Ауторски текст

Велика распродаја имовине пред одлазак са власти

Пред сам крај мандата Српске напредне странке у Београду убрзано се ради на томе да се удоме њихови страначки паразити и да се распродају најлуксузније парцеле са територија београдских општина. Ово је, нажалост, пример већ опробане праксе.

Подсетићу вас да је Министарство одбране у јуну 2006. године усвојило “Мастер план” којим је предвиђена продаја 447 војних комплекса јавним надметањем или уступањем буџетским корисницима и локалним самоуправама уз надокнаду. Наредно Министарство одбране, незадовољно брзином реализације “Мастер плана”, формирало је радну групу која је имала задатак да убрза овај процес, дајући предност у куповини локалним самоуправама на чијем су челу, погађате, били припадници оне странке која је истовремено водила и државу.

Формирање радне групе имало је подршку тадашњег председника Владе, који је као једно од решења економске кризе видео у пружању подршке идеји да се распрода војна имовина и самим тим умири “незадовољство” Министарства одбране планираним “скромним” средствима у буџету за 2009. годину. Резултат рада те Владе и тадашњег Министарства одбране је то да је највећи део војне имовине, на мање или више луксузним локацијама, отуђен. Данас, када је на власти Српска напредна странка, у фази смо број два – потпуна приватизација државне имовине.

Сада је актуелна продаја једне од налуксузнијих локација, војне хидро-базе на обали Дунава, на Земунском кеју, а која је у горе описаном периоду прешла у власништво Града. Данас знамо да је уз срамно ниску почетну цену, од око 178 евра/m2, и обавезу града да парцелу од 600 m2 припреми за крајњег купца, ова парцела предмет лицитације која ће бити одржана 11. јула у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Да ли мислите да је име купца већ сад извесно и да је несумњиво близак представницима актуелне градске власти? Ми мислимо да јесте.

Погледајмо какав историјски значај има ова локација за Земунце. Наиме, Краљевина Југославија је између два светска рата имала довољно развијену домаћинску свест и бринула је о одбрани не само свога града, већ и о одбрани своје земље, те је, између осталог, развила сопствену авио-индустрију. Дакле, у периоду између два рата, пре готово 100 година, Земун је имао чак две фабрике авиона са планом да те фабрике имају излаз на Дунав и реке на територији Краљевине Југославије.

Прва фабрика авиона била је у Змају, комплексу изграђеном 1927. године, коју је 2006. године држава на тендеру продала конзорцијуму оф-шор компанија које су смештене на Британским девичанским острвима и у Делаверу и од које је временом постала ругло у овом делу Земуна, са крајњим исходом – претворена је у један ружан низ трговинских објеката без плана и реда. Свесно и циљано уништавана је производња како би се обезвредила и сама, веома добра и атрактивна локација.

Друга фабрика била је у згради Икарус, изграђеној 1938. године, а која је такође ових дана у жижи интересовања као локација која је предмет отуђења. Зграда је планирана за рушење, без обзира што је била споменик културе и што се поред ње налази спомен обележје палим борцима у одбрани Београда. Уместо уређења, на тој локацији је планирана изградња шестоспратнице и подземна гаража. Занимљиво је и то да је фирма која је власник парцеле на којој је зграда Икарус – “Неимар – В”, једна од фирми које су учествовале и у афери “Генекс” 2007. године.

Што ће рећи да је једини разлог да било ко дозволи градњу на месту на којем то иначе није дозвољено, на самој обали реке, може бити једино из војних и безбедоносних разлога и наравно да се подразумева да то земљиште из свих наведених разлога мора остати у власништву државе. Управо су поред ове базе тестирани авиони који су прављени у ове две земунске фабрике, а које нису биле много удаљене од дунавског приобаља.

Дакле, град Земун пре готово 100 година и општина Земун данас не деле исте вредности. Град Земун пре једног века је знао да цени, чува и развија сопствене потенцијале и размишља о безбедности града и државе, док општина Земун данас допушта да све што је онај град Земун стекао, владајућа већина која је на челу државе и Београда распродају у бесцење под сумњивим околоностима.

У прилогу овог текста постављам оглас из Политике објављен 6. јуна у којем се, осим срамно ниске почетне продајне цене локације на најлепшем делу Земунског кеја и обавезе града да предметну локацију уреди за потребе крајњег купца, види још једна, можда и најзначајнија информација. Наиме, из огласа се јасно види да је планирано проширење постојеће обалоутврде од ресторана “Венеција” до хотела “Југославија”. Проширењем обалоутврде вредност земљишта на овој локацији ће значајно порасти и претпоставља се да ће имати вредност и од неколико хиљада евра по метру квадратном.

Да ли мислите да је случајност што се пред крај сваке власти као по неписаном шаблону раде исте, дубоко погрешне ствари и примењују исти изговори и псеудо решења? О овоме нећете чути ни реч у медијима, планирано је да све прође испод жита и да оно што по природи ствари и потреба мора бити у власништву државе прелази у приватно власништво привилегованих појединаца. Ми ово можемо и морамо зауставити. Ово је наша земља, а не њихова држава.

Татјана Мацура
народна посланица

и чланови ОО Доста је било – Земун

Прилог: 

Оглас објављен у листу Политика 6. јуна 2017. године

Повезани текстови:

Да ли знате да се припрема продаја најлепшег дела Земунског кеја?

 

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pratiti kupo-prodaju, uvideti kriminalne radnje i poslati krivične prijave ali je problem što sudovi nisu nezavisni. Uraditi reviziju postupka kada dođe nova poštena vlast a ovu prodaju poništiti.

  • Neće oni nikuda osim ako se interno ne raskantaju zbog Brnabićke (što će se vrlo izvesno desiti). Izbori će najverovatnije biti samo još jedna surova demonstracija sile i bahatosti, a očekujem neki pomak tek za naredne parlamentarne.

  • Sustina je u sledecem:
    Ministarstvo odbrane NE MOZE biti vlasnik objekata!
    Da li je Ministarstvo odbrane i Vlasnik vojne tehnike i naoruzanja???
    To je vlasnistvo svih gradjana SRBIJE!
    To je jedna od najvecih podvala!
    Kako vi mozete biti vlasnik, kada vi to niste kupili, vec vam je to kupila drzava , odnosno poreski obveznici?
    To je jos jedno PROTIV USTAVNO delo, koje je zapocelo jos sa Sutanovcem.
    Ovo je tema za pravne eksperte!

    • Та Демократска странка, Шутановац, Борис Тадић, Небојша Крстић (који је сада скроз Вучућев човек) и њихови компањони… Шта су све оно лоше урадили и покренули читаве механизме темељног срозавања ове (током 90-их година разваљене) земље… А у суботу се на седници Народне Скупштине могло чути како Гордана Чомић брани Динкића, како је Динкић током свих тих година на функцијама у врху власти толико добра учинио овој земљи… Како их није срамота! А онда се на њихове глупости надовежу ови актуелни властодршци из СНС-а који су дно дна политичког живота Србије. Ако су Тадићеви били зло за ову земљу, ови сада нарко-вучићеви су зло на куб или зло на четврти степен у односу на тадићевце. Брнабић Ана каже да ће радити у шестој брзини. Баш бих волео да видим како ће за 30 година о њој говорити историчари. Вероватно као о контраверзној особи која је убрзала распад Србије који је за обичне грађане остао невидљив у току те једне и по године њене владавине. Време ће показати шта су све радили. А о овом архипрелетачевићу и полубожанству који је тренутно избегао истрагу тужилаштва које је под његовим притиском, историја ће вероватно говорити нешто најгоре, као о болесном владару упоредивог са Нероном или са овим данашњим севернокореанским Ким Џонг Уном.

  • Koliko ja vidim, u ovoj konstelaciji snaga ne možete mnogo da uradite sem da ukazujete na korumptivno ponašanje članova biblioteke. U koliko imate dovoljno kvalifikovanih ljudi, možda bi mogli da skupljate dokaze i objavljujete uz stručan komentar koje bi kazne sledile za dato delo na nekom idealnom nepristrasnom i nezavisnom sudskom postupku. Akteri će sigurno čitati, pa možda ako ništa drugo, da imaju košmarne snove.

  • Covek koji je potpisao peticiju na keju me pita i rece kako mu je dosta kritike i sta bi DJB uradio po ovom pitanju?Druga osoba je misljenja da biste vi isto uradili samo na postenom tenderu ,za vece pare.Onom prvom sam odgovorio da bi ja,koji nisam strucan po ovom pitanju,otvorio javnu raspravu sa gradjanima i konsultovao struku i nadlezne sluzbe,arhitekte,ekologe…Na tom su prostoru vrsena streljanja 1944.pa i ovo treba obraditi i imati u vidu.Dakle,pored primarne borbe za obustavljanje prodaje,gradjane zanima sta biste vi na tom mestu uradili koje je ,inace,zapusteno kao sve ostalo.Ja sam mu odgovorio da bi tu ostavio terene,setaliste,zelene povrsine koje nedostaju gradu,a inace je to obaloutvrda,da bude opstinsko,opste dobro prve kategorije,naravno sredjeno za te namene.Sta biste vi sa tim delom obale?

  • U saopstenju ste naveli da bi opstina trbalo da zadrzi parcelu u vlasnistvu,sa cim se slazem,i da bi trebalo da investira u navedeni objekat i da ga renta od cega bi opstina i grad imali koristi.Sa ovim poslednjim se duboko ne slazem.Kakvi objekti u koritu reke?Kakav beton,pa ovi sve izbetonirase?Hocemo kej sa namenom koju ima svaki kej,dakle setaliste sa zelenim pojasom,obaloutvrdom i igralistima za decu.Prethodno saopstenje promenite jer je nejasno i kontradiktorno,zato su mnogi iskazali rezervu prema akciji.Razmislite na pitanje gradjana,sta biste vi sa hidrobazom?Ovo vam je dobronamerna sugestija i za ostala pitanja,jer mnogim gradjanima niste bili jasni u proslosti te zbog toga gubite glasace,znam jer manicno ispitujem javno mnjenje,nisu svi obavesteni,tacnije ljudi su povrsni i ne zanima ih nista.To su opozicioni glasaci,mahom DJB,dakle akcija sakupljanja potpisa jos traje pa budite jasni i glasni,a ja cu i nadalje da vam pripomazem!