Ауторски текст Медији Скупштина

Отворено писмо поводом намештања избора члана Савета РЕМ-а

Владајућа већина, на челу са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине и Одбра за културу и информисање, наставља са кршењем закона и претварањем Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) у партијски сервис СНС-а. Нови процес тражења кандидата за члана Савета РЕМ-а из редова цивилног сектора нелегитиман је у ситуацији кад га бојкотује 53 релевантне НВО. Захтевамо да се обустави јер представља очигледно намештање избора по партијском диктату СНС.

rem

Невладине организације, које испуњавају критеријуме за овлашћене предлагаче, су пре више од годину дана предложиле своје кандидате и Скупштина нема права да игнорише њихов избор и намеће вољу партијске већине. Избор нових кандидата у ситуацији бојкота релевантних НВО представљао би отворено кршење Закона о електронским медијима и права невладиног сектора да делегира кандидате за које сматра да ће адекватно представљати њихове интересе. Претвара се у отворено партијско намештање избора члана регулаторног тела.

Укупно 53 организације цивилног друштва одлучно одбијају да учествују у поновљеном поступку у коме се као предлагачи појављују организације које не испуњавају основне критеријуме за овлашћене предлагаче. Ниједна од 56 организација које су предложиле нове кандидате не бави се слободом изражавања ни правима детета, нису послале потпуну документацију и највећи број њих није самосталан у раду и одлучивању већ поступају по одлукама неколико центара. Захтевамо да се не манипулише интересима особа са инвалидитетом које ове организације представљају да би владајућа већина поставила још једног свог послушника у Савет РЕМ.

Председница Скупштине и Одбора за културу и информисање не сме да игнорише бојкот 53 релевантне организације цивилног сектора и њихову оцену да је поновљени поступак предлагања кандидата лажиран процес којим се фингира избор да би био наметнут политички подобан кандидат. Избор кандидата из цивилног сектора већ годину дана прати очигледна политичка опструкција СНС-а. Скупштина мора да престане да игнорише вољу организација цивилног друштва и да изабере једног од два кандидата које су предложили овлашћени предлагачи.

Захтевамо од председнице Одбора да уважи аутономију невладиног сектора, престане да спроводи партијску диктатуру над легитимним одлукама НВО и на гласање у Скупштину врати два кандидата које су НВО предложиле: Милана Антонијевића и Снежану Стојановић Плавшић. Апелујемо на остале народне посланике и чланове Одбора за културу да осуде овај фарсичан процес у коме учествују организације које нису овлашћени предлагачи а игнорише се захтев релевантних НВО и очигледно злоупотребљава улога Скупштине.

Народни посланици,  чланови и заменици Одбора за културу и информисање Народне скупштине:

др Ана Стевановић
Александра Чабраја
Љупка Михајловска
Владимир Ђурић

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар