Stranka DJB

Jasmina Nikolić – Biografija

Rođena 1971. Magistar  filoloških nauka, hispanista, profesor španskog jezika i književnosti. Magistrirala i diplomirala na Univerzitetu u Beogradu. Od 1997. radi na Filološkom fakultetu, od 2014. u zvanju višeg lektora. Bavi se narodnom poezijom, kulturnim modelima, prevođenjem i agilnim organizacionim razvojem. Predavač po pozivu na Univerzitetu Ramon Ljulj i Katoličkom univerzitetu u Kitu.

Stručnjak za reformu visokog obrazovanja. Od 2010. član Tima za reformu visokog obrazovanja Republike Srbije, a od 2013. do 2017. zamenik predsednika Tima. Pionir u prenošenju principa agilnog razvoja iz softverske industrije u obrazovanje i začetnik agilne pedagogije. Dobitnik  priznanja “Arhont” za doprinos otvorenom pristupu obrazovanju.

Član Međunarodnog udruženja hispanista, Međunarodnog sociološkog udruženja, udruženja Agile Alliance i Scrum Alliance. Stipendista Ministarstva spoljnih poslova Španije, Španske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj i Instituta Kamonjš.

Od 2004. do 2009. pomoćnik Ombudsmana Katalonije na sprovođenju projekta Besplatne pravne pomoći u Srbiji.

Za vreme ratova i tokom bombardovanja radila kao prevodilac i dopisnik španskih novina El Pais (El País) i brazilskog lista Globo (O Globo).

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Završila  XIV beogradsku gimnaziju kao tehničar za toplotnu fiziku. Osnovno obrazovanje stekla u Beogradu u OŠ “Moša Pijade”.