Војводина Саопштењe

Главом кроз заставе

 

Војвођански је поштовати закон и правила. Ово је текст о већ добро познатом случају нових, на старе додатих, (названих традиционалним) симбола Војводине.

На 5. седници Скупштине АП Војводине донета је Покрајинска скупштинска одлука о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола Аутономне покрајине Војводине (“Сл. Лист АП Војводине”, бр. 51/2016). Цео процес је завршен доношењем Упутства о ближем уређивању коришћења симбола Аутономне покрајине Војводине (“Сл. лист АП Војводине”, бр. 55/2016) од стране Покрајинске владе као органа надлежног за спровоење ове одлуке.

opstina-sremski-karlovci-zastave
Сремски Карловци – недостаје застава Војводине, традиционална застава Војводине је већ изложена

С обзиром да се у јавности подигла велика прашина око традиционалних симбола, Покрајинска влада и већина у Скупштини правдала се да је у обавези да донесе ову одлуку како би се завршило уобличавање Статута Покрајине из 2014. године, а у коме су дефинисани ти традиционални симболи. Дакле, главна теза им је била да су они ту немоћни и да је њихов циљ искључиво слепо придржавање права и закона и да им ни на крај памети не пада да мењају суштину Војводине као целине и њен идентитет. Ипак, поставља се питање да ли је то баш тако?

Рума - недостаје застава Војводине, традиционална застава Војводине је већ изложена
Рума – недостаје застава Војводине, традиционална застава Војводине је већ изложена

Како и кад треба да буду изложене заставе

Тренутно имамо ситуацију да је у неким општинама у Војводини скинута застава Војводине (она из 2003. коју многи називају и “Чанкова застава”) и уместо ње је постављена (нова) традиционална застава. Ово је у директној супротности са чланом 4. Покрајинске одлуке који каже да се ове две заставе постављају упоредо са заставом Републике Србије на свим зградама покрајинске администрације и органа локалне самоуправе на територији АП Војводине. Дакле, не једна или друга, него заједно и никако другачије!

Треба имати у виду да је рок за спровођење ове одлуке шест месеци од ступања на снагу, што значи март 2017. године, и зато чуди ова брзина у “спровођењу” одлуке, када се зна да су општинске администрације пословично споре.

Ириг - недостаје застава Војводине, традиционална застава Војводине је већ изложена
Ириг – недостаје застава Војводине, традиционална застава Војводине је већ изложена

Како стоје заставе на војвођанским градским кућама и општинским зградама

Ово све наводи на закључак да су поједине општинске власти пожуриле да скину њима тако мрску заставу Војводине и што пре поставе традиционалну заставу “северне српске покрајине” како су је називали док су још били радикали, а и сада им се омакне по који пут.

bela-crkva-zastave
Бела Црква – нема заставе Војводине, традиционална застава Војводине је већ изложена

Оно што су требали да ураде, како би све било у складу са Одлуком и Упутством, је да на својим зградама додају постоље за још један јарбол и на њега поставе традиционалну заставу, а никако да скидају већ постојећу заставу Војводине јер тиме крше закон и да све то ураде најкасније за шест месеци – значи негде у пролеће 2017.године.

Алибунар - нема ни једну војвођанску заставу
Алибунар – нема ни једну војвођанску заставу

Покрет Доста је било залаже се за доследно поштовање важећих закона у свим ситуацијама и на свим нивоима, односно за поштовање правног поретка, јер се једино тако може остварити стварна владавина права у Србији. Посланици Покрета Доста је било су били уздржани током изгласавања Покрајинске скупштинске одлуке о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола Аутономне покрајине Војводине, али ће је поштовати, јер тако налаже правна држава. Позивамо владајуће већине у Покрајини и општинама да учине исто и доследно спроведу изгласану Одлуку донету на инститирање исте те владајуће већине.

Покрајински одбор покрета Доста је било

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар