Косово и Метохија Саопштењe Спољна политика

Договори у Бриселу служе Вучићу да се одржи на власти

kosovo

Споразум још није објављен тако да је тешко било шта конкретно казати у вези са тим да ли је споразум добар или лош по интересе Србије. Влада Србије не комуницира на транспарентан и јасан начин одлуке у вези са преговорима које води са Приштином у Бриселу. Нема транспарентне комуникације у вези са конкурсима за избор судија, тужилаца и помоћног особља, не зна се ни да ли ће Србија престати да финансира српске судове на Косову и да ли је ово коначано укидање паралелних српских институција. Стиче се утисак да се бриселски преговори воде тако да премијер добије подршку Запада, а не да Срби и друге нације на Косову добију основне услове за нормалан живот грађана.

У претходне четири године Влада није успела да заштити основна људска, грађанска права и имовинска права како грађана Србије на Косову, тако и наших правних лица на Косову, па чак ни да обезбеди заштиту наших културних добара и историјских споменика. Ова питања покрет Доста је било ставља у први план. Питање је да ли ова влада уопште има легитимитет да учествује у преговорима о правосуђу, будући да у самој Србији руши владавину права и партијским притисцима брутално укида независност судова. На Косову је потребно преокренути ствари и у транспарентним преговорима кренути од интереса грађана, а не интерса премијера, кумова и његових сарадника којима су питања грађана на Косову најобичнија монета којом тргују зарад одржања на власти.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • prvo nisu paralelne srpske vec su paralelne albanske institucije a drugo zna se da se ukida finansiranje od strane Srbije i ulazi se u kosovski sistem ali to oni nikada nece da priznaju (mislim na SNS)

  • Молим посланике ДЈБ да првом приликом у Скупштини Србије поставе питања адресирано на премијера, председника и шефа канцеларије за КиМ та најважнија питања: да ли се укидају српске судске институције на КиМ и престаје њихово финасирање? Шта ће бити са школама на српском језику? Ко ће да их финансира? шта ће бити са домовима здравља и болницама?