Грађевина Преносимо

Инсајдер: И маркетиншка фирма "Нема проблема" гради Коридор

Преносимо вам истраживање Инсајдера о сумњивим уговорима са подивођачима на Коридору 10.


Нема проблема – тако се зове једна од подизвођачких фирми грчког Актора на деоници Коридора 10. Упркос бројним проблемима с подизвођачима на коридорима и, по свему судећи, потпуном одсуству контроле која кошта грађане Србије, у државном предузећу Коридори Србије тврде да подизвођаче бирају сами извођачи, док Коридори Србије дају “само” сагласност.

Док се извођач радова на једној деоници бира на тендерима које расписују Коридори Србије, подизвођач може да буде било која фирма. Не постоји ни ограничење колико једна фирма која је победила на тендеру може да уведе подизвођача.

Према истраживању Инсајдера, грчка фирма Актор је на једној деоници дугој свега 48,7 километара ангажовала 19 подизвођача и коопераната, а с неким фирмама има два и више уговора.

Један од примера да државно предузеће Коридори Србије не врши никакву контролу које су фирме ангажоване као подизвођачи, иако је то једна од обавеза Коридора Србије, је и подизвођач Актора предузеће за информисање, маркетинг и специјализовано посредовање у продаји посебних производа под именом Нема проблема из Инђије.

Власник фирме Нема проблема је Павле Раичковић, о ком нема јавно доступних информација.

На списку подизвођача је и фирма Лакета Лазар, која је према ранијем истраживању Инсајдера добијала различите послове у Рударском басену Колубара. Власник фирме Лазар Лакета хапшен је у оквиру истраге Тужилаштва у вези с незаконитим изнајмљивањем механизације Колубари.

Ово није једина фирма која је радила с Колубаром, а данас је у послу градње Коридора. Ту је, примера ради, и фирма Неол градња у власништву породице Живојиновић из Лазаревца. Власник 50 одсто ове фирме је Ненад Живојиновић, функционер СПС-а у Лазаревцу, а који је такође привођен у истрази о злоупотребама у Колубари.

Ово нису једине занимљиве фирме на списку подизвођача на Коридору 10.

На градњи Коридора Е75 од Ниша до Прешева и Е80 од Ниша до Димитровграда ангажовано је више од 200 подизвођача и коопераната.

Новинари Инсајдера ће наставити да се баве овом темом.

Коридори Србије се ипак питају о подизвођачима

На захтев новинара Инсајдера да нам доставе списак подизвођача, али и молбу за интервју с директором овог државног предузећа Дмитром Ђуровићем, списак нам је достављен, али директор Коридора Србије није пристао на интервју, уз образложење да то државно предузеће потписује уговор с извођачем радова, који “самостално бира подизвођача”.

“Инвестититор у овом случају само даје сагласност да ли подизвођач ког је именовао извођач испуњава законске услове. Извођач и подизвођач самостално закључују извођачки уговор који је ван надлежности како Владе Републике Србије, тако и инвеститора (Коридори Србије). Из горе наведеног можете и сами закључити да на тему подизвођача радова директор у овом случају није адекватан саговорник”, поручено је из Коридора.

Занимљиво је, међутим, да Коридори Србије имају критеријуме које морају да испуњавају подизвођачке фирме. Тако, између осталог, подизвођачи морају да приложе посебан образац о техничким и кадровским капацитетима, лиценцу за градњу објеката на државним путевима, доказ о расположивој техничкој опреми.

Поставља се питање како су, примера ради, маркетиншка фирма Нема проблема, али и поједине самосталне занатске радње, такође ангажовани на градњи Коридора, могле да испуне овакве услове.


Предузеће Коридори Србије, иако у државном власништву, послује у “своје име и за свој рачун”. Ово државно предузеће основано је 2009, када је један од највећих државних послова – градња најважнијих аутопутева или коридора – измештен из јавног предузећа Путеви Србије. Иако Коридори Србије располажу средствима из буџета и кредитима које држава узима у име грађана, ово предузеће има све карактеристике приватне фирме.

Тако је могуће и да Коридори Србије у одговору Инсајдеру наведу да они практично немају никакав утицај на то колико ће и каквих подизвођача ангажовати извођачке фирме.

Неол градњу је као подизвођача ангажовала фирма Терна.

Ово нису једине занимљиве фирме на списку.

Извор: Инсајдер

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Lopovska posla!Tako je sve u drzavi Srbiji!Cak i da nema zakoni ili propisa ko moze da radi ovakve poslove a ima,Koridori kao neko ko trosi drzavne pare odnosno pare građana Srbije i uzmi kredite cime zaduzuje građane Srbije jer je investitor mora da kontrolise ko i kako radi na tim poslovima!
    Evo ovog dela recimo:Инвестититор у овом случају само даје сагласност да ли подизвођач ког је именовао извођач испуњава законске услове.Znaci da li ispunjava zakonske uslove a ta firma Nema problema ili kako vec kao i mnoge druge ne ispunjavaju uslove za ovakve poslove.Ali to su sve kumovsko-burazerske firme koje mlate pare i otimaju pare od građana Srbije!Ne moze neko ko je investitor da se ne meša u to ko mu radi na objektu pogotovoako su to pare građana ove zemlje!!Pa zar bi neko dao pare da radi svoju kucu nekome ko u zivotu nije radio na gradnji neko recimo radio kao prodavac?Naravno da svaki poizvođač mora da ispuni uslove propisane zakonom (tehnička opremljenost,kadrovski kapacitet,refernce,pozitivno poslovanje…).Ali kao sto vidimo to u Srbiji ne vazi jer kako će se onda ukrasti milioni evra od građana ako poštujemo zakon?Dosta je bilo lopovluka!Izađite i glasajte ljudi kako bi se ova nesposobna,korumpirana i nepismena vlast promenila!

  • Ali ovo je najbolje kaze : Investitor (u ovom slucaju KORIDORI) daje SAMO saglasnost da li podizvodjac koga je unajmio Izvodjac ispunjava zakonske uslove! Pa to samo znaci da mora da ispuni uslove propisane zakonom!To vam je kombinacija tangde-frange : Sta ste radili – nista, Koliko imate zaposlenih – nula, sta imate od mehanizacije – nista!Pa vi ste odlican izbor da budete podizvodjac!Bar da su ime firme dali nesto sto prilici izgradnji u niskogradnji.Ali zato je to firma njegovog kuma,brata,suraka,stranackog kolege…pa on ne radi nista jer i nema sa cim ali zato ispostavi situaciju na kraju meseca od par miliona evra i to lepo sve plate gradjani Srbije!E moja Srbijo.Dokle bre vise,dokle!A penzije i plate se smanjuju satro stednja!Stedi narode zato ce ovakve firme da zgrcu milone evra dok mi nemamo za hleb i nemamo posla!