VIDEO Правосуђе Саопштењe Скупштина

Подвођење судства под партијску власт СНС-а

СНС жели да појача улогу председника суда и уводи двоструки мандат од по четири године, уместо једног мандата у трајању од пет година. Могућност да се председник суда бира на други мандат је давање алата политичкој већини да може да награђује и кажњава председника суда зависно од тога колико је био послушан пред влашћу. Тиме се повећава најважнији канал притиска власти на суд. Посланици Доста је било у Скупштини Србије оштро су се супротставили изменама које додатно урушавају независност правосуђа. Доста је било подржава захтев судија да се улога председника суда смањи и релативизује да би се смањио утицај који власт преко њих остварује на судије.

Председници судова су главни инструмент утицаја и имају директну спону са извршном влашћу која их бира. У анкети Друштва судија, 44 % судија је рекло да притисци власти на њих долазе преко председника судова, а остатак судија је из страха одбио да се изјашњава и одговори на то питање. Промена закона која не уважава мишљење струке води у још већу контролу правосуђа. Ово је поигравање владајуће већине са правном државом и подвођење правосуђа под партијску власт СНС-а.

Председници судова су најважнији алат притиска политичке већине на судије. Зато је потребно да председници судија буду први међу једнакима, а не да им се уводе привилегије, како СНС предлаже. Нама су потребне промене на боље, смањење политичког утицаја на судије, а не на горе.

Скандал је да се Закон о судијама мења по хитном поступку да би се појединачним судијама који су били послушни и испуњавали налоге власти омогућило да не оду у пензију у коју би требало да оду. Да ли је припремљена хитна промена закона да би се закон ускладио са личним интересима појединих судија попут интереса председника Апелационог суда у Новом Саду да настави да обавља ту функцију, иако за недељу дана треба да оде у пензију?

У Скупштини се намећу нови модели политичког зауздавања судија кроз дискусију која нема никакве додирне тачке са слободном дискусијом посланика. Извршна власт преко своје послушне, партијске већине инсталира већу контролу над судством уз бројне увреде на рачун посланика Доста је било. Скандал је и да Влада прикрива своју одговорност за смањење судске независности тако што се крије иза својих посланика у Скупштини који су само наводни предлагачи скандалозних измена.

Доста је било ће поднети иницијативу Уставном суду да се неуставне и неморалне одредбе којима СНС мења Закон о судијама укину. Ми се никада нећемо тако понашати.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ima tu još nešto. Kao i u svim drugim državnim organima, institucijama i ustanovama SNS “seje” svoje kadrove da bi se pripremila za ono što je neizbežno: odlazak sa vlasti. Njihovi ljudi u sudstvu treba da stopiraju ili odugovlače bilo koji mogući proces protiv onih koji su ih postavili.

  • Nikada ne treba gubiti nadu, jer naš narod je preživio i Turski zulum, Hitlera i Ustaše. Preživjećemo i AV. Njega će baš na ovim mjestima u sudnici kod sudija, čeka mali poklon zatvorske lisice. To je mali poklon za AV i bracu BratA(nV) i družinu, ali biće veliki za napaćeni narod i Srbiju. Svako sebi jamu kopa i mislim da su krenuli u obilazak i postavljanje “Grobara”. Živjela Slobodna Srbija. “Građanski Front za Slobodu, a gdje ste do sada ako Boga znate”.

  • U Srbiji nikada sudstvo nije bilo nezavisno. Uvek je bilo pod kontrolom partije ili grupe partija koje su na vlasti. Zavisno sudstvo od vlasti dovelo je do pljačke Države i Naroda.
    Direktna posledica toga je socijalno raslojavanje, ekstremno i brzo bogaćenje manjine i osiromašenje većine. Srbija je država klasične diktature. Nije poznato u istoriji da je neka diktatorska vlast smenjena na izborima. Očekuju nas duge i teške godine borbe za obaranje diktature i uspostavljanje demokratije. Ova diktatura će pasti pod pritiskom nezadovoljnog naroda posle masovnih protesta i demonstracija. Za pad duktature i diktatora potrebna je kritična masa, koje još nema!

  • Ne mogu da nadjem kontakt stranicu. Pa cu postovati ovde gde je sveze i gde citatate. Vrlo bitna stvar koja je em postena,em mozete skrenuti paznju i uzeti glasove sada, dok je vrelo i sveze i dok se komentarise: http://www.blic.rs/vesti/politika/rado-srbin-ide-u-upravnike-zgrada-evo-koliko-ce-za-to-da-plate-a-sta-ce-sve-morati-da/dpjr9ts

    Dajte saopstenje da cete ukinuti ovu bandu kada dobijete vlast. Ja cu vas prvi promovisati svuda okolo sa ovim stavom. Brzo, reagujte.!

    • Poštovani Petre, DJB se već nekoliko puta bavio pomenutom temom, evo jedan od članaka. Smatramo da pomenuti zakon nije dobar i svakako ćemo ga menjati kad nam se ukaže prilika. Kao i mnoge druge.

    • Znam,ali ti nije dovoljno.ne da menjate nego da ukinete. Menjati,znaci prilagoditi se necemu.Naucite da igrate protiv primitivaca. Ovako spadate u istu kategoriju .i oni su zadrzali DS ove komunalce. Protiv represije.