Војводина Саопштењe

Рума: Скупштина као гласачка машина

На четвртој седници Скупштине општине Рума настављена је досадашња пракса по којој одборници владајуће већине усвајају све предлоге које им власт проследи, без икаквог критичког размишљања или учествовања у дискусији. Владајућу већину у румској скупштини чине СНС, СПС, СРС, ЛСВ, Зелена странка и Јединствена руска странка. Још једна лоша пракса је настављена, а то је достављање материјала за седницу у року мањем од 7 дана, са позивањем на члан пословника који то дозвољава у случају да постоје оправдани разлози за хитност. Немогуће је да је баш на свим седницама до сада постојала хитност, поготово кад се узме у обзир да је временски размак између ове и претходне седнице био 2 месеца. Касним достављањем материјала не оставља се довољно времена одборницима да се припреме за седницу и раде посао за који су их изабрали грађани који такође, финансирају рад скупштине својим пореским издвајањима. Без обзира на све, наши одборници су успели да се припреме за седницу и активно су учествовали у њој, жртвујући у том процесу своје личне и пословне обавезе.

ruma-2

На почетку седнице, наш одборник Борис Шикић, је рекламирао повреду пословника због тога што му није одговорено на одборничко питање у прописаном року. Тражио је одговор на питање које мере се спроводе у нашој општини на сузбијању коровске биљке, амброзије. По нама, врло важно питање будући да је сваки пети становник Србије алергичан на полен ове биљке. Ова повреда пословника је апсолутно неоспорива и представља лош преседан по којем изабрани представници народа не морају да добију одговоре од јавних предузећа и установа или органа општине, иако је то њихово законско право прописано пословником. На жалост, скупштинска гласачка машина је изгласала да повреде пословника није било, без икаквог објашњења председника скупштине. Једини који је поред наших одборника гласао да је до повреде пословника дошло је одборник Демократске странке.

Једна од примедби коју смо изнели на седници односи се на Одлуку о отуђењу и давању у закуп грађевинског земљишта, тачније на део где се наводи да инвеститори који купују веће површине од 20 хектара и плаћају једнократно, имају право на попуст од 30 посто. По нашем мишљењу у одлуци морају јасно бити наведени конкретни услови када неко може добити попуст, а када не. Такође, законска обавеза је да уколико се грађевинско земљиште отуђује по цени мањој од тржишне, мора постојати претходна сагласност Владе Србије (Закон о планирању и изградњи, члан 99. став 10). Ово је морало јасно да стоји у предлогу одлуке, јер правна регулатива мора бити прецизна и недвосмислена. Врло је важно и због потенцијалних инвеститора, да осећају правну сигурност када желе да улажу у нашу општину.

Примедбу смо имали и на новчане суме које је ЈП “Водовод” одредило за набавку програма за праћење јавних набавки, од 490 хиљада динара, и за опремање бунара на Фишеровом салашу од 3 и по милиона динара. Мишљења смо да су ове цифре превисоке и да у случају да критеријуми тендера не буду објективни, може доћи до закључивања штетних уговора.

Код тачке дневног реда где се гласало за именовање директора ЈП “Водовод” за наредне четири године, изразили смо негодовање јер нам није била достављена радна биографија кандидата за ту функцију, такође ни његово писмо о намерама и предложени четворогодишњи план пословања. Такође, комисија која је спроводила конкурс за избор директора није у свом саставу имала ниједног стручњака из области водоснабдевања становништва, што по нама није добра пракса. Сматрамо да процес није био довољно транспарентан, како у овом случају, тако и у многим другим случајевима именовања функционера.

У одељку за одборничка питања, наш одборник Борис Шикић је поставио питање начелнику општинске управе, колико је људи запослено у општини од избора 24. априла на одређено или неодређено време ? Начелник је одговорио да је број запослених смањен у односу на 2013. годину када је он дошао на ову функцију и изнео податак о броју новозапослених од избора до данашњег дана. По подацима које можемо пронаћи на званичној презентацији румске општине, тренутни број запослених на неодређено време је 133, а на одређено је запослено 33 лица. Сматрамо да је ово и даље превише за општину наше величине, и да би до оптималног броја дошли јасном и транспарентном систематизацијом радних места и праћењем радног учинка запослених.

Покрет “Доста је било” – општински одбор Рума

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар