Војводина Саопштењe

Суботица: Нечисто чишћење “Наше радости”

Предшколска установа „Наша Радост“ је 01.августа 2016. године објавила јавни позив за набавку услуга одржавања хигијене објеката. Поступак је имао за последицу отпуштање чистачица које су радиле ове послове. Сумњу ствара чињеница да је за одржавање хигијене одабрана фирма из Београда чија понуда није била најповољнија, а која је преузела исте спремачице. Још је горе то што не постоји анализа о томе колики трошак за „Нашу радост“ су до тада представљале запослене чистачице и колика се уштеда очекивала од ангажовања фирме за обављење ове услуге.


По критеријумому „најниже понуђене цена“ прихваћена је понуда од 292,00 динара по сату, без ПДВ-а понуђача „Сецуд“ д.о.о. Београд (обавештење о закљученом уговору). Укупна вредност овог уговора је 17.562.340,00 динара и исти је закључен на период од 02.09.2016. – 15.03.2017. године. Понуђач са нижом ценом услуге од 220,00 динара без ПДВ-а је одбијен, јер по мишљењу комисије његова је цена „неуобичајено ниска“ и понуђач неће моћи са толико новца квалитетно да изврши услугу! (образложење у одлуци о закључењу оквирног споразума).

Пошто уговор ускоро истиче, позивамо директора „Наше Радости“ Јашу Томића да објави грађанима Суботице да ли је и колику уштеду остварио ангажовањем Београдске фирме и отпуштањем свих спремачица и како то Београђани имају рачуницу, а „Наша Радост“ је није имала када је за радни час запосленог на минималцу потребно издвојити 195,00 динара? И како је то одбијена понуда фирме која је за сат тражила 220 динара, а прихваћена она од 292?

Оно што грађани Суботице морају да знају је да фирме регистроване у Суботици део намета које плаћају држави остављају у локалној пореској каси, док фирме са седиштем у Београду пуне београдску пореску касу и тиме поправљају услове живота Београђана, што локалној власти у Суботици не би требало да буде циљ, зар не? Зато је од највећег значаја за становнике Суботице да се пракса ангажовања београдских фирми по сваку цену, а која је присутна у великом броју градова, под хитно прекине.

Покрет Доста је било се залаже за транспарентно трошење јавних средстава и противи се расипништву у јавним предузећима која се финасирају новцем грађана Суботице. Инсистирамо да јавни службеници полажу рачуне за своје потезе и да их правдају и уочи извршења, а нарочито након што се закључени уговори реализују, како би се мерила успешност њиховог рада и грађани знали за шта их плаћају.

Градски одбор
Покрета Доста је било у Суботици

Документација – линкови

Јавна набавка

Конкурсна документација

Обавештење о закљученом уговору

 

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар