Војводина

Панчево: Гласање без лампи и спреја

Више пута смо писали о томе како демократски процеси у Србији падају на изборима, а да се то у последње време проширило и на изборе за месне заједнице у којима би требало да буде мало или ни мало политике. Насупрот томе, владајућа странка испољава екстремна понашања чак и на овим изборима, крши се велики број изборних правила и из тог разлога се свако гласање заврши осећајем да пуно тога није у реду. Наравно, иако је све виђено, тешко је доказиво јер они који трпе притиске први неће да говоре о томе. У овом тону су прошли и избори за Скупштину Месне заједнице Котеж у Панчеву.

У недељу 04. јуна одржани су избори за Скупштину Месне заједнице Котеж у Панчеву. Одбор Доста је било из Панчева је подржало Групу грађана „Котеж против диктатуре“ која је на шест бирачких места кандидовала 13 људи, док је СНС кандидовао 15, а СПС 8. Право гласа имало је око 10 000 грађана.

На изборе је изашло 2 523 бирача што је 23,75% укупног броја уписаних бирача. И поред низа нерегуларности изборног процеса листа „Котеж против диктатуре“ освојила је око 30% гласова изашлих бирача.
Изборни дан обележило је много неправилности.

Континуирано од 7 ујутру грубо је кршен Члан 21 Одлуке о Месним заједницама града Панчева (Службени лист бр. 36, од 26. децембра 2011.) и Правило о раду бирачких одбора Републичке изборне комисије од 8. марта 2016. године, јер није била испоштована обавеза коришћења спреја за обележавање гласача и УВ лампе за контролу гласања, којих није било ни на једном од шест бирачких места (35, 36, 37, 38, 39 и 40). Такође, на бирачким местима није истакнут списак кандидата за Скупштину Месне заједнице „Котеж“ за које се гласа. Више пута су грађани позивали полицију како би се активисти владајуће странке удаљили од бирачких места. Исти су и ишли од врата до врата позивајући грађане да гласају.

Свему овоме треба додати још једну неправилност. На чак три од шест бирачких места након гласања нису истакнути резултати избора.

Због свега наведеног Комисија за спровођење избора примила је 31 приговор на изборне неправилности и 7 захтева за увид у бирачки материјал. Контролу избора су вршили контролори само из СНС-а и СПС-а.

Позивамо на одговорност надлежне због нерегуларног и незаконитог изборног процеса као и на понављање комплетног изборног процеса.

Градски одбор Доста је било
у Панчеву

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар