Говор Правосуђе

Владимир Гајић: У диктатури, реформе су питање личног ризика

Како се власт односи према судству могли смо да видимо током партијско-полицијског перформанса испред зграде Вишег суда у Београду, кога се не би постидео ни вођа севернокорејске диктатуре. Ту је више десетина присталица владајуће странке дошло да демонстрира притисак на суд у приватној грађанској парници, где је тужилац истовремено министар полиције и потпредседник владајуће странке Небојша Стефановић, а тужени један од најугледнијих политичких магазина у историји српског новинарства НИН и његови новинари.

vladimir-gajic

Можемо да замислимо како ће судија који је добио тај предмет, а судије иначе кад добију такве предмете умиру од страха и плаше се своје сенке, како ће он да независно донесе пресуду под притиском владајуће странке. Сматрам да се у овом случају развија отворена диктатура, режим прелази у другу фазу отворене диктатуре где сад притисак на суд врши јавно, без икаквог устезања показујући читавој јавности да је судство у Србији бачено на колена.

Јавно бих питао и председника Касационог суда и Вишег суда и министарку правде да ли имају коментар на то да министар полиције и потпредседник СНС, дакле, један од најмоћнијих људи у држави, злоупотребљава свој положај у једној приватној парници у којој доказује да је претрпео душевну бол у вези са случајем који ће бити кост у грлу владајуће странке од које никад неће моћи да се излечи, а то је случај Савамале.

Често се говори о спорости суда, па се доносе закони о суђењу у разумном року и правосуђе покушава да изађе из те велике закрчености предметима који трају по 10, 15, 20 и више година, али зато кад је тужилац министар Стефановић или генерал Диковић, онда имамо ситуацију да се тужба поднесе у мају или јуну, а да је у новембру све готово. Мислим да ни у једној Швајцарској суд не ради са таквом ефикасношћу и брзином.

Кроз овакве случајеве се види да је реформа правосуђа, о којој се у јавности води расправа, у ствари један најобичнији оксиморон који нема никаквог смисла. Србија не испуњава ни елементарне услове да се у њој води расправа о реформи правосуђа. Да се надовежем на Сашу који је рекао да ми немамо традицију кад је у питању грађанско друштво, ми немамо никакву традицију кад је у питању независан суд. Нема владавине права и наша традиција у томе је 0 година. Реформе би морале да крену од реформи просвете, да би уопште дошли до тога да има ко да реформише правосуђе.

За правосуђе је једна од најважнијих ствари спремност судија, тужилаца и адвоката на лични ризик. Аутоцензура која је као метан потпуно опила српско друштво не дозвољава да кренемо напред и то Доста је било хоће да промени.

Погледајте снимак говора Владимира Гајића на конференцији у Медија центру

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

3
Оставите коментар

avatar
2500
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ПредрагVladimirсамуило самарићанин Recent comment authors
најновији најстарији
самуило самарићанин
Гост
самуило самарићанин

Веома ценим што је адвокат Гајић приступио Покрету. Важио је као један од непомирљивих противника компромисног резултата преговора Комора и Мнистарства у вези модификовања јавнобележничких прописа како би се нормализовао рад правосудних органа, након што су адвокатске коморе у Србији започеле да демонстрирају протесте против ограничавања рада своје професије. Дакле, на овом месту очекујем јасну поруку да ће се Покрет оградити од односа који држава има према јавним бележницима, и да ће се свемоћ јавнобележничке коморе и јавних бележника свести на разумну меру, ону коју су јавни бележници могли да одрже до измена сета прописа из 2013. Јавно позивам адвоката Гајића да изнесе своја опредељења у том смислу, а која ће преточити у изборни програм Покрета, а ускоро партије ДЈБ.

Vladimir
Гост
Vladimir

Hocu, ne brinite. Vladimir

Предраг
Гост
Предраг

Браво за Владимира, веома сам пријатно изненађен његовим приступањем покрету Доста је било.