Politika Saopštenje

Odbacivanje zahteva DJB je potvrda da RIK prikriva krađu glasova

Svi zahtevi i predlozi Dosta je bilo koje smo izneli na sednicama Republičke izborne komisije (RIK) odbijeni su iako su bili usmereni isključivo na povećanje kontrole i transparentnosti izbornog procesa od čega u osnovi i zavisi da li će neki izbori biti regularni i legitimni ili će biti pod sumnjom da su glasovi pokradeni, a da pobednik nema legitimitet.

Odbijanjem svih zahteva DJB, predstavnici vladajućih stranaka u RIK-u su uz pomoć predstavnika Vučićeve “opozicije” (Nenada Čanka, Vojislava Šešelja, Milana Parovića i Milana Stamatovića) demonstrirali umešanost RIK-a u izborne mahinacije. RIK je očigledno samo instrument Aleksandra Vučića za prikrivanje krađe glasova.

Dosta je bilo je tokom prethodne nedelje zahtevao da Republička izborna komisija svakom glasaču omogući uvid u birački spisak i elektronsku proveru da li je glasao ili je neko drugi glasao “umesto” njega, zahtevali smo da se izvrši uvid u glasački materijal sa svih biračkih mesta, kao i da se učesnicima izbora dostave preliminarni rezultati izbora na svim biračkim mestima, kao što je to do sada uvek bio slučaj, i time omogući uporedna analiza koja bi dokazala ili demantovala ozbiljne sumnje u izbornu krađu. Svi ovi zahtevi tiču se samo osnovne provere i kontrole bez čega nema poverenja u regularnost izbornog procesa.

Pozivamo javno Aleksandra Vučića da otkloni sve sumnje u regularnost izbora i preko SNS-ovih članova RIK-a prihvati predloge DJB i omogući:

  1. da svaki birač preko interneta može da proveri da li je u izbornom materijalu zabeleženo da je glasao,
  2. da se odmah objave preliminarni rezultati izbora za sva obrađena biračka mesta,
  3. da se omogući svim zainteresovanima uvid u glasački materijal.

Pozivamo javno Nenada Čanka, Vojislava Šešelja, Milana Parovića i Milana Stamatovića da glasovima svojih članova u RIK-u podrže ovaj predlog DJB.

Poverenje u izborni proces, uverenost građana da će njihova izborna volja biti zaista poštovana a ne zloupotrebljena, od ogromne je važnosti za državni i društveni sistem. Članovi RIK-a iz vladajućih stranaka i Vučićeve opozicije odgovorni su za to što je još na prošlim izborima, izgubljeno poverenje da su u Srbiji mogući fer demokratski izbori.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Ostavite komentar

7 Komentara na "Odbacivanje zahteva DJB je potvrda da RIK prikriva krađu glasova"

avatar
2500
najnoviji najstariji
ŠumadinacKg
Gost
ŠumadinacKg

Sad se vidi koliko je bilo opozicionoh kandidata 🙂

igor
Gost
igor

Mnogi ljudi, pa čak i oni obrazovaniji, nisu imali prilike da vide kako izgleda antički mitski Trojanski konj. Sticajem okolnosti, sad im se ukazala prilika: http://rs.n1info.com/a241937/Vesti/Vesti/Sasa-Jankovic-formira-pokret.html

igor
Gost
igor

„Podržavam proteste, ali se ne mešam. Neću ni na snagu da povratim ono što mi pripada. Pozivam čak i poslanike da rade u ovakvom parlamentu, ali ne i da ga bojkotuju. Vučić je pokrao izbore, ali, eto, šta ćemo, šta je tu je, pola decenije još, neka“… Pa, majstore, kako ćeš onda ikad doći po svoje… Dakle, ovo su stavovi nevidjenog – biznismena. Bravo Vučiću!

jedan Zika
Gost
jedan Zika

Pozdrav Vama Igore i svim ostalim.
1. Potez Sase Jankovica da se „udruzi“ sa Novom strankom iskreno podrzavam.
Zorana Zivkovica kao politicara postujem. Naravno ne poznajem dovoljno dobijanje novca za vinograde kojima se hteo baviti.
Ali u toj stranci je i Vesna Rakic Vodinelic, koja je takodje veliki borac za uredjen sistem.
Mozda paradoksalno ali malo bolju predstavu o Jankovicu sam dobio upravo zbog saradnje sa strankom Zorana Zivkovica, inace sam ga hteo „zacementirati“ kao „nepopravljivog“
2. Koliko ce se ovaj potez „svideti“ DS-u? Koliko ce se porast popularnosti pokreta Jankovoca odraziti na popularnost DJB? Verovatno malo. Koliko ce se odraziti na popularnost DS? Sigurno vise.
Komentator „Devedesete“ mi je poslao link intervjua Jove Bakica, koji je rekao „Jankovic ne mora da „ubije“ DS, Demokrate su vec…
DS su ruzno pokusale da preuzmu ulogu lidera opozicije,ishitrenom, trapavom podrskom Jankovicu. Da li je DS Jankovica na brzinu „smuvao“? Da li je Jankovic prevario DS, saradnjom sa Novom strankom? Ne znam.
Znam da sam ja jedan od 1.4 % za Sasu Radulovica, a ko je dobio 16% Jankovic ili DS? Delice oni te procente a DJB trazi da animira apstinente. To maratonski i radi.
3 Takodje znam da je mogao postati Predsednik Srbije. Mislim da bi bio bolji Predsednik nego politicar u svom pokretu.
Nisam siguran da moze definisati finese levog centra, gde bi trebao biti, DJB centra, eventualnog desnog centra Vuka Jeremica i „desnice“ Boska Obradovica.
Mislim da vise nema straha za nas DJB i slab procenat, od pre koji dan, za koji sam i sam strahovao, do malopre.
Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike

Nenad T.
Gost
Nenad T.

Treba ići dalje. Naime, ako RIK odbija da da na uvid materijal sa BM pravni zastupnik DJB ima pravo da pokrene postupak pred Upravnim sudom. Zakon o krivičnom postupku je jasan i nedvosmislen.

ZKP 2. Razmatranje spisa

Uslovi za razmatranje spisa

Član 250

Svako ko ima opravdani interes može razmatrati, kopirati ili snimati pojedine spise, osim onih koji imaju oznaku stepena tajnosti.

Dozvolu za razmatranje spisa iz stava 1. ovog člana u toku postupka daje javni tužilac odnosno sud, a nakon završetka postupka predsednik suda ili službeno lice koje on odredi.

Ako je sa glavnog pretresa bila isključena javnost ili bi pravo na privatnost moglo da bude teže povređeno, razmatranje spisa iz stava 1. ovog člana može se uskratiti ili usloviti zabranom javne upotrebe imena učesnika u postupku. Protiv rešenja o uskraćivanju razmatranja spisa dozvoljena je žalba koja ne zadržava izvršenje rešenja.

Znači mora se ući u postupak kako bi se stekao status učesnika, oštećenog itd. Čudi me da pravni zastupnik DJB ovo ne čini. Ovako se rasipa energija i gubi vreme.

svedok
Gost
svedok

Podguzna muva Čanak u društvu Šešelja

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Ljudi, sve je uzalud. Nazalost. Dok autizmokrata Vucic ne izlazi na TV duele a opozicijom, a vodi roditelje po emisijama i tvrdi da zna bolje od majke koliko je bio tezak kad se rodio i posle opet – dobije vecinu u prvom krugu?!? Pa to su ili pokradeni izbori ili zaista ne zelim da zivim u ovakvoj sredini. Bruka i naopako da nam Vucic Brankovicic dalje kroji sudbinu. Svaka cast i Radulovicu i ostalim entuzijastima, ali meni je pomao svega dosta. Svaki politicar mi odnese deceniju zivota a nekako mislim da nisam sa Galapagosa i da necu dogurati 200 … tako da … mucno je i pricati na sta je Srbija spala. Prcija autizmokrate iz Bugojna. I mi to dozvoljavamo. Fuj.