Stranka DJB

Vojin Biljić – Biografija

Rođen 1977. godine u Užicu gde je i završio gimnaziju. Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2002. godine. Visoke specijalističke studije iz prava Evropske unije Universite Nancy2 završio je 2003. godine.  Iste godine upisao i postdiplomske studije iz prava Evropske unije na Pravnom fakultetu u Beogradu. Čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije stekao nakon završene 117. Klase slušalaca za rezervne oficire 2005.godine. Iste godine je položio  pravosudni ispit i upisao se u Advokatsku komoru Beograda, kao advokat. Od 2007. do 2010. godine predsednik Nadzorog odbora AK DMB Rakovica. Od 2005. kontinuirano drži predavanja na stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu u oblastima bankarskog prava, prava konkurencije, ljudskih prava i prava EU.

Govori engleski, služi se nemačkim, ruskim i francuskim jezikom.

Članstvo u državnim organima i nevladinim organizacijama:

  • Skupština GO Vračar- odbornik i šef odborničke grupe
  • Komisija za propise GO Vračar- član
  • Republička izborna komisija- zamenik člana
  • Asocijacija za evropske integracije – potpredsednik
  • Liga za zaštitu potrošača – predsednik
  • Komisija za evropske integracije, ljudska prava i praćenje prakse međunarodnih sudova AK Srbije-predsednik
  • Advokatska komora Beograda-član
  • Uredništvo stručnog časopisa Putokaz-član

Ima značajno iskustvo iz više oblasti prava, kako iz ustavnog prava i upravnog prava i ljudskih prava, tako i građanskog, krivičnog, privrednog, radnog i bankarskog prava, prava potrošača, prava konkurencije, autorskog prava i prava intelektualne svojine.

Do sada je  uspešno zastupao stranke u sporovima iz svih ovih pravnih oblasti. Ponosan na činjenicu da je i pre primene Aneksa G uspeo da vrati oduzetu imovinu iz jedne od bivših jugoslovenskih republika, da je među prvima a često i prvi učestvovao u stvaranju i promeni sudske prakse, (npr., kod jednostranog menjanja kamatnih marži kod ugovora o kreditu, kod primene Evropske konvencije na radne odnose državnih službenika i sl.), direktne primene prakse Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog suda pravde u više različitih oblasti, prvim postupcima prava konkurencije i prava potrošača u Srbiji, prvih presuda pred Evropskim sudom za ljudska prava i sl. Autor je studija koje su identifikovale sistemske propuste u pravosuđu i ponudile konkretno rešavanje problema, pre svih problema dugog trajanja sudskih postupaka i pravne izvesnosti.

Takav pristup je inspirisao i Anu Tomilson, profesora prava sa Pravnog fakulteta u Novom Meksiku, SAD, koja je na internet stranici tog fakulteta navela da je impresionirana ovakvim, inovativnim načinom rada u praksi.

Profesionalne usluge, kako one koje su se odnosile na edukaciju i savetovanje, tako i one koje su podrazumevale zastupanje, pružao je i u inostranstvu. Osim činjenice da je od strane Kraljevine Holandije prihvaćen za zastupanje holandskih državljana pred Evropskim sudom za ljudska prava, njegovi pravni argumenti i način rešavanja problema prihvatani su i od strane institucija u Švajcarskoj, SAD, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i drugim državama.

Kao četvrta generacija u porodici, koja doprinos društvu daje primenom pravnih normi, vaspitan je u duhu prava.

Oženjen je Majom, ponosni otac Marte i Vere.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

1
Ostavite komentar

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Student Recent comment authors
najnoviji najstariji
Student
Gost
Student

Treca i cetvrta recenica u tekstu su se izmjesale.

Mozda bi bilo dobro postaviti linkove na studije koje je pisao. Vrijedilo bi ih procitati.