Politika Policija Saopštenje

DJB na preko 15%, Vučić povlači pomoćnu policiju

Najava da će Vlada odustati od uredbe o formiranju pomoćne policije, odnosno namere da legalizuje “fantomke”, zbog toga što je pritisak “prosto prejak” pokazuje da Vučić sve teže glumi lidera koji sve konce drži u svojim rukama. Ovo “prosto prejak” je novi rejting DJB na preko 15% koji je naterao Vučića da ustukne i po prvi put od kako je na vlasti odustane od poteza koji su direktno usmereni protiv građana i institucija države.

Podrška pokretu Dosta je bilo raste. Po poslednjim istraživanjima ta podrška je na preko 15%. Podrška raste i Dverima koje su značajno iznad cenzusa. Sve ostale stranke beleže pad. Najveći pad beleži SNS. I to najviše zbog pada podrške Aleksandru Vučiću. Narod kaže: možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš.

Vučićev rejting je već drastično pao posle oslobađajućih presuda za njegovog koalicionog partnera Bogoljuba Karića i njegovog savetnika Mlađana Dinkića, zbog novogodišnjeg poklanjanja stanova kumu i prijateljima, kao i zbog namere da po zgradama zapošljava partijske Čvoroviće i podeli državnu imovinu svojim poslovnim partnerima.

Premijer je procenio da bi mu se zbog formiranja partijske policije rejting dodatno sunovratio. Suočen sa ogromnim pritiskom i nezadovoljstvom iz same policije u kojoj nema podršku i pritiskom iz Dosta je bilo, premijer uzmiče i javno počinje da pokazuje pukotine u vlasti koja će se na sledeći malo jači udar raspasti. Tu više ne mogu da mu pomognu ni kontrolisani i cenzurisani mediji.

Uredbu o pomoćnoj policiji Vučić je doneo 29. decembra da bi je upotrebio na izborima u aprilu za kontrolu i manipulaciju izborima. Zbog toga je u novoj uredbi pomoćna policija dobila ovlašćenja da reaguje kad je “ugrožena unutrašnja bezbednost”, a izbačeni su uslovi iz prethodne uredbe iz 2005. godine koji su njeno angažovanje uslovljavali “vanrednim” i “ratnim stanjem”, kao i “težim” ugrožavanjem unutrašnje bezbednosti. Izbačeno je vanredno i ratno stanje, a ubačena nova odredba kojom je omogućeno da MUP potpiše ugovor sa lokalnom samoupravom o angažovanju “pomoćne policije” ukoliko je to “u obostranom interesu”. Taj “obostrani interes” su upravo predstojeći izbori.

Vučićev ministar policije dr Nebojša iz Beograda je očigledno već imao dogovor sa ljudima iz stranke da će ih zaposliti. Da je sve bilo već spremno i da su odustali u poslednjem trenutku pod pritiscima svedoči izjava ministra „Na žalost, oni neće sada biti zaposleni zahvaljujući Saši Raduloviću, Dverima i Demokratskoj stranci, zbog hajke koja se vodi protiv nas i koja je prosto prejaka“, kazao je Stefanović.

Vladi ne verujemo dok ne vidimo da je usvojena uredba o povlačenju uredbe o partijskoj pomoćnoj policiji, jer premijer neguje tradiciju neispunjenih obećanja o čemu svedoči i to da mi i dalje ne znamo ime “fantoma” iz Savamale, a umesto odgovornih kažnjeni su novinari koji postavljaju to pitanje. Građani će u aprilu ocenjivati sva neispunjena obećanja, sve laži i pljačke u režiji premijera i imaće priliku da smene ovu vlast, ukinu sve štetne odluke, uredbe i zakone i uspostave vladavinu prava i demokratsku kontrolu bezbednosnih snaga.

DJB Mladi

DJB Mladi

Ostavite komentar

71 Komentara na "DJB na preko 15%, Vučić povlači pomoćnu policiju"

avatar
2500
najnoviji najstariji
Zoran
Gost
Zoran

Na prošlim a i sledećim izborima glasam za „Dosta je bilo“ jer je dosta više života u obećanjima. Treba mi neko ko zna gde idemo i ko radi na boljem sutra a ne lideri koji ne rade ništa već samo obećavaju a život u praksi sve lošiji i gori.

Vasilije
Gost
Vasilije

I ja. Možda se ideološki ne slažemo u potpunosti, ali ovo što rade, rade dosledno i ja za to skidam kapu.

Ljubizza
Gost
Ljubizza

Da,uprzvo tako..samo cvrsto..puna podrska pokretu

Nikola Bjelic
Gost
Nikola Bjelic

Očekuje veliku podršku građana pokretu-stranci DJB na sledećim izborima.Mislim da nije nerealno ako budu parlamentarni izbori DJB dobije 20% podrške građana a što se Beograda tiče uveren sam da je podrška još veća i da može da ide do 30%.Nema narod više mogućnosti ostaje mu samo DJB da bi ostvarili normalno funkcionisanje u drzavi,da nam drzavu ne vode korumpirani,nesposobni i neškolovani kadrovi!Dosta je bilo, vreme je da jednom dodje stranka koja će ispuniti ono sto prica i da će se poštovati Ustav i zakoni ove države! Prevareni smo i iznevereni mnogo puta ali ovi sada su nesto „posebno“ da covek ne poveruje ko mu vodi državu i kako se biraju kako na opštinskom nivou tako i na republičkom direkotri.Bez konkrsa čime se jasno krši zakon! Dovoljno je da kupiš diplomu,da si poslušan clan nazadnjaka i eto tebi funkcija!Necu da zivim u takvoj drzavia necu nigde ni da idem hoću u svojoj Srbiji da živim i da zakoni važe za sve i da se ti zakoni primenjuju bez odstupanja.Ja tu vidi jedino DJB kao nekoga ko ce to ispuniti kada dodje na vlast.Zato građani pametno na sledećim izborima i nedajte da vam opet kroje sudbinu oni 15% kvazi diplomaca i poslušnika.

Lazar
Gost
Lazar

Kad bi ste vi i Dveri napravili novu vladu, nada bi mi se ponovo vratila u život. Nadam se da će te prevazici razlike i povesti ovu zemlju konačno posle 100 godina u pravom smeru.

Đorđe
Gost
Đorđe

Lazare svaka čast. Sa Dverima i još ponekim pojedincima i pokazivanje veće ljubavi prema Rusiji i ruskom narodu. To bi bila dobitna kombinacija za Dosta je bilo i ogroman rast ma kakav 15 %, duplo više. Mogli bi sa Dverima komotno formirati vladu uskoro. Skoro prvi put se u tekstu hvale Dveri, a što me obradovalo i dodajite ruski narod i Rusiju. Pozdrav Lazare srdačan i iskren Vam želim…

Predrag
Gost
Predrag

Lazare, ideološke razlike između Djb i Dveri su nepremostive, ali postoji ljudski princip, kog mogu da se drže. Jednog dana, pod ravnopravnim, demokratskim uslovima, neka svako kaže svoje, pa će narod da odabere put koji mu se više sviđa.

Nikola
Gost
Nikola

Meni bi kao pristalici pokreta smetao zaokret ka Rusiji. Ja ne zelim da moja zemlja lici na Rusiju, vec na Dansku. Prema tome, dogovor sa Dverima bih podrzao samo ako je u pitanju orocena vlada koja bi jedino za cilj imala gasenje pozara i donosenje elementarnih zakona o slobodi i jendakosti i naravno zakon o lustraciji socijalista, novih i starih radikala i svih ostalih koji su stetili ovoj zemlji poslednjih 30 godina.

Goldina
Gost
Goldina

Djordje, ne razumem, zasto bismo pokazivali vecu ljubav prema Rusiji pri glasanju za Srpsi parlament?Pa valda treba da pokazemo Ljubav prema svojoj zemlji i gradjanoma koji u njoj zive. Ljubav prema Rusiji treba da bude licna svar, bez pritiska.

goran
Gost
goran

Predraže, svaka čast na komentaru. Kratko, jasno i u centar!

Ana
Gost
Ana

Đorđe, ježim se od „pokazivanja veće ljubavi prema Rusiji i ruskom narodu“. Ja bih volela da se pokazuje više ljubavi prema Britanskom, Nemačkom,Švedskom, Italijanskom narodu jer su mi bliži u svakom, pa i kulturološkom, pogledu. Ali ne trubim o tome na ovim stranicama jer smo različiti i ne bih volela nekoga da iritiram. Vi, naprotiv, ne osećate da u nama koji ne volimo Rusiju (osim Dostojevskog, Tarkovskog, Čehova – ali oni su svetska umetnička baština tako da pripadaju svima a ne samo Rusima) izazivate strašan otpor, pogotovu što ne propuštate priliku da to pomenete. Izazivate suprotan efekat, verujte.

Đorđe
Gost
Đorđe

Goldina; Ljubav prema Srbiji se podrazumijeva. Ljubav prema Rusiji i svima je nešto što je dobro, ali da li je uvjek i ispravno. Dobro i loše su relativne kategorije. Primjera radi; nije dobro ići uzeti pušku i ratovati, ali je kroz našu istoriju gos. Goldina često bilo priznaćeš jedina alternativa i kao nametnuto bilo je ispravno nažalost. Ja Nikola volim živjeti kao Danac, Nijemac ili Englezi, koji su u EU i žive bolje od nas i Rusa. Bugari i Rumuni su takođe u EU, ali ne bih volio živjeti kao oni. Mi svoju Srbiju trebamo urediti da ju više nevode „volovi“, sarađivati sa svima. samo u Rusiji imamo bezuslovnog prijatelja, rezolucija Engleza za da nas optuže kao „genocidan narod“, bez ikakvih uslova zaustavila je Rusija. Koliko bi „Fondacija Klinton“ uzela da se neko sastane sa Obamom, a što je glupost u suštini. Sa čime bi tek Obama i Amerika ucjenjivali Srbiju da spriječe rezoluciju, a recimo izmislili bi i besmislenu rezoluciju , recimo o ugroženosti Eskima u Srbiji. Zato ja kažem da u velikim svjetskim turbulencijama, treba imati prijatelja svuda i u Rusiji naročito. To narod osjeća i glasa tako na izborima. U tom smislu DJB lično mislim da gubi dosta glasova, ako ne zauzme stav prema Rusiji kao i prema EU. Nije Putin „cvećka“, ali evo recimo otiđite Vas dvojica , koje sam napisao gore, sjedite sa putinom i kandidujte se u svojoj lokalnoj zajednici. U prvoj kandidaturi prelazite cenzus, a i više sigurno. Ja sam lično za svekoliko povezivanje i pomirenje Slovena i Germana, mislim da bi to bila dobitna kombinacija za Evropu na koju smo naučili. Lično Vam želim Goldina i Nikola svekoliko lično i porodično dobro , kao i svim dobrim ljudima ma gdje bili.

Ana
Gost
Ana

Britanski, nemački, švedski… su pridevi pa se pišu malim slovom. Grozim se od ovakvih grešaka, ali eto, omaklo mi se.

Lazar
Gost
Lazar

Hvala svima na odgovorima, ja sam lično glasač Dveri, u porodici smo podeljeni na Dveri i Dosta je bilo.

@Đorđe Ne bih se složio da DJB treba da pokazuje „veću“ ljubav prema Rusiji jer to bi onda bio populizam, ipak većina glasača DJB su razočarani glasači DS-a i LDP-a, mislim da trebaju da ostanu ono što jesu.

@Predrag Trenutno da, ali posle ovoliko promena u svetskoj politici u prošloj godini, što se tiče spoljne politike ja mislim da za godinu ili dve te razlike mogu postati još manje, što se tiče unutrašnje politike Dveri su malo više socijalističke i to im je po meni mana, dok DJB nisu ekstremno liberalne i više mi odgovara politika DJB po tom pitanju. Tako da za unutrašnju politiku mislim da bi moglo da dođe do dogovora.

@Nikola Potpuno te razumem da ne bi voleo da Srbija liči na Rusiju, ne bih ni ja, ja ne bih voleo da ličimo ni na koju zemlju, voleo bih da se vratimo našoj kulturi i nekim našim vrednostima. Mnogo smo postali kompleksaši i uvek tražimo šta ćemo tuđe da uzmemo, ja bih voleo da budemo svoji i prepoznatljivi u svetu po tome, kao svaka normalna država u ovom svetu, a ne da budemo bilo čija kopija.

I za kraj, ja iskreno ne vidim nikog sa kim bi DJB i Dveri sarađivale, svi su istrošeni i sve bi ostalo po meni bilo laž. Ja nikad ne bih npr. oprostio Dverima sardnju sa Radikalima. Tog trenutka ne bih više bio njihov glasač, verovatno bih postao glasač DJB. Tako isto nikad ne bih glaso za DJB ukoliko bi krenuli u neku priču novog DOS-a. Sa starim parazitima i istrošenim likovima.

Maks
Gost
Maks

Podrska Rusije je skupo placena. Poklonili smo im NIS.

Slavoljub Stanković
Gost
Slavoljub Stanković

To je primer izdajničkog sklapanja ugovora bivše vrhuške (naročito predaja naftnih bušotina). Dovoljno je bilo da se privatizuje distribucija, ako već mora, a ne i eksploatacija nafte. S druge strane u geopolitičkom smislu jačanje Rusije je nešto što treba da nas raduje. Da je Rusija bila ovakva pre 20 godina nas sigurno ne bi zadesilo bombardovanje. Kad god je Rusija bila jaka Srbija je mogla da se izbori za svoje interese. Kad god je Rusija bila na kolenima stvari su se odvijale na štetu srpskih interesa. Poslednji put je to bilo u vreme raspada Jugoslavije.

Igor J.
Gost
Igor J.

Ja sam rusofil. Zato sto sam sloven i pravoslavac. To ne znaci da volim Rusiju vise od Srbije. Volim Rusiju vise od Amerike, Nemacke, Francuske, Kine ili Turske ali necu da Srbija bude kopija Rusije.
Hocu da Srbija ima drzavu i sistem po meri gradjana Srbije a ne Rusa, Amerikanaca, Danaca ili Svedjana. Zelim sve sto je dobro za gradjane Srbije i drzavu Srbiju bez obzira na to odakle dolazi.
Hajde da prestanemo da se delimo na one koji su za Ruse i one koji su protiv Rusa ili na one koji su za Dance, Svarcajce, Svedjane, Amerikance, Engleze, Kineze i one koji su protiv.
Ja sam spreman da razgovaram i da se dogovaram sa svima koji zele dobro Srbiji i njenim gradjanima, bez obzira da li oni vise vole Ruse ili Amerikance. Hajde da razgovaramo o tome sta je dobro za Srbiju i njene gradjane.
Pozdrav svima.

Sumadinac
Gost
Sumadinac

Lepo je cuti neko istrazivanje gde vucic nije umesao svoje papke, mislim da nije iznenadjenje, mnogo glasova smo izgubili na proslim izborima jer se narod plasio da ne prelazimo cenzus, aktivan rad u skupstini i preko drustvenih mreza i mnoge druge stvari, sada je samo vazno napraviti dobar izbor za predsednicke izbore, a to je podrska jankovicu, coveka koji moze se reci, radi sve onako kako pokret predstavlja da treba, a nije bio u politici sto je dodatni plus, za razliku od jeremica.
Dosta je bilo!

Predrag
Gost
Predrag

„Zli Saša Radulović i zli Boško Obradović ostaviše bez posla 500 ljudi. Možda bi neko bio malo išamaran od njihove ruke u predstojećem periodu, ali, mala je to cena ako ću ja da vladam.“

marko
Gost
marko

ako budu izbori DJB i dveri ce dobiti vise glasova a sa druge strane stranke kao sto su LDP,LSV i DSS nece preci cenzus a SDS ako bude u koaliciji sa DS onda ce i oni proci

Petar
Gost
Petar

Problem su radikali i SPS. Funjare koje profitiraju na ovakvim situacijama. Seselj ne napada Vucica,sada je jasno i zasto. Uostlaom, AV je njegov politicki ucenik. porezi,represija,pretnje….isti mentalni sklop. Setite se samo mlacenja pistoljem i poreza na mob telefone.

misko
Gost
misko

Borba za transparentnost, borba protiv korupcije, borba za vladavinu prava, mora biti na prvom mestu, donosenje zakona o poreklu imovine , to treba ponuditi gradjanima na izborima. Pricati otovoreno o svim aferama u kojima je ucestvovala vlada i pojedninci iz vladajucih stranaka. Gradjanima je dosta pljacke i otimanja, zelimo da pristojno zivimo od svoga rada. Po standardu smo najgori u regionu, za nas je i Albanija postala zapad. Neka nas se vlada plasi, neka nas mrze, neka pricaju najgore o nama, time ce nam podrska u narodu samo rasti.

Milivoje
Gost
Milivoje

Na stranu što je ideološki program Dveri upitan, oni nemaju ni politčki program, samo prazne tvrdnje i obećanja. Prilično sam siguran da ne bi bili ništa bolji od radikala kad bi dobili deo vlasti. Nažalost, oni su jedini uz DJB koji mogu da odvuku dobar deo glasača SNS-a

jugo
Gost
jugo

Jos kad bi znao da objasnis zasto tako mislis bilo bi dobro,ali to ne znas pa mlatis..

Mile
Gost
Mile

Zato sto su „Dveri“ zastupnici fasisoidnih teorija krvi i tla. Zato sto mozes na YouTube da nadjes njihove izjave i postupke u vezi sa gej paradom. Zato sto je sa „Dverima“ ne mozes da gradis gradjansku Srbiju. Zato sto su za klerikalizaciju vec klerikalizmom nagrizenog drustva. Zato sto kada pomesas prljavo i cisto, ne mozes da dobijes cisto. Eto zato.

Zumbul
Gost
Zumbul

Slažem se sa vašim mišljenjem. Ne verujem u poštenje Obradovića i njegove stranke. Mislim da bi u slučaju da im se ukaže prilika da učestvuju u vlasti insistirali da se njihovi stranački kadrovi uglave u javni sektor. Niko osim DJB nije apsolutno protiv parazitskog partijskog sistema koji je osnovni uzrok propadanja Srbije. Treba da se udruže oko rušenja SNS-a a posle svako na svoju stranu. Srbiju treba da vode najbolji a ne partijski povezani. Radulović je dokazao da ne želi da učestvuje u neprincipijelnim dilovima kada je podneo ostavku na mesto ministra. Janković se takođe dokazao kao veliki profesionalac koji deluje na osnovu važećih zakona a ne po političkom diktatu stranke na vlasti. Za Jeremića nema nikakvih dokaza da je deo opozicije. Obradoviću ne mogu da verujem i mislim da je tipičan izdanak političara sa Srbijanskih prostora.

Milivoje
Gost
Milivoje

Pogledaj njihov plan i program. Sve se svodi na „mi ćemo ovo, mi ćemo ono“, a nigde nije navedeno kako planiraju da reše probleme. Pri tom se bave problemima koji ne treba da rešava država, bar ne na način koji oni zagovaraju. Insistiraju na porodici, a jedini način da imaš normalnu porodicu je da imaš normalnu državu – školstvo, zdravstvo, pravosuđe, dobar poreski sistem. Oni ne govore o tome, već o stranim bankama, vojnom roku i koječemu. Mislim, i kad govore o navedenim problemima, opet provlače patriotizam i šta još. Volim i ja svoju zemlju, ali nauka i obrazovanje ne poznaju ni državu ni narod, već samo činjenice

Nikola
Gost
Nikola

Treba opozicija ici jedinstveno nije vreme za podele jer nemamo normalne uslove za izbore! U savez trebaju sve opozicione partije koje ne saradjuju sa vlasti. DJB i Dveri su dosta razliciti, ali u ovom trenutku je nuzna njihova saradnja u borbi protiv rezima Aleksandra Vucica. Zbog svojih mnogih razlicitih stavova, oni ce na vanrednim izborima posle godinu dana biti na razlicitim stranama!

Igor
Gost
Igor

Sasa Radulovic, Bosko Obradovic, Sasa Jankovic, Sanda Raskovic Ivic i Vuk Jeremic. To su ljudi koji trebaju da sednu za sto i da se dogovore oko svega. Moraju da zaborave na razlike izmedju njih i da se sakupe oko stvari koje su vazne za promenu vlasti. Zasto samo ovih 5 ljudi? Zato sto mislim da oni mogu da ostave po strani stvari oko kojih se ne slazu. Tadic je prevazidjen, iskompleksiran i ne moze mu se verovati jer je rehabilitovao SPS, osnovao SNS i uveo C. Jovanovica u parlament. C. Jovanovic nikako jer je trojanski konj. Canak nikako jer je komromitovan i prevazidjen. Jedino oko Sutanovca nisam siguran, jer je i on kompromitovan, godinama je u politici i nista dobro nije uradio osim sto je sebe obezbedio i misli da je neki bitan faktor a realnost je da ce DJB da pokupi to biracko telo sto mislim i da treba da se desi.

Goran
Gost
Goran

Meni bi zaista bilo drago da je DJB na 15% ili preko tog praga. Isto bi mi bilo drago da su i Dveri konstantno rasle, hipotetički samostalno preko 8 ili 10%. Međutim, voleo bih da znam prema kojim poslednjim istraživanjima se to tvrdi. Prosto ne želim slepo da verujem nikome pa ni jedinoj svetloj tački na političkoj sceni Srbije, već bih želeo da dobijem odgovor čije je to istraživanje, na kojem uzorku i u kojim gradovima / regionima.

Ukoliko su ove tvrdnje o podršci tačne – ja ću biti više nego presrećan! Želim vam što veću podršku u narodu, šta više sam ću se truditi da ona raste u mom okruženju.

petar
Gost
petar

Pretprosli put sam glasao za dveri,poslednji za djb.nisam religiozan,niti sam srbenda,jednostavno sam poznavao ljude koji su bili u dverima (indirektno) i oni mu dodju kao bezgresni u odnosu na brutalnu mafiju koja je na vlasti decenijama.u svakom slucaju,vi i dveri ste neokaljani i to je glavni adut. Ds se pokazao dovoljno,a cak i oni izgledaju kao gospoda u odnosu na ove za koje nemam pravu rec.

Ana
Gost
Ana

Baš sam se nešto rasplakala što „ONI sada neće biti zasposleni…“.

igor
Gost
igor

Imamo dva „igora“, jednog starod (doduše, ne po godinama), „originalnog“ (prvotnog) sa malim slovom i, i nekog novog deliju sa – velikim I. No, to i nije toliko bitno. Dve stvari, medjutim, jesu… Djb u komntarima ispod prethodnog teksta – upozorava da se ovde ne vodi debata o za i protiv Rusije ili isto to samo u odnosu na Eu. Ne sad. I u pravu su. Nebitno je sad da li je Pera pripadnik slovenskog i pravoslavnog naroda, kome su bliski Rusi, baš kao što ovde na ovom mestu nije bitno da li su nekoj Nemici Ani bliži Nemci, ma kako i koga tamanili ceo život, ili, recimo, poetski Italijani, ili Irci, Vikinzi… Treba poslušati preporuku Djb. I smatram je krajnje celishodnom, iako Djb i ja – po svemu sudeći, ne delimo iste poglede baš u odnosu na ove „kategorizacije“. Ali, delimo mnogo toga drugog, sasvim dovoljnog za odredjenu podršku.A to je sad najvažnije. Drago mi je da je Djb bio potaknut da se pokrene, kao i da da svoj prostor pravovremenoj reakciji u vezi nakaradnih i opasnih uredbi. Ali, nije mi drago ovo potonje likovanje kojim obiluje i uvodni tekst i, pomalo, dečiji komentari pojedih „komentatora“. Niste valjda ozbiljno shvatili reči „priznanja“ ministra iz Beograda, da se odustalo, jer je „pritisak bio prejak“? Vlast, premijer, Neboja iz Beograda, padoše na kolena i priznadoše – „pritisak je bio prejak“ (jači od nas, jel) … Nadam seda ste ipak svesni svega…

Joca
Gost
Joca

Svako ko savetuje DJB da ima bilo kakav dogovor sa DS, ili ljudima koji su nekada bili na visokim pozicijama u DS, Vam ne zele dobro, ili su trolovi, botovi, placenici SNS. Bilo kakvu saradnju sa DS masinerija za klevete SNS ce iskoristiti da pokaze da su svi isti , kako ce sve isto biti, kao kada je na vlasti bila DS. A narodu je muka DS , koji je svojom politikom i doveo SNS na vlast. Bilo kakav oblik saradnje sa DS, Zivkovicem, Dusanom Petrovicem, Tadicem, Vukom Jeremicem, pa cak i sa Raskovic-Ivic bio bi poguban za DJB i znacajno bi smanjio podrsku neopredeljenih glasaca , a dao sanse SNS za pobedu. Svi ovi ljudi su bili u vlasti ili prelazili iz jedne u drugu stranku, poput Jeremica, vodjeni iskljucivo licnim interesom. Na kraju pola DS je preletelo u SNS poput Gorana Vesica, Mali, Zorana Mihailovic ( ona je G17+), Nela Kuburovic, Kori Udovicki itd. Na celu DS je Sutanovac koji je u narodu medju pet najomrzenijih politicara, covek cija je biografija kontravezna i prepuna afera. Pa do juce u DS najveci protivnik Vucica je bio Djilas , ali im to nije smetalo da nadju zajednicki interes. Dok neki novi ljudi koji nikada nisu bili u vrhu DS ne preuzmu stranku sa njima nikakavu saradnju nemojte praviti. Koalicija ili saradnja jedino sa Dverima, cija ce podrska samo rasti takodje ( sem ako ne naprave neku neprincipijelnu koaliciju). Mozda se ideoloski i programski razlikujete, ali se jedini iskreno borite za isti cilj. Neko uporedjuje ovde Dveri sa radikalima a to bas i nije na mestu. Posle toliko godina uloga radikala je svima jasna. Sve stranke za sada sem Djb i Dveri imaju razlicite i dijametralno suprotne ideologije ali cilj apsolutno isti , sto su i pokazali na kraju. Cilj im je licno bogacenje, stranacka korist, parazitsko stranacka drzava, koja ce raditi za njih i stranacke poslusnike, privatna njihova drzava sa vecinskim narodom pretvorenim u robove, prinudjenim na puko prezivljavanje i koji nije u stanju u svom beznadju da digne glas protiv svog tlacitelja ( mucitelja). Doslo je vreme da svim tim strankama kazemo DOSTA JE BILO!!!

denz
Gost
denz

stvarno mislis da ce neko da cita ovoliki text bez pasusa

petar
Gost
petar

Ja sam procitao i covek je apsolutno u pravo,sto se mene tice.a povrsnost i preskakanje citanja nas je dobrim delom i dovela do ovde

Averell
Gost
Averell

Po meni da bi Dveri bili moguci koalicioni partner za DJB, oni treba da se odreknu svojih fasisticko nacionalistickih nacela.
Ne moze se teziti za Evropskim vrednostima i traziti utehu u Ruskoj Diktaturi.
To ne ide i DJB bi mnogo vise izgubio sa Dverima nego da prihvati ociscene stranke pro Zapadne Opozicije.
Obradovic ume lepo da prica, ali se on u razumevanju ljudskih, manjnskih i gradjanskih prava ni u cemu ne razlikuje od Vucica i Seselja. Daj mu samo Vlast i vrlo brzo imamo nove Gole Otoke u Sibiru.

svetlanast.
Gost
svetlanast.

@Joca, Kad zavrsite misao /ili recenicu/, kucnite „Enter“ jer je zaista tesko citati dugacak tekst koji nije odvojen na pasuse..
Ne bi bilo dobro da DJB saradjuje samo sa politickim strankama /pokretima/ i politicarima sa kojima se bas u svemu slaze.
Ni u porodici ne mislimo svi isto, pa funkcionisemo.
Malo vise optimizma, jer cesto kad govorimo o drugima, mnogo vise kazemo o sebi.
Zelim Vam sve najbolje.

General Gracias
Gost
General Gracias

Bravo Joco, kao da sam ja pisao.Slazem se u potpunosti sa vams. Mislim da trenutno nismo u poziciji da se osvrćemo na estetiku teksta sa obzirom na to u kakvom se stanju nalazimo kao drustvo i da su Denz i njemu slicni tu samo da bi odvracali paznju od suštine…. A ti Denz kad si vec tako nacitan i tekst ne odgovara tvojim estetskim kriterijumima sto ne prokomentarises karikaturu? Siguran sam da ces lakse snaci…

Ja
Gost
Ja

Samo se nadam da veći deo te podrške potiče od bivših glasača SNS-a, SPS-a i LDP-a, a ne DS-a i SDS-a.

manula
Gost
manula

Sada bi trebalo biti oprezan i ne samo ne ici u koaluciju sa istrošenima, vec i oprezno uclanjavati na lokalu preletače. Bolje je sa pametnim i poštenim plakati, nego se smejati sa onima koji nas nisu dostojni.

Nikola
Gost
Nikola

Pa i vi iz djb-a kada budete bili vlast cete imati iste rezultate, zivece se lose i da imate tri mandata, samo sto ce se kroz drugacije tokove politike manifestovati los zivot.
Zapad diktira kako zivimo, mi smo odavno propali, sada je samo pitanje vremena kojom brzinom cemo nestati kao narod.

Dosta je bilo
Admin
Dosta je bilo

Nikola, sa vama se ne slažemo ni oko čega. Sami biramo kako ćemo živeti. Ne treba gubiti nadu da stvari mogu da se poboljšaju.

Gogzli
Gost
Gogzli

Samo jedno pitanje? Od 2001 pa do sada svi pricaju da ce promeniti zivot u Srbiji a samo su promenili svoj zivot nabolje ali bas svi…kako da narod veruje da ce bas DJB raditi nesto drugo?

goran
Gost
goran

Da će biti lako neće, da će biti otpora i ulaganja puno truda hoće, ali sigurno pravimo Srbiju u kojoj će lepo i rado da se živi!

Borislav
Gost
Borislav

Za poslednjih 1000 godina u Evropi niko nije nestao. Ni mnogo malobrojniji narodi od Srba.
Za Vaše katastrofično predviđanje nemate valjane argumente. Zato se ono neće desiti. Zapad i istok, sever i jug nam ne diktiraju. Mi se samo ponekad loše ugledamo na njih, ponekad im zavidimo na uspesima, ponekad prenaglašavamo njihove mane i propuste.
Kada gledamo svoje interese, stavljajući ih u kontekst mogućeg i obezbedimo socio-ekonomske osnove možemo da uspemo ali drugoječije od SNS-SPS političke opcije.

fgpm
Gost
fgpm

@ Nikola,

Uvažavajući Vaše stavove, nikako se ne mogu složiti, iz jednostavnog razloga: moj život ne uređuje ni Rusija ni USA ni EU!
Poenta je biti mudar, častan i pošten i odrediti sebi, svojoj porodici i društvu u celini, koji model odabrati?
Kulturna društva su to davno rešila: rad tj. stvaranje novih vrednosti i uređen ekonomski sistem kao temelj svakog napretka!
A ne kao u Srbiji gde preovlađuje navijačko opredeljivanje bez mozga, život u nebrojenim teorijama zavere, mešanje crkve u politički život i slične ordinarne gluposti!
Dok većina građana Srbije uživa u sado-mazohizmu, upirući prstom u polovinu sveta i živi po principu „da komšiji crkne krava“, milioni ljudi u uređenim zemljama žive životom dostojnim čoveka i uživaju u jednom jedinom životu koji imamo na raspolaganju…

petra
Gost
petra

Predlažem ti Nikola, da staviš svoj vrat pod nož, ako se to može, a da moj ne nudiš! Ako si završio svoj život, a ti probaj da se samoubiješ! Najprirodnije je da se čovek brani kada je ugrožen, ili on, ili njegovo dete, a nije normalno da čeka i da priziva da ga nego zakolje. Od takvih negativaca, koji su i napravili ovo zlo na planeti, više ne može da se živi! Umesto da se svi udružimo i da se spašavamo, mi u redu za klanje pričamo ko bolje igra fudbal! Zato….ćuti!

Ivan
Gost
Ivan

Djb je stranka centra tj.desni centar. Skoro je Aleksandar Stevanovic iz djb potvrdio tu informaciju.Tako da Dveri nisu daleko,ali saradnja sa njima moze biti samo tehnicka i orocena.

Slavoljub Stanković
Gost
Slavoljub Stanković

Ja bih voleo da je DJB strogi centar, a ni u to nisam ubeđen. Dosadašnji stavovi su uglavnom bili na socijalno-liberalnim pozicijama. Možda su stavovi oko zaštite državne imovine (zemljište, prirodna bogatstva…) sa desnog dela političkog spektra, ali da bi neko bio u strogom centru, a kamo li u desnom, mora imati dozu konzervativizma ili nacionalnog u svom programu.

Borislav
Gost
Borislav

Podela na desnicu, levicu i centar potiče iz 19. i 20. veka. Ona je sada u 21. veku prevaziđena.
Zašto? Zato što su se intresne grupe promenile. Naprimer, imamo sa jedne strane radnike i poslodavce, naročito u MSP, koji su na jednoj strani a birokratiju na drugoj. Takav odnos nije bio ranije.
Bolje je uvek malo detaljnije pogledati šta ko ko nudi i koliko je sposoban da to i ostvari

Averell
Gost
Averell

@Djordje
Ja zaista ne razumem da vi -ako niste ubeceni od Dveri da ovde Botujete- delite iste vrednosti sa pokretom DJB. U stvari vidljivo je iz citavog teksta kojim se obracate Goldini, da ste vi udaljeni od tih vrednosti svetlonosne godine.

Britanija nije trazila da se Srbe smatra genocidnim narodom vec je tracila da se donese dokument iz kojeg ce za svaku sledecu Srebrnicu bilo gde u svetu, neko odgovarati po istim arsinima. Ali to vi ne razumete. A to je Rusija zaustavila ne iz neizmerne ljubavi prema Srbima ili srpskim zlocincima koji su Srebrnicu organizovali i sproveli, vec zbog svojih zlocina u Ukrajini i Krimu, za koji ne zele odgovati nikome.
Sta se tice Klintona i Obame ili USA uopste, njih interesuje Srbija i Srbi isto toliko koliko ih interesuje da li se u nekom polju pored Pekinga prevrnuo dzak pirinca. 90% Amerikanaca ne zna ni gde se Srbija nalazi. Toliko o vaznosti da nas Rusi moraju *braniti* od zle Amerike. I kad su to Rusi ikada Srbiju branili? U novije vreme nam odnesose NIS i sve rezerve nafte i gasa za jedno jaje i jednu jabuku. Prijatelji? Oni ne postoje. Nema ih niko. Ni Nemci ni Rusi ni Kinezi. Ono sta imaju su interesi. Time se vode, a ne nekim *prijateljstvom*. I to je u redu. Interesi Srbije nisu duboka veza sa Rusijom, njenom Diktaturom, njenom Nedemokratijom, nepostojanju gradjanskih i ljudskih prava, nepostojecom socijalom ili bede gradjana Rusije. Nasi interesi treba da teze slobodi Zapada, njihovim standardima po svim pitanjima bitne za gradjane. Slovene i Germane nije potrebno miriti, oni nisu u neprijateljskim odnosima. Bitno je ne imati ljudu u pokretu, ciji se horizont zavrsava na vrhu vlastitog nosa. Izvinite ako se prepoznate. Ali nije bilo nenamerno.

Sara
Gost
Sara

Jedino sto ne razumem kakve dogovore DJB moze da ima sa Dverima. Sama pomisao na to me uzasava. Neki Obradovicevi stavovi su gori i od Vucicevih.

željko
Gost
željko

A šta fali da dveri i djb zajedno probaju da sruše ovaj izopačeni režim.Nagledao se narod i sns,ds,sps,radikala,karića,palme i njima sličnih.Ovo je nešto manje više novo.Pa pogledajte samo kakav je šljam okupio vučić samo da bi imao što veću vlast,i komuniste i monarhiste,penzionere,deo dosa,karića…

M.M.
Gost
M.M.
Da bi utvrdili sta je moguce uraditi u toku ove godine moramo sagledati par cinjenica: 1. SNS je veoma slab u Beogradu i na lokalnim izborima za grad Beograd mogu doziveti fijasko pa i gubitak vlasti ili znacajno slabljenje komforne vecine koju imaju u saradnji sa drugim strankama 2. Iz SNS dolaze pomesani signali. Toma Nikolic tvrdi kako ce biti predsednicki kandidat dok Mihajlovic navodi kako bi predlozila Vucica, a takodje po pisanju narucenih komentara na razne vesti mozemo videti znacajno jacanje te ideje iz „naroda“ 3. Vucic kao predsednicki kandidat je skoro sigurno mandat za njega kao predsednika, ali uz potencijalnu zrtvu da mora raspisati i parlamentarne izbore ili birati potrcka koji ce glumeti premijera jer Vucic nema nameru to da prepusti nikom (Boris Tadic primer) 4. Potencijalni parlamentarni izbori bi verovatno navukli vecinu SNS sa koalicionim ili postkoalicionim partnerima jer opozicija belezi pad podrske naroda sa izuzetkom DJB i Dveri 5. DJB i Dveri beleze rast popularnosti zahvaljujuci tome da nisu ucestvovali kao pokreti/stranke u vlasti i zbog toga sto se jasno i adekvatno bave vladajucom strukturom 6. DJB i Dveri tesko mogu saradjivati zajedno jer im se razlikuju pogledi oko bitnih pitanja i strategije kako povuci Srbiju napred, ali to ne bi smelo da ih ometa u daljoj borbi protiv SNS i ovoga sto ta stranka sa svojim koalicionim partnerima trenutno radi drzavi Srbiji 7. Dveri su promenile retoriku, prilagodile su se skupstinskoj raspravi i moglo bi se reci da rade posao opozicije dosta dobro, ali iskreno ja ih nikada ne bi voleo videti na vlasti kako samostalno tako ni u koaliciji sa nekim drugim. Previse njihovih stavova i ciljeva se ne uklapa u moj pogled buduce Srbije 8. Porast popularnosti DJB je dovoljan da se debelo pomrse racuni SNS u Beogradu, oteza izbor predsednickog kandidata i na kraju krajeva u slucaju parlamentarnih izbora obezbedi veci broj mandata u skupstini i tako dodatno pritisne SNS. U slucaju da ne dodje do parlamentarnih izbora onda su izbori za Beograd moguca prekretnica na politickoj sceni. SNS se plasi gubitka Beograda jer bi to moglo otvoriti mnoga pitanja i pokrenuti postupke protiv raznih lica direktno ili indirektno vezanih za SNS. Takodje Beograd je veoma bitan jer govorimo o odlicnoj polaznoj tacki za dostizanje buduce parlamentarne vecine i pokazivanje na prakticnom primeru kako Srbija moze funkcionisati. Problem za DJB moze biti potencijalno sklapanje koalicija, a videli smo na lokalu kako reaguju druge stranke kada im se predlozi potpis dokumenta koji garantuje transparentno i regularno vodjenje jedne opstine. Sustina je da se u koalicije mora uci sa jasno definisanim pravilima funkcionisanja, planovima i zacrtanim ciljevima kojima stremimo. Moj najveci strah je da se cela ideja iza pokreta DJB ne potrosi uzalud jer vise mesta za popravnog nema i najmanja greska moze dovesti do urusavanja podrske i nestanka jos jedne opozicione opcije. Da ne verujem da DJB moze promeniti stvari u Srbiji ne bi ni pisao sve ovo nego bi odustao od bilo kakve diskusije i pracenje DJB kao sto sam uradio sa… Opširnije »
Gogzli
Gost
Gogzli

Svi oni funkcionisu na isti nacin,kada dodju na vlast gleda se samo licni interes i tako tranzicija traje 16 goduna a trajace jos…dok se ne obogati bas svako ko se bavi politikom u Srbiji

Bojan
Gost
Bojan

U nekim stvarima svakako treba zadrzati saradnju sa Rusijom i to pre svega ekonomsku. Medjutim nema nikakve logike da nam Rusija bude glavni partner niti uzor u bilo cemu. Pre svega zbog slicnog modela koji je koristen prilikom privatizacije velikih kompanija u Rusiji. Rusija takodje ima veoma ozbiljnih problema kada je u pitanju zastita ljudskih prava, kao i sloboda medija. To je zemlja koja na onoliki prostor ima samo jedan nezavisan medij, i on se emituje kablovski – dakle nije vidljiv svima. Nacin na koji funkcionisu tamosnji mediji je veoma slican ovome sto imamo u Srbiji.

Rusija takodje ima veoma ozbiljnih problema sa korupcijom. Zbog toga gotovo da je nemoguce dobiti kredit za privatno preduzetnistvo. Sve bogate drzave, tu pre svega mislim na one na koje treba da se ugledamo – poput Svedske ili Holandije – razvile su svoje ekonomije i imaju jaku socijalnu zastitu upravo zahvaljujuci privatnom preduzetnistvu.

Ana
Gost
Ana

Biću malo izvan teme ali moram da primetim da je DS danas podržao Jankovića kao kandidata na predstojećim predsedničkim izborima. Stalno čujemo da su dogovori oko zajedničkog kandidata u toku, pa pitam da li se i dalje razgovara ili su se dogovori raspali pa će sada svako da predloži svog kandidata? Ili je DS postupila nekorektno pa je usred dogovora rešila da izađe sama sa predlogom? Od njih me ništa ne iznenađuje pa me ni to ne bi iznenadilo. To samo govori koliko su politički nezreli i da će takvi zauvek ostati sa ovim sadašnjim (starim) rukovodstvom. Neka neko ne pomisli da sam protiv Jankovića. Naprotiv.

BČJ
Gost
BČJ

Naravno da su nekorektni, navodno su oni stožer- tako hoće sebe da predstave. Oni sožer, a znaju da nemaju ni 6 % zbog toga to i rade. Ali treba to progutati, izaći s jednim kandidatom i nakon toga vanredni parlamentarni.
Ali očekujem ipak papazjaniju jer će vođa da raspiše sve izbore.
Više je razloga.
Prvi, i najbitniji je da neće pobediti njegov kanditad, odmah tada pada i Vlada.

Vlada
Gost
Vlada

Dogovori oko zajedničkog kanditata ne postoje. DS je poržao Sašu Jankovića, isto kao što su to uainili i DJB i NS.

nena
Gost
nena

SNS odnoso ministar Stefanovic vrsi zamenu teza. Trebalo bi vise isticati da je 30.12.2016.g. objavljena Uredba o pomocnoj policiji koja je stupila na snagu 07.01.2017.g.. Ista uredba navodi da sa njenim stupanjem na snagu prestaje uredba koja je doneta 2006. g. Upravo to ministar istice a precutkuje se da je ustvari sns doneo novu uredbu a u javnosti se prikazuje da je to ona od 2006. g. koju su donele sadasnje opozicione stranke i to koristi da dovede u yabludu javnost ko je u stvari donosilac. Potrebno je forsirati pricu da je to uredba koju su oni doneli, da se ne bi u javnosti izokrenula prica oko datuma donosenja i za vreme cije vlade je doneta uredba.

Pedja
Gost
Pedja

Neno, ni sama ne znas o cemu pricas: „Trebalo bi vise isticati da je 30.12.2016.g. objavljena Uredba o pomocnoj policiji koja je stupila na snagu 07.01.2017.g.. Ista uredba navodi da sa njenim stupanjem na snagu prestaje uredba koja je doneta 2006. g.“
Iz tvoje recenice se da zakljuciti da je doneta uredba koja stupa na snagu 7. jan a ukida onu iz 2006. Sta je tu zamena teza i sta se tu prikriva? Covek jasno i glasno stavio do znanja da su ukinuli nesto sto je uvedeno pre 10 godina.

zika
Gost
zika

Pedja…Ti nemaš poima o čemu pričaš.Nije SNS poništio nešto od pre deset godina već svoju uredbu,koja je nastala prekrajanjem i prilagodjavanjem prethodne svojim potrebama.A kad su videli da ta NOVA UREDBA ne pije vodu,čak ni kod ovakvog naroda,onda su je brže bolje povukli.

Stojan
Gost
Stojan

Dajte ljudi osvestite se. Nije vreme za prepucavanje: Rusija, Amerika, Nemačka, Britanija….
O Srbiji se radi! Gomila mladih, a pametnih se iseljava (i ne samo oni), zemlja propada, narod devastiran.
Svaka kombinacija sa istrošenim i korumpiranim je pogubna. Ako stvarno želite suštinske promene morate sarađivati samo sa onima kojim lični interes nije primarni cilj već dobro naroda i države. Ostavite ideološke razlike za kasnije. Sve najbolje Vam želim.

sozontije
Gost
sozontije

pa taj zakon je doneo DS sa svojim satelitima jos 2008 ako negresim godinu ali su cutali kao kurve i nisu ga aktivirali. vucic je probao samo da ga aktivira za slucaj nedaj boze itd. a sada ti isti koji su ga doneli ali nisu imali muda da ga aktiviraju csu sada protiv. ovo je vucicu samo podiglo rejting jer je unistio jednu glavu hobotnice koja se uvukla u narod. i ponistio zakon. DS je sve smislio kako da naskodi promenama na bolje i narodu oteza zivot. bravo vucicu.

Dragan
Gost
Dragan

gresis sinko , nije problem u zakonu , pomocni tj rezervni sastav policije postoji skoro u svakoj zemlji , zna se ko moze da ga cini i ko naredjuje tj ko ga aktivira.
Problem je sto su naprednjaci hteli da izmene zakon i potcine tu policiju ministru , bez ikakve kontrole , a da zaposle huligane sa tribina , fakticki legalizuju paravnojnu formaciju zvanu navijacke grupe.
Tako posle ne bi bilo potrebe za fantomkama kada ti budu rusili kucu jer se nekom arapinu svidja tvoje brdo, i ne bi bilo potrebe za zatamnjenim staklima kada se kidnapuju odbornici.

🙂

LepiMIca
Gost
LepiMIca

Prvobitni zakon je donet 2005.

Goran
Gost
Goran

Ne znam da li ste svesni, ali postoji velika razlika između glasačkog jezgra SNS i glasačkog jezgra DJB. Zbog toga, Vučić sebi može da dopusti luksuz da slaže apsolutno bilo šta, i to mu neće naštetiti, jer ljudi glasaju za njega spadaju u kategoriju „prost svet navučen na kult ličnosti“ i u kategoriju „glasača iz koristi“, a nijednoj od te dve kategorije istina i činjenice nisu nimalo bitni. Tako Vučić može recimo da odvali da ne postoji država gde se putarine ne naplaćuju, ili da je ovo uradio prvi put u istoriji, ili da je po onome najbolji na svetu. Glasačko jezgro DJB ipak čine malo obrazovniji, a verujem i mislećiji ljudi koji su skloni da analiziraju i razmišljaju kritički. Na primer, ako ja kao glasač i vatreni pristalica DJB pročitam da je „Po poslednjim istraživanjima ta podrška je na preko 15%“, prvo šta se zapitam je: „Ko je vršio ta istraživanja, gde su rezultati, i kakva je metodologija (struktura i veličina uzorka, način ispitivanja, ponuđeni odgovori…)“. Da su ta „istraživanja“ zaista izvršena i da ih je izvršio neko iole relevantan, verujem da bi to bilo napisano (upravo da ljudi ne bi postavljali to pitanje). Kako to nije napisano, ne mogu a da ne budem skeptičan i da ne pomislim da se radi o netačnoj ili iskrivljenoj vesti. I dalje ću ostati vaš glasač, ali beležim jedan mali minus. Nadam se da će ovaj moj komentar biti objavljen, da bar mogu da zabeležim i jedan plus za spremnost da se primi kritika.

Averell
Gost
Averell
Interesantna diskusija po ovoj temi. Mnogo saveta dobronamernih i botovskih. Kao i dobra pitanja, da li je tih vise od 15% samo ulivanje nade, dobijen iz osecaja u stomaku, ili zato postoje validna ispitivanja javnog mnenja. Ako je ovo zadnje, mogu da razumem, da DJB krije izvor. Bilo kako bilo, jasno nam je svima, da bi Sasa Radulovic i DJB sa slobodnim medijima, imao danas vecinu u Srbiji. Jer ima ne samo dobru pricu, veliko znanje o problematici srpske partokratije, veliko iskustvo zivljenjem mnogo godina u uspesnim sredinama, vec je jedini politicar do danas u Srbiji koji je odrzao dato obecanje svojim biracima. A obecanje je bilo: nigde nikakve koalicije sa strankama koje podrzavaju vlast. Kao i za sve ostale stranke koje zele saradnju na bilo kojem nivou, absolutna transparentnost kao i nemogucnost partijskog zaposljavanja i.o.. Zbog ovih jasnih principa nije se dobila vlast u nekoliko opstina, najpoznatija je Vracar. A to najvise zahvaljujuci prodaji glasa LDPa. Gradjani prepoznaju iskrenost politickih namera, zato i pored cenzure u medijima, Pokret dobiva glasove gradjana. Ali veoma tesko je za ocekivati, da bi do aprila sam mogao nadjacati SNS i njene koalicione partnere. Medjutim jedna ujedinjena Opozicija, bi eventualno mogla u tome uspeti. E sada ko je to Opozicija? Jovanovic nije. Nije ni Canak. Jer rade sa SNS na nekim nivoima, ili zele to da rade u buducnosti. SRS? Pa normalno je da to nije Opozicija. Ono sta preostaje su stranke proizisle iz DS, zatim Nova stranka, Dveri, Levica Srbije, ali i mnogi gradjanski pokreti. Da li se njih moze ujediniti u jednu mocnu vladu? Veoma tesko – ustvari nemoguce. Razlog zato su Dveri. Dveri ce pre uci u jednu mogucu koaliciju SNS, SRS, DSS, nego u koaliciju koja je prozapadno orjentisana. Oni su delimicno jedna profasisticka organizacija, koja ne priznaje najosnovnija ljudska i gradjanska prava. I rusofili. Da li pitanje za gradjane Srbije u kojem pravcu treba da se nastavi put? Ka Istoku ili ka Zapadu? Ustvari to pitanje iako je navodno reseno potpisivanjem mnogih sporazuma sa EU i kao kandidaturom za EU, otvaranjem nekoliko poglavlja, jer nazalost reseno samo na papiru. Vladajuca opcija koja je uvek bila protiv zapadne orijentacije, koristi samo pregovore oko EU da bi dobila vreme za svoje vladanje. Kosovo joj je zato prica, koja se vesto iskoristava. Zapad ne interesuje nazalost previse sta se u Srbiji dogadja. Jedino sto Zapad trenutno interesuje je zarad porasta populistickih desnicarskih stranaka u EU, koje najvecim delom financira Putin, jeste *politicka stabilnost* na Balkanu. Bez nje nema ekonomskog napretka u EU. Nazalost je velika politika cesto kvarljiva roba. Pa se ide linijom manjeg otpora, sve dok se pitanja granica Srbije ne resi. Taj otpor i *kazne* sa strane EU (USA pod Trampom ostaje upitna) ce porasti tek onda ako vise ne vidi napredak u resavanju pitanja Kosova. Tada bi bilo moguce, da progledaju i da *vide* slobodu medija u Srbiji, nepostojece nezavisne institucije sistema, nepostojanje prava gradjana its. U tom trenutku Zapad ce se odreci Vucica. On to zna i zato… Opširnije »
jerotije
Gost
jerotije

Boze divim se ljudima koji su se toliko uziveli u predstojeca politicka desavanja u Srbiji da je to milina?! Oni ta;no znaju, ko ce sa kim u koaliciju a izbori jos nisu ni na pomolu. Oni odredjuju procente, a bez istrazivanja – odokativno?! Oni su za Rusiju a protiv Srbije?! Oni su za nove snage na politickoj sceni Srbije, a jos stare nisu oterali?! Oni su za DOSTA JE BILO, a njima – NIKAD DOSTA?! Oni su za DVERI a sva vrata su im zatvorena?! Dobro onaj kolega AMER rece – IMA JEDNA ZEMLJA NA BALKANU?!

Ivan Petrović
Gost
Ivan Petrović

Po mom mišljenju, Vučićev pokušaj da formira Sturm Abteilung (ko ne zna šta je to neka pogleda na Vikipediji) nema veze sa predstojećim izborima, već je pokazatelj njegovog dalekovidog razmišljanja. Naime, kada (i ako) jednog dana bude imao dvotrećinsku većinu u parlamentu i uspeo da izbriše Kosovo iz Ustava Srbije (glavni razlog zašto ima podršku zapada na čelu sa SAD), suočiće se sa ogromnim problemima u zemlji, dok će istovremeno usahnuti podrška zapada. On zna da će ga pustiti niz vodu kad im više ne bude trebao pa, ne želeći da se provede kao Milo Đukanović u sličnoj situaciji, radi na učvršćivanju represivnog aparata za svoju diktaturu. To što je formiranje SA odloženo ne oslikava Vučićev strah od javnosti ili rasta popularnosti opozicije, već je verovatno posledica upozorenja nekog od onih koji ga „podržavaju“ da je preterao. Komunalna policija mu je za sadašnje prilike OK, ali ne mogu da nose duge cevi pa za probleme koje će da ima u budućnosti nije dovoljna. Siguran sam da će potražiti rešenje kroz neki drugi zakonski okvir, npr. izmena zakona o firmama za fizičko obezbeđenje ili tako nešto. Ovo sa pomoćnom policijom mu je bilo zgodno jer bi se finansiralo iz budžeta. Plašim se da će na kraju formirati svoj SA i da će promena vlasti biti krvava.
Želeo bih da grešim.