Mediji Saopštenje

Svakodnevne pretnje smrću novinarima pretvorile Srbiju u državu straha

Govor mržnje i atmosfera hajke na novinare koje je premijer, preko svojih medija, uspostavio kao sistem vladavine strahom doveli su do svakodnevnih pretnji smrću novinarima. Pokret Dosta je bilo oštro osuđuje nereagovanje državnih institucija na pretnje i uvrede koje se svakodnevno upućuju novinarima i pretvaraju Srbiju u državu straha.

sloboda-stampe

Zahtevamo hitno od policije i tužilaštva da identifikuju i krivično sankcionišu sve koji novinarima prete smrću i nasiljem. Od sudskih vlasti zahtevamo da pokažu nezavisnost i integritet i ozbiljno pristupe svim slučajevima fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima, kao i slučajevima u kojima se kreira atmosfera hajke i straha.

Najstrašnije pretnje predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću zbog toga što je ocenio da je Srbija devedesetih godina imala u svetu reputaciju koju danas ima ISIL, samo su najnovije u nizu zastrašivanja i ugrožavanja života novinara. Zbog slobodno izraženog mišljenja i borbe za slobodu kritičkog govora ili istraživačkog novinarstva svakodnevno su pod pretnjama i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, urednici Birna i Južnih vesti Slobodan Georgijev i Predrag Blagojević, kao i Dinko Gruhonjić iz NDNV, ali i mnogu drugi manje eksponirani novinari i urednici. Neprihvatljivo je da se u poslednje dve godine drastično uvećao broj napada na novinare, zabeleženo je čak 128 napada, a da nemamo efikasnu reakciju države.

Društvo je slobodno, onoliko koliko su novinari slobodni da rade svoj posao bez pritisaka i profesionalno. Srbija je pretvorena u državu straha i za to su odgovorne institucije države koje to tolerišu, ali i nalogodavci i inspiratori govora mržnje. Više od dve godine nisu pronađeni napadači koji su brutalno pretukli novinara Foneta Davora Pašalića. Zabrinjava, takođe, što više od mesec dana sud nije uradio ništa povodom krivične prijave za govor mržnje i javnu hajku kojoj su bili izloženi slobodni novinari u premijerovim tabloidima, pre svega Informeru i na Pinku.

Viši sud u Nišu je nedavnom presudom da je komentar „treba zapaliti novinare Južnih vesti“ samo „izražavanje mišljenja“, poslao poruku da su pretnje novinarima dozvoljene. Neshvatljivo je da nezavisan sud u bilo kojoj demokratskoj državi donese ovakvu presudu, kao i da žmuri na poruke „Novinarčiću, dao bih ti metak u čelo!”

Novinarima koji iznose slobodno svoje mišljenje, koji se bave istragom korupcionaških afera predstavnika vlasti i slobodno se bave svojim poslom, odbijajući da budu uplašeni, svakodnevno se stavlja meta na čelo. Ovo može da prestane samo ako državne institucije počnu da rade svoj posao za koje ih građani plaćaju. Ni jedna država ne može da se nazove demokratskom ako je u njoj uvedena atmosfera straha, a test na kome se najbolje vidi priroda vlasti upravo je sloboda medija i sigurnost za novinare.

Pokret Dosta je bilo zahteva da se hitno pronađu i sankcionišu svi koji prete novinarima i koji ih vređaju. Zahtevamo od najviših predstavnika vlasti da prestanu da verbalno napadaju novinare jer su upravo komentari premijera, pojedinih visokih predstavnika vlasti i njihovo vređanje novinara doveli do atmosfere linča koja mora da se zaustavi.

DJB Mladi

DJB Mladi

3
Ostavite komentar

avatar
2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
somborac025Jelenasvetlanast. Recent comment authors
najnoviji najstariji
svetlanast.
Gost
svetlanast.

DEVEDESETIH, pre nego sto su pocela ubistva politickih neistomisljenika i novinara, preceno im je /Ivan Stambolic, Slavko Curuvija… dva atentata na Vuka Draskovica/.
Zbog pretnji, Zoran Djindjic je morao da ode u Crnu Goru.
Razlog zastrasivanja nezavisnih novinara su predsednicki izbori kao i oni u Beogradu.

Jelena
Gost
Jelena

E, kad bi mogli da ukinu te proklete društvene mreže, bilo bi im baš kao u devedesetim. Onda bi RTS i Pink bili pravi science fiction kanali. Ne bi bilo nemogućeg podviga za super heroja Aleksandra Vučića (u spandeks odelu?) i svi programi bi samo tome izveštavali, samo povremeno, možda, o njegovoj fizičkoj i mentalnoj iscrpljenosti od silnog nespavanja i muke. Šta bi čovek sve mogao da uradi da ne mora da prati šta pojedini građani i građanke pišu po društvenim mrežama? Imao bi samo da zareži jednom na javnom servisu i svi da pišu samo o njemu. Konfetencije za štampu jednom dnevno, kad je frka i ujutru i uveče. A novinari koji se drznu da nešto objave o njemu a da nije u supetlativu odmah da se upoznaju sa momcima čiji je najupadljiviji odevni predmet fantomka.
Šalu na stranu, mora brzo da se deluje. Ako ovo potraje, tj. ako ne padnu sa vlasti na sledećim izborima nadrljali smo.

somborac025
Gost
somborac025

Podrska Nedimu Sejdinovicu??? Cocek koji Srbiju 90ih poredi sa Islamskom drzavom?
E pa gospodo iz DJB, izbori ove godine su posladnji na kojima sam vam dao glas!
Sram vas, bre, bilo!