Саопштењe Скупштина

Зашто медији ћуте о унижавању Скупштине

Председница Скупштине, председник и министри Владе игноришу правила и дуже од 8 месеци не одговарају на питања посланика Доста је било. Игнорисање посланичких питања је отворено унижавање Скупштине и шаље веома лошу поруку да живимо у држави у којој се правила крше, а закони не важе за све подједнако. То је рушење основа демократије и не би било могуће да медији не толеришу овакво бахато понашање власти. Кад би РТС и РТВ о томе извештавали у Дневнику и кад би штампа у власништву државе, дужна да штити јавни интерес, прозивала државне функционере на одговорност, овакво понашање и вређање Скупштине не би било могуће.

Према Пословнику и члану 287 обавеза је свих фукционера да писмено одговоре на посланичка питања која су им постављена у року од 15 дана. Доста је било је председнику Владе поставио 19 питања, а председници Скупштине 11 и није добио ниједан одговор. Игнорисање посланика је отворено и директно кршење Устава, закона и свих правила. У свим демократским земљама у којима су медији слободни и професионални, државни функционери би морали да одговарају и на питања новинара о кршењу правила и игнорисању посланика. Питања која су посланици Доста је било постављали у Скупштини тичу се интереса свих грађана, а њихово игнорисање као и неизвештавање о томе у директној је супротности са прокламованим циљем да градимо правну и демократску државу.

Посланици Доста је било су данас предложили и смену председнице Скупштине Србије због кршења правила, блокирања рада Скупштине током предизборне кампање, дискриминације посланика опозиције, вређања и онемогућавања слободног политичког деловања у Скупштини. Иницијативу за њену смену потписало је више од 30 посланика. И поред тога расправа о одговорности Маје Гојковић онемогућена је гласањем већине. Без иједне речи образложења, захваљујући простој већини којом се управља из врха једне странке, овај предлог је одбачен. Овакво игнорисање посланика опозиције не би било могуће да су медији слободни и да професионално раде у интересу грађана и захтевају од Маје Гојковић да се држи правила, али и сопствених речи да нема никога ко више од ње жели да се разговара о њеној смени и разлозима за смену.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар