Образовање Саопштењe

Премијер прекршио Устав да би муфтији Зукорлићу обезбедио зараду

Влада Србије је својим закључком из новембра 2015. године суспендовала Закон о високом образовању и омогућила рад Универзитету у Новом Пазару, који је Kомисија за акредитацију одбила да акредитује јер не испуњава основне услове да би био признат као високошколска установа.

zukorlic-univerzitet

Пошто Влада не може доносити закључке који су у супротности са законом и пошто је овде у питању очигледна злоупотреба власти и политичких веза, супротна јавном интересу, Покрет Доста је било поднеће инцијативу Уставном суду Србије са захтевом да оцени уставност закључка Владе Србије којим је Зукорлићев универзитет изузет из законског оквира Републике Србије. Закон о високом образовању из 2005. године увео је обавезу акредитације високошколских установа (чл 116).

Закључак Владе Републике Србије број 05 бр 612-12534/ 2015 од 22.11.2015. године донет је након што је Kомисија за акредитацију одбила да акредитује Зукорлићев универзитет. Упркос томе Влада је закључила да „до окончања поступка акредитације високошколске установе и студијских програма сматраће се да има дозволу за рад у свом седишту и да има право на издавање јавних исправа, а за студијске програме које изводи сматраће се да су одобрени”.

Тај “поступак акредитације” који наводно Влада очекује траје од 2002. године и тешко да ће ускоро бити окончан јер је Kомисија за акредитацију, у разним саставима, успевала да одоли политичким притисцима и одбијала да акредитује Универзитет на коме предају “професори” који су титуле “доктора” и професорско “звање” остварили на неакредитованом Зукорлићевом универзитету.

Овим закључком Владе Зукорлићу је омогућено да наплаћује упис и студирање на шест факултета који су лоцирани у Новом Пазару, али и на истуреним одељењима у Нишу, Панчеву, Суботици и Београду. Влада и њен премијер омогућили су Зукорлићу да остварује профит. Иза овога стоје искључиво политички интереси владајуће странке и премијера чији је Зукорлић политички партнер. Политичким интересима и интересима личног богаћења подређени су јавни интерес квалитетног високошколског образовања. Урушен је и целокупан правни поредак Србије јер је поништен принцип једнаке примене закона за све.

Омогућавање Мумамеру Зукорлићу да његов универзитет буде изузет од дејства Закона о високом образовању само зато што је његов универзитет, представља потчињавање власти интересима СНС-а и самим тим повреду начела члана 5 став 4 Устава. Након одлуке Уставног суда све дипломе, докторати и професорска звања стечена на нелегалан начин биће доведени у питање, а студенти ће постати највеће жртве премијерове и муфтијине преваре.

Покрет Доста је било ће захтевати да Уставни суд Републике Србије покрене поступак за оцену уставности и законитости закључка Владе Србије и да закаже јавну расправу на коју ће позвати представнике академске заједице, у првом реду академика Теодоровића који је јавности указао на овај проблем, те да након спроведеног поступка утврди да је оспорени акт у супротности са Уставом.

Прилози
Закључак владе Србије о делатности Универзитета у Новом Пазару
Привремене дозволе које су важиле за 2003/2004. годину

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Visoko obrazovanje i nauka žestoko trpe poslednjih godina, oboreni su kriterijumi na državnim univerzitetima a za privatne ne mogu da komentaršem jer nemam ni iskustva a ni pouzdanih informacija. Akreditacija je osmišljena da bi postojao kakav takav kriterijum, ko predaje, kakav je studijski program i sl. Za Zukorlića moraju da važe ista pravila. Inače muftiju lično smatram za jednu osobu nazadnih i fundamentalnih shvatanja, koji vraća civilizaciju unazad i pokriva žene hidžabom u 21. veku, zatucani pokvarenjak.

    PS. Pročitala sam knjigu Dušana Pavlovića. Dakle, dobro je da uopšte ima para za bilo šta, takav bezobrazluk i krađa gde god se okreneš. Preporučujem za čitanje, jer sam autor kaže na početku da je znao da lopovluk postoji ali kad se vidi svojim očima to je nečuveno.

  • skandalozno, a bez ikakvog publiciteta.
    Ovo je isto kao kao da Vlada da zaklučak da ja do okončanja registracije mog auta isti mogu da vozim kao da sam ga registrovao, pa i ako ga nikad ne registrujem – videćemo, otom, potom. Naravno i da legalno mogu da štancujem važeće tablice, prodajem i delim kako mi padne na pamet..
    U međuvremenu – ko dilomirao – diplomirao. Ima diplomu isto kao da je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.
    Zukorlić je svoje “poslovanje” prošrio i na Niš, Beograd i svugde će, gde ima mušterija za diplome, ponudu je prošrio, tako da možeš da biraš Računarske nauke Pravne nauke Ekonomske nauke Filološke nauke Pedagoško/psihološke nauke Umetnost.. ima ša ‘oćeš samo kaži šta ti srce ište – cena – sitnica.
    Ovo je samo ustupak džihadistima, kako bi se malo primirili, a u stvari – rak – raste, samo se ne vidi spolja.

    • Slažem se Rajko, možda liči na teoriju zavere ali delim vaše mišljenje. Verovatno ga je muftija ucenio nekim potencijalnim neredima i demonsracijama po Sandžaku pa ga je ovaj pustio da mu fakultet radi kao štamparija za diplome. Zukorlića bi u svakoj drugoj državi smatrali državnim neprijateljem i u skladu sa tim postupali.

  • Znam za jednu osobu koja je bila u grupi onih srećnika što su otputovali, a sećate se sigurno, početkom prošle godine na Tajland. Dotična ima fakultetsku diplomu mufty univerziteta i zaposlena je u Vladi Srbije, a sigurno je da ih ima još jer mufty univerzitet ima svoja odeljenja u Pančevu i Beogradu. U svakom slučaju nije ovo vlada samo zbog muftije uradila nego i zbog zaposlenih.