Политика Саопштењe

Упутство за контролоре у земљи и дијаспори

Доста је било позива све заинтересоване у земљи и иностранству да се пријаве за контролоре на предстојећим председничким изборима. За све који јесу или ће бити део тима контролора ДЈБ, спремили смо брошуру са прецизним информацијама о томе шта је посао контролора на бирачким местима.

Од доласка на бирачко место, распореда чланова одбора, утврђивања идентитета бирача, гласања и пребројавања гласова до писања записника. Посао контролора кључан је на свиим изборима. Изборе не одлучују само они који гласају, изборе одлучују и они који броје гласове!

Било да сте у земљи или дијаспори, можете се пријавити за контролора на овом линку.

Prirucnik-za-kontrolore_DJB_2017_WEB(1)

Приручник можете преузети овде.

Доста је било

Доста је било

Оставите коментар

37 Коментарa на "Упутство за контролоре у земљи и дијаспори"

avatar
2500
најновији најстарији
Milorad Jelic
Гост
Milorad Jelic

Vezano za stav 14 o zabrani upotrebe mobilnih telefona, obzirom da znamo da je to jedan od načina koje koriste da primoraju ljude da slikaju da su glasali za AV, šta se tačno dešava ako neko koristi telefon za slikanje, tačnije kako reagovati ako primetimo upotrebu telefona, koje su i ima li nekakvih posledica za osobu koja krši ovo pravilo.

I jedna zanimljivost na strani 18 , zapisnik popunjen pod rednim brojem 12.8 , zanimljivi podaci 😉 .

Tanja
Гост
Tanja

Nasla sam vam 3 kontrolora.I najvažnije,glasaće

JADRANKA
Гост
JADRANKA

kako i kada kontrolori mogu da glasaju na svojim glasačkim mestima, s obzirom da su ceo dan u funkciji kontrolora na određenom glasačkom mestu?

Danilo Novakovic
Едитор
Danilo Novakovic

Postoji zamenik koji vas menja, radite u smenama kako se dogovorite.

Mihajlo Ivković
Гост
Mihajlo Ivković

TREBA UVEK DA BUDE DVA KONTROLORA.Najvažnije je da bar jedan bude u 6 h,kod brojanja materijala i PRVOG glasačakoji glasa,jer se tek onda kutija pečati.NAJVAŽNIJE je posle zatvaranja glasanja kontrolisati zapisnik,pre potpisa istog i da na kraju bude vidno istaknut sa unutrašnje strane ,a to biračko mesto da bude zaključano.

Mihajlo Ivković
Гост
Mihajlo Ivković

Najbolje je između 13 i 15 h…najmanja je gužva,dogovor sa drugim članom.

D.S.Savić
Гост
D.S.Savić

Morate baratati terminima – nisu oni kontrolori (vi ih tako zovete), već ČLANOVI BIRAČKOG ODBORA U PROŠIRENOM SASTAVU.

Filip
Гост
Filip

U prirucniku stoji da moze da se glasa sa vozackom dozvolom i da treba obratiti paznju na jmbg sto je nemoguce uraditi jer na vozackim dozvolama nema jmbg. Hocu da kazem da sa plasticnim vozackim dozvolama ne moze da se glasa, i da treba obratiti paznju na identifikaciona dokumenta. Moze da se glasa sa vazecim dokumentima u kojima postoje slika, ime i prezime i jmbg. Uostalom to pise i u pravilniku za sprovodjenje izbora koji bi svi clanovi odbora trebalo da dobiju pre izbora, cak je, ja mislim, i boldovan taj deo. Prosle godine sam bio predsednik na jednom birackom mestu i secam se da sam imao problema zbog toga, jer nisam dozvoljavao ljudima glasanje sa vozackom dozvolom dok su na susednim birackim mestima dozvoljavali glasanje sa vozackim dozvolama.

Gagi
Гост
Gagi

U tački 4. člana 16. Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike raspisanih za 2. april 2017. godine koje je RIK doneo 6. marta 2017. godine je zapisano, citiram. »da svoj identitet birač može da dokaže i važećom vozačkom dozvolom na čijem je obrascu naveden jedinstveni matični broj birača.«. Dakle, kristalno je jasno, ako na važećoj vozačkoj dozvoli nije naveden jedinstveni matični broj birača, taj birač može da glasa samo sa važećom ličnom kartom ili važećom putnom ispravom.

dragan187
Гост
dragan187

Kljucna stvar je da sa distance primetite da li je neko uneo vec zaokruzen listic.Dok stoji iza paravana on mora iz dzepa da izvadi zaokruzen listic a prazan da stavi u dzep.Na takve stvari morate da obratite posebnu paznju,naravno da niko ne treba da bulji sta ce glasac da zaokruzi,ali sa 4 metra odstojanja moze se primetiti da li neko papir izvlaci iz dzepa.Ako neko izvadi iz dzepa zaokruzeni listic,treba ga oduzeti a glasacu omoguciti da glasa pa mozda nece zaokruziti Vucica,a onom komu je dao listic,verovatno ce mu reci da je listic oduzet.

Filip
Гост
Filip

Ne vidim nacin da se prijavim za kontrolora u dijaspori. Formular koji je trenutno aktivan omogucava samo prijavu za biracka mesta u Srbiji.

Nadja
Гост
Nadja

Ovo i mene zanima…i da li mogu da ostavim broj pasosa a ne licne karte.

Nemanja
Гост
Nemanja

Takodje, kaze zabrana upotrebe mobilnih telefona, a kasnije se spominje broj na koji se javlja u toku dana 🙂

Zivojin
Гост
Zivojin

Uptreba telefona je zabranjena na birackom mestu, dakle samo izadjite iz prostorije i mozete da zovete i pisete poruke.

Denis
Гост
Denis

Ja sam se prijavio za kontrolora u inostranstvu, tacnije u Hamburgu ali do danas nikakav odgovor nije stigao. U pocetku su mi napisali da nema kontrolora u inostranstvu ali danas vidim da ste i to promenili.

Nevena
Гост
Nevena

Prema uputstvu RIKa dozvoljeno je glasanje i uz nevazecu licnu kartu, ukoliko glasac donese i potvrdu od MUPa da je podneo zahtev za izdavanje nove.
Mada je to diskutabilno resenje, s obzirom da MUP uzima staru LK kada se preda zahtev za izdavanje nove, ali…

Ivan
Гост
Ivan

To je bilo za prošle izbore. Sada je RIK usvojio novu odluku gde ne može sa nevažećom ličnom kartom.

Mihajlo Ivković
Гост
Mihajlo Ivković

MUP NE UZIMA STARU LIČNU KARTU,NEMA PRAVO DA TO RADI

Gagi
Гост
Gagi

RIK je 16. marta 2017. godine dao Objašnjenje, da birač može da glasa sa ličnom kartom sa isteklim rokom važenja, ako priloži potvrdu MUP-a o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

Nikola
Гост
Nikola

Na stranici 11: „Употреба мобилних телефона је забрањена на бирачком месту, она важи како за чланове бирачког одбора, тако и за бираче“
Na stranici 20: „… сваки контролор имати на располагању апликацију … Сваки контролор ће имати предочен број телефона на који ће се јављати и од ког ће добијати све информације.“

Hoće li onda kontrolori izlaziti sa biračkog mesta kako bi koristili aplikaciju i telefon?

Gagi
Гост
Gagi

U tački 2. člana 29. Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike raspisanih za 2. april 2017. godine koje je RIK doneo 6. marta 2017. godine je zapisano, citiram: » Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, kao i foto-aparata i kamera«. Dalje, a u tački 4. istog člana piše da se povreda ove zabrane smatra narušavanjem reda na biračkom mestu. Inače napred navedena Pravila o radu biračkih odbora imaju samo 17 stranica, tako da mi nije poznato gde ste Vi pročitali informaciju za koju kažete da se nalazi na stranici broj 20.

Mihajlo Ivković
Гост
Mihajlo Ivković

ne računajući aplikaciju na mob.,svako biračko mesto bi trebalo obezbediti sa fiksnim telefonom.

ЛИ ЧАН ЧЕ
Гост
ЛИ ЧАН ЧЕ

Сви овде говоре о „контролорима“ којих у стваре нема. Постоје само чланови Бирачног одбора у сталном и проширеном саставу са једнаким правима и обавезама тј. исти морају једнако радити послове члана Бирачког одбора. Појам „контролори“ је уведен у жаргону да би омаловажио улогу чланова Бирачког одбора у проширеном саставу. То нису ни „чувари кутија“ како их неки зову. Апелујем на њиховом пуном ангажовању у раду Бирачких одбора јер ће на тај начин имати бољи увид у рад осталих. Чуди ме да један тако озбиљан учесник у изборним процесима употребљава незваничне изразе.

Sale
Гост
Sale

Ne preteruj. Kontrolori su odomaćen izraz u narodu i svi znaju o čemu se radi. Termin „članovi biračkog odbora“ je duži i nije svima poznat. Kontrolori nemaju nikakve veze sa omalovažavanjem, ne znam odakle ti to.

Goran
Гост
Goran

E konacno jedno pravo uputstvo. Odlicno!

jedan Zika
Гост
jedan Zika

Pozdrav svima
Na strani 17 (numerisano na dnu strana 15)
12.7. BROJ VAZECIH LISTICA 164
sledece strana 18 (numerisano na dnu 16) stoji rezultat
1. Alejsandar Vucic 101
2. Sasa Radulovic 30
3. Sasa Jankovic 26
Zbir ova 3 kandidata je 157. Gde su ostali vazeci? Da li se i oni negde evidentiraju?
Pozdrav svima od jednog Zike

Gagi
Гост
Gagi

U pitanju je greška onoga ko je popunjavao predmetni Zapisnik o radu biračkog odbora. Naime, u tački 2. člana 40. Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike raspisanih za 2. april 2017. godine koje je RIK doneo 6. marta 2017. godine je zapisano, citiram: »Broj važećih glasačkih listića (rubrika 12.7) mora da bude jednak zbiru broja glasova koje su dobili svi kandidati za predsednika Republike (rubrika 12.8).« Očigledno je da je do greške u popunjavanju Zapisnika o radu biračkog odbora došlo jer birački odbor nije izvršio kontrolu utvrđenih rezultata glasanja kako to zahtevaju članovi 35. do 40. napred navedenih Pravila o radu biračkih odbora.

Donald
Гост
Donald

Broj glasalih i broj listića u kutiji ne moraju da budu istovetni, mogu glasači da ne ubace listić u glasačku kutiju, odnosno da ga iznesu. Važno je da u kutiji ne bude više listića nego glasača koji su glasali. Ukoliko se u kutiji pojavi jedan listić viška ponavljaju se izbori na to tom mestu.

Davor
Гост
Davor

Poštovani, lepo je što Saša i Saša imaju u zbiru više od 50% glasova Aleksandra Vučića, ali Vučić je dobio više od 50% izašlih glasača, prema tome on je preCednik. Molim vas ispravite to i dajte mu 81 glas, ne prizivajte maler. Pozdrav!

Nikola
Гост
Nikola

Kakav komentar 🙂 Dajte sendvic za ovog davora ili parce pice. Vidimo da tw je Vucko poslao 🙂 nacena je kletva 🙂 KO ZAOKRUZI 6 za VUCICA da im unucici idu unazad 😀 I tv da crkne 😀
Stranka DJB je jedina stranka koja ima intelektualnih sposobnosti i dovoljno zdravog razuma da vodi drzavu ka prosperitetu.
AVE BELI I DJB

Milan topalović
Гост
Milan topalović

Да ли сте покушали да обезбедите контролу штампања гласачких листића? Да ли су они нумерисани, као новчанице и да ли ће бити записнички евидентирани и дистрибуирани? Без тога, џаба даља контрола, снс може да наштампа колико хоће и да их подели коме хоће пре избора.

ГоранЧе
Гост
ГоранЧе

Било је званичних предлога ДЈБ да се записници фотографишу и да се објављују ради додатне провере у случају каснијих преправки и крађе. РИК то није прихватио али не видим разлог да то се то не спроведе у дело уз помоћ контролора

Bojana
Гост
Bojana

Ne, stara LK ostaje i dobija se papir da si podneo zahtev za novu .

Mira
Гост
Mira

Zelim da dodam da godinama stizu pozivi za vojnu vezbu i glasCki listici za dve osobe koje nikada nisu bili drzavljani Srbije a ni Jugoslavije.
Moj rodjeni brat je ozenjen nemicom.Dobili su dva sina,rodjena u Nemackoj.Imaju samo Nemacko drzavljanstvo.Nikada nisu ziveli na prostorima Balkanskih drzava.
Nije mi jasno kako su se oni nasli u sistemu ove drzave,vec godinama.
Smatram da podhitno neko treba da proveri spiskove u svim opstinama.

Mihajlo Ivković
Гост
Mihajlo Ivković

Pitanje za DJB ? Izborni materijal mora na biračkom mestu da bude dan ranije.Ko treba da bude prisutan kod prijema i obezbeđivanja materijala do otvaranja B.M. u 6 h.Kod Prijema OBAVEZNO ,preds.B.O i ko još od predstavnika kandidata ???

Danilo Novakovic
Едитор
Danilo Novakovic

Predsednik i zamenik BO donose materijal dan radnije. Tada nema potrebe niko osim njih da bude prisutan jer oni samo ostavljaju materijal neotvoren. Kad se otvori biračko mesto, onda se materijal otvara u prisustvu svih ostalih članova i proverava da li je sve stiglo.

Andrea
Гост
Andrea

Zanima me da li je dozvoljeno fotografisanje glasackog listica (to je evidentan dokaz da taj glasac mora nekom da dokazuje svoj glas) i kako kontrolor moze u tome da ga spreci?