Vojvodina Saopštenje Sport

Zrenjanin: Nesportski odnos Grada ka sportu

Gradonačelnik je početkom godine doneo Rešenje o raspodeli sredstava za programske aktivnosti iz oblasti sporta. Rešenjem je raspoređeno oko 40 miliona dinara budžetskih sredstava grada Zrenjanina sportskim klubovima i udruženjima. Rešenje doneto u skladu sa Zakonom o sportu i Odlukom o budžetu grada Zrenjanina. Međutim lista sportskih klubova i sredstava koja su im dodeljena izgleda krajnje čudno. Primera radi, plivačkom klubu „Proleter“ Zrenjanin, inače državnom prvaku, dodeljeno 250.000 din, a klubu malog fudbala „Sporto“ Zrenjanin 2.000.000 din.

Zbog osnovane sumnje da se nije poštovao kriterijum iz „Pravilnika o raspodeli sredstava za programske aktivnosti i projekte u oblasti sporta u gradu Zrenjaninu.“, na 8. redovnoj sednici Skupštine grada tražili smo da se javno objavi zapisnik i predlog Radne grupe na osnovu kojeg je doneto Rešenje o dedeli sredstava. Iz tog predloga bi jasno trebalo da se vidi kako se došlo do konkretnih iznosa novca koji je dodeljen svakom sportskom društvu. Sve ovo tražili smo i kroz zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

U odgovoru na naš zahtev dobili smo Predlog rešenja koji je identičan rešenju. Odnosno dobili smo isti spisak klubova sa novčanim sredstvima koja su im već i svakako dodeljena, bez rang liste, obrazloženja ili bilo kakvog objašnjenja na osnovu kojeg se može zaključiti kako je novac podeljen, tj. po kojem kriterijumu se odlučivalo?!

Uz pretpostavku da nije prekršen Zakon o o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, odnosno ako je ovo jedini dokument Radne grupe koja je sačinila predlog, možemo samo da zaključimo da se prilikom dodele budžetskih sredstva iz oblasti spotra nisu poštovali kriterijumi iz Pravilnika. Odnosno da su sredstva dodeljena paušalno na osnovu stranačkih i prijateljskih veza.

Negativna selekcija u dodeli budžetskih sredstava iz oblasti sporta dovela je do odluke da Ženski rukometni klub „Proleter“ kome je dodeljeno samo 300.000 dinara istupi iz Super B lige zbog nedostakta sresdtava. Ovo je klub u kojem igraju samo Zrenjaninke.

Odbornička grupa pokreta Dosta je bilo
u Zrenjaninu
Predsednik odborničke grupe Aleksandar Korovljev

DJB Vojvodina

DJB Vojvodina

Ostavite komentar

1 Komentar na "Zrenjanin: Nesportski odnos Grada ka sportu"

avatar
2500
najnoviji najstariji
Grobar
Gost
Grobar

Neka gradska vlast objasni i prikaže podatke ko je i zbog čega gradski bazen ustupio državnom projektu koji se nekada zvao CZ, (gadi mi se i njihovo ime), koligo plaćaju te usluge. Njima u Bg niko ne da bazen, dužni i Bogu i narodu, a tek Zrenjaninu i našoj deci. Prikažite uplate veštačke tvorevine!!!!!!!