariji
jaran
Gost
jaran

mislim da je glavni problem nikakvo ili malo znanje, obzirom na github i trziste koje nam je pod“nosom“ kada se uporede planovi ministarstva prosvete srednje rocno do 5 godina sigurno se nista nece desiti u smislu promene, po meni je jedino realno srednjerocno planiranje ukidanje 700000 ggk microsoft licenci i prelazak na linux kako bi se paraziti lencuge i neznalice u javnom sektoru sprecili da trose narodne novce koje im sakom i kapom omogucava gazda skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim grobaromcoravom babom twitter i sinom koji za vece u Budvi ulupa 2000 dolara ali ne od novca poreskih obveznika poput gdje Paitic vec kriminala i droge. Pozdrav kolegi Aleksandru zelim mu uspeh i da formira tim sposobnih i ambicioznih ljudi, statisticki gledano sem 30 milijarde dolara duga odnosno duplo sa bankama i privredom postace retkos u doslednoj buducnosti i da babe i dede izdrzavaju kompletno decu i unuke, kazem opet, statistika i predvidjanja i neminovnost, ili alternativa bankrot.Prodjem pre neki dan pored Rakovicke crkve potom pored industrijske zone i videh onu livnicu imr potpuno propalu, prekrstih se jos jednom,e Srbijo medju sljivama, kada nemas znanje, osudjen si na propast, hteo ne hteo.

Gojko
Gost
Gojko

drzava treba da uradi samo jednu jedinu stvar. Da poveca kvote na fakultetima za IT smerove. Da uvede informatiku u osnovnu skolu, a u srednjoj da se uvedu novi smerovi, poput web developer, ui/ux designer itd. Drzava treba da proizvodi strucnjake, sto pre, i sto vise. Znaci reforma skolstva i decetralizacija na nivou okruga ili opstina. Otvaranje IT razreda u nerazvijenim opstinama je najbolje sto drzava moze da uradi za razvoj. Jer kad prodju prve godine i pocnu na trziste da se izbacuju strucnjaci, promenice se mnogo toga. Investitori ce da dolaze i u nerazvijene opstine, ukoliko ima kvalitetnih kadrova a ne samo Novi Sad, Beograd, Nis.

Slobodan
Gost
Slobodan

Problem je što su fakulteti već prebukirani. ETF se gura u zgradi sa Građevinskim i Arhitektonskim fakultetom. Da bi se povećao broj studenata država bi morala uložiti u infrastrukturu (nove zgrade) i ljude (novi, dobro plaćeni asistenti i docenti) u svim univerzitetskim centrima. Uloženi novac bi se relativno brzo vratio, međutim ni jedna vlast u Srbiji nije razlišljala strateški već do sledećih izbora. Važnije je da se stotine miliona evra godišnje „bace u bunar“, u Železaru (do skora). Air Srbiju, Petrohemiju. Država je za nekoliko godina bacila stotine miliona evra u Železaru Smederevo da bi zatim prodala imovinu firme (ne i firmu) za 45 miliona dolara. Zamislite da je taj novac uložen u obrazovanje. Srbije nije baš toliko siromašna koliko se ogroman novac rasipa na sve strane, o čemu neprestano priča Saša Radulović. Što se tiče uvođenja novih smerova u škole, ja baš radim u srednjoj elektrotehničkoj školi gde se uvode novi smerovi, kao što su multimedija, telekomunikacije, informacione tehnologije (ne predajem stručne predmete). Šta mislite, da li postojeći profesori imaju dovoljno znanja? I da li ćete naći kvalitetnog softverskog inženjera da predaje u školi za 40.000 din mesečno? Porizvodnja stručnjaka nije jednostavan, a pre svega nije jeftin posao, i za to je potrebno strateško opredeljenje države. Irska je uzimala kredite koje je ulagala u obrazovanje, pa je sa BDP od 5000 USD per capita za dve-tri decenije skočila na 60.000 USD per capita. Imaju u proseku bolje plate čak i u odnosu na bivše gospodare, Britance.

Jelena
Gost
Jelena

Poštovani DJB administratore,
Da li je moguće postaviti pianje putem mail-a? Mene konkretno zanima komentar na ukidanje povraćaja PDV-a za dečiju opremu? Kako bi se DJB u budućnosti odnosio prema problemu smanjenog natalita u Srbiji?

DJB Mladi
Admin
DJB Mladi

Naravno, Jelena. Molimo Vas da email pošaljete na adresu naše poslaničke grupe: pg.djb@parlament.rs. Veliki pozdrav!

Nebojša Đuričić
Gost
Nebojša Đuričić

Izvoz softvera 2010. godine vredeo je 127 miliona evra, 2012. sa 222 miliona evra izjednačio se s izvozom malina, a 2014. sa 324 miliona evra dostigao je izvoz kukuruza.
Voleo bih da odgovrite barem na jedno od ovih pitanja :

Da li da se podstiču strane kompanije koje ulažu u IT u Srbiji ?
Da li za poslodavce koji zapošljavaju visoko obrazovni kadar u IT industriji odobriti povlastice u vidu smanjenja nameta po osnovu poreza i doprinosa uz dokaz da je proizvod plasiran van Srbije?
Koji Vam je predlog za menjanje regulative koja se odnosi na izvoz softerskih proizvoda ?
Da li postojeći Zakoni koji regulišu elektronska dokumenta, elektronske potpise i e-trgovinu trebaju biti menjani ?

Nastavite tako – dosledno i čestito .

Milan Milošević
Gost
Milan Milošević

Naježim se kada vidim kako neki priželjkuju i pozivaju državu da više učestvuje u IT sektoru. Sve što od države očekujem je da mi omogući da poslujem sa inostranstvom, da je što jednostavnije da platim porez i da se skloni sa puta. Ne trebaju nam nikakve subvencije, niži porezi u odnosu na ostale delatnosti, nikakva podsticanja stranih kompanija (to pogotovo ne!). Takođe nam ne trebaju nešto posebno veće kvote na fakultetima. Kad sam upisivao PMF u Novom Sadu jedva je popunjeno i predviđeni broj budžetskih mesta.

Obratite pažnju koje firme obično traže i dobijaju razne subvencije i pomoć. To su ogromne firme koje iskoriste novac poreskih obveznika kako bi ostvarile još veći profit na uštrb malih (domaćih) preduzetnika.

Dosta sam pametovao, red je da postavim i pitanje. 🙂

1. Kakav je odnos DJB-a prema školovanju od kuće (homeschooling)? Da li je u planu da se to omogući?
2. Da li se planira uvođenje vaučera za osnovne škole? A za srednje škole ili fakultete?

Preduzetnik
Gost
Preduzetnik