Саопштењe

Душану Теодоровићу награде “Витез позива” и “Верица Бараћ”

Академик Душан Теодоровић, будући председник Сената странке Доста је било, награђен је ових дана са чак две престижне награде које се додељују храбрим људима од интегритета, који представљају светионике у друштву.

dusan-teodorovic

Награду „Верица Бараћ“ за лични допринос борби против корупције, Савет за борбу корпуције доделио је ове године редовном члану САНУ проф. др Душану Теодоровићу уз образложење да “је показао одважност у борби против деградације високообразовног система”.

„Професор Теодоровић се жестоко, јавно, критички осврнуо на давање лажних оцена, дељење лажних диплома, академских звања, легализацију плагијата, лажно ауторство и кривотворење резултата истраживања. Ти преваранти јуришају и улазе у најзначајније друштвене и државне институције. Они их уз помоћ и уз подршку моћника и власти освајају“, саопштио је жири.

„И добро је да је одважни појединац проговорио, јер САНУ ћути већ више деценија. И зато сматрамо да је то изузетан допринос појединца борби против корупције“, рекао је потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевићна додели награде.

Академик Душан Теодоровић је признање оценио као “моралну обавезу до краја живота”.

„Наше друштво иде ка идеји једна држава – један вођа и иде ка просторима неслободе. У том смислу мислим да грађани којима је стало до државе какву је сањала Верица Бараћ морају да се боре поштеним радом, политичким ангажовањем, пристојним понашањем и личним примерима“, рекао је академик Душан Теодоровић.

Добитници награде „Витез позива“ за 2016, која је додељена прошле недеље на Светски дан људских права, су писац и позоришни критичар Ласло Вегел, судија Апелационог суда Миодраг Мајић, карикатуриста Душан Петричић и професор Душан Теодоровић. Престижно признање додељује сваке године невладина организација Лига експерата (Lex).

Добитници су четири угледне личности из различитих области, које су у протеклим годинама одговорним и професионалним радом и моралним и савесним поступањем показале да универзалне вредности и „витешке“ врлине нису ишчезле у друштву са урушеним вредносним системом, пише у образложењу.

Својим примером су показали да је поступање у складу с професијом и савешћу једини исправан пут и тако постали узор младим генерацијама, наводи се још у образложењу одлуке.

О добитницима је одлучивао жири који су чинили професори Чедомир Чупић, Вида Огњеновић, Ратко Божовић, Владимир Гоати, Властимир Матејић и Весна Ракић-Водинелић, као и Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције.

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

4
Оставите коментар

avatar
2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Доста је билоJedan fotografBorislavNikola Recent comment authors
најновији најстарији
Nikola
Гост
Nikola

Svaka cast! Ugledan ziri sastavljen od ljudi koji su nesto postigli u strucnom, naucnom i drustvenom radu.

Borislav
Гост
Borislav

Dugoročno osobe koje se pridržavaju načela postaju pozitivni primeri. Ono koji rade suprotne postaju negativni.
Osobe koje su pozitivan primer postaju Ličnost na koju se ugleda i koja daje snagu drugim osobama da je zajednica građanki i građana zasnovaa na načelima u Srbiji moguća i kako je moguće do nje doći i stalno je unapređivati.
Čestitam prof Dušanu Teodoroviću na priznanjima.

Jedan fotograf
Гост
Jedan fotograf

Samo napred. U svemu podrzavam. Samo obratite paznju da potpisujete autora fotografija koje objavljujete, postoji mogucnost tuzbe.