Саопштењe Финансије

НБС кажњава и спутава предузетништво у Србији

Народна банка Србије нас већ годинама обмањује да је PayPal доступан у Србији, а Влада je више пута најављивала да ће отклонити све препреке за овај електронски начин плаћања. Након свега, предузетници у Србији који користе PayPal за наплату својих услуга и производа суочили су се са прекршајним поступцима и огромним казнама.

narodna-banka

Поступање НБС и девизне инспекције су застарели, супротстављени интересима привреде, спутавају рад малих предузетника који се ионако једва боре са успореном администрацијом, неспособном бирократијом и гомилом пореза и доприноса који више представљају харач него наплату услуге. Држава све чини да угуши приватну иницијативу, а пример са PayPal-ом је само један у низу неприхватљивих поступака предузетих управо у години коју су сами назвали “Годином предузетништва”.

НБС ништа не чини да промени Закон о девизном пословању који је је застарео и на основу кога PayPal не може да ради у Србији док се не региструје и не добије лиценцу. Зашто Србија, са својих 7 милиона потенцијалних корисника, очекује да се компанија, већ регистрована у ЕУ са тржиштем од пола милијарде људи, ангажује око регистрације и отварања представништва на тако малом тржишту? Нема ниједног разлога да то буде тако. Колика је штета и за државу говори процена да се чак две трећине стратапова из Србије региструје у иностранству управо због немогућности да користи PayPal.

Премијер толико говори о економији знања и модернизацији, а НБС не би требало да буде најслабија карика. Грађани Србије су са оваквим финансијским прописима приморани да живе у прошлом веку или да плаћају глобу неспособној држави. Овакво понашање је заиста скандалозно и недопустиво. Држава мора да престане да спречава развој модерних технологија и омогући већу конкуренцију на тржишту да би сервиси за грађане били бољи.

Повезани текстови
Година предузетништва против предузетника

Спољни линкови
Народна банка Србије: PayPal у Србији – истина и заблуде
Министарство финансија: Нови закон не спречава долазак PayPal-a у Србију
Стартит: НБС избацила саопштење о PayPal-у у Србији и “истинама”, али не баш потпуним

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Dobro, diže se u nebesa taj PayPal, a realno je da imate dosta servisa preko kojih možete da primate i kartice i PayPal, na primer 2checkout.com , a on je već 100% legalan i za srpske zakone.

    Takođe je lako da otvorite Offshore u Americi ( košta 40$ u Delaveru, ako to sami radite, 250$ će vam uzeti posrednici i koji se razumeju u to) i da otvorite Payoneer nalog i na njemu US račun u banci i na njega da povežete taj račun sa paypalom, funkcioniše bolje nego da vam je PayPal prvi komšija a pritom Narodna Banka može samo da vas mrzi.

    Ovo su samo dva veoma jednostavna načina da sredite sebi internet plaćanje. Ne kažem da ne bi bilo lakše da je PayPal bolje povezan ali kad se hoće tad se može, a internet preduzetnicima volje ne fali

    • Da, upravo o tome tekst i govori: mozes lako da se snadjes i da to uradis van zemlje, ali to je… van zemlje. Poenta je da se razvija ekonomija u zemlji i da se placa porez ovde, a ne u Delaveru…

    • @Pera: da samo kazem da ne moze da te sputa NBS sve i da hoce, sve stoji naravno.

      Moje iskustvo je da pisem invoice samo za one pare sto prevucem i to pisem prema 2checkout-u. Kada god primim pare od njih, napisem invoice njima, jer oni rade tako kao da su ti automatski preprodali tvoje usluge/proizvod, i sto se tice poreske oni su mirni,

      Ovi iz poreske dodju i pitaju, “ovde je ulaz para, gde je racun?” – “Eve ti ga, 2checkout platio, 2checkout dobio invoice”, i oni su mirni.

      Ja imam malu firmu sa 10-ak zaposlenih i pre bi reko da NBS ovo koristi da ucenjuje vece firme za sta god SNS voli da dobije uslugu tog dana, jer sve firme primaju PayPal i 2checkout.

      Ono sto meni najvise smeta, je to kada dobijes dolare moras da ih pretvaras u dinare (po kursu verovatno iz 2012, jer mi to obracunaju 95 dinara po dolaru).Cak i to ne ide po automatizmu, nego cim dobijes pare, moras da saljes po jedan dokument:

      1) Da si to ti zaista primio pare (pa jbt ljudi primam ih svake nedelje od istog procesora, sjasite),
      2)Drugi odma za njim da oces da ih pretvoris u dinare
      3) Treci da oces deo tih dinara da pretvoris u EVRE ( i to samo u evre, a ne mila ti majka da ti trebaju dolari, KAO STO TI UVEK TREBAJU JER SE TO KORISTI U 99% transakcija na netu). Kada treba da platim nesto u dolarima sa firminom karticom, onda se ti evri na sekund pretvore u dinare pa nazad u dolare, i tako se obracuna transakcija, sve po nekom ludackom kursu koji su u tom trenutku izmislili.

      Za sve to vreme dok ti ne posaljes ta tri dokumenta, oni drze tvoje dolare, i ulazu ih ko zna gde. Kako pare od procesora obicno legnu u petak, oni ti tri dana drze pare i raspolazu sa njima, dok ti svojim parama nemas pristup.

      To je sve mnogo ludji problem nego toga sto ja “ne mogu” da koristim PayPal, jer ga ja ne koristim (zato sto necu), zato sto mislim da je najgori procesor ikada, pogotovo sto uvek stane na stranu prevaranata. Veoma cest primer: 6 meseci imas nekog korisnika (obicno su takvi iz Indije ili Turske) sto koristi tvoj hosting 6 meseci, i posle 6 meseci kaze da mu “nisam isporucio robu”. PayPal odma staje na njegovu stranu uzima meni pare, a taj prevarant prelazi na novu hosting firmu kao skakavac. PayPal nijednom nije stao na moju stranu, jer mi trazi “Postal Tracking Code” (sto naravno ne moze postoji za “digitalnu robu”) zato sam prestao da ih koristim.

      Dalje, njihova Irska i Indijska podrska druga najgora tehnicka podrska koju sam imao tu nesrecu da sretnem. Radnici u nasoj posti su creme-de-la-creme u odnosu na PayPal podrsku, koji su veci botovi od SNS sendvicara, i od njih nikada neces dobiti ni gram pomoci.

      Tako da to sto ne mozes da koristis PayPal i nije tako losa ideja 😀

  • Jedno pitanje koje se tiče malih preduzetnika a to je kada će država početi da izdaje završni račun za paušalne preduzetnike. Već nekoliko godina paušalni poreski obveznici uplaćuju porez odokativno bez poreskog rešenja?

    • Otvori D.O.O ili udji u sistem PDV-a, jeste moras posle da pravdas pare za sve, ali si stvarno mirniji. Bar je moje iskustvo bilo takvo.

  • Проблеми са PayPal-ом су потпуно маргинална ствар када је Народна Банка Србије у питању.
    Она од 2000. године па до данас представља стуб преко кога се исцрпљује домаћа економија
    на рачун увозничког и кредитног лобија. Наравно преко гувернера Народне Банке а то су:
    Динкић, Јелашић, Шошкић, Табаковић и будуће личности. Ево неколико примера:
    1. Курс евра се утврђује слободно а НБ интервенише само да спречи велике промене у
    његовом односу на динар. У пракси то значи да је свих 16 година НБ неупоредиво више
    продала евра него што их је купила. Цифре су такве да може да вам се заврти у глави.
    Одакле су еври које је НБ понудила за откуп по некаквим договореним курсевима. Па
    углавном од дознака и од кредитних линија које повлачи од ММФ-а или других кредитора.
    Практично порески обвезници плаћају разлику од стварног курса евра до курса НБ.
    Огроман притиска на вештачко одржавање курса евра стиже и од стране особа са
    девизним кредитима, а њих је највише у државном сектору.
    Предлог за ДЈБ. Ви сте посвећени заговорници транспаретног пословања свих чиниоца
    у Србији. Захтевајте да се принципи понуде и потражње као основ уређеног система у
    свету поштују и код одређивања вредности динара. Нема ту велике тајне. Ако вам
    привреда слаби не може валута да јача или остаје иста.
    2. НБ Србије има улогу да брине о око 28 банака, неколико осигуравајућих друштава
    и неколико пензионих фондова. Сматрам да то и није велики број за детаљну контролу
    комплетног пословања. Како је онда одређени број банака пропао (Агробанка и сл.) и
    од пореских обвезника отео 1,6 милијарди евра. Ко ту треба да одговара. Гувернер
    наравно по 1. а под 2. председник Србије који га је на то место предложио. Или можда
    скупштина Србије која је ту личност одобрила.
    3. Да ли ДЈБ сматра да код НБ Србије треба нешто да се мења или она уствари ради
    сасвим добро?