Ауторски текст Медији Шумадија

ČERUPANJE U IME GRAĐANA

nema-signala

Scenario je sledeći.

Nemamo novca da vas informišemo, ali ćemo kupiti kameru da vas informišemo o čemu mi hoćemo. Dobro, kupićemo od vašeg novca za koji smo rekli da nemamo, ali to nije bitno jer MI SVE MOŽEMO.

Ukratko, to je ono što se krije iza priče o situaciji u medijima u Kragujevcu.

Najnovija dešavanja u vezi slučaja Radio televizije Kragujevac o kojem se već dugo priča u javnosti pokazala su jasno do koje mere doseže bahatost gradske vlasti. Ne ulazimo u to da li se radi o neznanju, o kršenju osnovnih ljudskih prava ili jednostavno o osionosti vlasti, svaka odgovorna osoba, pokret, udruženje u ime ljudske, moralne, pa i političke obaveze mora najoštrije da osudi poslednji u nizu besmislenih i neodgovornih poteza graske vlasti. Vlasti grada Kragujevca ne samo da su se oglušile o svoju zakonsku obavezu o sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa već su otišle i korak dalje. Sufinansiranje medija su izbegli pod obrazloženjem da za to novca u budžetu nema, a zatim se pojavili kao kupac na licitaciji opreme RTK.

Pokret “Dosta je bilo” upozorava javnost da se ovde ne radi samo o ugrožavanju prava Kragujevčana na informisanje, već i o nenamenskom trošenju novca građana. Koliko je vlast prekoračila sve granice racionalnog i odgovornog ponašanja svedoči i činjenica da je bez srama na licitaciji imovine RTK zaplenjene zbog dugova u toj medijskoj kući, vlast odjednom rešila da “spašava” tu istu RTK tako što će kupiti kameru i računare. Na taj način vladajući hegemoni otvaraju mogućnost da građane informišu samo o onim temama koje oni sami procene za neophodne. Mogućnosti zloupotreba takvog scenarija su neograničene u državi u kojoj se zakon ne poštuje kao što je to ovde slučaj.
Pitanje je do kada će Kragujevčani trpeti ovakvu samovolju. Podsećamo, RTK je najveća medijska kuća u regionu koja je privatizovana pre godinu dana. Vlasnik Milosavljević iz Kruševca nije pokazao nikakav interes za oporavak ove medijske kuće, niti je ispunjavao svoje obaveze iz privatizacionog ugovora koje se odnose na ulaganje u opremu, isplaćivanje zarada zaposlenima itd. Zaposleni u RTK se bore za raskid privatizacije, ali su za sada stameno teška vrata pravde u Srbiji samo odškrinuta. Ispred njih stoji čitav mehanizam odlaganja rokova, davanja novih rokova, zakazivanja sednica u Ministarstvu privrede na koje se čeka dok se u međuvremenu firma raspada i čerupa.
Najozbiljnija posledica cele priče je dijagnoza demokratije u Kragujevcu:
MRTVO MORE i MRAK, novinari bez plata, građani bez informacija.

Ivana Đorđević,
diplomirani politikolog iz Kragujevca
članica pokreta “Dosta je bilo”

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Страшно је шта су нам урадили. Не знам како да се изборимо да се сачувају медији у Крагујевцу. Нови власник је по уговору морао да уложи 150 000 евра у модернизацију опреме, али то није учинио. Уместо тога, престао је да исплаћује плате. Радници су тек у септембру добили мајску плату, а остале не верујем да ће им дати. У интервјуу Истиномеру тај власник је казао да је за све то крив град, да исплаћивање плата није његова обавеза већ да је то заостало од времена кад је град био власник, да град Крагујевац није расписао тендер за пројектно финансирање медија, и на крају да радници нису зарадили плате и да он хоће да се повуче из свега тога.

    Ово мора хитно да се испита.

    Има ли у овој држави институција које ће ефикасно и правовремено реаговати на ове тешке махинације или ћемо ми грађани морати сами да преузмемо закон у своје руке?