Autorski tekst Istočna Srbija Rudarstvo

Neistine Blagoja Spaskovskog

Prenosimo vam komentar narodnog poslanika dr Branislava Mihajlovića na tekst „Prvomajski intervju sa generalnim direktorom RTB-a Bor: „Bor“ diše punim plućima“.

Više puta sam pisao da list „Kolektiv“ predstavlja glasilo svih radnika RTB Bor, koji ga od svojih zarada finansiraju. To nije list generalnog direktora. Međutim, Blagoje Spaskovski ga je potpuno privatizovao i koristi ga za ličnu propagandu i promociju. Tako je i u ovom prvomajskom intervjuu po ko zna koji put izneo niz potpuno netačnih podataka usmerenih na stvaranje iskrivljene slike o poslovanju Kompanije. Kao narodni poslanik u skupštini Republike Srbije dužan sam da reagujem na takvo iskrivljeno informisanje javnosti, jer ono nanosi veliku štetu svima. Podsetiću da sam ja na mom blogu već pisao o tome u članku „List Kolektiv RTB Bor u kandžama botova Blagoja Spaskovskog“.

Na samom početku intervjua izjavljeno je da je „proizvodnja u rudarstvu i metalurgiji stabilizovana na optimalno moguću“. Niti je stabilizovana, niti je optimalna, niti je moguća. To sam detaljno objasnio u članku „Koliko Srbiju košta Blagoje Spaskovski“.

Dalje se u uvodu izjavljuje da „se dokazuju opravdanost izgradnje nove topionice sa ekološkog i ekonomskog aspekta“. Nije tačno ni jedno ni drugo, što se takođe može videti u gore pomenutom članku. Takođe je vrlo važno da se pomene i članak koji negira izjavljene navode a koji sam svojevremeno napisao zajedno sa pok. dr Milanom Dejanovskim još polovinom 2014. god.

Zatim se u produžetku izjavljuje: „u odnosu na postojeću mehanizaciju i stepen otkrivenosti ležišta, stabilizovao proizvodnju na optimalno moguću.“ Opet po ko zna po koji put napominjem da je ta izjava u direktnoj suprostnosti sa „Biznis planom“, koji je jedini relevantan dokumenat za razvoj RTB Bor, jer je na njegovim osnovama u isti taj razvoj potrošeno 450 miliona eura, koje sada g. Spaskovski pokušava da sakrije pod tepih i obesmisli u strahu od kazne koja mu preti za tako bahato i nesvrsishodno razbacivanje sredstava od nenamenskog trošenja kredita.

Potpuno nebulozno deluje izjava za rudnik Majdanpek da „do sledećeg Prvog maja tamo sigurno može da se postigne 7,5 miliona tona rude godišnje“. Majdanpek je repro-celina RTB Bor koju opterećuju najveće dubioze isključivo zahvaljujući nestručnom radu pod direktnim rukovodstvom Blagoja Spaskovskog u zadnjih osam i više godina.

U delu vezanom za standard radnika smešno deluje izjava „Danas je plata ista…“ kad se zna da je ona u zadnjih četiri godine spala za oko 20 % u proseku.

Posebno degutantno deluje izjava o disciplini na radu: „Disciplina mora da se pojača, takođe. O njoj ne može brinuti Opštinski sud. Ako je neko nedisciplinovan, ne nosi HTZ sredstva, krade ili neopravdano odsustvuje s posla, ne može Sud takvog vratiti na posao do okončanja postupka, uz obrazloženje da nema od čega da živi – kaže Blagoje Spaskovski.“ Iza te izjave se krije prava priroda i prave namere g. Spaskovskog. On ponovo, posle samo godinu dana, vrši atak na instituciju nezavisnog sudstva. On bi, kao i sve u gradu Boru, želeo da i njih potčini svojoj volji. Da li je dovoljno da kažem da sam i ja jedan od tih koje je taj bezdušni samovoljnik isterao s posla i koji je vraćen  po privremenoj sudskoj odluci. Da li je takođe dovoljno da kažem da sam posle osam godina suđenja dobio pravosnažnu sudsku presudu u moju korist za stravičan  mobing koji je direktno organizovao Blagoje Spaskovski a direktori RTB Bor poslušno sprovodili.

Takođe je daleko od istine izjava: “RTB Bor danas u novoj topionici ostvaruje dobre rezultate“. To sam već objasnio u mojim prethodno navedenim autorskim radovima. To takođe važi i za izjavu: tek odnedavno RTB Bor u novim metalurškim postrojenjima ostvaruje sve projektovane parametre. Tehnološko iskorišćenje je, kako kaže, 98%, a ekološko – vezivanje sumpora i njegovo prevođenje u sumpornu kiselinu – 98,5 odsto.“

Posebno treba izdvojiti i obrazložiti strateški vrlo opasnu izjavu: „zato je važno da što pre povećamo proizvodnju u našim rudnicima i otvorimo „Cerovo“. Tada bi zarada na topljenju, u odnosu na uvozni koncentrat, bila dva do tri puta veća. Zbog toga je potrebno 260 do 280 miliona evra uložiti u otvaranje „Cerova“, 30-ak miliona evra sledeće godine treba investirati u obnavljanje mehanizacije u „Krivelju“ i 10-ak miliona evra u povećanje proizvodnje u Jami. RTB nema tih para, a nema ih ni država. A, država ne može da ulaže u rudnike, niti je to praksa u svetu“. To je potpuno van strategije poslovanja iz „Biznis plana“ koju je vlada RS usvojila sredinom 2011. god i koji je zvanično na snazi do 2021. god. Ponovo se zagovara investiranje preko 300 miliona eura u nekakve „nedotepane“ i neutemeljene razvojne planove kojima nije za cilj da se obezbedi razvoj na suštinski zdravim tehno-ekonomskim osnovama, već da se dalje nastavi sa bezdušnim zaduživanjem RTB Bor i države Srbije na teret narednih pokolenja. Blagoje Spaskovski sa svojih 69 godina starosti pouzdano zna da on te dugove neće da vraća. Ali hoće naša deca.

I nešto što je zaista tačno. U delu oko predstojeće promene vlasničke strukture izjavljuje: „Rudarsko-topioničarski basen Bor je „zlatna koka““. Za njega i njegove sponzore jeste.

I na kraju, u delu vezanom za UPPR plasira se vrlo opasna neistina: To je  kompanija koja danas izmiruje sve obaveze iz UPPR-a i one koje redovnim putem dospevaju na naplatu“. To apsolutno nije tačno. Kao narodni poslanik imam dokaz za to:

MENADŽMENT RTB BOR U BLATU SOPSTVENIH LAŽI I PREVARA

Posle svega što sam napisao u ovom članku mislim da je red da na kraju ponovim zahtev iz otvorenog pisma upućenog Blagoju Spaskovskom s kraja jula prošle godine:

OTVORENO PISMO DIREKTORU RTB BOR

dr Branislav Mihajlović
narodni poslanik 

Branislav Mihajlović

Branislav Mihajlović

Na poslovima rukovođenja proizvodnjom, menadžmenta, projektovanja rudnika, planiranja i na analizi proizvodnje radio 39 godina u RTB Bor.

Doktorirao tehničke nauke. Bavi se rudarskom industrijom; industrijom proizvodnje i prerade metala i projektovanjem rudnika.

Zbog zalaganja da se u RTB Bor potpuno drugačije posluje i sukoba sa partijskim kadrovima bio otpušten.

Aktivno se bori za reorganizaciju RTB Bora.

Ostavite komentar

1 Komentar na "Neistine Blagoja Spaskovskog"

avatar
2500
Sortirajte po:   najnoviji | najstariji
Slobodan
Gost
Slobodan

Problem RTB je politički, jer ga je država od najboljeg srpskog pretvorila u invalida, u vremenu kada samo Kina
ima deficit oko 2 mil t, država smanjuje kapacitet tupionice na 400,000 t koncentrata, pad sadržaja zlata u rudama
negativno utiće na poslovanje RTB-a, da ne zaboravimo da su prodati istražni radovi i da se najavljuje otvaranje rudnika
mimo kombinata, sa procenom da tamo ima bakra za 7 milijardi $, da niko ne rešava pitanja prerade polimetaličnih
ruda, a ni eventualno uvodjenje hidrometalurgije, kojom bi iz šljaka i jalovina, dobili bakar, srebro, zlato, to sve košta,
ali da se radi pametno, moglo je sve da se isfinansira, jer ko iole poznaje bakar i LME, zna da postoje mehanizmi
zaštite od pada cena, a imena odgovornih, previše dugačak za komentar.