Војводина Медији Политика Саопштењe

Кикинда: Одлазак ВК телевизије – још мање слободе медија

У Србији доминација медија чију уређивачку политику у информативном програму диктира странка на власти оставља веома мали простор за објављивање другачијег мишљења. Све што СНС-у и актуелном премијеру не иде у прилог, тешко је “прогурати” кроз медије до грађана. Саопштења, која редовно пишемо и достављамо новинарима, завршавају скоро искључиво на друштвеним мрежама, јер их тамо сами постављамо. Што је веће присуство неподударања између онога како у Србији стварно живимо и ружичасте слике коју премијер креира у покушају да нам објасни како нам је у ствари добро и како је то његова заслуга, то је већи отпор њему наклоњених медија ка објављивању било какве информације која квари густу маглу СНС-овог извештавања. Један од ретких канала који су били храбри да причају из свих углова и отворени и за покрет Доста је било је ВК телевизија. ВК је истраживала шта се дешава у ЈП Кикинда и сада већ вероватно нема грађанина Кикинде који сматра да је тамо све у реду. Да није било ВК, већина би мислила да јесте. Ето, толика је разлика између увида Кикинђана у стање у граду до данас и оног будућег стања у локалном извештавању.

vk-logo

О стању слободе медија у Србији, оцену је недавно дала и Европска комисија. Нисмо политичка опција која сматра да су Европа или Русија наши спасиоци – уздамо се само у способности грађана Србије да среде стање у Србији. За ЕУ и Русију смо сигурни да воде рачуна о својим интересима и то далеко више него наши политичари о нашим када са њима преговарају. Ипак, кад комшилук тако лоше пише о нама, не можемо да будемо равнодушни. У извештају Европске комисије дословце стоји да се у Србији новинари застрашују, судство, тужилаштво и полиција ометају у истрагама и процесуирању и да се појединачна хапшења врше уместо озбиљног обрачуна са криминалним организацијама које иза тих појединаца стоје. Значи, као друштво добили смо од комшија кеца из слободе говора и кеца из владавине права. У ствари смо добили кеца из основних цивилизацијских грађанских вредности, јер су ове две њихов сам темељ.

И у таквом окружењу тавори и наша Кикинда. На Кикинду смо пре избора били поносни. У разговорима са одборима покрета Доста је било из других градова, увек смо истицали да у Кикинди постоји неколико медија у којима и ми можемо да објавимо некад нешто. Ово је било изнад тадашњег просека у Војводини, јер је у покрајини било градова и општина у којима наши одбори нису имали ни један медиј којем су могли да приступе. Сад је медијска слика Кикинде, одласком ВК телевизије, доживела стрмоглав пад квалитета.

Оно што је најважније је да слобода медија омогућава грађанима да имају бољи увид у политичку ситуацију и боље одлучују за кога ће гласати. Ако боље одлучују, боље политичке опције побеђују. Политичарима који стварно добро раде свој посао, слободни медији у опште не сметају.

Не улазимо у мотиве гашења телевизије. Власништво је било приватно, па је приватна и одлука шта ће са телевизијом бити. Уместо тога констатујемо да нам је жао и да сматрамо да ће локално становништво због гашења овог медија претрпети велику штету, јер ће све мање моћи да упоређује изјаве политичара и измери их, па донесе одлуку ко је ту у праву. Уместо тога, стање ће се приближити информисању из само једног угла. Ипак, мрак неће бити потпун. Остаје нам још пар начина комуникације са грађанима, осим преко друштвених мрежа, али ћемо одлазак ВК телевизије озбиљно осетити.

Одбор покрета Доста је било у Кикинди ће се јавности обраћати све више и све упорније са сајта који смо и до сада користили, а то је vojvodina.dostajebilo.rs.

Одбор покрета Доста је било
у Кикинди

Повезани текстиви

Царево ново одело

Независно друштво новинара Војводине се изјаснило по питању РЕМ-а

Ознаке

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар