Коментар Правосуђе

Како се бирају судије

Високи савет судства (ВСС) је летос упутио захтев Народној скупштини да бира укупно 62 нове судије у више судова у Србији. (Ради се углавном о кандидатима који се по први пут бирају на судијску функцију.) На конкурс се пријавило 1.225 кандидата. Како је ВСС направио селекцију, односно изабрао између ових 1.225 кандидата?

dusan-pavlovic

ВСС врши селекцију на основу Одлуке о утврђивању критеријума и мерила за оцену стручности, оспособљености и достојности за избор судија и председника судова (“Сл. гласник РС”, бр. 49/2009). Тај документ донео је сам Савет 2009. године. Члан 4. Одлуке прописује три основна мерила стручности за стицање звања судије:

  • просечна оцена са студија;
  • дужина студирања;
  • оцена рада од претпостављених.

Свако од ових мерила има свој квантитативни израз. Просечна оцена са студија се множи са 10 (дакле, максимално је могуће добити 100 поена). Бодови за године студија се добијају тако што сваки кандидат добија 100 поена, а онда се за сваких шест месеци студирања преко 4 године одузима 10 поена. (Рецимо, ако је неко студирао 5 година, добија 80 поена; ако је студирао 9 година и више, добија 0 поена.) Коначно, ако од својих претпостављених има оцену “нарочито се истиче”, добија такође 100 поена. Дакле, када се ова мерила примене, кандидате је веома лако рангирати.

Да бих видео како је ВСС рангирао кандиате, обратио сам се као Народни посланик писмено ВСС-у и тражио биографије свих кандидата – како оних који су прелоџени, тако и оних који нису предложени. (Мислио сам да ћу их наћи на сајту ВСС-а, јер је судијска функција јавна, али тамо их није било.) После месец и по дана чекања и неколико поновних звања телефоном, добио сам од Савета биографије свих кандидата.

Насумично сам изабрао неколико кандидата који су предложени (обележени са П), и неколико кандидата који нису предложени (обележени са НП). Добио сам занимљив резултат, приказан у табели.

vss

Табела 1: Рангирање кандидата према примени критеријума и мерила за оцену стручности судија, чл. 4 (СГ, бр. 49/2009)

Како се види из табеле, кандидати НП1 и НП2 имају скоро по 100 поена више од двоје предложених кандидата П1 и П2.

Да не бих сам нагађао како је то могуће (можда сам нешто погрешно израчунао), обратио сам се поново ВСС и тражио да ми доставе ранг-листу свих 1.225 кандидата.

Добио сам одговор како Савет не прави ранг листу, већ “из посебног МЕГА програма добија листу свих пријављених кандидата који долазе из реда судијских помоћника”. Како је могуће да ВСС није правио ранг-листу, ако га Одлука обавезује на квантитативно изражавање стручности кандидата? Да ли то значи да је ВСС ад хоц променио начин рангирања и применио неки други начин, који јавности није познат? На седници скупштинског Одбора за правосуђе, поставио сам представнику ВСС баш такво питање, али одговор нисам добио.

ВСС има веома одговоран задатак да се брине о независности судства. Независност не може постојати ако се судије бирају у нетранспарентом поступку, или ако на судијске позиције дођу људи који не испуњавају критеријуме за избор (негативна селекција). Тако изабрене судије остају неком дужне. И онда у будућности морају да пристају на различите уступке да би исплатили тај дуг. То је сигуран пут до зависног правосуђа.

Душан Павловић
народни посланик
потпредседник покрета “Доста је било”

Извор: Блиц

Ознаке

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nema se na Vas tekst sta komentarisati. Ali me zivo zanima sta su Vam odgovorili na pitanje? Sta Vam je konkretno dgovorio predstavnik VSS-jel odcutao, okrenuo glavu, izasao. Ja bih ga proganjao na svim mogucim mestima dok ne dobijem bilo kakav odgovor-makar bio i ” Eto moze nam se i hocemo tako”

    • I kako se zove doticni predstavnik VSS? Koja mu je tacna funkcija? Kako mozemo da dodjemo do njegovih podataka o njegovom obrzovanju, diplomi, biografiji?

    • Gledao sam tu sednicu odbora i u potpunosti potvrđujem ovo što kaže g. Pavlović. Na konkretno pitanje prisutnom zameniku, ne predsedniku isti je odgovor zavukao u odgovore na sva pitanja članova odbora i naravno da nije odgovorio. Posebnost ovog odbora je predsednik, Petrović Petar, jedna nekulturna, nevaspitana, rigidna, rekao bih zadrigla osoba koja je očito nadmenost i osornost savladala kao aparatčik SKJ a sada zakalio u Palminoj stranci. Takve osobe su uvek u(z) vlasti a ista bazira na njihovoj rigidnosti i nepoštovanju drugomislećih. Mislim da bi te i takve drugačije misleće sa lakoćom na lomaču ili pred zid stavljao.Nažalost svaka vlast stoji na ovakvim beskrupuloznim manijacima koji dobijaju koprivnjaču na drugačije mišljenje i plus male boginje ako ih neko opomene da krše osnovne norme ponašanja. Uvek isti odgovor, vi ste doneli pravilnik o radu skupštine i odbora! Koliko znam g. Pavlović prvi put u parlamentu i sa donošenjem tih pravila nema ništa. Ali za te aparatčike to ništa ne znači!
      Zato je i prisutni zamenik sa lakoćom uz asistenciju predsednika izbegao odgovor a g. Pavloviću nije dozvolio repliku ili upozorenje da nije dobio odgovor, ocenom da ga prisutni zamenik nije uvredio odgovorom!!! Pa još kako “glavati predsedniče” što rekao Peter Kočić!

  • Postovani Dusane,

    jedino logicno objasnjenje je da na utvrdjenoj rang listi imaju prolaz oni sa manjim brojem poena.
    Salim se naravno, da nije zalosno bilo bi smesno, ali ocigledno da vladajuca stranka postuje pravila samo kada ima interesa.

    srdacan pozdrav

  • Ako od 1.163 kandidata pravnika koji nisu prosli na ovom konkursu nema ni jednog dovoljno samouverenog, hrabrog i strucnog, koji ce se boriti da dokaze da je izabran neki kandidat losiji od njega ili da je prekrsen zakon, onda neka pravosudje bude takvo kakvo je sada. To je pre svega odgovornost samih kandidata za sudije da ucine sve da se takvo skandalozno postupanje sankcionise. Po meni, narodni poslanik treba njima da se obrati a ne VSS, sto ocigledno nema efekta.

  • Ako su se dva kandidata prijavila da budu sudije, recimo u Batocini, a oba kandidata imaju prosek 6.5 naravno da ce biti izabrani na tu funkciju. .Sledeca stvar, kao neko ko je završio Pravni fakultet u Kragujevcu sa prosekom 7.2 i sad se bavi advokaturom odgovorno tvrdim da prosek ne pokazuje sposobnost za obavljanje bilo koje pravosudne funkcije. Neretko su oni sa najvišim prosekom jako loše sudije i tužioci a oni sa niskim prosekom jako dobri u tome što rade. Svaka šestica je zaslužena i moralo se za nju naućiti. Često studentima prepisuju ocene i neće vam dati visoku ocenu ma koliko vi dobroznali ako vam ste kod njegovog kolege imali 6 ili 7. To je realnost našeg obrazovnog sistema. Elitistički i štreberki pristup imate ovom problemu,