Војводина Државна управа Саопштењe

Накнада за “одводњавање” наших новчаника

Велики број грађана Србије који су ових дана добили на кућне адресе решења о накнади за одводњавање били су више него непријатно изненађени енормно увећаним износима на решењима!

Да изненађење буде што веће, побринула се Пореска управа, која је истовремено, чак на истом решењу, послала обрачуне накнаде за одводњавање за две године, за 2015. и 2016! Имао сам прилику да погледам решења пар огорчених грађана, а приликом њиховог поређења са решењима из 2014. године, више је него очигледно да су укупни износи, које су грађани дужни да уплате у року од 15 дана по пријему решења, већи за неколико десетина, до чак неколико стотина процената!

credit-squeeze-522549_1920

И док нас с једне стране режимски медији свакодневно бомбардују најавама, од стране функционера владајућег режима, о повећању зарада у јавном сектору од јануара 2017. године у износима од 2, 3 или 6%, са друге стране нико од њих није нашао за сходно да „информише“ грађане о енормном и нетранспарентном повећању накнада за одводњавање! Без намере да се удубљујем у проблематику о „повећању“ зарада од јануара следеће године, неопходно је напоменути да то није никакво „повећање“, већ неспорна чињеница да је то само враћање дела оног што је одлуком владајућег режима раније смањењем зарада узето од запослених у јавном сектору!

И поред покушаја да установимо због чега је дошло до толиког, апсолутно неоправданог увећања укупног износа на решењима накнада за одводњавање за 2015. и 2016. годину, нисмо то успели, јер у табеларном приказу, који се налази у склопу решења, неспорна је само колона “врста земљишта“, док су извори података, критеријуми и методологија обрачуна за колоне: „површина у м2“, „основица“ и „стопа у %“ потпуно нејасни! Конкретно, код једног од обвезника плаћања накнаде за одводњавање ситуација је више него апсурдна, иако се његова власничка структура није мењала у периоду од 2014. до 2016. године, сви параметри у решењима за последње две године (2015., 2016.) су промењени, наравно увећани у односу на решење из 2014. године! Дакле, иако конкретни грађанин није увећао, тј. купио пољопривредно, шумско или грађевинско земљиште (која подлежу плаћању накнаде) у том периоду, код њега су у новим решењима увећани квадратура, основица и стопа у процентима, као и укупан износ, и то ни мање ни више, него за 80%, односно у апсолутном износу за 2014. годину то је било 1.000,00 динара, а за 2015. и 2016. годину 1.800,00 динара по години!

Узимајући у обзир изузетно тешку ситуацију у којој се налазе грађани Србије последњих пар година, чак и они који су запослени и редовно им се исплаћују зараде, а да не говоримо о онима који су незапослени или о онима који раде, али добијају минималац, a који је испод 200 е, овакав енормно увећан намет – накнада за одводњавање, који се обрачунава од 2013. године, је заиста више него озбиљан удар на скромне кућне буџете грађана Србије! У том контексту, покрет „Доста је било“ се непоколебљиво залаже, а у будућем периоду још интензивније ће се залагати за транспарентност у раду свих јавних институција, као и транспарентност свих намета који се наплаћују од наших грађана, односно потпуни увид у податке, мерила и методологију која се користи при њиховом обрачуну.

Ово је само још једна од актуелних тема, која неспорно потврђује оправданост борбе за укидање паразитског режима, како би се стало на пут партократији, непотизму и негативној селекцији кадрова, који свакодневно генеришу све веће сиромаштво великог броја грађана Србије, а са друге стране омогућавају политичкој врхушци на власти, њиховим партијским послушницима, рођацима и пријатељима привилегован положај и безбрижан живот, на рачун све већег броја обесправљених грађана Србије.

Драгољуб Јовичић
в.д. кординатора „Доста је било“, Нови Сад

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Glavu dajem,da niko nije iznenađen: ta mi svi smo navikli na bezobrazne i neodgovorne stvari od ove vlasti. Koje odvodnjavanje,molim vas lepo? Šta to znači…zašto nam se ne kaže…?Ko zna,gde idu pare..ako to još iko može platiti…Moj otac je ceo svoj radni vek proveo u D.T.D.-u u Apatinu.Imao je svoje radnike,koji su kosili i čistili kanale i mostove u celoj opštini.On je imao sve šančeve u malom prstu,njegov posao nije bio da sedi u kancelariji,nego celo radno vreme obilazio ,gledao i pratio stanje vodotokova i ost.Pred smrt je obišao sve te poznate staze,samo što nije zaplakao..Sela su u očajnom stanju,u mom selu Svilojevu,osobno znam,da jedna veća kiša, i poplava je neizbežna,jer su šančevi zarasli,mostova i nema…a veliki deo kuća je nabijača.A da ne kažem,da ako to spomenem,svi se naljute…dakle : ne talasaj -stil .Samo,šta će biti,ako,ne daj bože,dođu pravi talasi…Ja sam svoj voćnjak već otpisala,1oo stabala je ugušeno u vodi…ali i vlast može mene otpisati,jer ja nikada,ama baš nikada neću ništa dobro reći za njih…

  • Vućićeva lopovska ekipa ima tim ljudi koji češljaju sve moguće zakone i namiču namete građanima Srbije gde god je to moguće. To je počelo nakon poplava u Obrenovcu kad je auto osiguranje poskupelo 50% da se nadomesti gubitka osiguravajućem lobiju koji izdvaja velike pare da podupre ovaj režim. Onda je tu i svake godine naplata doplatne markice u iznosu od 10 dinara tokom 2 i po meseca, navodno, za izgradnju hrama Svetog Save na Vračaru. Pa za ovih 5 godina mogli su ga zlatom oblepiti i spolja i iznutra koliko su novca dobili na taj račun. Harač se nastavlja smanjenje plata i penzija za 10%, pa kroz naknadu za odvodnjavanje i poskupljivanje akciza za gorivo, uvođenjem besmislene akzice za el.energiju i kroz mnoge druge namete. Zemlja nam propada, a nekoliko stotina hiljada partijskih botova daje podršku ovim lopovima koji su prodali Srbiju i direktno nas vodi u propast. Ovde neće biti bolje ni za 50 godina…

  • Dobar tekst, sve pohvale i na pravi nacin pokazuje kako se blize predsednicki izbori. Naprednjaci ce da napune svoje dzepove narodnim novcem i njime ce finansirati svoje kadrove i kampanje.

  • Najzanimljivije, a naravno vezano za ovo pitanje povecanja i pojavljivanja novih i potpuno nejasnih nameta je upravo ta cinjenica, koju ne mogu da rasvetle ni merodavni strucnjaci, na koji nacin i uz pomoc kojeg digitrona je dobijena cifra, koja stoji upisana kao vazece zaduzenje! Verujem da bi nas cenjeni, u sve upuceni, premijer Aleksandar Vucic, na postavljeno pitanje o novonastalim uvecanim nametima i o mizernoj zaradi, ne samo u javnom sektoru, nego tako i u privatnom, dao prost i razumljiv odgovor, od koga bi nam zastao dah! ( za sve simpatizere SNS i kulta Aleksandra Vucica, BIO SAM SARKASTICAN! )