Политика Саопштењe

ДЈБ не иде на свечани пријем код председника СНС

Примили смо позив за свечани пријем поводом преузимања дужности председника Републике Србије од стране председника СНС-а који ћемо одбити. Као државотворна странка, ДЈБ дубоко верује у владавину права, поштовање Устава и закона, поделу власти и независност институција система. Као и када смо добили позив на консултације поводом формирања Владе, тако и сада подсећамо новоизабраног председника да већ од првог дана као председник крши Устав и законе ове земље.

Захтевамо да председник Србије поштује Устав и законе и да одмах поднесе оставку на место председника своје странке и буде председник свих њених грађана. Бити председник свих грађана значи да не може да остане председник своје партије, јер тако вређа 65% пунолетних грађана који на последњим изборима нису гласали за њега. Ово је разумео чак и Томислав Николић када је СНС препустио управо Вучићу. Ово на жалост Борис Тадић није разумео.

Устав Републике Србије – Забрана сукоба интереса
Члан 6.
Нико не може вршити државну или јавну функцију која је у сукобу са његовим другим функцијама, пословима или приватним интересима.
Постојање сукоба интереса и одговорност при његовом решавању одређују се Уставом и законом.

Положај председника Републике
Члан 111.
Председник Републике изражава државно јединство Републике Србије.
Неспојивост функција

Члан 115.
Председник Републике не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност.

Захтевамо од председника СНС-а и Србије и да поднесе оставку на место координатора свих служби безбедности, да престане да се меша у рад владе, поставља двоглавог фикус-премијера, уређује медије, говори о приватизацији клубова. То није посао председника Србије.

Председник једне земље је председник свих њених грађана. И оних који нису гласали за њега. У земљи у којој су све институције деградиране, у којој су сви медији постали билтени владајуће странке, а више од половине грађана живи испод границе сиромаштва, председник би посебно морао да буде осетљив на потребе грађана. Никако не би смео да 65% пунолетних грађана који нису гласали за њега проглашава “изазивачима масакра”, “пијаним хулиганима”, да им се обраћа осорно, да им црта мете на темену.

Повезани текстови:

Двоглави фикус-премијер Србије
Захтевамо да председник Републике поднесе оставку на место председника СНС
Уместо мандатара слушали смо председника

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Treba ici na prijem. Svi idu na inaguraciju kod presednika SAD- republikanci, demokrati, nezavisni,libertarijanci, zeleni, grupe gradjana. U Francuskoj kod Makrona socijalisti, republikanci, zeleni, komunisti, nacionalni front. Iako se ne slazu. Ceo svet dolazi dobro je DJB uspostavi kontakte sa svetskim zvanicnicima. I DSS ide iako je opozicija.

    • Zar niste procitali citirane delove Ustava Republike Srbije? U drzavama koje ste nabrojali to ne moze da prodje. Izgleda smo mi Srbi najpametniji…

    • To je smešan razlog. Prvo što tamo neće biti ljudi koji su zaista nosioci političke moći, svi šalju kojekakve izaslanike + razni poslovno burazerski partneri tipa ovaj šeik bin ZajeB. Mogao bi i Hašiš Tači da dođe da uveća radist i veselje svom kolegi. Ne treba učestvovati u toj ujdurmi ni pošto.

  • Зашто би ДЈБ ишао на инаугурацију и тиме дао легитимитет свим оним СНС-овим малверзацијама које су вршене током изборне кампање (блокада медија, “уплата” грађана од по 40.000 динара неразјашњенох порекла, сатанизација свих против кандидата, избегавање ТВ дуела са тим истим противкандидатима, … )?
    Узгред, шта ће сада бити од свих Вучићевих обећања датих у вишечасовном излагању свог експозеа у Скупштини Србије? Након свега, нисмо ли обманути његовом вишесатном причом. Зашто председник крши уставне одредбе по питању јавних функција? Докле ће овај народ прихватати здраво за готово све што му г. Александар Вучић каже? Дали је могуће да смо нација са тако ниским IQ, када не видимо шта нам се дешава? С једне стране народ гладује, не прима по неколико месеци плату за редовни рад (на пример Гоша из Смедеревске Паланке чији радници упорно блокирају нишку пругу неби ли скренули пажњу тог истог А.В.), а с друге се расипа новац грађана Србије на промоцију која је у овој тешкој економској сутуацији апсолутно непотребна.
    Нека овој господи послужи пример избора у Француској, која је неупоредиво богатија, па јој не пада на памет овако нешто.
    И на крају, заиста је необично да на позивници за свечани пријем стоји Њ.Е. (његова екселенција), термин који је својевремено користио Јосип Броз Тито у обраћање царевима и краљевима. Да ли ћемо се и ми убудуће председнику Александру Вучићу обраћати са Ваша екселенцијо? Можда СНС тако доживљава свог председника партије.
    На позивницама државног нивоа не ставља се dress code, односно обавештење да треба обући тамно одело! Да ли ће неки шеик доћи у оделу и још тамном? Да ли ће Ивица Дачић разумети термин dress code? Узгред, за даме не нема обавештења!
    Свака иоле образована особа зна шта је пристојно обући када је пријем, тако да је неукусно од стране СНС и понижавајуће за званице тако нешто писмено захтевати.