Саопштењe Скупштина

Три наручене опомене Маје Гојковић

Председница Скупштине Србије крши сва права посланика Доста је било и подстиче простачко изражавање других посланика у Скупштини када вређају посланике Доста је било. Маја Гојковић недостојно води седнице скупштине и брутално злоупотребљава улогу председавајућег.

skupstina

Седница која је одржана у уторак 1. новембра, када су Саши Радуловићу изречене три опомене због аплауза којим је протествовао јер му није омогућено да рекламира повреду Пословника (чланове 106 и 107), остаће упамћена као једна од најружнијих злоупотреба функције председника Скупштине. Да апсурд буде већи, а бруталност видљивија, Гојковићева је похвалила посланика Александра Мартиновића за бруталне увреде, а Радуловићу изрекла опомене.

Гојковићева је увела нови “условни рефлекс” – кад год се за реч јави лидер Доста је било, након тога, без икаквог основа, реч добије Александар Мартиновић који по наредби почиње да вређа Сашу Радуловића, потпуно невезано за тему о којој се у Скупштини води расправа. Да је у питању уговорени сценарио, односно “условни рефлекс” као и у случају гласања на “Мајино звонце”, потврђује и седница одржана следећег дана када се исти модел понашања поновио.

На седници 2. новембра примењен је исти стил понашања. Након што је Саша Радуловић говорио похвално о ангажовању војника из Србије у мировним мисијама, Гојковићева је реч дала Александру Мартиновићу који је, поново, потпуно невезано за тему, вређао Радуловића. Председник ДЈБ није добио прилику да одговори, у складу са чланом 107 Пословника, а Маја Гојковић је поново похвалила Мартиновића за “колегијалност” након што је изговорио следеће речи о Радуловићу: “… паразит који је појео све што је могло да се поједе и уништио све што је могло да се уништи. Професионални стечајни управник. Човек коме је пошло за руком нешто што није ни Ал Капонеу…. ”.

Није реткост да се у парламентима демократских земаља оштрије дискутује, па и да се некоме омакне увреда (зато и постоји члан 107 Пословника да би се посланици опоменули), али овакво намерно вређање, по очигледној премијеровој наредби, и понашање посланика по принципу “Павловљевог рефлекса” какво је увела Маја Гојковић, срозавају Скупштину у блато и претварају је у премијеров механизам за борбу против опозиционих странака.

Илустративан је пример седнице од 1. новембра. Изненадном вређању Саше Радуловића претходила је конструктивна расправа министра финанисија Душана Вујовића и Саше Радуловића о валутном ризику који са собом носи задуживање Србије за милијарду долара од Емирата. У том тренутку Александру Мартиновићу је зазвонио телефон и након тога он се јавио за реч и почео: “Посланичка група СНС не жели да јој лекције о томе како и под којим условима треба задуживати државу Србију држе лопуже попут Саше Радуловића”.

Саша Радуловић је затражио повреду Пословника. Рећи за некога да је “лопужа” је тешка увреда. Увреде нису дозвољене по правилима Скупштине о којима је дужна да се стара председница скупштине. Када то не чини, посланици имају право да се јаве за реч и добију 2 минута да образложе зашто мисле да је председница скупштине повредила пословник. Саша Радуловић је управо то тражио. То је његово право у складу са чланом 103 Пословника и председница скупштине нема никакво право да га у томе спречи.

Ево како је изгледало насиље над Пословником на седници од 1. новембра:

Маја Гојковић: Нема повреде пословника. Толико су били коректни да су одустали од повреде Пословника због ометања говорника.
Саша Радуловић: Ја имам право по повреди Пословника.
Маја Гојковић: Не. Који члан, да знам да ли да вам дам реч, упитала је Радуловића.
Саша Радуловић: Члан 106 и 107 – не сме да вређа, има толико чланова.
Маја Гојковић: А не може толико чланова. Онда ништа. Ако ћете да понижавате парламент..
Саша Радуловић: Рекао сам два члана 106 – не говори о теми. Члан 107 – не сме да се вређа. Према томе, повреда пословника.
Маја Гојковић: Не знате Пословник. Ово је злоупотреба. Два минута мање вашој групи.
Саша Радуловић: Чланови 106 и 107.
Маја Гојковић: Изричем вам опомену због ометања рада парламента.
Посланичка група ДЈБ почиње да аплаудира.
Маја Гојковић: Изричем вам другу опомену због ометања рада парламента. (Аплауз се наставља) Изричем вам и трећу опомену због ометања рада парламента. Ви знате шта значи три опомене. Ви знате, остали посланици шта значи изрицање три опомене. Одређујем паузу, дотле ће посланик схватити шта значи изрицање три опомене.

Према Пословнику Скупштине не постоје три опомене. Председница је могла да изрекне прву опомену, другу опомену и одузимање речи или удаљење са седнице. Сви посланици Доста је било су аплаудирали. Поред њих и неки други опозициони посланици. Председница Скупштине воли да држи лекције о познавању Пословника, али је демонстрирала да га не познаје и да се не руководи Пословником него премијеровом наредбом и примитивним методама своје странке којој је циљ унижавање најјаче опозиционе групе.

Посланичка група Доста је било

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • Deo naroda koji nije lud nije ni glasao za vladajuću većinu, tako da to što taj narod gleda i nije baš neko ohrabrenje. Jedina nada su apolitični ili razočarani birači i oni koji su se uzdali u druge manje zaista opozicione stranke, tako da je za sada neki maksimum oko 12% za DJB.

  • Maja Gojković nije u svojoj karijeri bila samo u stranci DJB.Opomenite je da možda obraća budućem šefu i da pazi sta radi.
    Martinović se zakleo u crkvi pa izdao.Šta očekivati od takve persone.
    Kad malo bolje razmislim i ostali su se zakleli pa izdali.
    Posle zakletve u crkvi i gaženja iste, logično je da takvim osobama ne ide ništa od ruke.
    Oni ne mogu da upravljaju zemljom, po božijim zakonima oni su prokleti.
    Znam da je 21. vek ali kad je ustavni sud i drugi sudovi u njihovim rukama, nama preostaje samo onaj nebeski.
    Ipak smo mi ,,nebeski narod”.
    Ovim oružjem ih, po mom mišljenu, treba stalno tući. Uvek među rogove,
    Uvek ponavljati da su se zakleli u crkvi i da su slagali. Pros(t) čovek samo to razume.
    Kako su napustili Šešelja napustiće i Vučića kad se pojavi novi gazda.
    ps. jasno mi je da posle ovog komentara služba ima moje podatke:)

  • Odlično zapažanje i poređenje u vezi uslovnog, “Pavlovljevog” refleksa, ako se zna da je Pavlov svoju teoriju empirijski potkrepio dokazima eksperimentišući sa, narodski rečeno, džukelama.

  • Znate šta mene čudi, da recimo jedan NIN ili VREME ili Danas, ili koja TV ne obradi ovu temu i upozna pučanstvo na ponašanje predsednice parlamenta iz “ugledne advokatske familije”, AV, i njenu neverovatnu samovolju u kreaciji tumačenja poslovnika narodne skupštine, primitivizam i prostakluk kojim se diči pred narodom i poslanicima! Uz obavezno pozivanje na glasove koji su dobili i da je sada njihovo pravo ako treba da i od luka naprave vodu! “Narodna volja” kaže vehementno, za 46 ili neznam već koliko % a ostali, cca 54% ne postoje. Za nju svaki glas koji nije njima dat jednostavno nema istu težinu!
    Kako ovome stati na put? Moje mišljenje je da tiha voda breg roni! Bez nervoze insistirati na povredu poslovnika, reći i sesti. Ne aplaudirajte, ne dobacujte, Martinovića, Rističevića, Atlagića, Đukanovića. Orlića,….. zanemarite, prenebregnite, ne dajte im značaj, ne replicirajte, eksplodiraće. Onako kako je presedica pukla u gore navedenom primeru. Njena gluma, nonšalantnost, poznavanje poslovnika pukla je ko krčag upravo na normalno insistiranje, na ukazivanje povrede poslovnika. Nije ona toliko jaka kolikom želi da se pokaže. Neko ko ima takav pedigre, ko je promenio 5 ili 6 stranaka, nad kim visi sudaska presuda, … teško da će izdržati. Počinju da odpadaju komadi sa nje kao kad Tomi ili Jery lupi u zid, očekujem da će se sasuti vrlo brzo samo ako joj nastavite ogledalo, povredu poslovnika!

    • @dusko Sve ste rekli.
      Izbor AV su ucenjeni ili glupi politicari /pametnih se brzo ratosilja/.
      Takvo im je nazalost i biracko telo, vise od 1,8 miliona gradjana Srbije.
      Maja Gojkovic iza sebe, pored preletanja iz stranke u stranku, ima i “zastarelu” aferu sa autobuskom stanicom u Novom Sadu koja je “stigla” do Brisela.
      Aleksandar Martinovic ima brutalne “opise” AV, Tomislava Nikolica i svih clanova SRS koji su “izdali” Seselja i presli u SNS i – tako redom.
      Zato, malo vise samokontrole poslanika DJB /sto je zaista tesko/ jer su jastrebovi SNS brutalni i lazu o svima i svemu.
      Vise pametnim gradjanima /biracima/ u Srbiji znaci komentar koji je objavila i Politika od dobacivanja /koje gledaoci ne cuju/ od “aplauza” glupostima vecine, od napustanja sednice, “zajednickog” mahanja poslovnikom…
      Prostakluk SNS vecine je moguce pobediti mudrim i lepim ponasanjem poslanika DJB.

  • Gledala sam sve to I strašno se nervirala. Šta sve morate da izdržite, to je strašno. Istrajte, imate sve veću podršku, idu izbori, I tada ćemo se rešiti ove pošasti, sigurna sam u to. Da, ničija nije do zore gorela.

  • Па ви сте знали и пре избора ским ће те се расправљати и како. Могли сте и морали знати да ће неки ваши “противници” бити искусни политичари, начитани и паметни људи, речити а и да че бити безобзирних, насилних и тд. Једноставно, морали сте знати у шта се упуштате и са којом снагом. Нисте ваљда мислили да они само чекају да им ви протумачите пословник и да ће да вам се диве како сте паметни. Напуштање седнице је бежање. Нисте изгласани да би сте бежали из сале већ да се свим силама борите за оно што сте обећавали гласачима. По мени и на моју жалост за сада и нисте баш погодили тактику али не брините, биће времена, тек сте почели.